Yli 100 maata kuvina

16 maata feature

Aloitin vuodenvaihteessa viikkokirjeessämme ja Meriharakan Instagram-tilillä kuvasarjan Yli 100 maata. Blogimme karttasivu piirtää vierailemamme maat kartalle ja päivitän sinne lukematkin niin maiden kuin alueidenkin osalta jokaisen matkan jälkeen, mutta aikaulottuvuutta tuolla kartalla ei ole.

Yli 100 maata -sarjaa esittelee matkailumme historian, eli maat siinä järjestyksessä kun olemme niissä vierailleet. Tarkkaan ottaen järjestys on Pirkon matkailun historia, mutta vuoden 1976 jälkeen se on muutamaa työmatkoista johtuvaa poikkeusta lukuunottamatta yhteistä historiaa.

Tässä ensimmäiset 16 maata!

Instagramin puolella on myös lyhyt kuvaus kunkin maan kohdalla, tähän tapaan (maan nimestä voit halutessasi katsoa koko kuvauksen Instagramin puolelta).

Suomesta Eurooppaan

1 Suomi
Tässä Turun lentokentällä 1958, vasta tutustumassa aiheeseen matkailu.

2 Ruotsi
Ensimmäinen vierailu säilyneen postikortin mukaan vappuna 1961 Göteborgiin, toinen, jonka jo muistan itsekin kesällä 1966, mutta kuva löytyi vasta vuodelta 1981.

3 Tanska

Edit 8.1.2021:

Isäni päiväkirjasta vuodelta 1961:
2.5.1961: 10:45 lentokoneella Tukholmaan Pirkon ja Jössen (äitini) kanssa. 12:00 jatkoimme Kööpenhaminaan, jossa kävimme katsomassa eläintarhaa. 19:40 lentokoneella Göteborgiin.
Katso tämän tiimoilta myös juttu Tilastopäivitys 2020.

Eli siinä missä aikaisemmin ajattelin käyneeni isäni kanssa Kööpenhamissa vasta 1973, niin olenkin käynyt siellä jo 12 vuotta aikaisemmin, joskaan en muista kyseisestä vierailusta mitään.
Sijoitan Tanskan kolmanneksi, vaikka Tukholmassa olimmekin ensin vain välilaskun verran, koska Travelers’ Century Clubin sääntöjen mukaan välilaskukin lasketaan.

Tanskankin korkkasin isäni seurassa nauttimalla lounaan Krog’s Fiskerestaurantissa matkalla Sveitsiin. Tämä kuva on vuodelta 1985, jolloin kiertelimme Lassen kanssa maata omalla autolla, jossain päin Skagenin rantoja, sillä tulimme tuolloin Tanskaan lautalla Göteborgista.

4 Alankomaat
Keväällä 1973 matkalla Portugaliin pysähdyimme isäni kanssa ensin pariksi päiväksi Rotterdamiin.

5 Portugali
Isäni työskenteli konsulttina Lisnaven telakalla 1973 ja kävin kylässä hänen luonaan. Tässä talo, jossa hän Cascaissa asui.
Instagramin puolella talosta myös toinen kuva vuodelta 2015.

6 Englanti
Kielikurssilla Englannin Hastingsissä kesällä 1973. Tässä kuitenkin kylässä Margatessa silloin asuneen nyttemmin jo edesmenneen kirjeenvaihtoystäväni Chrisin luona.

7 Sveitsi
1974 isän kanssa, 90-luvulla useampikin työmatka, mutta ensimmäiset kuvat vasta joulumatkalta 2001. Davos oli meidän murtsikasta enemmän kuin mutkamäestä pitävien mieleen!

8 Italia
Kesällä 1974 monet ystävistäni lähtivät Interrailille Eurooppaan. Siihen vanhempani eivät suostuneet, mutta viikko Roomassa ja toinen Pariisissa, lentäen ja hotelleissa asuen oli ok. Näihin kaupunkeihin suuntasin siis 16-vuotiaana ensimmäiselle soolomatkalleni!

9 Ranska
Kesällä 1974 lensin Roomassa vietetyn viikon jälkeen toiseksi viikoksi Pariisiin.
Viikon kuvasaalis oli niukka – ahkerimmin, siis muutaman kuvan edes, näytän ottaneen Versaillesiin suuntautuneella päiväretkellä.

10 Kreikka
Ensimmäinen yhteinen oikea ulkomaan matkamme (Ruotsia ei lasketa) suuntautui Kreikkaan elokuussa 1976: pari helteistä viikkoa Ateenassa ja retkeillen lähisaarilla, rannoilla ja historiallisissa kohteissa. Kuvasta päätellen keväällä 1977 tulossa olevat häätkin jo kiinnostivat!

11 Norja
Kesällä 1979 teimme automatkan Ruotsiin ja edelleen Norjaan. Ruotsissa vierailimme sukulaisten luona Karlstadissa ja Oslossa ystävien luona. Kulkuneuvona oli ensimmäinen yhdessä uutena ostamamme auto, keltainen Renault 5.

Atlantin yli Kaliforniaan

12 Yhdysvallat
Norjan jälkeen kului hetki ennen kuin matkustimme vuosien 1980-81 kotimaatamme Ruotsia lukuunottamatta ulkomaille.
Tammikuussa 1982 vuorossa oli ensi tutustuminen Yhdysvaltoihin, jossa aloitimme Kaliforniasta, San Franciscosta ja Los Angelesista.
Instagramin puolella on samasta paikasta myös kuva meistä vuodelta 2015!

13 Venäjä (tai silloin Neuvostoliitto)
Ihan sattumaa, joskin suurvaltapoliittisesti mielenkiintoista, 13. maamme heti Yhdysvaltojen jälkeen oli Neuvostoliitto. Kesällä 1983 teimme junamatkan silloiseen Leningradiin.

14 Itävalta
Suuntasimme Wieniin ensimmäisen kerran joulukuussa 1984. Viileässä säässä joulutoreilla tarjottavat kuumat juotavat lämmittivät mukavasti. Muistan myös, että yritimme tutustua Wienin kahviloihin syömällä joka päivä kakunpalan jossain niistä, mutta jo neljäntenä päivänä taisi tulla kakkukiintiö täyteen!

15 Monaco
Syksyllä 1985 työskentelin Orionin lääketehtaan ATK-osastolla Digital-merkkisten tietokoneiden parissa ja sen myötä osallistuin Decville ’85 -konferenssiin Ranskan Cannesissa. Matkan yhteydessä poikkesimme (Lassekin oli samalla matkalla) myös Monacossa.

16 Viro
Kesällä 1986 seilattiin Georg Otsilla Tallinnaan. Asuttiin Olympia-hotellissa ja nautittiin ”shamppanjaa” Viru-hotellin baarissa (10 FIM pullolta, nykyrahassa n. 3 euroa). Kävimme myös Piritassa, jonne sittemmin olemme palanneet useampaan kertaan, myös purjeveneellä.

Vähän salapoliisityötäkin

Vaikkakin olen jo pitkään ylläpitänyt niin Excel-taulukossa kuin parillakin maabongaussivustolla käymiämme maita ja alueita, niin etenkin näiden ensimmäisten osalta tarkan järjestyksen selvittäminen vaati joltain osin kaivautumista niin omiin kuin isäni päiväkirjoihin, mutta onneksi molemmat päiväkirjasarjat ovat tallessa! Valokuvistakaan ei näiden osalta yleensä ollut ajoituksessa apua, sillä näiden vuosien kuvat ovat olleet joko paperi- tai diakuvia, jotka olen sittemmin skannannut digikuviksi, mutta päivämäärätietoa ei itse kuvatiedostoissa vielä ole. Kaikkien kuvien laatukaan ei ihan kestä puhelimen näyttöä suurempaa näyttöä, mutta eiköhän se seuraavien 16 maan myötä jo parane.

Kuvat pyrin ensisijaisesti valitsemaan ensimmäiseltä kyseiseen maahan tehdyltä matkalta vaikka näiden maiden osalta, Monacoa lukuunottamatta, olemme kaikissa maissa käyneet ensimmäisen vierailun jälkeen tyypillisesti useammankin kerran. Ruotsin, Tanskan ja Sveitsin osalta ihan ensimmäiseltä matkalta ei ollut tallessa yhtään edes kevyesti kyseistä maata edustavaa kuvaa.

Jutun otsikkokuva on Mark O’Travel -sovelluksesta, johon olen tämän projektin myötä alkanut tallentaa vierailut näihin maihin ajoitettuina, eli kuvassa ovat jollain tarkkuudella nämä ensimmäiset maat, maan tarkkuudella. Oikeasti kävimme vaikka Grönlannissa tai Alaskassa vasta paljon myöhemmin.

Arkikuvat

Toissavuonna (2018) julkaisin muuten viikottain Meriharakan Instagram-tilillä (ja viikkokirjeessämme) yhden kuvan arjestamme joka viikko – muistatko?
Tuolloin pyrin ottamaan kuvan joka keskiviikko riippumatta siitä, mitä kyseisenä päivänä teimme ja missä olimme. Esittelin sarjaa blogissakin kerran kyseisenä vuonna.

Arkikuvia

Meriharakan viikkokirje

Viikkokirjeellämme on jo yli 600 tilaajaa – tilaa omasi tästä:


Tags from the story
, ,
Join the Conversation

30 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Piti ladata tuo Mark O’Travel sovellus – todella näppärä ja selkeä – sekä värikäs. Aiemmin käytössäni on ollut Been sovellus, ja blogissa mulla on amchartsin JavaScript viritys (tylsä!).
  Mielenkiintoista on ollut matkailuhistoriaa ja itsekin olen katsellut vanhoja valokuvia ensimmäisistä matkoista — kuten kolme vuotiaana Länsi-Saksaan. Matkasta muista kovan merenkäynnin ja että laivan leikkihuone oli todella hieno. Siitä sitten kului noin kymmenen vuotta kunnes oli seuraava ulkomaan matka – Ruotsiin, Viking Sagalla — tuleva M/S Estonialla. Myöhemmin käytiin autoreissulla Norjassa — ja kun Viro itsenäistyi alkoi se Tallinnassa ramppaminen. Vuonna 1996 oli käynyt vain neljässä maassa, joista yhtä ei enää ollut — seuraava uusi maa olikin sitten – ehkäpä yllättäen – Taiwan. Ensimmäinen työmatka ja ensimmäistä kertaa lentokoneessa.. sittemmin on tullut käytyä hieman useammassa maassa ja lentojakin on takan yli 300.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Ensimmäiseen Ruotsin matkaamme, 9-vuotiaana Ahvenanmaalta, kuului minullakin mielikuva merenkäynnistä ja jopa merisairaudesta. Ahvenanmeri Eckerön ja Kapellskärin välillä on usein myrskyinen, todettu myös myöhemmin sitä purjeveneellä ylittäessämme. Ai niin, tarkkaan ottaen, emme 1986 käyneet Virossa, sillä Neuvostoliittoahan se vielä silloin oli, mutta olkoon nyt noin, pienenä jälkikäteisenä protestina Viron miehittämiselle.

 2. Tosi kiva tämä historiapostausten jatkumo ja etenkin kun on noita ihastuttavia vanhoja valokuvia :)
  Mun ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui perheen kanssa Kreikkaan vuonna 1991. Olin silloin 8-vuotias. Vanhemmat kävi kyllä kahden kesken useasti Kreikassa ja Espanjassa, mutta me päästiin vaan tuon yhen kerran mukaan.
  Lapsuudessani reissattiin enemmänkin kotimaassa autolla ja veneellä, ja oltiin myös mökillä paljon. Vietimme useita kesiä myös Turun saaristossa, missä iskän kaveri kasvatti kirjolohia. Myöhemmin käytiin perus Ruotsi ja Viro, mutta vasta aikuisiässä aloin reissata enemmän yksin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Kreikka onkin jo vähän erikoisempi ensimmäinen kohde, pääosalla suomalaisista se lienee, vähän vanhemmilla ikäluokilla ainakin, on ollut Ruotsi. Me emme nuoruudessani juuri reissanneet kotimaassa, sillä meillä oli aina kesämäkki, ensin vuokrattuna, myöhemmin oma, joilla kesät vietimme.

  2. Se voi olla, että Ruotsi oli helppo kohde aikanaan. 90-luvulla taisi suosituimpia kohteita olla juurikin Kreikka ja Kanariansaaret tai joku Espanjan Aurinkorannikon kohteista. Noille seuduille muistan ainakin omien kavereiden suunnanneen monesti kesälomien aikaan.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Vanhempani eivät oikein olleet seuramatkatyyppiä, joten Kreikka, Espanjan Aurinkorannikko ja Kanariansaaret eivät missään vaiheessa olleet vaihtoehtoja. Ehkä ajatusmalli on vähän periytynytkin, sillä nuo kohteista Kreikkaa lukuunottamatta ovat minullakin jääneet yhteen kertaan. Ja Kreikkakin lähinnä mantereella tai purjehtien, ei perinteisinä aurinkolomina saarilla.

 3. says: Mari/kodinvaihtaja

  Ihana idea. Voisin yrittää kopioida, vanhat kuvat niin sympaattisia!!! Ja muistelusta tulee hyvä mieli ja kiitollisuus elämälle!

 4. says: Melissa

  Ihania vanhoja kuvia :) Me kierrettiin Suomi tarkkaan ristiin rastiin kun olin pieni, myös Ruotsi. Muihin maihin olen lähtenyt vasta aikuisena.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Meidän perheemme oli lapsuuteni kesinä kesämökillä melko paikallaan pysyvää lajia – matkailu oli sitten toinen juttu, mutta ei siis ”kesäjuttu”.

 5. says: Veera

  Tunnelmallista matkailuhistoriaa hienoina kuvina! :) Pitäisi itsekin alkaa varmaan väsätä aikajanaa ja karttaa kohteista, joissa on käynyt, ennen kuin alkavat mennä silmissä ristiin ja mielessä sekaisin :)

  1. says: Pirkko

   KIitos Veera! Kannattaa aloittaa historian selvittäminen ajoissa – mitä kauemmin sitä lykkää, sen haastavammaksi se mennee!

 6. says: Katja

  Oi että, oot saanut kyllä jo nuorellakin iällä reissata!
  Itse oon ruvennut vasta yli kolmekymppisenä reissaamaan enempi, aiemmin kävin tosi harvakseltaan missään, lähinnä kaupunkilomia Euroopassa. Nykyään matkat suuntautuu luontoon, kaupunkilomat jotenkin vieroksuttaa kovasti.
  Ihania vanhoja kuvia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Joitakin matkoja oli jo nuorena, mutta oikeasti me aloitimme ehkä vasta kun olin jo lähempänä neljääkymmentä.

 7. Minun matkailuhistoria alkoi aika perinteisesti Ruotsilla ja Norjalla. Nimenomaan niitä pohjoisosia tuli kierrettyä, kun täti asui Kilpisjärvellä. Eka pidempi matka oli lukion loputtua Rhodokselle. Tästä menikin sitten yli 10 vuotta ennen kuin maailman koluaminen alkoi kiinnostaa toden teolla..

 8. Tässähän piti oikein alkaa pohtimaan, mitkä on olleet ensimmäisiä maita. Tai ihan ensimmäiset, Suomi, Ruotsi, Norja, Viro, Espanja ja Kreikka olivat helppoja, mutta niissä tuli pyörittyä ensimmäiset 15 vuotta. Sitten taisi tulla Jenkit, Saksa, Puola. Ehkä. Täytyisikin ihan ajan kanssa miettiä. Kun vaan olisi sitä ylimääräistä aikaa. Olen niin kateellinen niille, keille sitä tämän tilanteen myötä on tullut enemmän kuin liikaa. Minulle on käynyt päin vastoin, enkä tosiaan vieläkään pääse niihin asioihin käsiksi, mitä olen jo vuosia halunnut tehdä, saati sitten tällaisiin ihaniin ekstraideoihin. Ehkä sitten kesälomalla, varsinkin jos silloinkaan ei vielä pääse matkustamaan edes Suomessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Meillä ”ylimääräistä aikaa” on tullut sen verran mitä ennen kului maailmalla ja kotona matkasuunnitelmissa ja -valmisteluissa. Tosin vähän aikaa menee peruutusten käsittelyyn ainakin nyt aluksi. Mutta jotain todistanee se, että olen jopa uudelleen paneutunut yhteen jo vuosia sitten kesken jääneeseen käsityöprojektiin!

 9. says: Diiskuneiti

  Tosi kiva postaus! Ihania kuvia ja jäin itsekin miettimään omia reissujani. Tälläisen postauksen voisin itsekin toteuttaa, vaikka en pääse lähellekään noita sinun lukujasi :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nyt voisikin olla hyvä aika miettiä vaikka eri alueilla omaa henkilöhistoriaansa. Kannattaa aloittaa ajoissa, vuosikymmenien kuluttua homma ei ole yhtään helpompaa, päinvastoin :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Onneksi isäni aikoinaan opasti pitämään päiväkirjaa ja piti sellaisia itsekin, joten lähdeaineisto kyllä löytyi, mutta oli siinä silti paikoitellen tutkimista.

 10. says: Anmarien

  Hauska postaus! Aloin miettiä missä kaikkialla oon itse reissannut, jos lähtisi ihan alusta eteenpäin. Saisi tosiaan hieman kaivella arkistoja eli valokuva-albumeja.

  1. Ihana tunnelma näissä vanhemmissa kuvissa ja muutenkin mainio idea tehdä tällaista sarjaa! Kiva, että olette pitäneet päiväkirjaa, niin on helpompi palata muistoihin. Varmaan herää kaikenlaisia ajatuksia ja muistoja, kun näitä etsii ja laittaa aikajärjestykseen :)

  2. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Joskus olen pohtinut elämänkerran kirjoittamista, mutta se ei ole oikein edennyt. Mutta näistä erilaisista ”sivuprojekteista”, kuten vaikka tämä blogi ja maabongauslistat, voi kyllä sitten joskus, jos siihen asti pääsen, apua.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Anmarien! Suosittelen salapoliisityötä, sen myötä voi etenkin vaikka nyt korona-aikaan, löytyä ihan kivoja matkamuistoja.

 11. Ihania muistoja. Harmittaa ettei itse ole tullut pidettyä kirjaa erityisesti vuosista. Kyllä ne johonkin haarukointi osuu mutta ei ihan tarkkaan. Itsellä myös tuo Ruotsi oli ensimmäinen kohde ja siellä tulikin käytyä useammin kun laivalla pääsi kätevästi Vaasasta yli ja kun tätini asui Uumajan lähellä. Norjaan pääsin lapsettoman naapuripariskunnan matkaan ja seuraavana avautui Eurooppa interrailin muodossa. Interrailin jälkeen tulikin useampi vuosi kun rahat meni aikuiselämän aloittamiseen ja ei voinut kuvitellakaan matkustamista. Sitten lähempänä neljääkymmentä minäkin olen päässyt matkailun iloihin kiinni.
  Minusta on ihana tuo vanhempiesi Roomaan ja Pariisin päästäminen interrailin sijaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Minulla ensimmäinen taso muistiinpanoissa oli vuositaso, mutta ihan tarkka järjestys, että jotain tapahtui helmikuussa ja jotain huhtikuussa vaati jo paneutumista vanhoihin päiväkirjoihin!

 12. Hei!

  Nämä reissailuhistoriajutut on kyllä mielenkiintoisia! Ja mahtavasti sulla on kuvia tallessa menneiltä vuosikymmeniltä. Pitäisi joskus koota omatkin retket jollekin aikajanalle, kun vielä suurimman osan muistaa.

  Itsellä ensimmäisille reissuille johdatteli kummitäti, joka oli koko työuransa Matkapojilla hommissa. 70 -luvun lopulla pääsin hänen mukanaan risteilylle Tukholmaan ja vuonna -82 ekaa kertaa lentokoneella Tampereelta Helsinkiin! Nuo olivat kovia juttuja alle -10 vuotiaalle :) Ensimmäinen Ruotsia pidemmälle vienyt reissu olikin sitten -85 Italian Riccioneen.

  Voi kun olisi valokuvia tallessa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosita! Kummitätinäkin olen matkustanut, eli vienyt kummilapsiani maailmalle mm. safarille Tansaniaan, purjehtimaan Karibialle ja shoppailemaan New Yorkiin. Yhden kanssa on ollut diili, että jos puoliso ei enää voi/halua lähteä Karibian risteilylle sitten joskus kun minäkin olen ”tarpeeksi vanha” niihin, niin hän lähtee kyllä mukaan seuraneidiksi. Silloin tällöin on jo kysellyt, että joko :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.