Viimeinen lentomme

KLM Lounge Amsterdam

Matkamme Surinamesta Aruballe viimeinen lento, kolmentoista lennon sarjasta, oli Amsterdamista Helsinkiin. Ehkä jo aavistimme, vaikkei koronaan liittyviä matkustusrajoituksia oltu ihan kaikkialla maailmassa vielä silloin asetettu, että tämä tulisi olemaan viimeinen lentomme pitkään aikaan. Aruballa matkustusrajoitukset oli asetettu lähtöämme edellisenä iltana ja olimme tyytyväisiä jo siihen, että saimme tehtyä check-init lennolle Curacaolta Amsterdamin kautta Helsinkiin (14-15.3.2020). Olimme niin tyytyväisiä, että kun KLM tarjosi Amsterdam – Helsinki -välille upgradea businessluokkaan hintaa 89 euroa per nuppi, niin tartuimme siihen.

Työmatkojen jälkeen emme ole tainneet koskaan tätä ennen valita Euroopan lennoille business-luokkaa, sillä välimatkat ovat kuitenkin lyhyitä ja erona koneessa on lähinnä tarjoilu ja koneen etuosan wc:n käyttöoikeus lyhyemmillä jonoilla. Helsingistä lähdettäessä emme tapaa asettaa arvoa pääsylle loungeenkaan, sillä tapaamme tulla lentokentälle sen verran oikea-aikaisesti, että tarvittava puskuriaika sujuu hyvin yhdellä kahvi/teemukilla kahviossa. Amsterdamissa lentojen väliin oli kuitenkin jäämässä melkein kolme tuntia, joten lounge-vierailullakin oli arvonsa.

KLM Lounge AmsterdamKLM lounge

KLM Economy Premium -kokemuksia

Lentomme Curacaolta Amsterdamiin oli ajoissa. KLM:n Economy Premium -paikkamme olivat koneen etuosassa (15. rivillä), jossa jalkatilaa oli aavistuksen paremmin kuin taaempana koneessa, mutta muuten ne eivät olleet mitenkään erityiset. Konekin oli jokseenkin täynnä – kaikki halusivat takaisin Eurooppaan. Korona-aika näkyi eniten siinä, että monet – mekin – pyyhkivät pintoja desinfioivilla pyyhkeillä: pöydät, käsinojat ja edessä olevan istuimen selkäosa. Muutamilla aasialaisilla näkyi maskeja, mutta näinhän oli jo ennen korona-aikaakin.

Economy Premium
Curacao – Amsterdam Economy Premium -illallinen
Economy Premium
Curacao – Amsterdam Economy Premium -aamiainen

Menomatkalla Amsterdamista Paramariboon olimme myös ostaneet Economy Premium -paikat itsellemme 11 tunnin lennolle ja silloin meillä oli onnea. Kone oli Boeing 747-400, kaksikerroksinen Jumbojet, jossa Economy Premium -paikat olivat omalla alueella heti businessluokan takana ja istuimet olivat 3 + 2 asetelmassa. Paikoista oli myös myyty vain osa, joten saimme 3 paikkaa tyhjällä keskipaikalla, eli saimme  Economy Premium -hinnalla mielestämme lähes businessluokan tasoisen lennon. Saimme myös historiallisen lentokokemuksen, sillä vain kuukausi lentomme jälkeen KLM teki koronan vauhdittamana päätöksen luopua 747-koneistaan: viimeinen lento lennettiin 29.3.2020 Mexico Citystä Amsterdamiin.

Amsterdam - Paramaribo Amsterdam - Paramaribo Economy Premium

KLM Economy Premium
Tyytyväinen matkaaja ja reilu jalkatila, jopa 180 cm pitkälle
Economy Premium lounas
Economy Premium lounas
Economy Premium välipala
Toinen lämmin ateria (tai välipala) matkalla Amsterdamista Paramariboon

Amsterdamista Helsinkiin businessluokassa

Amsterdamista Helsinkiin olimme ainoat asiakkaan muutamalla businessluokan rivillä ja saimme sen mukaisesti hyvin henkilökohtaista palvelua. Lennon ateriatkin erosivat edukseen, jopa vähän turhankin paljon, sillä olimme kuitenkin ehtineet napostelemaan jo yhtä jos toistakin KLM:n puolityhjässä loungessa Amsterdamin kentällä. Mutta tultiinpahan kotiin tyylillä, lennolla jota sopii muistella vielä hetken etenkin nyt kun seuraavista lennoista ei vielä ole tietoa. Toivottavasti tälle jutulle valitsemani otsikko ”Viimeinen lentomme” ei sentään tule tarkoittamaan viimeistä lentoa ikinä!

Alkuruokana oli tarjolla ”Sliced beef sausage with Dutch piccalilly cream, Amsterdam onions, cornichons and crispy mustard seeds” ja jälkiruokana ”Assorted Dutch cheeses and Hazelnut tartlet”. Pääruokana oli kaksi vaihtoehtoa, joista testasimme molemmat. Taisi myös olla, että nämä olivat ainoat kaksi businessluokan ateriaa koneessa välillä Amsterdam – Helsinki, joten jos olisimme molemmat halunneet saman vaihtoehdon, niin se ei olisi ollut mahdollista.

KLM business Ams-Hel
”Moussaka of baked eggplant, potato mousseline and chickpea balls in a creamy spinach sauce topped with almond shavings”
KLM business Ams-Hel
”Beef stew with coriander rice and pumpkin ragout”

Peruutettuja lentoja

Seuraavat lentomme olisivat olleet huhtikuussa Lontooseen (ja takaisin) ja toukokuussa Istanbulin kautta Lahoreen ja Pakistanista edelleen Islamabadista Bangkokin kautta Dhakaan. Lentoja Dhakasta eteenpäin Tukholmaan sukujuhliin ja sieltä Helsinkiin emme vielä olleet ehtineet ostaakaan. Lontoon lennot olivat Finnairin ja Ikaalisten matkatoimisto, jonka kanssa olisimme toteuttaneet Lontoon matkan blogiyhteistyönä, hoiti niiden peruutukset. Menolennot Lahoreen asti olimme varanneet Turkish Airlinesilta ja lennot Islamabadista Dhakaan Thai Airwaysilta.

Turkish Airlinesin ja Thai Airwaysin peruttua lennot teimme heille anomukset rahojen palauttamisesta. Turkish Airlines tarjosi ensin sitkeästi vain pisteitä ja ilmoitti lopulta, että jos haluamme rahamme takaisin, niin voimme anoa niitä uudelleen, mutta vasta kaksi kuukautta sen jälkeen kun he ovat aloittaneet taas lentotoiminnan. Thai Airways lupaili rahoja, mutta arveli maksuajan olevan jopa 60 päivää (josta on nyt kulunut ehkä puolet). Viikko sitten teimme anomukset myös luottokorttipalautuksista Nordealle, joka ilmoitti vastaanottaneensa anomuksemme ja palaavansa asiaan kun ehtii aloittamaan sen käsittelyn. Eli odotellaan, Turkish Airlinesin lentojen aloittamista, Thai Airwaysin lupaamaa palautusta ja/tai Nordean kantaa asiaan. Peruutetuista lennoista olemme maksaneet 2 x 808 euroa. Tarina jatkuu siis, eli palataan tähän … joskus.

Pakistanin matkamme maaosuuden olimme varanneet Travellerilta ja se on näiltä näkymin siirretty lokakuulle. Saa nähdä miten sitten lokakuussa. Varausmaksuja on siltä osin sisällä 2 x 350 euroa.

Turkish Airlines ei palauta rahoja

Tässä vielä Turkish Airlinesin viimeisin vastaus, johon vastasimme, että mielestämme tämä ei oli EU-säädösten mukaista toimintaa ja olemme tyytymättömiä heidän päätökseensä ja haemme palautusta luottokorttiyhtiön kautta:

In line with your feedback, pursuant to the additional regulations added to the Civil Aviation Passenger Rights Regulation, it has been decided to refund the tickets of the flights canceled by the airline companies due to the Coronavirus, two months after lifting of the flight ban. 
 
Therefore, we have to inform you that we cannot process your request at the moment. After the abovementioned period is over, you can contact us again or, if you prefer our suggestion in our previous reply.

Vuoden 2020 lennot – toistaiseksi

Alkuvuodesta 2020 ehdimme sentään lentää kahden matkan verran, yhteensä 17 lentoa. Ei harmita yhtään tuo 4,2 hiilidioksiditonnia per nuppi tässä tilanteessa! Mutta todettakoon nyt kuitenkin ilmaston puolesta meitä vielä enemmän huolissaan oleville, että kompensoimme kyllä lentomme omistamalla metsärahaston kautta riittävän määrän suomalaista metsää.

lennot 202003 KLM businessluokka -juttu

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Onpas ”outo” päätös Turkish Airlinesilta tuon maksun suhteen — mikä on sitten määritys että lennot on aloitettu? Qatarilla olisi saanut rahat heti takaisin – tosin -20% vähennyksellä, kun lentoyhtiö ei ole vielä peruuttanut Iranin lentoja, jonne olin aikaisessa matkustaa heinäkuussa. Päätin ottaa voucherin +10% lisäyksellä. Nähtäväksi jää mitä ovat lentolippujen hinnat vuoden tai kahden sisällä – aikana jolloin nämä voucherit pitää käyttää. Tai sitten jos Qatar menee konkurssiin..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Juu, outo. Odottelemme nyt ensin mitä Nordea sanoo asiasta. Tietysti siinä vaiheessa jos näyttäisi siltä, että Pakistanin matkamme todella toteutuu, niin voisihan ne pisteetkin ottaa ja vaihtaa uudeksi lipuksi, mutta yritämme nyt ensin rahapalautusta, kun kaikki tuntuu edelleen olevan niin auki syksynkin osalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ymmärrän pitkät käsittelyajat tässä tilanteessa, mutta tuota ainakin toistaiseksi ehdotonta ei-vastausta en ihan.

 2. says: Sirpa

  Meillä British airways perui Meksikon lennoista yhden, jonka jälkeen pistin heille Twitterissä toiveen peruutuksesta ja rahojen palautuksesta. He vastasivat samantien ja rahat oli tilillä parissa päivässä. Esimerkillistä toimintaa!

  1. says: Pirkko

   Taitaa olla niin, että nämä isot valtiolliset yhtiötä käyttäytyvät tässä yhteydessä parhaiten – muilla rahoitus on vähän haastavampi kuvio. Tosin Turkishkin taitaa olla valtiollinen, mutta ehkä käyttäytymissäännöt Turkissa ovat laajemminkin yhteiskunnassa välillä vähän hakusessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Yli 10 tunnin lennoilla ruuat on jo vähän pakko luokitella syömäkelvollisiksi :-) – eikä se kyllä noilla KLM:n lennoilla ollut edes vaikeaa.

 3. says: Marjo

  Ikävä tuo Turkish Airlines päätös :/ Ruokatarjoilu näyttää minusta lennoilla todella herkulliselta vaikka yleensä lentokoneruoka ei sykähdytä. Jos lentomatkat ovat näin pitkiä kuin teillä ollut niin ruoka on yksi kohokohta lennolla. Ja plussaa jalkatilasta annan minäkin kun olen myös 180cm pitkä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! KLM:n pitkillä väleillä ruokaa oli tosiaan kivasti tarjolla useamman kerran ja lisäksi välipaloja, esimerkiksi jäätelöä. Ehkei kaikki nyt ihan gourmet-tasoa, mutta ihan maukasta kuitenkin ja tosiaan, 11 tunnin matkalla ruoka on jo lähes pakollistakin jossain vaiheessa :-)

 4. says: Anna

  Turkkilainen on kyllä ollut näissä hankala. Olen muiltakin kuullut ihan samoja kokemuksia.

  Itselläni viimeinen lehto oli Rabatista Pariisin kautta Helsinkiin ja siinä missä Marokko-Ranska välillä ei ollut mitään suojaimia oikeastaan kellään, niin Pariisiissa jo osin jonotettiin maskit päällä Helsingin koneeseen. Itse istuin varauloskäyntipaikalla siten, että edessäni seuraavalla rivillä tai sivullani koko rivillä ei ollut ketään. Tuumasin, että turvaväli täyttyi hyvin :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Saattaa olla, että erilaiset kokemukset tästä palautusrumbasta saattavat hetkellisesti vaikuttaa monenkin toimijan suosioon. Esimerkiksi nämä Supersaverit ja vastaavat saattavat tippua pois lentovarausten välistä monella niitä käyttäneillä. Mutta toisaalta ihmisten muisti on lyhyt ja joillakin väleillä ei ole kovin paljoa vaihtoehtoja, kuten vaikka meillä nyt tuo Thai Airways välillä Islamabad – Bangkok – Dhaka. Jos yhtään isomman & turvallisimman tuntuisen yhtiön koneella haluaa lentää, niin siinä ei kovin montaa yhtiötä voi asettaa henkilökohtaiseen pannaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.