Finnair – Economy Comfort ja Businessluokka Bangkokiin

Finnair Business feature

Helsinki – Bangkok – Helsinki -lennot olivat tämän vuoden pisimmät lentomme.
Runsaan vuoden takaisen keuhkoveritulppakokemukseni takia olen aikaisempaa herkemmin maksanut lisätilasta pitkillä lennoilla. Myanmariin suuntautuneella matkallamme tämä tarkoitti menolennolla Helsinki – Bangkok -osuudella Economy Comfort -luokkaa ja paluulennolla Business-luokkaa.

Economy Comfort

Finnair Economy Comfort - Finnair Economy Comfort Businessluokka
Finnair Economy Comfort

Economy Comfort -luokasta maksoimme lisämaksua 70 euroa per nuppi, jolla sai:

 • paikan koneen etuosasta
 • vähän enemmän jalkatilaa
 • pienen pussukan, jossa oli sukat, silmäsuojus, korvatulpat ja hammasharja- ja tahna
 • vastamelukuulokkeet
 • wifiä tunnin verran.

Vastamelukuulokkeet olivat mieleen, samoin paikka koneen etuosassa ja jalkatila. Pussukasta ja sen sisällöstä ei olisi ollut niin väliä eikä wifiäkään tuntunut yölennolla erityisen tarpeelliselta.

Finnair Economy Comfort
Illalliseksi kanaa
Finnair Economy Comfort
Lämmin aamiainen

Businessluokka

Businessluokassa parasta oli tietysti vaakatasoon kääntyvä penkki. Konetyyppi oli kuitenkin Airbus 330, eli Airbus 350:n businessluokan istuimia emme vielä päässeet testaamaan. Bangkokin loungessa tapasimme miehen, joka heti ryhtyessään kanssamme juttusille korosti sitä, että nyt (illalla) lähtevä kone on 330 ja että 350 lähtee vasta aamulla. Ehkä mies jäi odottamaan aamulentoa loungeen, mene ja tiedä. Me lähdimme kuitenkin jo iltalennolla kohti kotia.

Finnair Business A330
Paikkamme olivat ikkunan vieressä ja näistä ikkunanpuoleinen oli aika kapea, veneen pistopunkan tapainen. Käytäväpaikalla tilaa sai hiukan lisää käytävältä vaikka yöllä kääntyessä.

Finnair Business A330 - Finnair Economy Comfort Businessluokka

Finnair Business A330 Finnair Business A330 Finnair Business A330Businessluokassa pussukassa oli muutama tavara enemmän ja sukkien sijaan tarjolla oli pehmeät tohvelit. Vastamelukuulokkeet olivat samat kuin Economy Comfortissa, siis edelleen ihan hyvät, mielestäni.

Businessluokan ateriat olivat myös tietysti vähän ylellisemmät kuin turistiluokassa, mutta niitä enemmän arvostin todella henkilökohtaista ja ystävällistä palvelua. Ainakin tällä lennolla henkilökunta osasi asiansa ja tuntui jotenkin osaavan melkein ennakoida mitä kulloinkin halusin. Kuten vaikka vettä tai Pepsi Maxia mihin aikaan yöstä tahansa.

Finnair Business A330
Illallisella savustettua ankanrintaa ja nautaa chilikastikkeessa. Jälkiruuaksi söimme jäätelöä. Alku- ja pääruuassa oli myös kalavaihtoehdot ja jäätelön sijaan olisi voinut myös valita mansikkakakkua.
Finnair Business A330
Aamiaisvaihtoehto juustoista munakokkelia ja ratatouillea
Finnair Business A330
… ja toisena vaihtoehtona pannukakkuja vaniljakastikkeella ja hillolla
Finnair Business A330
… mainitsinko jo pannukakut?

Viihdetarjontaa en tullut vertailleeksi eri luokkien välillä, mutta ruutu oli tietysti isompi businessluokassa. Menolennolla tyydyin iPadini Netflix-valikoimaan, mutta paluulennolla valikoimasta löytyi kivasti elokuva Adrift, joka oli ollut listallani elokuvia, jotka olin suunnitellut jossain vaiheessa katsovani.

Adrift
Elokuva Adrift

Miracle Lounge Suvarnabhumilla

Businessluokan lippuun, myös turistiluokan lipusta sinne korotettuun, kuuluu pääsy loungeen, mutta Miracle Business Class Lounge (D-terminaalissa) ei vakuuttanut millään saralla, eli sille ei juuri arvoa kannata laskea kohtuullisen tuolin ja rauhallisen ilmapiirin lisäksi. Tarjoilu oli vaatimatonta ja lounge sijaitsi isolla kentällä pitkän kävelymatkan päässä. Mutta tietysti, onhan kävelylenkki aina paikallaan ennen pitkää lentoa …

Miracle Lounge Bangkok

Upgraden hinta

Teimme upgraden kertyneillä Finnairin pisteillä, joita tarvittiin 50 000 per suunta per nuppi. En lähde yrittämään pisteiden arvon muuntamista euroiksi, mutta kysyin huvikseni sekä meno- että paluulennollamme portilta ostettavan upgraden hintaa ja olisi kummallakin kerralla ollut 500 euroa per nuppi. Ja kummallakin kerralla olisi sattumalta ollut mahdollisuus tähän vielä portilla, mutta siitähän ei koskaan ole takeita.

Upgraden hinnasta vielä. Yhtälöllä 500 euroa 50 000 pisteen sijaan voisi ajatella, että 10 000 pisteen arvo on 100 euroa. Toissakesänä täydensimme hiukan pistevarastojamme jossain Finnairin ostopistealessa hintaan 90 euroa 10 000 pisteestä, mikä tukisi näin pienellä havaintomäärällä tuosta samaa hintaluokkaa pisteille. Toki pääosa käyttämästämme 10 000 pisteestä oli kerätty lentämällä ja olemme ainakin tähän asti itsellemme uskotelleet, että kaukolentojen upgradet on paras tapa näitä joka tapauksessa kertyviä pisteitä käyttää.

Kannattiko upgradet? Osaltamme kyllä, sillä pidän nykyisin reilua jalkatilaa pitkillä lennoilla välttämättömyytenä, josta ei tingitä, jos siihen rahalla voi vaikuttaa. Tilan lisäksi vastamelukuulokkeet olivat hintansa arvoisia (omia ei ollut mukana tällä kertaa, seuraavalla kerralla ehkä jo on). Pussukoita emme erityisesti arvostaneet. Tohvelit businessluokassa olivat kyllä kivat. Ruokakin on vähän niin ja näin: ei se erityisesti yölennoilla ole meille kovin tärkeä asia, mutta hyvä palvelu kyllä sai hyvälle mielelle.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

19 Comments

 1. Olen samaa mieltä, businessluokassa parasta economyyn verrattuna on (jalkatilan lisäksi) huippuluokan palvelu! Lennämme aika paljon pitkiä lentoja busineksessa paremman nukkumismahdollisuuden vuoksi, toistaiseksi ylivoimaisesti paras kokemus ollut Qatar Airwaysilla. Finnairin Airbus 350:n business päästään ilmeisesti testaamaan tammikuussa kun lennetään Singaporesta Suomeen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Qataria ei ole (vielä) kokeiltu, mutta Icelandairiä ja Lufthansaa. Kummallakaan ei kuitenkaan ainakaan sillä kertaa ollut ihan sängyksi muuntautuvia penkkejä, mutta muuten isot ja mukavat. Icelandairin loungestakin Reykjavikissa pidin.

 2. Tuo Economy Comfort tuntuu hintansa puolesta sellaiselta, että ihmettelen, miksei kaikki ota sitä, koska saahan sillä kuitenkin tehtyä matkasta sen verran mukavamman. A330-busineksessa suosin enemmän keskipaikkoja, koska niistä molemmat pääsevät suoraan käytävälle ja niissä on muutenkin enemmän tilaa (tai ainakin se tuntuu siltä).

  Nuo pannukakut näyttivät kyllä hyviltä! Ei ole vielä sellaisia osunut kertaakaan kohdalle lennolla :). Businessluokassa parasta on tosiaan oman tilan ja rauhan lisäksi palvelu, koska itse ainakin arvotan hyvän asiakaspalvelun todella korkealle ihan kaikkialla, olipa kyse lennosta, hotellista tai kaupasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jerry! No ehkä hyvä, että kaikki eivät ota sitä, niin riittää sitten niille, jotka oikeasti sitä jopa ”tarvitsevat”. Huomasimme tuon itsekin, että Lassen olisi kannattanut vaihtaa keskipaikoille, joita olisikin ollut vapaana, mutta ei sitten tullut sitä kuitenkaan tehtyä.

  2. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Meillä on Bali jossain vaiheessa ehkä vielä ”listalla” ja sinne melko luonteva lentoreitti menisi Dohan kautta, joten pitääkin viimeistään siinä yhteydessä tutkia heidän businessluokkaansa.

  3. Jenni, valitettavasti koko Qatar on vielä kokematta, vaikkakin varsinkin ne uudet suitet kiinnostavat erittäin paljon. Ei vain ole tullut lennettyä sellaista väliä, joissa olisi mitään järkeä lentää Qatarilla. Toivottavasti ensi vuonna pääsen testaamaan niitäkin :)

 3. Finnairin businessluokassa on tullut lennettyä vain lyhyempiä Euroopan sisäisiä lentoja. Nyt tulevalle Thaimaan matkalle ostimme meno-paluuseen paikat Economy Comfortista. Businesspaikkoja ei ollut edes tarjolla. Olivatko jo myyty vai mistä johtui – en tiedä. Viime syksyn Singaporen lentomme oli korotettu Economy Comfortiin, joka oli mukava yllätys. Onhan siinä vähän enemmän jalkatilaa kuin perus turistiluokan paikassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Itse en tapaa valita businesstä noin koskaan Euroopassa, koska lentoaika tosiaan harvoin on 3-4 tuntia pitempi, jolloin tuntuu, että aika hukkaan se verhon edessä istuminen menisi. Mutta juuri tätä juttua kirjoittaessani satuin sen verran lukemaan Finskin sivuja, että ilmeisesti Helsinki-Lontoo -välillä yksi päivän lennoista lennetään A350:llä, jolloin ko. lennolla itsensä upgreidaamalla pääsisi sitä kokeilemaan.

 4. says: Merja

  En ole koskaan lentänyt business-luokassa, tosin lennotkin ovat pääosin olleet Euroopassa. Mutta kerran sain mieheltä oikein Marimekko-kuosiset tossut ”tuliaisiksi”, kun hän oli ne saanut business-luokasta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Ja nehän olivatkin ihan kelpo tossut :-) – ainakin lennolla ”tuubisukkia” mukavammat ja kätevämmät.

 5. Olen kerran saanut upgraden businekseen American Airlinesilta, ja kylläpä nukuttikin makoisasti vaakasuorassa penkissä ja ruuatkin maistuivat. Yhtään en kyllä muista mikä konetyyppi oli kyseessä… Economy Comfortia en ole vielä harkinnut kun lyhytjalkaisena muutama sentti lisää jalkatilaa ei ole tuntunut merkittävältä, mutta ehkä sekin pitäisi joskus kokoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Näitä muutamaa viime vuosina pisteillä Aasian lennoilla ostamiamme upgradejä ennen olen lentänyt joitakin työmatkoja business-luokassa. Kauan sitten oli sääntönä, että mantereiden väliset lennot lennetään business-luokassa :-) Kerran osui kohdalle tilanne, jossa Finnairin kone New Yorkista Helsinkiin jäi konerikon takia lentämättä ja reitittivät businessluokan matkustajat nopeasti muilla yhtiöillä vaikka Lontoon kautta ja olin perillä vain ehkä kolme tuntia myöhemmin kuin alunperin oli tarkoitus. Pääosa matkustajista odotti kai vuorokauden New Yorkissa.

 6. Tulossa Malesiasta matka Suomeen ja haluaisin tämän kokea. Itselläni on jo vastamelukuulokkeet, joten eniten kiinnostaa tuo business missä pääsisi pitkäkseen ja saisi kokea paremman ja laadukkaamman palvelun, josta olen kuullut hyvää.

  Saa nähdä mitenkä käy vai käykö mitenkään.

  Oli kiva lukea kokemuksia ja nälkä yllätti vaikka puhuttiinkin vain lentokoneruuasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti! Niinhän se on, minun puolestani saisivat myydä business-luokan paikkoja ilman lisäpalveluja: maksaisin mielelläni vaan siitä tuolista :-)

 7. says: Veera Bianca

  Mä lensin Finnairin economy comfortissa ekan kerran muutama kuukausi sitten ja tykkäsin enemmän kuin odotin! :)

  Ja vastamelukuulokkeet – ei ole parempaa! Mä ostin sellaiset puolisentoistavuotta sitten kun lähdin Sveitsiin! Nykyään en voisi hypätä koneeseen ollenkaan ilman vastamelukuulokkeita! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Vastamelukuulokkeet ovat ok, mutta joskus sitä ei oikein haluaisi kuljettaa mitään ylimääräistä mukana. Tietysti etenkin lyhyillä matkoilla, mutta silloin lennotkin ovat tietysti lyhyitä :-)

 8. says: Lotta-Maaria

  Itsekin korotan business-luokkaan heti, kun on taas mahdollisuus ? kiva kuulla myös economy comfortista, jäänyt vähän epäselväksi mikä sen idea on

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta-Maaria! Luottokorttia ahkerasti vinguttamallahan niitä pisteitä kertyy melkein huomaamatta :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *