Joulu Tallinnassa

Tallinna feature

Idea joulusta Tallinnassa syntyi oikeastaan jo yli vuosi sitten lukiessani juttuja joulumarkkinoista ympäri Eurooppaa. Ymmärsin, että Tallinnassa joulumarkkinat jatkuvat loppiaiseen asti ja ovat siis auki myös jouluna. Myös ajatus hotellijoulusta ja fine diningista kinkun ja lanttulaatikon sijaan houkuttelivat. Joten tuumasta toimeen! Lokakuun lopulla varasimme laivamatkat ja hotellin: meno aattoaamuna Tallink Starilla ja paluu tapaninpäivänä Megastarilla Comfort Loungessa kumpaankin suuntaan.

Schlössle Hotel

Vaikka muutenkin tapaamme asua matkoillamme mukavasti ehkä keskimäärin neljän tähden hotelleissa, niin talvimatkoilla ja etenkin jouluna hotellin on oltava todella hyvä niin hotellina kuin sijainniltaan. Selasin hiukan Tallinnan hotellitarjontaa kategoriassa boutique-hotellit ja päädyin melko pian Schlössle-hotelliin muutaman korttelin päässä vanhan kaupungin ytimestä, Raatihuoneen torilta. Isot hotellit hylkäsin kättelyssä, sillä ”joulukotimme” ei saisi vaikuttaa ”työmatkahotellilta”.

Hotelli täyttikin odotuksemme. Se oli juuri sillä lailla kodinomainen kuin hotellin jouluna kuuluukin olla. Alakerran ”olohuoneessa” paloi takkatuli, pöydillä oli tarjolla piparkakkuja ja mandariineja ja nurkassa seisoi komea kuusi. Kävelimme Tallinnaan klo 12:30 saapuneelta Tallink Starilta hotellille ja saavuimme perille hiukan ennen kuin huoneemme oli valmis, mutta ei hätää: parin prosecco-lasin ja hyvin toimivan netin viihdyttämänä saatoimme toki odottaakin hetken.

Schlössle Hotel Joulu Tallinnassa Schlössle Hotel Joulu Tallinnassa Schlössle Hotel
Schlössle Hotel

Huoneemme ei ollut kovin suuri, mutta ihan riittävän kokoinen muutaman päivän oleskeluun ja sieltä löytyi kaikki tarvittava kylpytakkeja ja tervetuliaissuklaita myöten. Palvelu oli myös kohdallaan: huone käytiin tarkistamassa myös iltaisin, sängyt avattiin ja meille tuotiin uudet vesipullot ja iltasuklaat. Joulupäivänä saimme jopa pienen joulusukan makeisine ja Vana Tallinn -pulloineen!
Vain lämmityksen kanssa tappelimme hiukan ensimmäisenä yönä: huoneessa oli liian kuuma emmekä heti löytäneet lämpöä hohkaavan patterin kytkintä, mutta löytyi sekin sitten lopulta ja toisaalta ikkunan hiljaiselle Pühavaimu-kadulle saattoi avata.

Schlössle Hotel Schlössle Hotel

Aamiainen tarjoiltiin tunnelmallisessa Stenhus-ravintolassa, jossa nautimme myös jouluaaton illallisen. Buffetin tarjonnan lisäksi tarjolla oli lämpimiä vaihtoehtoja pöytiin tarjoiltuna: puuroa, munia tai pannukakkuja. Pienestä lisämaksusta myös englantilainen tai eestiläinen aamiainen, jossa oli sitten tukevammin myös pekonia ja makkaraa (testasimme vain englantilaisen version). Tarjoilu aamiaisella oli juuri niin henkilökohtaista ja nopeaa kuin viiden tähden hotellissa pitääkin olla.

Schlössle Hotel Schlössle Hotel

Hotellin ”kunniavieras-taulun” perusteella se on Tallinnassa vierailevien yhtyeiden suosiossa: ainakin Kraftwerk and Pet Shop Boys -näyttivät asuneen täällä, mutta toisaalta myös kuninkaalliset aina kuningatar Elisabethista alkaen.

Fine dining

Varasimme pöydät niin jouluaaton kuin joulupäivän illallisille etukäteen, sillä osa Tallinnankin ravintoloista pitivät ovensa suljettuina ainakin osan joulua. Jouluaaton illallisen söimme Schlössle -hotellin omassa Stenhus-ravintolassa ja joulupäivänä testasimme St Petersbourg -hotellin yhteydessä toimivan Tabula Rasa -ravintolan. Etenkin jouluaattoiltana halusimme illallisen lähellä hotellia, jotta aavistuksen paremmin pukeutuneina ei tarvitsisi rämpiä kaupungilla mahdollisen räntäsateen keskellä ja tässä mielessä Stenhus olikin mitä parhain valinta, sillä sinne saattoi tietysti hipsiä sisävaatteissa.

Stenhusin joulumenu oli kunnianhimoinen: alkukeitto tarjoiltiin kaatamalla se keittolautaselle valmiiksi aseteltujen lisukkeiden päälle pöydässä ja pääruuan kanssa tarjoillut vihannekset oli aseteltu erinomaisen taiteellisesti. Kolme ruokalajia, muutamaa lajia vastapaistettua leipää ja kokin maisteluannos aterian aluksi täyttivät juuri sopivasti, vaikka jonkun lautasen kohdalla tuntuikin siltä, että eipä tämä annos kovin suuri ollutkaan!
Myös tunnelma kivisten holvikaarien alla, valkoisten liinojen äärellä, kuohuviiniä hiljaa taustalla soivia joululauluja kuunnellen oli juuri oikeanlainen.

Stenhus Tallinna menu Tallinna joulu Stenhus Tallinna Stenhus Tallinna

Tabula Rasa oli Stenhusia rennompi valinta, mutta ruoka sielläkin oli todella hyvää. Alkuruuaksi valitsemieni vuohenjuustokuorrutteisten bataattiveneiden kohdalla jäin oikeasti miettimään, että mitenköhän näitä voisi tehdä joskus vaikka kotonakin. St. Petersbourgin ravintoloista joulupäivän iltana eestiläinen Kuldse Notsu Kõrts’ (Golden Piglet Inn) oli ehkä yläkerrassa toimivaa Tabula Rasaa suositumpi, mutta meille sopi alkuillasta vielä melko hiljainen Tabula Rasa hyvin.

Tabula Rasa Tallinna

Tabula Rasa Tallinna
Pitäähän sitä nyt possuakin jouluna syödä – tässä Tabula Rasan versio

Tallinnan joulutori

Pyhinäkin pitkälle iltaan auki oleva joulutori toi kivasti elämää Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Kiertelimme torilla hiukan lähes joka päivä sen ohittaessamme ja nautimme siellä pariinkiin otteeseen mukilliset kuumaa juomaa illan jo pimetessä.

Torilla näytti olevan tarjolla erityisen paljon käsinkudottuja neuleita: sukkia, lapasia, pipoja, kaulaliinoja ja tietysti joulukoristeita moneen lähtöön. Taidokkaita käsitöitä oli mukana katsella, mutta emme lopultakaan päätyneet ostamaan mitään, sillä toisaalta villa kutittaa ja kirjoneuleet olivat kaikki niin kovin kirjavia! Alpakkapipoa melkein harkitsin ja jos olisin löytänyt yksiväriset kalastajan tai torimuijan sormikkaat, joissa olisi yhdistynyt sormista avoimet sormikkaat ja niiden päälle käännettävät lapaset, niin olisin tehnyt kaupat.

Tallinna joulutori Joulu TallinnassaTallinna joulutori Tallinna joulutori Tallinna joulutori Tallinna joulutori Tallinna joulutoriTallinna joulutori

Vene-kadulta Müürivahe-kadulle vievän Kateriina Käikin monet käsityöläiskaupat olivat jouluna kiinni, mutta itse kuja oli tietysti erityisesti hiukan lumisena erityisen kuvauksellinen.
Müürivahen holvikaarten alla olevat käsityömyymälät olivat nekin kauniita pimenevässä talvi-illassa.

Nousimme myös Hellemannin torniin ja kävelimme siltä pätkän kaupunginmuuria: pitihän sitä nyt jouluruokia sulatella kiipeämällä muutamia portaita muuallakin kuin kolmannessa kerroksessa sijainneeseen hotellihuoneeseemme!

Katariina Kaik Tallinna Joulu Tallinnassa Katariina Kaik Tallinna Hellemann torni Tallinna Muurivahe TallinnaTallinna Joulu Tallinnassa

Jouluaattona Tallinnassakin oli vielä reilusti pakkasta, lunta sateli jopa hiukan lisää vielä joulupäivän aamuna, mutta sen jälkeen lämpötila nousi plussan puolella ja tapaninpäivän aamuna lunta ei käytännössä enää ollutkaan.

PiparkoogiMaania

Myös Tallinnan nyttemmin jo jokajouluiseen piparkakkutaidenäyttelyyn, Piparkoogimaaniaan, olin kiinnittänyt huomioni jo vuotta aikaisemmin ja joulupäivänä suuntasimmekin jatkamaan joulun tunnelmaa piparkakkujen maailmaan. Näyttely oli pienempi kuin odotin, mutta monta hienoa työtä sieltä silti löytyi.

Maabongaria innosti tietysti maapallo, insinööriä sarja tuulimyllyjä eri rakennusvaiheissaan ja majakkabongaria komea majakka. Ja olihan siellä monen monta muutakin kivaa työtä!

Piparkoogimania Tallinna  Piparkoogimania Tallinna Piparkoogimania TallinnaPiparkoogimania TallinnaPiparkoogimania Tallinna Piparkoogimania Tallinna Piparkoogimania Tallinna

Piparkoogimaaniasta Marjon matkassa -blogi on kirjoittanut asiallisemmankin jutun, eli jos haluat lukea näyttelystä, sen historiasta tai taiteilijoista enemmän, niin poikkea lukemassa Marjon juttu aiheesta.

Niin joulutori kuin Piparkoogimaania-näyttely on avoinna loppiaiseen (6.1.2019) asti.
Jos olet tulevan viikon mittaan suuntaamassa Tallinnaan, ehdit vielä tähänkin näyttelyyn.

Piparkoogimania Tallinna

Toompean mäki

Tarkoituksemme oli viettää Tallinnassa rento joulu ja kierrellä paikkoja vaan sen verran kuin liikunta päivä- tai iltakävelyn verran oli paikallaan. Viimeisenä aamuna reippailimme kävelemällä ylös Toompean mäelle katsastamaan taas kerran näköalan kaupunkiin. Edellisestä kerrasta taisikin jo olla jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta!

Tallinna Toompea Joulu Tallinnassa Tallinna Toompea Tallinna Toompea

Seinäkirjoitus The Times We Had -sopikin hyvin niin joulun viimeiseksi retkeksi kuin muutenkin vaikka loppuvuoteen. Seven Seas -blogin mm. Tallinnan joulutoria käsittelevässä jutussa olikin kiinnitetty huomiota juuri tähän tekstiin ja sen(kin) muuttumiseen vuosien saatossa.

580 euroa keskimäärin jouluun?

Suomaiset käyttivät kuulemma tänä vuonna keskimäärin 580 euroa joulun hankintoihin.
Tallinnan joulumme maksoi 723 euroa (hotelli, laivamatkat, paikoitus satamassa ja muutama pääsymaksu) ja joulun ruokailuihin 184 euroa (kaikki kahdelta). Keskimääräistä halvempi joulu siis!
Jos mukaan lasketaan muutama kotiin hankittu joulukukka, niin ehkä lähestymme jo keskiarvoa.

Schlössle Hotel
Hyvästi joulukoti!

Laivalla palatessamme viereisellä sohvaryhmällä oleileva kanssamatkustaja kertoi viettävänsä joka toisen joulun Tallinnassa, koska Helsingissä on niin tylsää. Totta, Tallinnassa ei ollut tylsää ainakaan eläväisessä vanhassa kaupungissa. Ehkä emme nyt joka toistakaan joulua tule tulevaisuudessa viettämään Tallinnassa, mutta ihan mahdollista, että jonkun toisenkin joulun vielä joskus!

Tallinna joulutori Joulu Tallinnassa

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

31 Comments

 1. says: Marjo

  Voi miten idyllisen näköinen hotelli! Olen monta kertaa mennyt hotelli ohi ja miettinyt, että pitäisi kurkistaa sinne sisälle mutta nyt näin sen. Noista katoksista ja oviluukuista itselleni on tullut aina mieleen ”piparkakkutalo” siis myös kesällä. Upean näköinen paikka!

  Ystäväni on kehunut myös joulua Tallinnassa ja itse olen miettinyt yöpymistä juuri vaikka välipäivinä täällä koska jouluaattona en taida osata olla kuin kotona.

  Joulutori ansaitsi tulla valituksia kauneimmaksi toriksi tämän vuoden äänestyksessä. Ja olit löytänyt myös minun suosikkitontutkin torilta!

  Piparkoogimaania -näyttely oli taas vaikuttava ja koska itse sain sinne opastuksen se myös aukesi ihan eri tavalla kuin aiempina vuosina.

  Hyvää joulun jatkoa Meriharakoille :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Ihan symppishän tuo joulutori oli – ja kaipa sieltä aina joku joskus ostaakin jotain, että myyjät jaksavat tulla sinne vuodesta toiseen. Me vaan olemme tosi huonoja ostamaan mitään, mikä ei ole ollut jo ostoslistalla ja jos on, niin sitten sille on yleensä tarkat kriteerit, eli juttuja ei vaan sattumalta markkinoilta yleensä löydä.

 2. Lämminhenkinen postaus, jossa tuttuja kuvioita muutamaa päivää aiemmin tekemältämme visiitiltä. Tuo hotelli on meille tuntematon suuruus. Vaikuttaa tyylikkäältä ja viihtyisältä. Ja sen ravintolan puitteet miellyttävät vanhan silmää. Kiitos vinkeistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Asko! Tallinnassa on vanhassa kaupungissa useampiakin tällaisia pieniä boutique-hotelleja, jotka kilpailevat enemmän miljööllä ja palvelulla kuin hinnalla. Kannattaa tutustua, jos kolossit eivät tunnu omalta.

 3. says: NelliL

  Me oltiin myös Tallinnassa joulu. Tosin me oltiin laivalla yöt. Meidän reissu tuli maksamaan vajaa 400€ matka sekä laivan illalliset. Toki museot ja maissa syömiset sitten toi lisää menoerää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pari yötä hotellissa lisää tietysti laskua, mutta oli tuo majoittuminen ”kivenheiton päässä” Raatihuoneen torilta toisaalta ihan kivaakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sonja! Olimme kyllä ihan tyytyväisiä hotellivalintaamme, vaikka ensimmäistä kertaa tuolla olimmekin.

 4. says: Diiskuneiti

  Voi onpa teillä ollut ihana joulu. Olen haaveillut aina, että lähtisin viettämään joulua ulkomaille, mutta enpä ole ajatellutkaan, että Tallinnahan olisi erinomainen joulukohde! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Muutamista kommenteista, niin laivalla kuin tähän juttuun blogin ja Facebookin puolelle, voisi päätellä, että aika monetkin ovat jo löytäneet Tallinnan myös jouluna.

 5. says: Minna M

  Ihanalta kuulostaa teidän joulu Tallinnassa! Pitääpä muistaa hotelli ja mainitsemasi ruokapaikat, kun seuraavan kerran Tallinnaan matkustaa. Viimeksi olin miehen kanssa kahdestaan Tallinnassa viime keväänä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Me käymme sen verran harvakseltaan Tallinnassa, että nämäkin ruokapaikat olivat meille uusia, mutta osuivat – hotellimme suositukset – mielestäni ihan kivasti kohdalleen nekin.

 6. Mielenkiintoinen teksti ja kivoja kuvia! :) Tekstissä vilahteli monia semmoisia paikkoja, joista myös me ollaan kirjoitettu. Ja Tallinnan joulutori ei petä koskaan! Tiesittekö muuten, että se valittiin tänä vuonna Euroopan parhaaksi joulutoriksi. ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kuulinkin tuosta, että Tallinnan joulutori on ellei maailman, niin ainakin Euroopan paras :-)

 7. says: Merja

  Aivan ihana, tunnelmallinen hotelli ja bataattiveneitä pitää kyllä kokeilla tehdä kotona. Ihan liian harvoin tulee käytyä Tallinassa, vaikka siellä on paljon näkemistä ja tekemistä helpon välimatkan päässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Liian harvoin … nyt olemme käyneet kaupungissa kerran 2017 ja tämän yhden kierran 2018. Sitä edellinen kerta taisikin olla jotain kymmenen vuotta sitten :-)

 8. Ihanan tunnelmallinen joulu teillä on ollut! Tallinnan joulitori on edelleen kokematta, jospa ensi vuonna kerkeäisi sielläkin piipahtaa :) Mä oon viettänyt elämäni jokaisen joulun lapsuudenkodissani Pohjanmaalla, enkä usko tuon perinteen katkeavan kovin helposti.. Niin harvoin näkee 350km päässä asuvaa perhettä, että jouluksi suunnataan poikkeuksetta sinne. Olisihan se ihan kiva joskus kokeilla joulunviettoa muuallakin – Lappijoulu tunnelmallisessa mökissä olisi unelma!

  Nuo teidän ruoat näytti taivaallisilta, etenkin tuo vuohenjuustoannos!

  1. Kiitos Jenna! Toki mekin enimmäkseen vietimme joulut vanhempien/vanhemman luona silloin kun he vielä elivät. Sen jälkeen on jo Lapin joulukin koettu, mutta ainakin tuolloin palvelukulttuuri siellä oli niin huono, kuten hinta/laatusuhdekin, että siirryimme Keski-Eurooppaan alppimaisemiin, jossa oli edullisempaa ja ruoka niin paljon parempaa. Ja lumisia maisemia ilman -30 asteen pakkasia.

 9. Minäkin olen yhden joulun Tallinnassa viettänyt, 10 vuotta sitten. Yövyimme tuolloin muistaakseni 4 yötä kylpylähotellissa, ja tuolla samaisella joulutorilla tuli fiilisteltyä moneen otteeseen :). Ja kustannukset tosiaan kyllä jäivät alle tuon suomalaisen keskiarvon meilläkin. Teillä olikin joulun tunnelmaan mainiosti sopiva hotelli! Itse en ole koskaan yöpynyt noissa vanhankaupungin hotelleissa, täytyypä joskus sellainenkin testata. Tallinna on niin mukava kaupunki, että kyllä siellä pitää joka vuosi muutaman kerran käydä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Etenkin juhlapyhinä teemme hotellivalinnan vähän tavallista tarkempaan. Tai jossain määrin myös aina talvella, sillä sääriskin takia aikaa hotellilla tulee ehkä vietettyä tavanomaista enemmän.

 10. says: Sandra

  Tuo hotelli näytti juuri siltä, mitä jouluksi toivoisikin. Itse lähdin Tallinnassa käymään 27.joulukuuta ja joulutori oli vielä silloinkin täydessä vauhdissa. Omat ostokset rajoittuivat vain glögeihin, koska kuten sanoit, nuo käsityöt olivat hieman liian värikkäitä omaan makuuni. Piparkakkunäyttelyn ohi kävelin muutaman kerran, mutta se ei näyttänyt niin mielenkiintoiselta, että olisin jäänyt ihastelemaan.

  Joulu Tallinnassa ei ole siis huono valinta ollenkaan. Mitä parasta, pääsee valmiiseen pöytään :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Tuo valmis pöytä motivoi kyllä kahden hengen perheessä juhlapyhinä paljon. Muuten jouluna päädytään helposti siihen, että niitä samoja jouluruokia on sitten vähän pakko syödä aika monta päivää.

 11. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kylläpäs välittyi kuva tunnelmallisesta joulusta. Tallinna tosiaankin toimii, myös joulunvietossa. Ihana hotelli, hyvää ruokaa, joulutoreja… hyvän joulun ainekset :) Olen muuten itse käynyt joskus syömässä tuolla Tabula Rasassa ja tykkäsin myös paljon. Schlössle-hotelli on vielä kokeilematta. Kuvauksesi perusteella hyvältä vaikuttaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annamaria! Kiva kuulla, että Tabula Rasa oli jonkun muunkin mielestä onnistunut valinta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Tunnelma oli kyllä, toki odotetusti, mutta silti, kohdallaan ”joulu-Tallinnassa”.

 12. Tallinnahan vaikutti varsin kivalta joulunviettopaikalta. Olemme pari kertaa viettäneet joulun poissa kotoa. Kohteet ovat tosin olleet pikkuisen, tai oikeastaan aika paljonkin, Tallinnaa lämpimämpiä. Mutta varmasti voisin Tallinnastakin tykätä jouluna. Juuri tuollainen resepti perinteisen jouluhössötyksen korvaamisesta kivan hotellin ja fine diningin yhdistelmällä sopii meille täydellisesti.

  Vaikka tykkäänkin tylsistä työmatkahotelleista, kun en työmatkojen vähyydestä johtuen ole niihin ehtinyt kyllästyä, vaikutti tuo vanhankaupungin hotelli todella kivalta. Herkkäunisena tosin vähän näitä vanhoja taloja kartan, koska niissä usein jokainen askel kuuluu huoneesta toiseen. On aika paljon näistä huonoja kokemuksia. Tämä seikka myös lisää työmatkahotellien houkuttelevuutta. :) Aina harmittaa, jos maksaa hotellista eikä saa siellä nukuttua. Siinä menee jokainen euro hukkaan, vaikka olisi kuinka kiva ja kodikas.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Aron! Valinta Fine dining kokkaa itse on ainakin minun osaltani helppo :-) Tuossa hotellissa oli kyllä hiljaista, mutta totta tuokin, että vanhat talot voivat yllättää tuon äänieristyksen osalta.

 13. Aivan ihana ja lämminhenkisen näköinen hotelli! Kävin juuri viime viikonloppuna Tallinnassa ja joulutori oli edelleen pystyssä, mutta ehkä näin joulun jälkeen ei ollut samanlaista fiilistä kiertää sitä. Pienet kojut valoineen olivat kyllä ihania ja ehkä joku vuosi voisi ajoittaa käynnin juuri ennen joulua parhaan joulutunnelmoinnin saamiseksi. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jännää miten tunnelma on pienestä kiinni. Joulutori joulun alla ja vielä joulunakin on kiva, mutta kieltämättä tapaninpäivän jälkeen saattaisi jo suomalaiselle ainakin tuntua vähän ”last season” -jutulta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *