Myanmar ja Bangkok – näin paljon matkamme maksoi

Päätimme lähteä Myanmariin melko lyhyellä aikataululla, ainakin valmismatkoja ajatellen. Elokuun puolessa välissä, Skotlannista palattuamme, etsimme loka-marraskuun taitteessa olevaa, mieluiten valmista, matkaa Myanmariin, sillä halusimme nähdä maata monipuolisesti, emmekä halunneet itse lähteä selvittämään reittivaihtoehtoja välille Mandalay – Bagan – Inle-järvi – Yangon.

Myanmar paljaat varpaat Myanmar kustannukset
Rantasandaalit ovat paras jalkinevalinta tähän maahan!

Valmiita vaihtoehtoja löytyi ainakin Mandalalta ja Aventuralta, mutta Mandalan matka oli vasta marraskuun lopulla ja tiesimme, että passimme tarvitsevat aikaa viisumimatkailuun ennen tammikuista Afrikan matkaamme, joten sen ajankohta oli meille turhan myöhäinen.
Aventura oli meille entuudestaan tuttu ja matkan ajankohtakin oli sopiva, joten valitsimme sen. Tai luulimme valitsevamme,  sillä kun yritimme ilmoittautua matkalle, niin kuulimme, että se olikin juuri peruutettu: ryhmän minimikoko ei ollut tullut täyteen.

Pakettimatka kahdelle hengelle

Mutta ei hätää, he voisivat myös järjestää samaisen matkan räätälöitynä juuri meille. Ok, etenkin kun halusimme liittää tähän matkaan muutaman päivän Bangkokissa, jossa emme ennen tätä matkaa olleet koskaan käyneet.

Puoli tusinaa (vai olikohan niitä tusina …) mailiä myöhemmin matkamme oli kasassa ja yllättäen sen hinta oli edullisempi kuin peruutetun ryhmämatkan. Näin vaikka siihen oli lisätty pysähdys Bangkokissa ja kolme yötä kaupungin parhaassa hotellissa, Shangri-Lassa. Hintaeroa selittää tietysti suomalaisen oppaan puuttuminen, mutta olemme usein liikkuneet maailmalla kahden hengen ryhmänä, paikallisen englanninkielisen oppaan ja kuljettajan kanssa ja tämä vaihtoehto on meille oikeastaan enemmän kuin ok.

Matkapaketti, lentojen matkustusluokkien korotukset ja viisumit maksoivat:

 • Aventuran paketti toimistokuluineen 5 710 euroa (2 855 per nuppi) sisältäen siis lennot turistiluokassa, hotellit (11 yötä), lentokenttäkuljetukset, paikallisoppaat ja -kuljettajat Myanmarissa (Bangkokissa olimme omillamme)
 • Myanmarin viisumeista maksoimme erikseen 86 euroa (2 x 50 dollaria)
 • Finnairin lennot välillä Helsinki – Bangkok – Helsinki korotimme paluumatkan osalta pisteillä businekseen ja menomatkalla 140 eurolla Economy Premiumiin
 • Lentokentälle menimme tavalliseen tapaan autolla ja etukäteen ostettu paikoitus autolle lennon ajaksi maksoi 69 euroa.
Bangkok Chay Phraya
Näköala Bangkokissa Chay Phraya -joelle Shangri-La -hotellin parvekkeelta

Lennot Bangkokista Mandalayhin jaYangonista Bangkokiin olivat Bangkok Airlinesin ja ne lensivät ajallaan ja lennoilla jopa tarjoiltiin ateriat, vaikka ne kestivät vain muutaman tunnin.

Mandalaysta Baganiin matkasimme autolla ja Baganista Inle-järvelle (Hehoon) kuten myös Inle-järveltä Yangoniin lensimme Air KBZ:n siivin. Ihan outo lentoyhtiö meille, mutta pieniä viivästyksiä lukuunottamatta se oli alle tunnin lennoille ihan ok. Lentoyhtiön on yksityisomisteinen, eli sillä lentäminen ei ainakaan ihan suoraan taida tukea Myanmarin hallitusta.

Air Kbz Myanmar Myanmar kustannukset
Olimme liikkeellä yhden matkalaukun, lentolaukun ja repun taktiikalla

Air Kbz Myanmar

Air Kbz Myanmar
Hilpein lentokoneateriamme kautta aikojen, pizzan makuiset karkit!
Myanmar Heho Airport
Lähtöportti Hehon kentällä. Boarding Passit kirjoitettiin käsin eikä niissä välttämättä ollut edes oikea nimi, mutta hyvin niillä koneeseen pääsi.

Viisumi

Myanmarin, kuten kaikkien maiden nettiviisumien osalta, kannattaa olla tarkkana viisumia hakiessaan, että sen hakee viralliselta sivulta. Netissä kun tapaa olla monia muitakin vaihtoehtoja, jotka ovat aina virallista vaihtoehtoa kalliimpia vaikka ihan kelvollisen viisumin niidenkin kautta saattaa saada.

Hotellit

Inle Heritage -hotellista kirjoitinkin jo. Se jos mikä ansaitsi oman juttunsa. Bangkokin Shangri-La oli toinen matkamme hotelleista, joista ajattelin vielä kirjoittaa omankin jutun.

Muut hotellimme olivat Ma Ma Guesthouse Mandalayssa, Hotel Umbra Baganissa ja Alamanda Inn Yangonin hienostoalueella.

Ma Ma Guesthousessa asuminen oli uhrauksemme pienille paikallisomisteisille hotelleille. Toki siellä pari yötä asui, mutta ehkä emme haluaisi sinne toiste. Vaikka siksi, että hotellin sijainti olisi illalla vaatinut taskulampun kanssa pari korttelin väliä pimeässä lähimpään muuhun ravintolaan – päädyimme syömään hotellilla.

Ma Ma Guest House Mandalay Myanmar kustannukset
Ma Ma Guest House Mandalay

Ma Ma Guest House Mandalay Ma Ma Guest House Mandalay

Hotel Umbra oli ihan hyvä hotelli uima-altaineen ja kaikin puolin neljän tähden palveluineen, mutta ei siinä mitään ihan erityistä ollut. Paitsi pagodi takapihalla, mutta niitä nyt on Baganissa joka kulmalla! Tämä oli muuten käyttämistämme hotelleista ainoa, joka oli riittävän iso omatakseen myös valuutanvaihtoluvan.

Hotel Umbra Bagan Myanmar kustannukset
Pagoda Hotel Umbran takapihalla

Hotel Umbra Bagan

Hotel Umbra Bagan Hotel Umbra BaganHotel Umbra Bagan

Alamanda Inn Yangonissa sijaitsi ehkä Yangonin hienoimmalla asuinalueella ja kieltämättä pienen hotellin miljöö, etenkin puutarha oli hieno. Huoneemme oli kuitenkin pieni ja pimeä. Täälläkään lähistöllä ei ollut ravintoloista runsaudenpulaa, mutta oli niitä sentään muutama, eli illallinen löytyi muualtakin kuin hotellin ehkä hiukan itsensä ylihinnoitelleesta ranskalaistyyppisestä ravintolasta.

Alamanda Inn Yangon
Alamanda Inn Yangon Myanmar kustannukset
Alamanda Inn Yangon
Täällä moskiitot olivat ilmeisesti ongelma, sen verran paljon niitä puutarhassa ”savustettiin”

Alamanda Inn Yangon

Alamanda Inn Yangon
Alamanda Innin ravintola

Tippejä oppaille ja kuljettajille

Myanmarissa maksoimme kanssamme kiertäneille paikallisoppaille ja kuljettajille Aventuran suosituksen mukaan oppaille 3-5 euroa per nuppi per päivä ja kuljettajille 1-2 euroa per nuppi per päivä, usein vähän ylöspäin sopivaan seteliin pyöristäen.
Lisäksi maksoimme jotain pieniä tippejä hotelleissa ja Bangkokissa. Yhteensä päädyimme jakamaan setelirahaa euroiksi muutettuina 161 euroa.

Myanmarissa on muuten harvinaista kyllä Aasiaa ajatellen oikeanpuoleinen liikenne. Autot ovat pääosin kuitenkin vasemmanpuoleisiin liikenteeseen tarkoitettuja, sillä useimmat niistä ostetaan käytettyinä naapurimaista, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tarina kertoo, että Myanmarin sosialismin vuosina kansa ei aina ollut tyytyväinen vasemmistolaiseen ajattelutapaan, jolloin vallanpitäjät antoivat kansalle (1970) jotain ”oikeistolaista”, oikeanpuolisen liikenteen!

Bagan Myanmar auto
Yksi käytössämme olleista autoista

Enimmäkseen edullinen Bangkok

Omatoimisesti Bangkokiin tutustuessamme maksoimme muutaman pääsymaksun:

 • Grand Palace 27,30 euroa kahdelta (aika kallis!)
 • Wat Pho (Reclining Buddha) 5,30 euroa

Paikallisliikenne Bangkokissa ei käytännössä maksa mitään: teimme yhteensä 8 lauttamatkaa Chao Phrayalla ja maksoimme niistä yhteensä 3,40 euroa. Yhdeksi päiväksi ostimme yhteensä 7,40 euroa maksavat päiväliput Sky Trainiin. Kertalipuilla olisimme ehkä päässeet halvemmallakin, mutta eipä tarvinnut jonotella lippuautomaateilla tai -tiskeillä. Muutamalla asemalla jonot illemmalla olivatkin todella pitkiä!

Jokilaivassa Bangkokissa
Jokilaivassa Bangkokissa

Muut kulut Myanmarissa

Myanmarissa muita kuluja, aterioita lukuunottamatta, meille kertyi vaan paikallisesta SIM-kortista (3 Gigaa, 3,10 euroa), jääkaappimagneetista ja yhdestä paikallisen taiteilijan pienestä työstä (10,70 euroa) ja kahdesta 45 minuutin jalkahieronnasta Yangonissa (8,60 euroa).

Ruokakuluja emme tapaa sisällyttää matkakuluihin, sillä ruokaan kului tälläkin matkalla luultavasti vähemmän per päivä kuin kotona Espoossa.

Aamiaiset kuuluivat huoneiden hintaan ja lounaasta/illallisesta maksoimme Myanmarissa ehkä keskimäärin 6-7 euroa per nuppi, juomineen.

Ma Ma Guesthouse illallinen
Meille valmistettu illallinen Ma Ma Guesthousessa

Koko matkasta maksoimme siis, ruokakuluja lukuunottamatta, 6 232 euroa (3 116 per nuppi).

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Tuleepa kaipuu Aasiaan, kun katseli noita ihania kuvia!
  Meidän Kaakkois-Aasian kierroksesta on jo muutamia vuosia aikaa. Kierreltiin
  eripuolilla. Pari kertaa oltiin Bangkokissa (tullessa ja lähtiessä).
  Tuo Myanmar varmasti olisi myös kiinnostava, siellä päin emme silloin käyneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katri! Me olemme itse asiassa kierrelleet Kaakkois-Aasiaa suhteessa vähemmän kuin muita kolkkia maailmalla, joten varmaan palaamme vielä tuollekin suunnalle: ainakin Sri Lanka, Filippiinit, Bali ja Itä-Timor, ehkä Papua-Uusi Guineakin ovat vielä ”listalla”.

 2. Myanmar on meillä jälleen pöydällä ensi vuodelle. Kohde kiinnostaa kovasti. Jos reissu toteutuu, olisi aikaa tarkoitus varata kolme viikkoa. Kohdelista on täsmälleen sama kuin teillä. Tästä johtuen olen seurannut näitä postauksia erityisellä mielenkiinnolla.

  Tämä kulukatsaus antaa varsin hyvän pohjan oman budjettimme suunnitteluun. Noista hotelleista jo vähän innostuin, mutta voipi olla, että Shangri-La osoittautuu turhan kalliiksi. Suorien lentojen vuoksi Bangkok lienee meillä kuitenkin ensimmäisenä pysähdyksenä ohjelmassa. Tuollainen räätälöity paketti kuulosti mielenkiintoiselta, vaikka luultavasti omatoimisesti kuitenkin lähdemme varauksia tekemään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Aron! Me päädymme usein vaihtoehtoon helppo, vaikka se maksaisi vähän enemmän. Eikä se enemmän useinkaan ole kovin paljoa. Shangri-La:n osalta ajattelimme, että jos tämä jää meidän ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksemme Bangkokissa, niin se on nyt, eikä joskus toiste :-)

 3. Myanmarista haaveillaan täällä. Siksi olikin kiva seurata matkaanne. Tuo Shangri La hotelli Bangkokissa näyttää kyllä maineensa veroiselta. Pitääkin käydä katsomassa paljonko yö siellä maksaa. Olimme myös aikeissa mennä joulun reissuumme Bangkokin kautta mutta aikataulut eivät antaneet periksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tsekkasin nyt itsekin Booking.comista tuon hotellin ja muutaman viikon päähän antoi hinnaksi runsaat 200 euroa yö tuossa Krungthep-siivessä, jossa asuimme. Varmasti Bangkokissa asuu paljon halvemmallakin, mutta jos on vaan muutaman yön kuten me olimme, niin tuosta sijainnista ja elämyksestä voi kyllä vähän maksaakin. Maailman kiertäminen koko ajan säästämällä on joskus turhan ankeaa :-)

 4. Kiva yllätys, että matka oli edullisempi kuin valmismatka. Toki kun suomalaista opasta ei matkassa, se laskee hintaa. Tuo Bangkokin hotelli kyllä vaikuttaa houkuttelevalta. Paljonko siellä maksoi yö? Nepalissa vai oliko Intiassa olen yöpynyt Shangri-La:ssa mutta ei tainnut olla samaa ketjua, koska ei ollut kovin hulppea hotelli.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Juuri tuossa edelliselle kommentoijalle tsekkasin, että tuossa 200 euron pinnassa näyttivät huoneet tuolla olevan. Muualla en muista Shangri-La -ketjun hotelleissa yöpyneeni.

 5. Itse olenn nykyään niin laiska suunnittelemaan joten tuo räätälöity matka ei kuullosta yhtään pöllömmältä ja mikä parasta jos se on edullisempi! Olen tottunut siihen että meillä ei ole suomalaista opasta…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Etenkin eksoottisimmissa kohteissa suunnittelu pelkän netin varassa ei oikein innosta kun toimijoiden luotettavuutta on vaikea arvioida. Suunnittelun jättäminen paikan päälle vaatii taas vähän enemmän aikaa kohteessa, eli sen mitä ehkä vaikka opastetun kierroksen hinnassa säästää omatoimiseen verrattuna, maksaa helposti ylimääräisenä hotelliyönä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *