Upea kaupunkikierros Zagrebissa

Zagreb

Tapaamme Ivan Ban Jelacic -aukiolla, jonka keskellä Josip Jelacic ratsastaa edelleeen ylväästi 150 vuoden jälkeenkin. Iva kertoo, että aukio nimettiin hänen mukaansa hänen eläessään, mikä todellakin on harvinaista. Iva on Secret Zagreb -toimiston opas, joka on luvannut perehdyttää meidät Zagrebin saloihin.
(Emme maksaneet normaalisti noin 50 euron hintaisesta yksityisopastuksesta, lupasimme vain kirjoittaa siitä, eli kyseessä on kaupallinen yhteistyö.)

Ban Jelacic -aukio ja torit

Zagreb kaupunkikierros

Suuntaamme aukiolta kukkatorin kautta varsinaiselle torille johtaville portaille, joita koristaa torimummo ja punaiset omenat. Portaiden yläpäässäkin on torimummo, patsaana, joka kantaa juustokoria päänsä päällä. Iva kertoo miten hänen vielä ollessa lapsi juuston myyvät kiersivät talosta taloon ja aikuinen, jonka pään päällä oli jättimäinen kori vaikutti lapsesta pelottavalta. Ihania tällaiset henkilökohtaiset muistot! Sofiassa ilmaisen kävelykierroksen oppaamme muisteli miten hän ajeli kaupungin ykköstavaratalon rullaportaita päästessään joskus käymään Sofiassa – kotikylässä ei ollut tavarataloja eikä rullaportaita. Nyt juustot myydään Zagrebin torilla – EU:n kanssa päästiin sittenkin sopimukseen juustojen torimyynnistä ja traditio voi jatkua.
Hedelmä- ja vihanneskojut julistavat jo sadonkorjuuta ja kurpitsoja. Täälläkin kurpitsat ihmisravintona ovat uusi juttu, mutta niin se vaan Kroatiakin kansainvälistyy tältäkin osin.

Zagreb Zagreb kaupunkikierros ZagrebZagreb

Katedraalin edustan kojut myyvät matkamuistoja. Punavoittoiset puiset nuken huonekalut ja puisten pienten sateenvarjojen alla olevat nukkepariskunnat ovat Ivan mielestä aidointa kroatialaisuutta – tällaisilla hänkin on aikoinaan leikkinyt. Ehkä hiirenloukkukin on aitoa kroatialaisuutta.

ZagrebZagreb

Katedraali

Katedraali on ollut epäonninen. Se on rakennettu yhä uudelleen parinkin Zagrebia ravistelleen maanjäristyksen jälkeen ja nykyisen version viimeistely jatkuu edelleen. Katedraalin keskellä on kroatialaisen kardinaalin Aloysius Stepinacin hauta ja sen päällä hänen näköispatsaansa lasikuvun sisällä. Kai tällaistakin patsaaksi voi sanoa. Tai olisiko se näköisnukke?
Roomalaiskatolisen kirkon jälkeen kurkistamme myös läheisen aikoinaan pappisseminaarinakin toimineen koulun pihalle ja Iva väittää, että täällä opetetaan myös miten lohikäärme kesytetään.

ZagrebZagreb kaupunkikierros

Zagreb katedraali Zagreb

Kirkon ympärille muodostuneen vanhan kaupungin jälkeen siirrymme maallisempaan vanhaan kaupunkiin, mutta ensin poikkeamme katsomaan graffiteja läheisessä puistossa. Mahtavin niistä onkin niin mahtava, ettei sitä kuvaan saa oikein vangittua!

Zagreb
Zagreb kaupunkikierros

Tkalciceva-katu

Maallisemmassa osassa vanhaa kaupunkia oli aikoinaan partureita, kylpylöitä – ja bordelleja. Kadun puolella kaunis nainen on puiston puolella jo vähän villimpi! Nykyisin Tkalciceva-kadulla on kahviloita, ravintoloita ja paitsi tietysti matkamuistokauppoja myös vakavampaan naivistiseen taiteeseen keskittyvä galleria – vai voiko naivismi olla vakavaa?

Zagreb

Zagreb Zagreb

Kroatian ehkä kuuluisin toimittaja ja kirjailija, Marija Juric Zagorka, on nainen. Hänen kirjansa ovat edelleen suosittuja, mutta ratkomattomien tekijänoikeuskysymysten takia niitä ei ole vieläkään käännetty englanniksi.
No, aukion penkit sydämet ovat kuitenkin ymmärrettäviä kaikilla kielillä. Zagrebin asukasluku ei ole ihan miljoonaa, mutta kaupunkia sanotaan silti miljoonan sydämen kaupungiksi. Miljoonaan sydämeen mahtuu toki muutama särkynytkin.

Zagreb kaupunkikierros

Zagreb

Tunnelin kautta kaapelivaunuun

Seuraavaksi pujahdammekin yllätykseksemme tunneliin (tunnelin sisäänkäynti löytyy Krvavi Most -kadun, eli verisen sillan päästä). Sarajevossa tutustuimme piirityksen aikaiseen huoltotunneliin ja toki tälläkin tunnelilla on sotaan liittyvä historiansa, vaikka ei yhtä dramaattinen kuin Sarajevossa. Tunneliverkosto tarjosi kaupunkilaisille suojaa pommituksilta. Niin, myös Zagreb sai osansa Jugoslavian hajoamissodista, vaikka selvisikin montaa muuta aluetta vähemmällä.

Syyskuun helteissä kävely tunneliverkostossa tarjoaa viileyttä ja suoran reitin maailman ehkä lyhyimmälle kaapelivaunulle, joka vie meidät 5 kunalla (per nuppi) yläkaupunkiin. Läheisessä puistossa taiteilijat ovat vielä parannelleet luonnon vehreyttä – puisto tunnetaankin ihan taidepuistona, Art Park.

Zagreb
Zagreb Zagreb kaupunkikierros Zagreb Zagreb

Yläkaupunki ja St Markin kirkko

Yläkaupungin reunalla pidimme tauon ja nautimme hetken näköaloista ja juomista terassikahvilassa. Seuraavana olisi ollut tarjolla Zagrebin ehkä kuuluiisn museo, Museum of Broken Relationships, mutta tyydymme vain kurkistamaan sisään – rikkoutuneet suhteet eivät ole meidän juttumme. Museon näyttely vieraili Helsingissäkin pari vuotta sitten ja voit halutessasi lukea siitä lisää vaikka tästä Helsingin kaupunginmuseon jutusta.

Zagreb Zagreb

Me jatkamme St. Markin kirkolle, jonka huikeasti koristeltu katto onkin ehkä Zagrebin tunnetuin juttu ja panostamme yhteiskuvaan kirkon edustalla. Kirkon viereisissä rakennuksissa toimii niin Kroatian parlamentti kuin hallituskin, mutta niinhän Helsingissäkin, Senaatintori ja valtioneuvosto ovat saman aukion äärellä.

Zagreb St Marks Zagreb St Marks Zagreb St Marks

Muutama kiepautus yläkaupungin kaduilla ja löydämme takaisin alakaupunkiin vievät portaat.
Pysähdymme kuitenkin ensin ottamaan muutaman kuvan katedraalista ja St Maryn kirkosta – kaupungin siluetti on tässä kohdin parhaimmillaan.

Zagreb kaupunkikierros

Kekseliäät kroatialaiset

Seuraavalla tasolla muraalit esittelevät muutamia Kroatian mahtavista keksijöistä: Penkala keksi mustekynän, joka ei enää tarvinnut mustepulloa, Vucetic kehitti sormenjälkitunnistusta, Schwarz suunnitteli ilmalaivoja ja tietysti Nikolai Teslakin on kroatialaisten mielestä kroatialainen!

Zagreb Zagreb Zagreb

Zagreb Nikolai Tesla
Tämän Nikolai Teslan patsaan löysimme myöhemmin uuden kaupungin puolelta

Jouluksi Zagrebiin?

Kapea kuja takaisin alakaupunkiin ja keskusaukiolle on katettu punaisella matolla, maalatulla sellaisella. Parin tunnin kierroksemme Zagrebin vanhan kaupungin eri osissa on päättynyt ja kiitämme Ivaa, joka kiittää meitä tyypillisillä matkamuistosydämillä. Minikokoisen peilinkin sisältävä versio on kuulemma se aidoin ja teoriassa nämä keksit voisi syödäkin, mutta ehkä sittenkin säästämme ne joulukoristeiksi, muistoksi Zagrebista, jonka jouluun emme tänä vuonna taida päätyä.

Zagreb

Muutamat suomalaisetkin taitavat kyllä päätyä, sillä Zagreb on myös yksi Euroopan uusimmista ja siten kiinnostavimmista joulukaupungeista.

Tästä jutusta on ehkä Sinulle hiukan apua etsiessäsi Zagrebin kiinnostavia kohtia, mutta pieni varoituksen sana lienee sittenkin paikallaan – reitti ei ollut kaikilta osin ihan suoraviivainen, joten opas, kuten vaikka Iva, saattaa olla tarpeen. Ja tietysti, reitin lisäksi, oppaan monet tarinat tekevät kaupungista ihan toisella tavalla elävän, kuin pelkkä karttasovellus. Zagrebin lisäksi esimerkiksi vastaavaa kierrostamme Varsovassa muistelemme lämmöllä.

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

18 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Christa! Ainakin Zagreb on edullisempi ja vähemmän turistinen kuin Dubrovnik. Plitvicen retkellä käyttämämme kuljettaja ainakin kertoi, että siinä missä kahvin saa Zagrebin parhaalla paikalla vielä alle parin euron, niin Dubrovnikissa hinnat on nostettu pilviin ja kahvista voi, turisti, joutua maksamaan jopa 10 euroa.

 1. Me oltiin 2011 heinäkuussa Zagrebissa. Paikalliset pitivät meitä ihan hulluina, kun oltiin kaupungissa kesällä. ”Mitä te täällä teette? Miksi ette ole rannikolla?” Minä rakastuin silloin Zagrebiin ja zagrebilaisiin. Ihana, vihreä ja rauhallinen kaupunki, jotenkin tosi helppo olla siellä. Ja edullista tosiaan oli!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Me olimme pääkaupunkikierroksella, joten oli helppo selittää tapaamillemme ihmisille, että miksi olemme juuri täällä :-) Kun reissumme alkoi oikeastaan Podgoricasta ja tulimme Zagrebiin Sarajevon kautta, niin tuntui, että hinnat nousivat koko ajan, eli noihin muihin verrattuna Zagreb oli kallis, mutta ilmeisesti Dubrovnikiin verrattuna edullinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sisko! Zagreb oli kyllä kiva kaupunki – ja kiva sikälikin, että sen ”ottaa kivasti haltuun” kävellen.

 2. Joulukaupungiksi noita eteläisiä kaupunkeja harvoin mieltää mutta onhan se joulu sielläkin. Edellisen kanssa samaa mieltä Zagreb ei ehkä ole se ensimmäinen kaupunki, minne Kroatiassa matkustaisin mutta ilmeisesti sekin ihan näkemisen arvoinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Juttelin tuosta joulusta Ivan kanssa ja myönsi kyllä, että lunta ei Zagrebissa tapaa olla, mutta kuulemma joulutapahtumaa joka nurkalla – ja hyvänä puolena sitten ehkä myös lievästi lämpimämpi sää kuin vaikka Pohjois-Saksassa.

 3. Minulla ei ole ollut minkäänlaista mielikuvaa miltä Zagreb näyttää, joten kiva oli päästä mukaan kaupunkikierrokselle. Mielenkiinto heräsi, vaikka nyt tulevan vuoden aikana noille kulmille ei taida ehtiä. Paikallisoppaiden kierroksista saa ihan varmasti irti eri tavalla kuin itsekseen paikkoja koluamalla. Paikallisopas palveluja on myös kivasti tarjolla lähes joka kaupungissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Joskus tapasimme aloittaa uudessa kaupungissa perusbussikierroksella, mutta niiden selostuksista bussin huonolla äänentoistolla on vaikea saada mitään selvää eikä niillä oikein pysähdellä kuin yhdessä tai kahdessa paikassa ehkä, joten nyttemmin – jos vaan kaupunki on käveltävissä – pyrimme löytämään tällaisia ”paikallinen kiertää kaupungin kanssamme” -kierroksia.

 4. says: Sanni

  Tosiaan täysin erilaiselta vaikuttaa tunnelmaltana ja tyyliltään Dubrovnikiin verrattuna. Kiva että saitte paikallisoppaan, näin saa varmati eniten aina paikasta irti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanni! Dubrovnik vanhana linnoitettuna rantakaupunkina on tosiaan aika erilainen. Vaikka onhan Zagrebissakin jäljellä pieni pätkä kaupunginmuuria :-)

 5. Tämähän oli mielenkiintoinen kaupunkiesittely, minulle aivan vieraasta kaupungista. Tykkäsin todella tuosta keksijöiden seinästä, Suomeen pitää ehdottomasti saada vastaava! Olen tullut siihen ikään että tykkään oppaista, niiden kautta saa paikoista enemmän irti, niin museossa kuin kaupungilla. Sain matkamessuilta Kroatian osastolta vastaavan sydämen ja olen ihmetellyt mikä sen tarina on?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Eipä tullut puheeksi tuon sydämen tarinaa – luultavasti sen historia on vanhempi kuin sittemmin lanseerattu ”miljoonan sydämen” markkinointiviesti.

 6. says: Marjo

  Onpas tämä Zagreb mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki. Varmasti tuollainen yksityisopastus tuo siitä vielä esille erilaisen puolen. Kroantian osastolla kävin Matkamessuilla minäkin ja ehkä jonain päivänä matkustan tänne. Hyvä postaus!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Zagreb oli oikein hyvä päätös Euroopan pääkaupunkien sarjallemme – jäi hyvä mieli koko sarjasta :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *