Gambia & Tjäreborg – viikon hinta

Gambia kustannukset feature

Ihan kaikkia Gambian juttuja en ole vielä saanut valmiiksi, mutta kun tuossa äsken kirjoittamassani Matkamessut-jutussa jo kerroin viikon retkibudjetistamme, niin otetaan tähän väliin tuon viikon reissun kustannusyhteenveto.

Lento ja hotelli

Matkustimme Gambiaan Sunclass Airlinesin siivin, eli Tjäreborgin seuramatkalla. Hotellivalintamme osui African Princess Beach -hotelliin, koska hotelli oli uusi, rannalla ja se tarjosi myös swim-up -huoneita, joita emme koskaan ennen olleet kokeilleet, mutta tällä hintatasolla ajattelimme, että nyt jos koskaan.

Matkapaketin perushinta oli 830 euroa per nuppi ja lisäsimme siihen vielä Economy Plus -lennot ja varasimme haluamamme istumapaikat mennen tullen hintaan 70 + 23 euroa suunta ja lentokenttäkuljetukset molempiin suuntiin 11 euroa per suunta. Tjäreborgille maksoimme siis yhteensä 2 x 1 038 euroa.

Helsinki - Banjul Sunclass

Helsinki - Banjul Sunclass
Economy Premium -luokassa tarjottava ateria. Lisäksi tarjottiin aamiaissämpylä ja mehu.

En näytä saavan jälkikäteen selville tuota swim-up -huoneen lisän hintaa Tjäreborgin sivuilta, kun ne ovat koko loppukauden jo loppuunmyytyjä, mutta hotellin sivulla olevan tiedon perusteella hintaero näyttäisi olevan 200 puntaa per viikko, eli ehkä se sitten oli luokkaa 170 euroa per nuppi per viikko, tai vähemmänkin, sillä ostaessamme hinnat olivat Tjäreborgin tilanteen epävarmuudesta johtuen kaikin puolin alhaisia.

Pidimme paitsi hotellista myös sen sijainnista. Hotellillemme johtavalla kadulla oli useampiakin ravintoloita, muttei kuitenkaan siinä määrin ihmisiä ja hälinää kuin Senegambia-hotellin edustalla – ja se oli rannalla.

Hotellille maksoimme vielä lähtöpäivänä check-out -ajan siirrosta neljällä tunnille, eli klo 16 asti, 44 euroa (tälle oli tuntihinta, joka oli siis n. 11 euroa tunti). Bussi lentokentälle lähti klo 17:15 (ajallaan!) ja lento klo 22:00 (melkein ajallaan).

African Princess Beach Gambia Gambia hinta African Princess Beach Gambia African Princess Beach GambiaUima-allas Gambia

Valitsimme Tjäreborgin matkan pitkälti sen takia, että muita suoria lentoyhteyksiä ei Helsinki – Banjul -välillä olekaan tarjolla ja välilaskullisillakin lennoilla on useimmiten enemmän hintaa kuin pakettimatkan lennoilla ja hotellilla. Hiukan kuitenkin petyimme lentojen osalta sikäli, että lopulta lento ei ollut suora kumpaankaan suuntaan. Varausvaiheessa kerrottiin päivälennon pistäytyvän matkalla Kööpenhaminassa, mutta muutama viikko ennen lähtöä saimme tiedon, että paluun yölentokin poikkeaa aikaisin aamulla Kööpenhaminassa. Tanskassa ei kuitenkaan tarvinnut/saanut poistua koneesta, joten välilaskut hoituivat n. tunnissa, mutta etenkin paluulennolla se kuitenkin pätki lentomatkaa siten, että nukkuminen jäi aika vähäiseen.

Tämän matkamme lentojen ja hotellissa asumisenkin kompensaatio hoitui muuten suoraan matkanjärjestäjän toimesta – Tjäreborg kompensoi kaikkien matkustajien lentomatkat, hotellit ja lentokenttäkuljetukset.

Lentokenttäpaikoitus Helsinki-Vantaan P5:ssa maksoi viikolta 57 euroa.

Sunclass airlines Gambia hinta
Sunclass Airlinesin koneissa luki edelleen Thomas Cook

Retket

Varasimme etukäteen Lam’s Toursilta kolme retkeä, eli Fathalan luonnonpuisto Senegalissa, Guinea-Bissau ja Kunta Kinteh -saari Gambia-joella. Lisäksi kävimme Bijolon apinapuistossa ja puolen päivän linturetkellä paikallisen luonto-oppaan seurassa. Retkien hinnat (kahdelta) olivat:

eli retket yhteensä 976 euroa. Guinea Bissaun retken hinta sisälsi sinne tarvittavat viisumit, joiden hinnaksi kahdelta muodostui n. 146 euroa. Lam’s Tours haki ne puolestamme päivässä Banjulin lähetystöstä, eli kyseessä oli pikaviisumit.

Retken Fathalan luonnonpuistoon ja Kunta Kinteh -saarelle olisi voinut ostaa myös Tjäreborgilta. Fathalan retken toteutus olisi ollut samanlainen kuin meillä, hintaan 107 euroa nuppi vs. maksamamme 90 euroa per nuppi. Kunta Kinteh -saarelle olisi Tjäreborgin matkassa matkattu laivalla Banjulista siinä missä me rehjusimme lautalla ja pölyisillä teillä. Tjäreborgin saariretki olisi maksanut paikan päältä ostettuna 77 euroa, eli 10% enemmän kuin meidän retkemme.

Lam’s Toursin retkien ryhmäkoko vaihteli Fathalan retken 5 hengestä Kunta Kinteh -saaren retken 2 henkeen, eli sille satuimme valitsemanamme päivänä lähtemään vain me, opas ja kuljettaja. Tjäreborgin retkien ryhmäkoot taisivat olla minimissään 20 henkeä (pienemmällä ryhmälle retkeä ei toteutettane).

Lam's Toursin toimisto
Lam’s Toursin toimiston edustalla Koto Beachillä on pieni baari
Lamin Ceesay Lam's Tour Gambia
Lam’s Tourin omistaja Lamin Ceesay Guinea Bissaun retkellämme
Guinea Bissau viisumin hinta
Guinea Bissaun pikaviisumin hinta kahdelta viisumilta

Muuta pientä

Muita pieniä kuluja oli muutama lyhyt taksimatka, tyypillisesti 100-200 dalasia, jääkaappimagneetit per maa, Guinea Bissaun kylävierailulla lahjoittamamme pieni rahasumma ja joitakin tippejä, yhteensä euroina 50 euroa.

Gambiasta jääkaappimagneetti löytyi ihan paikan päältä, Senegalissa ja Guinea Bissaussa emme ainakaan käyneet sellaisissa kohteissa, että niitä olisi ollut tarjolla, joten ne ovat nyt matkalla kotiin Ebaystä hankittuina.

Gambia turistikamaa Gambia turistikamaa Gambia hinta

Yhteensä

Viikko, monta mielenkiintoista retkeä ja uusi kokemus swim-up -huoneesta, yhteensä 3 203 euroa kahdelta. Ei paha, meidän mielestämme.

Pari sanaa ruuasta

Emme ole foodieita, joten emme erityisesti panostaneet ruokaan.
Aamiaisbuffet kuului hintaan, mutta kahtena päivänä lähdimme retkelle ennen sen aukeamista, jolloin saimme hotellilta mukaan aamiaispaketit, joiden sisällössä ei kuitenkaan ollut hurraamista (valkoista leipää, pari juustonsiivua, keitetty kananmuna, banaani ja omena tai muffinsi). Aamiaisbuffet ei sekään nyt ollut ihan länsimaista 4 tähden tasoa, mutta kyllä sillä puoli päivää tuli toimeen.

African Princess aamiainen Gambia hinta
African Princess -hotellin aamiainen, yksi versio siitä, ilman munakasta ja muffinseja

Iltaisin söimme kerran hotellilla, pari kertaa lähiseudun ravintoloissa (Samba’s Kitchen, Indian Mango Senegambia-hotellin liepeillä) – ja pari kertaa tilasimme pitkän päivän jälkeen vaan ruokaa huonepalvelusta. Hotellin buffet-ruokailua emme kokeilleet kertaakaan ja puolihoitoa, joka sekin olisi ollut mahdollinen, emme harkinneet hetkeäkään.

Ravintolaillallisen tyypillinen keskihinta kahdelta, ruokajuomana olut tai kokis, oli käyttämissämme ravintoloissa n. 1000 dalasia.

Koko päivän retkiin sisältyi myöhäinen lounas jossain paikallisessa ravintolassa ja lisäksi ruokaiset tapalapa-leivät papu. tai lihatäytteellä jossain vaiheessa aamupäivällä.

Muutaman kerran poikkesimme Rendezvous -kahvilassa käyttämämme Maroun’sin supermarketin vieressä lounaalla tai kahvilla/teellä ja leivoksilla. Maroun’s oli hotelliamme lähin supermarket.

Tapalapa -leipä
Tapalapa -leipä lihatäytteellä jossain päin eteläistä Senegalia

Gambia supermarket

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Minna

  Mielenkiintoista ja tämä on kivaa vaihtelua, että saa kaikki hinnat noin hyvin eriteltynä:) Usein se hinta voi olla se tärkein tekijä ja on hyvä tietää, millainen budjetti Gambian matkalle kannattaa miettiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Perusmatkan hinnan kertoo, tällaisessa tapauksessa, tietysti matkanjärjestäjäkin hyvin, mutta ehkä tästä on jollekin iloa kokonaisuutta ajatellen. Siis sellaiselle matkailijalle, joka haluaa tehdä muutakin kuin nauttia upeasta swim-up-huoneesta :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Piyya! ”Ahdistelua” tapahtui, ainakin meille, vain juuri rannalla – eikä sinne ole edes pakko mennä. Meidänkin hotellimme avautui rannalle, eli rantanäkymistä pääsi nauttimaan menemättä itse rannalle. Ja kyllä niistä seuraan tuppautuijista pääsi eroon toteamalla, että ei nyt tai maybe later.

  2. says: Maijuc

   Käytetyt markat kiinnostaa aina, tykkään näistä teidän erittelyistä, sillä ne auttaa aina pohtiessa minkä tasoista matkaa saa milläkin setelitukulla.

   Loppusumma kattavasta viikosta lentoineen ei ollut lainkaan paha.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Meidänkään mielestämme hinta ei ollut paha, sillä hotelli oli upea ja teimme monta, kallistakin, retkeä.

 2. says: Tomi

  Te ootte kans käyny joka paikassa mitä meilläkin on mielessä. =) Hyvä pointti toi, että joskus pakettimatkojen hinta voi tulla edullisemmaksi kuin itse kootun paketin, etenkin jos arvostaa suoria lentoja. Oliko toi Guinea-Bissaun päiväretki hintansa arvoinen? Kartan perusteella rannikko näyttää aika hienolta, että siellä voisi olla näkemistä pidemmäksikin aikaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tomi! Matkamessuilla juuri vertailin TAPin ”erikoistarjoushintoja” Banjuliin, siis välilaskullisia, ja pelkän lennon hinta oli korkeampi kuin Tjäreborgin lento + hotelli. Guinea-Bissaun päiväretki vei vaan todella köyhän maan pohjoisosiin, mutta kyllä se ajatuksia herättävä oli. Tekemällämme retkellä oli mukana myös englantilainen pariskunta, joka ei nyt erityisesti tainnut maita bongailla, eli kyllä kohde tuntui kiinnostavan muitakin kun maabongareita :-)

 3. says: Aliisa

  Gambia kuulostaa mielenkiintoiselta kohteelta ja kiva saada käsitys reissun hinnastakin :) Itse kiinnostuin Afrikasta viime vuoden Sansibarin reissulla ja ehdottomasti haluan palata sinne!

  1. says: Pirkko

   Kiito Aliisa! Gambia on sitä ”helppoa” Afrikkaa, eli kannattaa harkita retkeä myös tuonne, Länsi-Afrikkaan.

 4. says: Cilla

  Huomasin kans sen, että joskus pakettimatkat tulee halvemmaks. Esimerkiks viime kesänä saatiin viikon matka Alanyaan majoituksella ja lentokenttäkuljetuksella about 269€ per naama (tai jotain sitä luokkaa, reilusti alle 300€ kuitenkin). Emme jämähtäneet turistirannoille, vaan kuljeskelimme historiallisissa kohteissa, vuokrasimme maastopyörät, kävimme jeeppisafarilla, Sapaderen kanjonissa ja tippukiviluolissa. Oli todella onnistunut reissu ja erittäin halpa.
  Tykkään näistä budjettipostauksista, ja niitä saisi olla blogimaailmassa enemmänkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Tuo on kyllä hiukan hassua, että todelliset hardcore omatoimimatkailijat taitavat joskus olla halukkaita maksamaan omatoimisuudesta jopa enemmän kuin pakettivaihtoehdosta, vaikka eihän paketin ostaminen vielä mihinkään kohteessa sido!

 5. Kiinnostavaa, etenkin noi matkat Senegaliin ja Guinea-Bissauhin ja linturetki. Minusta myöskään hinta ei ollut paha. Mietin, että eikös tuo Cook pitänyt olla konkurssissa tai jotain.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Osa meidän edullisen hinnan (huomioiden, että hotelli oli hyvä ja siinä oli tuo swim-up-huonekin) ”salaisuutta” onkin, että varasimme matkan silloin, kun monet uskoivat Tjäreborgin kaatuvan ja matkoja myytiin suurilla alennuksilla. Ajattelin, että jos kaatuu, niin on minulla aikaa odotella rahoja takaisin luottokorttifirmalta. Ei sitten kaatunut, kun norjalainen sijoittaja osti Pohjoismaiset yksiköt ja niin se vaan edelleen porskuttaa iloisesti.
   Thomas Cook luki edelleen koneen kyljessä, mutta vain siksi, ettei niitä nyt ole ehditty uudelleen brändäämaan Sunclass Airlinen koneiksi, mitä ne nykyisin ovat.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *