Mandalay ja Mingun

Mandalay feature

Aloitimme Myanmarin kierroksemme Mandalaysta, Burman kuningaskunnan viimeisestä pääkaupungista. Pääkaupunkejahan Myanmarissa on riittänyt. Britit siirsivät pääkaupungin Yangoniin vuonna 1885 ja myanmarilaiset Naypyidawiin vuonna 2006.

Mandalayn alueella näimme, kuten kaikkialla Myanmarissa, useammankin temppelin, mutta aloitetaan U Beinin sillalta. Kuva tästä sillasta oli piirtynyt mieleeni ehkä ensimmäisenä ennen matkaamme hiukan Mandalayhin tutustuessani.

U Bein – maailman pisin tiikkisilta

U Beinin silta ”kuuluu” nähdä auringonlaskun tai auringonnousun aikaa. Me saavuimme sillalle hiukan ennen auringonlaskua ja sitä autolla lähestyessämme näki heti, että tämä silta on ollut monen muunkin Mandalayssa vierailevan mielessä.

Oppaamme johdatuksella lähdimme kävelemään sillalle, kuten niin monet muutkin. Jo jonkin ajan kuluttua ruuhkainen silta alkoi kuitenkin ahdistaa minua ja ajattelin, että oikeastaan halusin nähdä sillan, en olla sillalla, joten palasin takaisin rannalle ja katsoin siltaa ja auringonlaskua sen juurelta.
Lasse jatkoi matkaa oppaan kanssa pitemmälle siltaa ja aikansa ruuhkassa kuljettuaan hekin olivat kyllä laskeutuneet sillalta ja päässeet katsomaan sitä rannalta, hiukan edempää vain.

Sillalla eteneminen oli paitsi hidasta, myös aavistuksen pelottavaa, sillä kaiteita vanhalla sillalla ei ole. Normaalisti sillan leveys mahdollistaa kävelyn sen verran keskellä, ettei putoamisen vaaraa ole, mutta ruuhkassa joku päätyy aina reunallekin. Mitenkähän usein joku putoaa tältä sillalta?

U Bein Mandalay U Bein Mandalay Mandalay Top 5 U Bein MandalayU Bein Mandalay U Bein Mandalay U Bein MandalayU Bein Mandalay

Siltaa olisi myös voinut katsoa veneestä käsin: venekyytejä tarjottiin rannalla innokkaasti, mutta me tyydyimme rantaan.

Rantaan olivat tyytyneet myös muutamakin pari, joka otatti itsestään hääkuvia sillan maisemissa.

1,2 kilometrin mittainen silta on maailman pisin teak-silta.
Kesäkuukausina järven vedenpinta on usein lähes sillan tasolla, mutta talvikuukausina silta nousee korkealle lähes kuivan järven yllä.

U Bein Mandalay U Bein Mandalay

Mahamunin temppeli

Oikeasti ensimmäinen kohteemme Mandalayssa ei iltapäivällä kaupunkiin saapuessamme ollut U Beinin silta vaan pieni paja. Täällä kultaa hakattiin useammassa vaiheessa aina ohuemmaksi ja ohuemmaksi, kunnes se oli muuttunut paperinohuiksi pieniksi tai vähän isommiksi levyiksi. Näitä levyjä voidaan sitten käyttää vaikka temppelien kattojen päällystämiseen.

Lehtikullan valmistusta Mandalay Lehtikullan valmistusta MandalayLehtikullan valmistusta Mandalay

Hetken mietin, että tuotiinko meidät tänne vaan siksi, että ostaisimme jonkun pienen lehtikullalla päällystetyn tuotteen, mutta ei – seuraavana oli vuorossa vierailu Mahamunin temppelissä, jonka kupoli loisti tietysti kultaisena.

Mahamuni Mandalay Mandalay Top 5

Temppelissä kulta ei loppunut kupoliin. Vierailijat lätkivät tätä ohutta kultaa temppelissä olevan buddhapatsaan päälle jatkuvana virtana. Joskus ”laihalta” näyttävä buddha on nyttemmin ”lihonut” kaiken sen päälle lätkityn kullan takia lähes muodottomaksi.

Mahamuni Mandalay

Mahamuni Mandalay
Buddhaa voi myös katsoa temppelin sivukappeleiden televisiosta

Tätä buddhaa pidetään myös jollain logiikalla edelleen ”elävänä”.

Munkit suorittavat sille joka aamu aamupesun ja peittelevät sen joka iltapäivä nukkumaan. ”Elävä” buddha on tärkeä pyhiinvaelluskohde ja vierailijoiden virta temppelissä onkin loputon.

Maailman suurin kirja

Kuthodawin pagodalle tullessamme en, tältä osin matkaan vain kevyesti valmistautuneena, tiennyt mitään tästä maailman suurimmasta kirjasta. Kunhan katsoin lumoutuneena ison pagodan ympärillä joka suuntaan suorissa riveissä olevia pieniä valkoisia pagodeja, joita kuulemma on 729.

Vasta kun oppaamme kiinnitti huomiomme kunkin pagodan sisällä oleviin tauluihin, joihin oli kaiverrettu tekstiä kummallekin puolelle, ymmärsin mitä hän tarkoitti maailman suurimmalla kirjalla. Näihin tauluihin on talletettu buddhalaisten pyhien kirjoitusten, Tripitakan, tekstit kokonaisuudessaan.

Kuthodaw Pagoda Mandalay Kuthodaw Pagoda Mandalay Kuthodaw Pagoda Mandalay Kuthodaw Pagoda Mandalay Mandalay Top 5Temppelikissa MandalayKuthodaw Pagoda Mandalay

Vierailimme lyhyesti myös lähellä sijaitsevalla Sanda Munin pagodan alueella, jossa yllätys yllätys, on vielä enemmän (1774) kaiverrettuja tauluja sisältäviä pieniä valkoisia pagodeja. Sanda Munin pagodasta ei kuitenkaan juuri kukaan tunnu olevan kiinnostunut. Nämä pagodat rakennettiin ja kirjoitukset kaiverrettiin tauluihin brittien vallan aikana ja siinä missä Kuthodawin pagodan alueella olevat kirjoitukset tarkistettiin huolellisesti kuuden munkin voimin, eivät munkit oikein paneutuneet ”brittien hankkeeseen”. Lopputuloksena teksteissä on kuulemma virheitä ja siksi kokonaisuutta pidetään melko arvottomana. Hienoa pientä vastarintaa munkeilta!

Sanda Muni pagoda Mandalay

Palatsialue ja Golden Palace -luostari

Mandalayn vallihautojen ympäröimä palatsialue rakennettiin alunperin 1800-luvun puolivälissä ja sen ehti toimimaan kahden viimeisen kuninkaan: kuningas Mindonin ja kuningas Thibawin asuinpaikkana vuoteen 1885, jolloin kuningasvalta Burmassa lakkasi brittien ottaessa vallan.

Puinen palatsialue tuhoutui sittemmin lähes täysin toisen maailmansodan tiimellyksessä, mutta se on rakennettu oleellisilta osin uudelleen 1990-luvulla. Turistien lisäksi palatsialueella(kin) käy paljon paikallisia otattamassa itsestään etenkin ennen häitä otettavia prewedding -kuvia, munkkia ja nunnia ottamassa selfie-kuvia ja koululuokkia, historian opintoihin liittyen, olettaisin.

Palatsialue Mandalay Palatsialue Mandalay Palatsialue Mandalay Mandalay Top 5

Palatsialueen valtava rivistö punaiseksi maalattuja puisia rakennuksia saattaa niitä katsellessa vaikuttaa nähtävyytenä tylsältäkin, mutta aluetta meille esitellyt opas sai sen ihanasti heräämään henkiin.

Nämä tässä ovat kuninkaan käytössä olleita tiloja, seuraavassa rivissä on ensimmäisen luokan kuningattarien tilat, sitten toisen luokan ja edelleen aina neljänteen luokkaan asti. Tähän tilaan kuningattaret tulivat näytille kuninkaan valitessa kulloinkin mieleistään kumppania seuraavaksi yöksi.
Ja ne yli 50 tytärtä ja yli 50 poikaa: kuninkaan suosikit asuivat näissä tiloissa, muut taas kauempana. Miten valitset yli sadasta lapsesta ”suosikit”?

Palatsialue Mandalay

Vallan vaihtuessa itse asiassa leskikuningatar, siis ensimmäinen niistä, arvojärjestyksessä, valitsi lopulta tulevan kuninkaan – ja tapatti lähes kaikki muut sadoista lapsista. Huh näiden Aasian kuningashuoneiden historiaa! Muistelin vaan miten Nepalin kuningashuone sammui kun yksi suvun jäsenistä tappoi lähes kaikki sen jäljellä olevat jäsenet.

Golden Palace -luostari

Palatsialueen keskeltä puuttuu kuitenkin yksi rakennus – ainoa alkuperäisestä palatsialueesta toisessa maailmansodassa säilynyt rakennus.

Golden Palace -luostari sijaitsee sekin edelleen Mandalayssa, mutta ei siis enää palatsialueella. Kuningas Thibaw siirrätti vuonna 1878 isänsä, kuningas Mindonin käyttämän rakennuksen pois palatsialueelta lahjoittaen sen luostariksi ja näin Mandalayn palatsialueesta on säilynyt edes yksi alkuperäisistä puisista rakennuksista.

Golden Palace Monastery Mandalay Golden Palace Monastery Mandalay

Mingun

Mingun sijaitsee noin tunnin laivamatkan päässä Mandalaysta, mutta tuo rentouttava laivamatka Ayeyarwady-joen yli kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä Hsinbyumen pagodaa, Myanmarin Taj Mahalia, ei kannata jättää näkemättä!
Englantilaiset muuten aikoinaan kutsuivat jokea Irrawadyksi, mutta siinä missä Burma on muuttunut Myanmariksi ja Rangoon Yangoniksi, niin myös joki on muuttunut Ayeyarwadyksi.

Mandalay Mandalay

Aloitetaan Pahtodawgyista, maailman suurimmaksi tarkoitetusta pagodasta, joka ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Yksi Burman kuninkaista, Bodawpaya, halusi rakentaa tälle alueelle monta maailman suurinta: suurimman pagodan, suurimman kellon, suurimmat leijonat vartioimaan pagodaa ja suurimman järven.

Mingunin puolella pysähdyimme ensin katsomaan maailman suurimman pagodan titteliä 1700-luvun lopulla havitelleen pagodan pienoismallia: tällainen siitä piti tulla.

Pahtodawgyi Mingun

Kuningasperheen valtataisteluiden jäljiltä rakennustyöt jäivät kuitenkin kesken ja sittemmin useammatkin maanjäristykset ovat halkaisseet myös valmiiksi saadun alustan, joten sillekään ei enää pääse kiipeämään kovin korkealle.

Pahtodawgyi Mingun Mandalay Top 5

Pagodan edustalle joen rannalle rakennettiin kaksi leijonaa, ainakin sen aikaisen maailman suurimpia nekin, mutta maanjäristykset ovat tehneet niistäkin melko selvää jälkeä. Vain leijonien valtavat peräpäät ovat enää pystyssä ja tunnistettavissa, etupäät ovat pudonneet, osittain jokeen.

Pahtodawgyi Mingun

Pahtodawgyi Mingun
Koko leijonaa 1000 kyatin setelissä

Maailman suurin kello, joka tosin vuoden 2000 jälkeen ei enää ole sitä (kiinalaiset rakensivat suuremman) sen sijaan toimii edelleen, eli sitä voi käydä ilokseen lyömässä.

Pahtodawgyi Mingun Pahtodawgyi Mingun

Maailman suurinta järveä emme nähneet, mutta kyllä sekin kuulemma jossain joen varressa on. Myanmarissa on monin paikoin kaivettu järviä joen vierelle veden varastoimiseksi lähemmäs kyliä aikana jolloin vesi tavattiin kantaa niihin astioissa.

Hsinbyumen pagoda

Kelataan muutama kuningas eteenpäin burmalaisten kuninkaiden jatkumossa ja päädytään Bagyidawiin.

Buddhalaisten mystisen vuoren, Merun, muotoon rakennettu  pagoda on rakennettu tämän kuninkaan ensimmäisen puolison, lapsivuoteeseen kuolleen prinsessa Hsinbyumen muistoksi. Mandalayn alueen kaunein pagoda on siis Myanmarin vastine Taj Mahalille ja ihan kelvollinen sellainen.

Pagodaan voi kiivetä myös ylös, mutta ei kannata unohtaa valokuvia pagodaa ympäröivän seitsemän meren aalloilla. Instagram-kuvista merkinnällä #hinsbyumepagoda suurin osa on otettu pagodaa ympäröivillä ”aalloilla”.

Hsinbyume Mingun Mandalay Hsinbyume Mingun Mandalay

Hsinbyume Mingun MandalayHsinbyume Mingun Mandalay

Minguniin matkataan siis Ayeyarwady-joen poikki. Laivojen aikatauluista tai hinnoista ei osaa sanoa, sillä oppaamme oli järjestänyt meille oman laivan – ilmeisesti sekään ei siis maksa maltaita Myanmarissa. Kunhan lankulla kävelystä selvisimme, niin matka Minguniin ja takaisin sujui ihanan ylellisesti omassa rauhassa tämän laivan kannella.

Mandalay Mingun jokilaiva

Tags from the story
,
Join the Conversation

5 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Nuo leijonat taitavat tuolla suunnalla olla sellaisia voimaeläimiä, että niitä löytyy, isoja tai pieniä, temppelin kuin temppelin kulmalta. Buddhalaisuudessahan syntymäpäivän viikonpäivä määrittää Sinulle oman eläimen – minulla kuulemma se on leijona, joten tietysti nyt pitää jatkossa olla entistä enemmän kiinnostunut juuri leijonista :-) Tosin mieheni, jonka eläin on norsu, väittää, että norsu on vielä hienompi eläin!

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus itselle varsin vieraasta maasta. Näköjään sielläkin on aikoinaan ollut suuruudenhullu, joka on halunnut rakennuttaa kaikkea suurta. Näin suomalaisena tuo maailman suurimman järven rakentaminen tuntuu kaikista hulluimmalta, kuvastaa myös sen aikaisen maantiedon tietämättömyyttä.

  Silta oli varmasti mielenkiintoinen kokemus, itselle olisi varmaan tullut ahtaapaikan kammo moisesta ihmismäärästä siellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Juu, tuo maailman suurin järvi hymyilytti meitäkin kyllä hetken ja nykyiset oppaat ilmeisesti ymmärtävätkin, ettei sitä kannata enää nykyturisteille näyttää siinä missä tuon pagodan, kellon ja noiden leijonien jäänteitä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *