2/3 maailmasta

2_3_feature

Länsi-Afrikan kierroksemme päätteeksi maasaldomme nousi 132/133 (P/L) itsenäiseen maahan. Se on melko tasan 2/3 maailman maista. YK:n jäsenvaltioita kasassa on 129/130, joka sekin on 2/3 niistä.  YK:n jäsenvaltioitahan on tätä nykyä 193 ja itsenäisiksi valtioiksi lasketaan sen lisäksi yleisimmin Kosovo, Palestiina, Taiwan ja Vatikaani, jolloin päästään 197 valtioon.

En ollut tätä missään vaiheessa miksikään erityiseksi tavoitteeksi ajatellut, mutta kun yksi matkaystävämme saavutti tällä matkalla 100 maata tavoitteensa ja ystäväpariskunnastamme molemmat 150 itsenäistä maata tavoitteensa, niin tulin näitä meidänkin lukemia hetken pyöritelleeksi. Suomen ”matkailukärki” olikin matkallamme hyvin edustettuna!

TCC-aluesaldomme ovat 185/188, mikä on ”vain” vajaat 60% maailmasta.
TCC:n, siis Travelers’ Century Clubin listalla alueita on tätä nykyä 327.

Lisää aiheesta Käydyt maat -sivullamme.
Maabongausharrastuksesta yleisemmin lisää jutussamme Maabongauksen perusteet.

Maabongauksen perusteet

Seuraava tavoite?

100 itsenäisen maan jälkeen seuraavien varsinaisten numeeristen tavoitteiden asettaminen on tuntunut keinotekoiselta. Sen verran tiedän, että se ei tule koskaan olemaan kaikki maailman maat. Mutta päädymmekö 150 maahan tai johonkin lukemaan, ehkä todennäköisemmin sen alle kuin yli, jää nähtäväksi.

TCC-alueiden osalta 200 voisi olla saavutettavissa – ja siitä saisi kerhon kultaisen pinssinkin!

Koko Karibia tai Väli-Amerikka?

Karibian kaikki valtiot ovat Dominikaanisen tasavallan ja Haitin päässä.
Väli-Amerikan valtioista uupuvat Costa Rica, El Salvador, Guatemala ja Nicaragua. Juuri nyt Nicaraguan turvallisuustilanne on muuttunut huonommaksi, joten voi olla, että vaikka muuten yrittäisimme saada Väli-Amerikan ”valmiiksi”, niin Nicaragua jäisi käymättä, kuten Lähi-idästä ainakin toistaiseksi Irak, Jemen ja Syyria.

Aasiassa, kuten Afrikassakin, meille jäänee lopullisestikin valtioita käymättä, sillä sinänsä ihan matkustuskelpoisistakin maista mm. Bangladesh ja Pohjois-Korea eivät ole edes ”listallamme”.
Afrikassa monen valtion turvallisuustilanne ei houkuttele vierailulle ja osaan maista, kuten esimerkiksi Gaboniin ja Päiväntasaajan Guineaan ei juuri nyt taida saada viisumiakaan.

Seuraavat kaukomatkat?

Maapallo Pixabay 2/3 maailmasta

Tulevana keväänä ja kesänä maaliskuisen Keski-Aasian kierroksemme jälkeen seuraavat kaukomatkat ja mahdolliset uudet maat saavat odottaa syksyä: kevät ja kesä ovat Euroopan ja kesä Pohjoismaiden aikaa.

Todennäköisimpiä ehdokkaita ensi talveen voisivat olla Karibian tai Väli-Amerikan suunnan valtiot. Afrikan Länsirannikolta voisi käydä napsimassa helppoja ja edullisia pisteitä Gambiasta ja/tai Mauretaniasta. Jossain vaiheessa on taas Aasiankin vuoro: Sri Lanka? Filippiinit? Papua Uusi Guinea? Itä-Timor? Mahdollisesti useampikin näistä samalla vähän pitemmällä matkalla?

Mutta ensi talvea odotellessa aloitamme Euroopan matkailun keväisellä risteilyllä Riikaan.
Kolmas tuleva matka ”kolmen matkan säännöllä” uupuu vielä, mutta eiköhän asia vielä tämän kuun aikana korjaannu!

Join the Conversation

18 Comments

 1. Olette kyllä päässeet reissaamaan ihailtavan paljon! Oma ”maasaldo” on säälittävät 13, mutta niinhän se on, että jokainen aloittaa jostain :) Mikä maa teille on ollut ehdoton lemppari? Entä löytyykö ”inhokkia”?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Ihan ehdotonta lempparia on vaikea sanoa, mutta oikeastaan pidän kyllä maista, joihin voisi kuvitella vaikka asettuvansa asumaan. Tällaisia ovat tietysti Pohjoismaat ja vaikka Brittein saaret. Monen suomalaisen suosikkikohde Thaimaa sen sijaan ei ole onnistunut innostamaan – ehkä siksi, että rantalomailu ei koskaan ole oikein ollut meidän juttumme.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Galapagos ja Pääsiäissaaret ovat ainakin olleet sellaisia kohteita, jotka ovat jääneet mieleen.

 2. Aikamoinen ”maasaldo” teillä on kasassa, paljon olette varmaan ehtineet reissuilla nähdä ja kokea! :-) Itselläni on maita kasassa reilu 40, tarkkaa määrää en ole laskenut. En ole koskaan ollut niin kiinnostunut numeroista, ehkä siksi tulee harvemmin laskettua. Matkustatteko muuten samoihin kohteisiin, jos tykästytte niihin kovin? Entä mikä on ollut paras matkakohde tähän mennessä? :-) Se voi olla tietenkin vaikea valinta, kun käytyjä maita on noin paljon. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sonja! Joitakin sellaisiakin kohteita on, esimerkiksi Gotlannissa olemme käyneet monen monta kertaa. Nantucketin saarelle palaisin mielelläni, mutta eipä ole vielä tullut palattua. Euroopan kaupunkeja pyrimme nykyisin kertaamaan, jos edellisestä käynnistä alkaa olla yli 10 vuotta. Ihan parasta voisi olla vaikea nimetä – tuoreimmat kokemukset saattaisivat saada etua ”tuoreudestaan” – mutta kyllä Bhutan oli ainakin vielä pari vuotta sitten kuin oikeasti jostain toisesta maailmasta ja sellaisena erinomaisen mielenkiintoinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Erityisesti tuosta kohteliaisuudesta, että näitä tilastojakin on kiva lukea :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura!
   Mitä hankalampi tai epävakaampi maa, niin sitä todennäköisemmin liikumme paikallisten seurassa, eli jos emme ole järjestetyllä matkalla, niin ostamme auton kuljettajineen ja usein vielä erillisen oppaan. Kehitysmaissahan palvelut eivät yleensä ole edes kalliita ja paikalliset kyllä tietävät missä voi liikkua ja missä ei ja tietävät miten selvitään tiesuluista tai muista tarkastuksista. Pysähdykset tiesuluilla mm. Libanonissa ja nyt viimeksi Kamerunissa aina hetken jännittävät, mutta aina niistä on päästy jatkamaan matkaa.
   Juuri nyt esimerkiksi tällä Länsi-Afrikan kierroksella nautimme illalliset yleensä hotellilla, eli emme liikkuneet kaupungeissa pimeällä, mikä olisikin ollut vähän vaikeaa, sillä katuvaloja ei juuri ole.

 3. Onnittellut Pirkko ja Lasse tästä saldosta, kuinka mahtavaa!
  Voi kumpa itsekin vielä joku päivä yltäisin samaan! :)
  Onneksi tälle tavoitteelle ei tarvitse asettaa mitään deadlinea,
  ja reissata ehtii koko elämän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Monilla matkoillamme on ollut mukana yli 80-vuotiaitakin, eli eiköhän Sinulla, profiilikuvastasi päätellen, ole edessä vielä paljon matkailuvuosia ja niiden myötä monta hienoa matkakokemusta.

 4. says: Tanja

  Ai että mä tykkään siitä, kun pidätte niin tarkkaa lukua käydyistä paikoista. Mulla on jo viime vuonna tahti hidastunut, mutta jos 50 -vuotiaana olisi kasassa 100 Tcc maata niin olisin tyytyväinen. Euroopassa vielä paljon nähtävää onneksi :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Jos haluaa joskus myöhemmin omaksii huvikseen muistaa missä kaikkialla sitä on tullut käytyä, niin kannattaa alkaa ylläpitää listaa Nomadmaniassa tai vaikka ihan vaan excelissä aika varhaisessa vaiheessa. Parin vuosikymmenen päästä voi jo olla vaikea muistaa kaikkia reissuja ilman jonkinlaisia muistiinpanoja :-)

 5. Tuo kolmen matkan ”sääntö” on kyllä hyvä, ja pakko myöntää että kun reissuja ei ole nyt ollut varattuna, on olo ollut kumman levoton ja olenkin päätynyt tekemään ties mitä reissusuunnitelmia. Nyt onneksi alkaa olla hahmottuneena ainakin seuraavat 3 reissua, vaikkakin sähköpostissa on vasta yhdet lentoliput. :)
  Teillä on kyllä kunnioitettava määrä maita käytynä ja arvostan suuresti sitä ettette vain piipahda paikoissa ”pisteen perässä” vaan haluatte myös kokea ja nähdä matkakohdetta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Välillä kyllä kovasti houkuttaisi sen neljännenkin reissun varaaminen, mutta toisaalta tuleehan niitä sitten tuosta toisesta päästä toteutettua ja uuden kolmannen paikka aukeaa nopeastikin :-)
   Vaikka usein ”kuittaamme” kohteita parilla – kolmella päivällä, niin kyllä reippaasti liikkumalla aika paljon ehtii siinäkin ajassa näkemään ja kokemaan. Sitten toki ranta- tai uima-allaselämä jää vähemmälle, mutta se ei enää oikein olekaan meidän juttumme.

 6. Yhdyn kuoroon ja totean, että on teillä tosiaan kunnioitettava lukema maita käytynä! Costa Ricaa voin suositella lämpimästi, maasta löytyy kertakaikkisen upeaa luontoa ja maa on aika helppo kohde. Itselläni seuraavat uudet maat ovat todennäköisesti kesän reissulla Andorra, joka vielä uupuu, ja myöhemmin tänä vuonna toivottavasti Myanmar ja Laos. Ihan varmoja näistä yksikään ei tietysti vielä ole, koska eihän sitä tiedä, mitä esteitä suunnitelmille vielä voi tulla. Näitä kuitenkin olemme suunnitelleet tälle vuodelle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Vaikka tuosta Andorrasta tuli mieleen, että eikös uusissa maissa aina ole kuitenkin jotain houkuttelevaa, laski niitä tai ei. Joku muu kaupunki vaikka tuolla samalla seudulla ei sittenkään useimmissa meissä herätä sellaista innostusta kuin juuri Andorra!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.