Olympia, Rio–Antirrion silta ja Megalavin majakka

Olympia feature

Toisen Peloponnesos-päivämme pääkohde oli Olympian arkeologinen alue – Olympia-kisojen synnyinpaikka.

Vuodesta 776 ennen ajanlaskumme alkua ainakin vuoteen 393 asti alueella järjestettiin Olympian kisat neljän vuoden välein. Alue oli myös kulttipaikka, jonka temppeleissä suoritettiin päivittäisiä uhreja. Temppeleistä tunnetuimmat ovat Zeuksen ja Heran temppelit. Suurimmasta, Zeuksen temppelistä, on jäljellä enää vain kasa kiviä – Heran temppelistä myös muutama pylväs on säilynyt.  Myös Gymnasionin pylväskäytävä on edelleen näyttävä. Alueen laajuus tekee myös vaikutuksen – toki osittain jäljellä on vaan kivikasoja, mutta silti!

Olympiakisoja ajatellen vaikuttavin alueen nähtävyyksistä on kuitenkin maailman ensimmäinen olympiastadion, joka kenttänä on säilynyt temppeleitä paremmin.

Unescon maailmanperintökohteessa on myös arkeologinen museo, kaivausten historian museo ja Olympian kisojen museo, joista kävimme kuitenkin vaan viimeisessä.

Olympia alueen kartta Kreikka

Olympia Peloponnesos Olympia Peloponnesos Kreikka

Gymnasion
Gymnasionin pylväskäytävä
Olympia Peloponnesos Kreikka
Filippeionin pyörötemppelin jäännökset
Heran temppeli
Heran temppelin jäännökset

Olympia Peloponnesos
Olympia Peloponnesos

Zeuksen temppeli
Zeuksen temppelin jäännökset
Zeuksen temppeli
Yksityiskohtia Zeuksen temppelin jäännöksissä

Maailman ensimmäisellä stadionilla

Maailman ensimmäiselle olympiastadionille kuljetaan komean kaaren alta ja itse kentällä voi halutessaan vaikka urheilla! Antiikin olympialaisten lajeja olivat mm.  juoksulajit, vaunukilpa-ajot ja muut hevosurheilulajit, pituushyppy, keihään- ja kiekonheitto, paini ja nyrkkeily, joten Lasse päätti kokeilla heittoja.

Olympiastadionilla
Olympia Peloponnesos
Olympia Peloponnesos
Olympia Peloponnesos Olympia Kreikka

Olympian kisojen historian museo

Museoista valitsimme houkuttelevimman, eli kisojen historian museon.
Esineistön lisäksi museossa oli esillä paljon tietoa aiheesta, mm. eri urheilulajeista.
Mielestäni mielenkiintoisin yksityiskohta oli tieto siitä, että Ateenan olympialaisten yhteydessä vuonna 2004 täälläkin oli järjestetty taas kerran urheilutapahtuma – historia oli siis ainakin kerran herännyt eloon!

Olympia museo
Olympia museo

Olympia museo Olympia Kreikka
Vuoden 2004 Ateenan olympialaisten yhteydessä historiallisella Olympian stadionilla järjestettiin kuulantyöntötapahtuma. Historialliseen ympäristöön ei 15 000 katsojalle rakennettu katsomoa eikä stadionille tuotu muuta nykyajasta kuin kuularinki.

Rio – Antirrio bridge

Olympiasta matkamme jatkui Patrain rantakaupungin kautta Ateenaan. Itse Patraihin emme tutustuneet, mutta kaupungista Peloponnesoksen niemimaalta mantereelle vievää Rio – Antirrion siltaa jäimme hetkeksi ihailemaan.

Näitä maailman suurimpia/pisimpiä/korkeimpia listoja on myös silloista puhuttaessa varmasti joka lähtöön – tämäkin on kuulemme yksi pisimpiä tai pisin, kunhan sillan rakennustapa rajataan riittävällä tarkkuudella.
Silta on siis vinoköysisilta ja sen pituus on 2,8 kilometriä. Vuonna 2004 valmistunutta siltaa pidetään myös Euroopan tasolla merkittävänä.

Sillan kupeessa on pieni Rion linnoitus, jonka muureilta on ehkä parhaat näkymät sillalle. Linnoitus tosin on auki vaan päivisin, mutta onneksi olimme paikalla jo ennen neljää, jolloin se tuolloin, syyskuussa, meni kiinni.

Rio - Antirrion silta Rio - Antirrion silta

Rio - Antirrion silta
Ehkä paras paikka sillan tarkasteluun on Rion linnoitus
Rio - Antirrion silta
Rannan kanttiinit ovat suosittuja rekkakuskien keskuudessa
Rio - Antirrion silta
Possuvartaat olivat meheviä – ja suolaisia! Vegaanien ei kannattane tänne vaivautua …

Melagavi lighthouse

Päivän viimeinen etappi oli Melagavin majakka, jonne on Loutrakin kaupungista vielä parinkymmenen kilometrin matka paikoitellen hyvinkin mutkikasta tietä pitkin. Valokuvaaja/autonkuljettaja/oppaamme kertoi liikkuvansa näillä teillä mieluiten moottoripyörällä, mutta tällä kertaa mentiin nyt kuitenkin autolla tännekin. Jos navigaattorisi ei löydä Melagavia, niin kokeile Heraionin arkeologista aluetta.

Matkalla majakalle, juuri hiukan ennen niemen kärkeä, on myös pieni Vouliagmenin järvi, juuri ja juuri kapean kannaksen erottamana merestä. Jos olet Loutrakin seudulla pitempään ja haluat vaihtoehtoja sen rannoille, niin niin tämän järven rannat kuin Heraioinin ranta tarjoavat erilaisia, ehkä myös vähemmän kansoitettuja vaihtoehtoa.

Mutta me olimme tällä kertaa matkalla vain majakalle. Niemen kärkeä lähestyessämme majakka näkyi laskevan auringon edessä vielä ihan kivasti, mutta parkkipaikalla se oli jo ”hävinnyt” – tarvittiin vielä erinäinen määrä askelia pientä kiemurtelevaa polkua ylös kukkulalle, jotta sen sai uudelleen näkyviin.

Melagavi Loutraki Kreikka Melagavi Loutraki Kreikka Melagavi Loutraki Kreikka

Majakan juurella on siis myös Heraionin arkeologinen alue, kuinkas muuten, Kreikassa kun ollaan. Jos Ateenan Rivieralta löytyy ranta, jossa ranta-alueella on vanhan temppelin rauniokin, niin myös täällä voi halutessaan yhdistää historian ja rantaelämän.

Heraion arkeologinen alue Loutraki

Päivän päätteeksi istuimme vielä hetken Loutrakin rannalla katsellen laskevaa aurinkoa – ja nauttien majakalle kiipeämisen jälkeen hyvin ansaitut vohvelit! Itse Loutrakiin emme juurikaan paneutuneet, mutta halutessasi voit lukea siitä lisää vaikka Tämä matka -blogin jutusta Loutraki – yllättävän mukava.

Loutraki KreikkaLoutraki Kreikka

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Ne Tammelat

  Muinaisten temppeleiden jäänteiden keskellä on jännittävää kierrellä ja jotenkin mielikuvitus lähtee laukkaamaan ihan omille radoilleen pohtien, mitä kaikkea kyseisillä paikoilla on tapahtunut. Miten ihmeessä silloin joskus satoja vuosia sitten on voitu rakentaa niillä silloisilla välineillä jotain niin suurta ja kaunista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kreikassa – toki muuallakin, mutta tällä kertaa Kreikassa – todella ajoittain tuli ajatelleeksi jos ei nyt syntyjä syviä, niin kuitenkin sitä, että miten kauas eurooppalainenkin historia ulottuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Osan tutustumista pyrimme toki tekemään etukäteen, osan oppii paikalla ja matkablogia kirjoittaessa joskus oppii vielä lisää kokemuksiaan blogijutuksi jäsentäessään!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Aika monet tuolla kentällä tuntuivatkin ainakin hiukan ”näytösluonteisesti” urheilevan – eli eipä kai sitä ole kiellettyä, jos vaikka porukalla paria lajia tuolla harrastaisi!

 2. Näin urheilun ystävänä tämän postauksen ehdoton kohokohta oli tuo Olympia! Olisi todella upea käydä siellä ja miettiä mitä tämä paikka merkitsee historialle! Oli kiva kuulla myös mitkä oli alkuperäiset lajit, kaikkea sitä oppii blogeja lukiessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Mekin halusimme, vaikken nyt kovin usein urheiua seuraakaan, nähdä myös sen, kun nyt kerran Peloponnesosta kierrettiin. Valitettavasti matkaa sinne on kuitenkin vähän pitemmälti, eli päiväretkiä vaikka Korintin kanavalle ja Epidaurokseen on helppo löytää, mutta tuo vaatii parin päivän retken tai sitten vaan pitemmän päivän :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.