12 maata, joihin emme matkusta

Päivitys 4.11.2021: Lue mieluummin tämä:

Matkustussuositukset korona-ajan jälkeen

Alla alkuperäinen juttu, joka on julkaistu 22.3.2017:

Kirjoitin jokin aika sitten matkabloggaajat -yhteisön innoittamana yllättävän suosituksi tulleen jutun 5 paikkaa, jossa emme ole käyneet.

Viime perjantaina meillä (kuten muillakin matkabloggaajilla) oli tilaisuus tavata Ulkoministeriön viestintäosastoa ja tässä sen innoittamana lista maista, joihin emme aio matkustaa – emme ainakaan lähivuosina.

Matkustustiedote

Ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa kolme ylintä, varoittavinta, luokitusta ovat:

 • Poistu maasta välittömästi
 • Vältä kaikkea matkustamista
 • Vältä tarpeetonta matkustamista

Näiden luokitusten mukaisia maita on tällä hetkellä kussakin luokassa neljä, eli maita, joihin Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista on tosiaan vain 12.

Poistu maasta välittömästi maita ovat: Etelä-Sudan, Jemen, Libya ja Syyria.
Vältä kaikkea matkustamista ryhmään kuuluvat: Afganistan, Burundi, Irak ja Somalia.
Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Haitiin, Pakistaniin ja Venezuelaan ei tarpeettomasti pitäisi lähteä. Turistin uteliaisuus tai maapisteen hakeminen ei taida sittenkään olla ”tarpeellista matkustamista”.

Ulkoministeriön matkustustiedotteiden ohella luemme etenkin hiukan epätavallisempiin kohteisiin matkustaessamme usein brittien hiukan tarkempia matkustustiedotteita. Esimerkiksi taannoin Borneon matkaamme suunnitellessamme olimme hahmotelleet retkeä Sandakanista Kinabatang -joelle ja jopa Turtle Islandille lähellä Filippiinien rajaa. Suomen matkustustiedote suositteli silloin (ja suosittelee edelleen) välttämään koko Sabahin maakuntaa, mutta brittien isommilla resursseilla on mahdollista antaa tarkempiakin ohjeita, jotka tässä tapauksessa rajaavat Sabahista vaan pienen koilliskulman pois.
Brittien tarkempaa karttaa käytimme myös Algerian matkamme suunnittelussa.

Malesia brittien kartta

Jemeniin vaikka väkisin

Irlantilainen maabongari, jolta puuttui tavoitteestaan käydä kaikissa maailman maissa enää vain Jemen ja Norja, onnistui äskettäin käymään Jemenissä, mutta jo maahan pääseminen taisi vaatia viisi erillistä yritystä, eli vähintäänkin kyse on haastavasta kohteesta vaikkei omasta turvallisuudestaan olisikaan huolissaan.

Yemen

Kukin tavallaan, mutta meidän maabongausharrastuksemme ei ole niin vakavaa, että meillä olisi tarvetta näihin maihin lähteä – meille riittävät hyvin ne runsaat 70 maata, jotka meiltä vielä puuttuvat vaikka nämä 12 jättäisimme käymättä. Venezuelassa Lasse on tosin jo käynytkin, kauan sitten, aikana jolloin Venezuela oli ihan erilainen maa kuin nykyisin.

Mutta takaisin Ulkoministeriöön.

Opimme, että meitä maailmalla liikkuvia tai asuvia suomalaisia varten on olemassa useampia päivystysjärjestelyä:

 • Ulkoministeriön puhelinpalvelun kautta voit ilmoittaa Suomeen ulkomailla kohdanneesta hädästä. Ulkoasiainministeriön päivystys (24 tuntia)
  puh: +358 9 1605 5555. Muista kuitenkin aina ensin ilmoittaa kiireellisestä tilanteesta paikalliseen hätänumeroon.
  Talleta numero puhelimeesi nyt, jos se ei jo siellä ole!
 • Viestintäpäivystäjä on median käytettävissä ja päivittää ulkoministeriön viestintäkanavia – nykyisin ihan erityisesti Facebookia ja Twitteriä.
 • Poliittinen päivystäjä hälyttää tarvittaessa virkamiehet ja ministerit, jos maailman tapahtumat sitä vaativat.
 • Isompien luonnonmullistusten tai muiden kriisien yhteydessä perustetaan erityinen päivystysryhmä, yhtenä esimerkkinä vaikka Nepalissa pari vuotta sitten tapahtumat maanjäristys.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikissa tilanteissa pelastustoimista vastaavat paikalliset viranomaiset.

Yleisimmät kysymykset median taholta liittyvät vaikka uutisiin Thaimaassa tapahtuneista skootterionnettomuuksista, joissa mahdollisesti on ollut mukana suomalainen. Ulkoministeriö ei kuitenkaan vahvista lehdistölle mitään ennen kuin asia on virallisesti vahvistettu ja omaisiin on oltu yhteydessä.

Kansalaisten hätätilanteet liittyvät usein kadonneeseen passiin: Passeja kirjoitetaankin lähetystöissä vuosittain lähes 20 000.

Matkavakuutus

Rahallista apua maailmalla ei ole tarjolla, joten onnettomuuden sattuessa tarvitaan matkavakuutus tai apua Suomessa asuvilta ystäviltä tai sukulaisilta.
Kannattaakin tarkistaa, jos pahassa tilanteessa mielii Suomeen hoitoon, että matkavakuutus kattaa ambulanssilennon.
Suomalaisia kuolee myös väestön ikääntymisen ja lisääntyneen matkailun myötä maailmalla aikaisempaa useammin ja jos haluaa tulla haudatuksi Suomeen (tai ajattelee omaistensa niin haluavan), niin tämänkin kuljetuksen varalle on hyvä olla vakuutettu. Vaihtoehtona on edullisin paikallinen hautaus, usein siis nimettömänä köyhien hautausmaalle.

Matkustustiedote, matkavakuutus, mitä vielä? Matkustusasiakirjat!

Matkustusasiakirja

Kohteesta riippuen tarvitset vähintään kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, useimmiten voimassa olevan passin ja joskus viisuminkin.
Passinkin pitää monessa kohteessa olla voimassa vähintään 6 kuukautta suunnitellun matkan jälkeenkin. Ja vaikka Suomen passilla pääsee moneen paikkaan ilmankin viisumia, niin tarve mahdolliselle viisumille on aina syytä selvittää. Viisumin puuttuessa saatat jäädä jo Helsinki-Vantaalle, sillä lentoyhtiöt eivät voi kuljettaa matkustajia, joista he etukäteen tietävät, etteivät he pääse kohdemaahan. Myös välilaskumaiden mahdollinen viisumitarve kannattaa selvittää ajoissa: lentokentän vaihto tai reitille osuva sisäinen lento tarkoittaa useimmiten tarvetta myös viisumille.

Matkustustiedot on luettu, matkavakuutus on kunnossa, samoin matkustusasiakirjat. Nyt ollaan jo melkein menossa! Vielä yksi juttu, matkustusilmoitus.

Matkustusilmoitus

matkustusilmoitus
Kuva: Ulkoministeriö

Ulkoministeriö suosittaa matkustusilmoituksen tekemistä matkustit sitten minne tahansa. Muutamat tapahtumat Euroopassa ovatkin kuulemma lisänneet merkittävästi matkustusilmoitusten määrää. Omalta osaltamme olemme yleensä tehneet ne omatoimimatkoilla: ryhmämatkoilla olemme luottaneet matkanjärjestäjään, mutta ehkä teemme ne jatkossa aina, sillä tekstiviesti suoraan Ulkoministeriöstä saattaisi kyllä jossain tilanteissa tavoittaa meidät nopeammin kuin opas.

Muista siis aina matkalle lähtiessäsi 4M:ää:

Pitäneekin tästä taas siirtyä matkustusilmoituksen pariin – runsaan viikon päässä vuorossa on Marokko. Matkustustiedotteen mukaan erityistä syytä huoleen ei pitäisi olla, mutta hyvä se matkustusilmoitus silti on tehdä.

Join the Conversation

38 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Ilta oli mielestäni meille kokeneillekin matkaajille :-) ihan antoisa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Ei taida meidän jutut (pääosin ainakaan) ehtiä blogiin asti ennen omaa matkaasi :-(

  1. Juuri kommentoin tuonne alle, että me varasimme juuri sellaisen risteilyn, mikä käy Haitilla. Sataman alue on tosin Royal Caribbeanin vuokraama yksityinen resort. Pitäisi olla siis turvallinen, joskaan ei välttämättä kovin mielenkiintoinen.

  2. says: Pirkko

   Haitilla on Labadee-niminen niemimaa, joka on Royal Caribbean -varustamon omistuksessa ja siis eri asia kuin Haiti sinänsä. Vähän sama kuin Roatan Hondurasissa. Sitten voidaan tietysti miettiä, että jos on käynyt näissä resorteissa, niin onko käynyt Haitilla/Hondurasissa, mutta onhan se kyseisen maan maaperällä kuitenkin, niin kyllä siitä kaikilla maabongareiden käyttämillä listoilla ja kriteereillä maapisteen saa.

 1. says: Susanna

  Hyvä aihe tämäkin, arvostan sitä etteivät matkailijat suuntaa vain pisteen takia vaarallisiin kohteisiin. Tai en ainakaan itse näe siinä kauheasti järkeä. Kuitenkin tiesin pari tyyppiä jotka kävivät mm. Irakissa, jota en kyllä itse ymmärrä ollenkaan. Vaikka vaarallisessa tilanteessa olevassa maassa ei olisi sotaa, on kuitenkin autopommeja ja kaikkea muuta sellaista joka päivä. Se on paikallisille arkea. Eniten ihmetyttää etenkin matkailijat jotka vaarantaa lapsen/lapsia viemällä lapset epävakaaseen maahan lomalle. Kun olisi niin paljon turvallisiakin matkakohteita joissa ei tarvitse kaiken aikaa pelätä räjähdyksiä tai tiepommeja. Kyllähän Euroopassakin on alkanut olla levotonta, mutta ei sentään joka päivä tarvitse pelätä tiepommeja jne.

  Minulla oli kerran yksi kaveri joka kävi usein Marokossa ja hänen mukaansa ainakin siellä on melko rauhallista. Tosin riippuu varmasti siitä millä alueella liikkuu ja mihin aikaan

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Kyllä niitäkin, usein nuoria miehiä, on, jotka menevät mihin tahansa, tarvittaessa luotiliivien ja/tai aseistettujen vartijoiden kanssa, mutta me emme näin eturivin (?) maabongareihin lukeudu.

 2. Ja juuri varasimme risteilyn, mikä menee Haitille. Tosin kun risteilystä on kyse, niin laiva menee jonkun yksityisen saaren satamaan. Sen luulisi olevan ihan turvallinen – tuskin muuten sinne risteilyitä tehtäisi.

  1. says: Pirkko

   Vastasinkin juuri tuossa yllä, että Labadeen niemimaa, joka on Royal Caribbean -yhtiön omistuksessa, on varmasti ihan turvallinen. Haitia, muttei ihan oikeaa Haitia.

 3. Olipa hyvä kooste illan annista. Tämän tallettaa itsellekin mielellään muistutukseksi kirjanmerkkeihin. Tuo sementtilaivareissu on kyllä aika hurja. Siinä tarvii olla totisesti harrastukselleen omistautunut matkailija. Tosin tuntuu hassulta yhdistelmältä, että kaksi jäljellä olevaa maata ovat Jemen ja Norja. Norjassa kun piipahtaa niin kätevästi samalla kun Ruotsissa ja Suomessakin! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Saana! Kaveri on Irlannista kotoisin ja on säästänyt Norjaa viimeiseksi maaksi, jotta voisi järjestää perheelleen ja ystävilleen sitten isot juhlat kuin kaikki maat on koluttu. Norja on lähellä ja sinne on helppo matkustaa, vaikka juhliin!

 4. says: Martina

  Olipa mielenkiintoinen postaus. Harvemmin tulee ajateltua maita, joihin ei pidä matkustaa kun aina vaan haaveilee uusista valloituksista. Kiva että teit postauksen illasta. Olisin halunnut myös osallistua siihen, mutta en valitettavasti päässyt. Nyt tuntuu melkein kuin olisin ollut mukana. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Joitakin rajoja, jotenkin ”tavalliselle” turistille maailmassa kuitenkin tälläkin hetkellä on. Mukava jos pidit yhteenvedosta!

 5. says: Stacy

  Minä olen kiinnostunut tästä jo siksi, kun aikoinaan tuli hankittua ”Fielding’s Guide to the Most Dangerous Places in the World”, mikä varmaan on olemassa jollain toisella nimellä ja laihtuneena yhä, Robert Young Peltonin kirjoittamana.

  Vaikka mä arvostan Peltonia ja meidän omia matkakirjoittajiamme, niin niissä on valkoisen heteromiehen näkökulma. Mun näkökulmani on toinen, tai meidän, sillä Athos-vuori ja Saudi-Arabia kuuluvat minulta ja Pirkolta suljettuihin paikkoihin.

  Mulle oli melkoinen järkytys, kun Dubai otti huomioon maahan pyrkivän youtube-aktivismin, missä hän puhui sateenkaariasioita ja poistivat sitten tämän henkilön maasta. Minä olen ollut siinä luulossa, että se riittää, että maassa käyttäytyy epäseksuaalisesti; kyllähän heteroseksuaalisuuskin ulkomailla on yleensä huono idea.
  Aikoinaanhan Karibialla oli risteily ja pari miestä nähtiin laivalla toisissaan kiinni, jostain syystä ja Karibialla ollaan yleisesti nihkeitä suhtautumisessaan homoseksuaalisuuteen ja nämä miehet saivat rangaistuksen.

  Minä olenkin miettinyt, minkälainen mun henkilökohtainen riskini on, kun tai jos minua epäillään sateenkaariväkeen kuuluvaksi tai jos mun Pride-aktivismini paljastuu. Varmaa on, ettei siitä tulla tykkäämään. Toistaiseksi olen kokenut asiaan liittyvää nihkeyttä harvassa maassa. Riskin pitäisi olla kuitenkin ihan kohtalainen, joku on verrannut sitä oleskeluun sotatoimialueella.

  Minkähänlainen riski noissa 12 maassa sitten oikein on. Toisaalta, minusta tuntuu, ettei kukaan oikein halua nähdä lomallaan Irakin, Jemenin tai Syyrian kaltaista absoluuttista kurjuutta.

  Kokemus on ollut sellainen, että ihmiset ovat herkkiä aukomaan päätä, mutta tilanne ei siitä eskaloidu. Väkivaltaa on henkinenkin väkivalta. Suomi on siitä ikävä maa, että täällä on herkässä fyysisen väkivallan käyttö.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Osa valkoisen miehen, tai myös valkoisen naisen, riskiä hyvin köyhissä ja etenkin sotaa käyvissä maissa on se, että he pistävät silmään, ja ihmiset tietävät kaikkien, jotka pystyvät maahan matkustamaan, olevan heihin nähden rikkaita ja siinä mielessä hyviä kohteita oli kyseessä sitten ryöstö tai rahan hankkiminen kidnappauksilla. Tältä osin esimerkiksi turvapaikanhakijoiden palauttaminen johonkin maahan ei ole kuitenkaan ihan sama asia kuin selkeästi muusta väestöstä erottuvien ihmisten käynti maassa.

  2. says: Stacy

   Irakilaiset tuntuvat rakastavan autojen ampumista ja pommien heittelyjä ja sellaisen uhri voi olla tällainen valkonaama ihan yhtä hyvin kuin paikallinenkin. Minä en tiedä, mitä kivaa on salamatkustaa johonkin maahan, jossa kuitenkin joutuu piilottelemaan henkensä edestä. Jemenissä kuitenkin on paljon nähtävää, esimerkiksi nyt Sokotra. Madventuresin miehet tykkäsivät Jemenistä kovasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sannahof! Vaikka pääasiallinen syy nykyisin usein tuntuukin olevan halvat lennot jonnekin, lähes minne tahansa, niin tuon verran olisi sentään itse kunkin syytä ottaa selvää matkakohteestaan, että minnekäs sitä nyt ollaankaan menossa :-)

 6. Tämä oli kiinnostava kooste tärkeästä aiheesta. Esimerkiksi tuo Malesian Borneon koilliskulma on mielenkiintoinen paikka. Olen tuolla alueella matkaillessani nähnyt maailman kauneimpia saaria ja vedenalaista elämää, tietämättä alueen riskeistä. Muutama viikko oman vierailuni jälkeen alueella alkoivat taas levottomuudet. Ei olisi itselleni noissa paratiisesissa matkatessani tullut mieleenkään, että Jolon saarien pankkivankidraama tapahtui todella lähellä vierailemiani saaria (tiesin toki tämän, mutta tunnelmassa sitä ei olisi aistinut). Matkailijan näkökulmasta Jemenin tilanne harmittaa. Olen jo pitkään haaveillut matkasta Socotralle, mutta tuo alue tuskin aivan hetkeen rauhoittuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Sainkin joltain jo, olisiko ollut Facebookin puolella kommentin, että oli jättänyt Sabahin alueen väliin, kokonaan, Ulkoministeriön suosituksesta. Ja siis tosiaan, ihan koko alue ei ehkä kuitenkaan täyskieltoa ansaitsisi.
   Socotra kelpaisi meillekin, saisihan siitä Jemen-pisteen :-) -mutta taitaa olla moneksi vuodeksi off-limits.

 7. Hitsit kun en päässyt tuohon iltaan. Kirjoitin kuitenkin oman postaukseni aihettaa sivuten.

  http://www.tamamatka.fi/terrori-iskut-uhkaavat-suomalaisia-matkoilla/

  Kuten jo taisin Faboon kommentoida, niin Haitilla on tullut käytyä vuonna miekka ja kirves. Se oli kyllä yksi eksoottisimmista kokemuksista mitä mulle on kertynyt. Harmi vaan, että kuvat on peperikuvina ”jossain”, muuten voisi tehdä postauksen siitä. Enää en kyllä lähtisi. Ja ei tosiaan taida se risteilysatama olla lähelläkään ”oikeaa” Haitia, kuten tuolla kommentoitkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tuo oikeasti Haitissa käyminen alkaakin olla, ainakin nuoremman ikäluokan parissa, jo kohta harvinaista :-)

 8. Kiinnostava juttu, ajateltavaa itse kullekin. Oma luokkakaverini on lähdössä Jemeniin töihin, aika rohkea mimmi. No on hänellä sentään kokemustakin vastaavista maista. Itse en välttämättä uskaltaisi lähteä edes töihin, koska riski olisi kuitenkin melko suuri. Eikä elämä noissa vaarallisissa maissa taida mitenkään hauskaa olla – sen kun istut kotona ja ulkona liikut korkeintaan jollain panssariautolla vartijoiden kera, vapautesi menettäneenä.
  Enpä olekaan tullut ajatelleeksi tuota hautauspointtia, että ilman matkavakuutusta (tai perheen/sukulaisten maksua) ruumis tulisi haudatuksi halvimmalle paikalliselle hautausmaalle. Onneksi oma matkavakuutus kattaa sen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Tuo, että jos vaikka jossain selviäisi hengissä, mutta elämä olisi hyvin rajoitettua, rajoittaisi kyllä minulla intoa asettua johonkin maahan. Aikoinaan naispuolisia kolleegoja työskenteli Intiassa lähetettyinä työntekijöinä ja ainakin Chennain alueella totesivat, että se on koti aidatulla alueella, autonkuljettajan kyydissä työmatkat ja iltaisin ehkä kuntosalilla, vartioidulla alueella. Iltakävelyä lähikaduilla ei voinut ajatellakaan, yksinäisenä naisena.

 9. Tässä oli paljon tärkeää tietoa! Jotenkin on niin harmillista, että aina löytyy niitä kolkkia mihin ei voi matkustaa. Jäin miettimään tuota passien uusimisen määrää ulkomailla sillä se tuntuu varsin suurelta. Mukaan lienee laskettu kaikki passin uusimiset, ei vain tapaukset joissa passi on kadonnut? Nimittäin me ulkomailla asuvathan uusimme lähes aina passin lähetystössä, jollei sitten satu Suomen reissu juuri oikeaan kohtaan, ja meitä on kuitenkin aikamoinen määrä. Passiaikoja ainakin täällä Kaliforniassa saa ihan jonottaa sillä anojia riittää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Ehkä tosiaan kaikki uusimiset eivät ole varkaus- tai hukkaamistapauksia, en tullut tätä sen tarkemmin selvittäneeksi.

 10. Mielenkiintoinen juttu. Mehän siitä taannoisesta Intian riksarallista voitettiin toinen ralli halki Aasian, joka olisi myös käynyt Afganistanissa. Jätettiin lähtemättä, tosin vaan kustannussyistä. Mutta joo, ihan mielellään välttelen kaikkia vähänkin turvattomia paikkoja, kyllä tästä maailmasta vielä muutakin nähtävää löytyy.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Sama periaate, maailmassa riittää kyllä vaihtoehtoja, vaikka muutamat olisivat listalta poissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ariela! Kongokin on tietysti iso maa ja tilanteet muuttuvat, mutta me taidamme kuitenkin toistaiseksi jättää kyseisen maan väliin …

 11. says: Jael

  Minua surettaa niin tuo Venezuelan mukanaolo tuossa listassa mutta ansaitusti se siellä ikävä kyllä on. Maa joka on niin täynnä potentiaalia ja ihania paikkoja,mutta jossa nykyinen järjestelmä on tuhonnut koko maan. Kymmenen vuotta sitten kun itse asuin siellä,asiat olivat vielä suht koht hyvät, mutta ihmettelin aina että turismiin oltiin satsattu tosi huonosti.

 12. Kiitos Jael! Venezuela taitaa minulta jäädä kokonaan väliin, sillä se ei taida tuosta vuosikymmeneenkään toipua. Lisäksi Lasse tuli käyneeksi siellä jo vuosikymmeniä sitten, joten sekin vähentää meidän mielenkiintoamme sille suunnalla nyt enää.

 13. says: Petteri

  Ehdottomasti kannattaa käyttää tuota brittien matkustustiedote sivustoa. Suomen suurlähetystön päivitykset ovat todella vanhoja, laiskoja ja epätarkkoja. He seuraavat vain tiettyjä maita ja moniin muihin vain lätkäisevät (varmuuden vuoksi) epämääräisen yleisen matkustuksen välttämiskehotuksen.

  Mutta mitä tulee noihin itse maihin niin kyllä noista noin puoliin voi ihan hyvin matkustaa (itse olen käynyt neljässä noista). Sanoisin että viisi noista on lyhyellä tähtäimälle ehdottomasti järkevän matkustamisen ulkopuolella. Burundi ja Haiti ovat mahdollisia, mutta eivät ehkä kovin kiinnostavia. Sen sijaan näistä olen kyllä eri mieltä:

  Kongo, olen itse käynyt siellä peräti kaksi kertaa. Ei todellakaan maailman turvallisin maa, mutta valtavan iso maa jossa on myös turvallisiakin paikkoja, esimerksi Lubumbashi. Myös gorilloja voi käydä katsomassa itä-Kongossa.

  Jemen. Okei, tällä hetkellä ei mahdollinen, mutta Socotra tulee taas hyvin pian olemaan täysin turvallinen matkakohde. Jemenissä on ollut levotonta jo vuosikymmeniä, mutta poislukien viimeinen vuosi niin Socotra on aina ollut täysin turvallinen kohde mennä. Näin tulee olemaan myös jo vuoden 2018 aikana. Olen melko varma siitä. Muu Jemen onkin sitten aivan eri asia ja sinne ei todennäköisesti ole asiaa seuraavien vuosien aikana valitettavasti.

  Irak. Tälläkin foorumilla on kauhisteltu, että kuinka kukaan voi matkustaa Irakiin. Pommituksia jne. Mutta älkää nyt hyvät ihmiset laittako koko maata samaan koriin. Irakin Kurdistan on täysin turvallinen kohde. Se on käytännössä itsenäinen muusta Irakista ja siellä ei ole ollut käytännössä yhtään pommia vuosikausiin. Itse olin siellä kaksi vuotta sitten ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja paljon turvallisempi kuin esim El Salvador, Brasilia tai vaikka Papua Uusi Guinea.

  Somalia. Sama juttu kuin kahden edellisen kanssa. Somalimaa on käytännössä itsenäinen muusta Somaliasta irtautunut maa joka on turvallinen matkustaa. Varsinkin sen pääkaupunki Hargeisa. Itsellä on tarkoitus matkustaa sinne parin seuraavan vuoden aikana. Muu Somalia onkin sitten täysi kaos enkä usko että sinne voi matkustaa ainakaan seuraavan viiden vuoden aikana.

  Pakistan. Tämä on aivan käsittämätön lisäys listalle. Jotenkin voin kaikki muut jotenkin ymmärtää, mutta tätä en vain voi. Ehdottomasti Baluchestan ja Afghanistan rajan seutu ovat turvattomia, mutta nyt puhutaan valtavan isosta maasta josta suurin osa on täysin turvallista matkustaa. Esimerkiksi Lahore on mahtava turvallinen kaupunki. Itse olin noin viikon Pakistanissa viime vuonna ja en vain voi käsittää miksi Pakistaniin matkustamista pitäisi välttää.

  1. Kiitos Petteri kommentistasi.
   Socotraan tosiaan näyttäisi jo olevan matkoja tarjolla.
   Irakin osalta olen kuullut parista yrittäjästä, että Kurdistanian osalta matkaan voi viime hetkellä tulla esteitä, raja on kiinni tms. mikä ei nyt erityisesti ole osaltamme lisännyt intoa yrittää sinne.
   Gorillat tuli nähtyä Ruandan puolella, joten Kongoonkaan ei juuri nyt ole erityistä mielenkiintoa.
   Ja muutenkin, vaikka onkin totta, että todenäköisyys sille, että noissa maissa kävisi jotenkin huonosti, on varmaan aika pieni, niin toistaiseksi meillä on vielä sen verran paljon muitakin, mielenkiintoisemmilta tuntuvia, kohteita jäljellä, ettei ainakaan meillä ole hirveää hinkua näihin.

 14. says: Terhi

  Kyllähän maita maailmassa riittää, pakko ei ole matkustaa mihinkään mikä arveluttaa. Eikä todellakaan ole mukavaa istua sisällä hotellissa kaikki illat. Tosin en usko, että nuo kaikki listatut maat olisivat välttämättä vaarallisia, jokainen tekee omat ratkaisunsa itse. Esimerkiksi mikäli kulkee jonkun paikallisen kanssa on asukkaiden suhtautuminen aivan erilaista, miltään autopommeilta ei sekään tietenkään pelasta.
  Itseltäni tuppaa aina unohtumaan tuo matkustusilmoituksen teko, pitäisi oikeastaan sisällyttää se pakkauslistalle niin, että se automatisoituisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Riittäähän niitä tässä vaiheessa, kun takana on vasta 125. Muutama kymmenen lisää niin alkaa mennä jo haasteelliseksi – loput ovat joko todella kaukana tai sitten jossain määrin vaarallisia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.