Maat ilman pääkaupunkia

Tokio fea

Kohteena maailma -blogia kirjoittava Rami julkaisi upean kuvakavalkadin itsestään kaikissa vierailemissaan pääkaupungeissa maailmalla ja haastoi kevyesti muita matkabloggaajia mukaan. Pienimuotoinen tutkimus osoitti, että vierailemistamme n. 140 maasta emme ole käyneet pääkaupungissa vain n. kahdessakymmenessä, joten ihan tuossa muodossa päätyisin julkaisemaan 120 omakuvaa, mikä saattaisi olla vähän liikaa!

Matkamuistoja maailmalta – maailman pääkaupungit

Mutta miten olisi toinen näkökulma – maat, joissa olemme vierailleet, mutta emme pääkaupungeissa?

Eurooppa puuttuu otsikkonakin tästä yhteenvedosta, sillä kaikissa Euroopan pääkaupungeissa olemme käyneet.

Euroopan aakkoset

Afrikka

Eniten maita, joissa olemme vierailleet käymättä pääkaupungissa, on Afrikassa, sillä pääkaupungit eivät yleensä edusta Afrikkaa parhaimmillaan.

Egypti – Kairo

Egyptissä olemme, toistaiseksi, käyneet vain Eilatista rajan yli Tabassa. Kairo ja pyramidit olivat kyllä jo suunnitelmissa, mutta saattaa olla, että korona laittaa tältäkin osin suunnitelmat uusiksi.

Egypti
Ainoa Taban reissulla otettu kuva, mukana sisarentyttäreni n. 10 vuotiaana

Guinea-Bissau – Bissau

Guinea-Bissauhinkin teimme vain rajavierailun, eli pääkaupunki Bissau jäi kokematta.

Pistäytyminen Guinea-Bissaussa

Kap Verde – Praia

Kap Verdellä lomailimme viikon verran sisarentyttäreni kanssa yli kymmenen vuotta sitten, mutta vain Salin saarella, eli Praiassa emme käyneet.

Kap Verde
Praian näimme siis vain kartalla

Madagaskar – Antananarivo

Madagaskarilla olemme ”vasta” käyneet Intian valtameren risteilyllä kolmessa rantakaupungissa tai -kohteessa, mutta pääkaupunki Antananarivo jäi ainakin sillä kertaa näkemättä.

Retkiä Madagaskarilla: Antsiranana ja Tamatave

Namibia – Windhoek

Botswanassa vierailimme Choben kansallispuistossa ja – tietysti – pääkaupungissa Gaboronessa, joka on keskeinen näyttämö Mma Ramotswesta kertovassa Alexander McCall Smithin kirjasarjassa. Chobe-joen toisella puolen on nauhamainen Caprivin alue, joka kuuluu Namibiaan. Yhtenä päivänä ylitimme joen, kiipesimme rantahiekkaa pitkin pienessä kojussa toimivaan rajatarkastuspisteeseen ja pääsimme viettämään iltapäivän Namibian puolella. Vierailimme paikallisessa kylässä ja kun pieni, mutta namibialaisittain varakas ryhmämme, kuuli, että kylän elämä on viime aikoina vaikeutunut vesisäiliön rikkoutumisen takia, järjestimme myöhemmin keskuudessamme keräyksen uutta vesisäiliötä varten ja Olympian matkaopas järjesti myöhemmin kylälle uuden vesisäiliön. Saimme siitä sittemmin kaikki kuviakin uuden tankin luovutuksesta.

Namibia tankki Maat ilman pääkaupunkia

Mutta siis Windhoek on vielä näkemättä, kuten pääosa varsinaista Namibiaakin, joten mielelläni kyllä vielä joskus suuntaisin oikeastikin Namibiaan.

Senegal – Dakar

Tammikuisella Gambian matkallamme teimme parikin retkeä Senegalin puolelle, mutta pääkaupunkiin, Dakariin asti emme lähteneet. Lentomme Kap Verdelle kulki kyllä aikoinaan Dakarin kautta, eli välilaskun kyseisen kaupungin lentokentälle olemme sentään tehneet.

Fathalan luonnonpuistossa Senegalissa

Tansania – Dodomo (lisätty 8.5.2020)

Lukijan korjauksesta, Tansanian pääkaupunki on siis Dodomo, ei Arusha, jossa olemme käyneet ja jonka perusteella kuvittelin, että Tansanian pääkaupunki olisi nähty. Ja tosiaan, kuten lukijamme arvelikin, Dodomossa on harva käynyt, emme mekään.

Arusha hotelli
Tästä hotellista, Arushassa, Tansanian luonnonpuistojen, mm. Serengetin ja Ngorongoron kierroksemme alkoi

Uganda – Kampala

Ugandaan saavuimme maanteitse Ruandasta ja liikuimme lähinnä Queen Elizabethin kansallispuiston alueella ja Kazingan kanavalla, jonka rannoilla voi nähdä todella paljon eläimiä pienellä alueella. Ugandasta palasimme samoin maanteitse Ruandan Kigaliin, joten Kampala, pääkaupunki, jäi kokematta.

Norsu Ugandassa Maat ilman pääkaupunkia
Komea uros norsu Kazingan kanavan rannalla

Sambia – Lusaka

Pääkaupunki Lusaka jäi näkemättä, mutta näimmepä Victorian putoukset niin Zimbabwen kuin Sambia puolelta ja vielä Sambiassa putousten yläpuoleltakin, Devil’s Poolista. Sambiassa asuimme lähellä putouksia Royal Livingstone -hotellissa, jonka olen usein maininnut yhdeksi minulle maailman upeimmista hotelleista: kun kaikki on kohdallaan ja lisäksi hotellin puistossa käyskentelee seeproja, niin mitä sitä vielä voisi toivoa!

VIctorian putoukset Devil's Pool Maat ilman pääkaupunkia
Siinä se on, maailman hurjin uima-allas – uskaltaisikohan?

Zimbabwe – Harare

Zimbabwen pääkaupunki Hararekin jäi näkemättä, mutta epäilen sen kokemusarvoa. Victorian putoukset sen sijaan olivat näkemisen arvoisia, kuten myös siirtomaa-aikainen hotelli Victoria Falls, jonka terassilta tämä näkymä kuuluisalle Zambezi-joen ylittävälle sillalle.

Zimbabwe

Lähi-Itä

Lähi-Idässä olemme käyneet edelleen sotatilassa tai melkein olevia valtioita, Irak, Jemen ja Syyria, lukuunottamatta jo kaikissa maissa, ja näistä yhtä lukuunottamatta myös kaikissa pääkaupungeissa.

Jordania – Amman

Jordaniassa kävimme Aqabassa, Wadi Rumissa ja Petrassa ja jatkoimme matkaamme lentäen Ammanista, pääkaupungista, mutta itse kaupungissa emme käyneet. Lähtöömme Ammanin lentokentältä liittyy muuten hetkellisesti pelottavakin elementti: kentälle saapuessamme huomasimme, että kello on tuntia enemmän kuin luulimme sen olevan. Jordania olikin kyseisenä vuonna siirtynyt kesäaikaan, mitä se ei aikaisempina vuosina ollut tehnyt, ja meille tulikin jo kiire ehtiä Qatariin lähtevään koneeseen, mutta ehdimme kuitenkin.

Wadi Rum Maat ilman pääkaupunkia

Wadi Rum

Aasia

Afrikan ohella olemme Aasiassakin onnistuneet ohittamaan useammankin pääkaupungin.

Turkki – Ankara

Turkissa olemme käyneet vaan Istanbulissa, kummallakin puolella Bosporinsalmea kylläkin, mutta sen pitemmällä Aasian puoleisessa Turkissa emme ole käyneet, emme siis myöskään Ankarassa. Jos joskus hetkellisesti Ankaraakin matkakohteena pohdin, niin sittemmin Turkin jossain määrin levoton tilanne tuntui tiivistyvän juuri Ankaraan, joten kiinnostukseni siihen – ja koko Turkkiinkin – lopahti melko lailla nollaan. Kappadokian aluetta voisin ehkä joskus vielä harkita, jos ei muuta kiinnostavampaa sattuisi olemaan listalla.

Istanbul
Bosporin salmi

Malediivit – Male

Male on yksi niitä pääkaupunkeja, joiden lentokentällä olemme käyneet, mutta emme oikeastaan itse kaupungissa. Kävimme Malediiveillä vuosikymmeniä sitten ja silloin turistit ”eristettiin” jokseenkin tehokkaasti omille saarilleen, joten mekin vietimme kaksi viikkoa pienellä Angagan saarella, emme suinkaan Malessa.

Angaga Malediivit
Rantabungalowissamme oli ulkokylpyhuone, jossa ei ollut kattoa, eli suihkussa saattoi käydä tähtitaivaan alla!

Japani – Tokio

Japanimme rajoittuu toistaiseksi Hiroshimaan, Kiotoon ja Osakaan. Tokio on kuitenkin aika korkeallakin vielä mahdollisten matkakohteittemme listalla – se, ettemme ole käyneet siellä, alkaa jo tuntua samalla lailla aukosta matkailuyleissivistyksessä kun aikaisemmin se, että olimme käyneet Thaimaassa vain Phuketissa ja Phi Phi -saarilla, mutta sen puutteen paikkasimme jo muutama vuosi sitten vierailemalla Bangkokissa matkalla Myanmariin.

Hiroshima ja atomimpommistakin selvinnyt rakennus Maat ilman pääkaupunkia
Hiroshimassa atomimpommistakin selvinnyt rakennus – lisää Hiroshimasta

Myanmar – Naypyidaw

Myanmarissakin pääkaupunki on jossain muualla kuin maansuurimmassa kaupungissa. Naypyidaw perustettiin vasta vuonna 2011 ja pääkaupunki siirtyi sinne Yangonista, jossa kyllä vietimme muutaman päivän.

Yangon – elämää miljoonakaupungissa

Australia – Canberra

Australiassa olemme käyneet kahdesti, kahdesti Sydneyssä ja sen lisäksi Port Douglasin alueella ja Brisbanessa, mutta Canberraa en ole koskaan matkakohteena pohtinutkaan.

Sydney 2013
Sateinen Sydney syksyllä 2013 – lisää Sydneystä

Uusi-Seelanti – Wellington

Uudessa-Seelannissa olemme käyneet niin Pohjois- kuin Etelä-Saarella, useammassakin kohteessa, mutta Wellington ei ole kuulunut niihin. Vaikkakaan kaikki eivät pidä turistisesta Queenstownista, niin meistä ainakin näköalat Queenstownin rannalla olivat huikeat. Toki ne olivat sitä monessa muussakin paikassa Uudessa-Seelannissa!

Queenstown Maat ilman pääkaupunkia
Vuoria ja järviä Queenstownissa – lisää Queenstownista

Amerikat

Pohjois-Amerikka, Keski-Amerikka, Karibia, Etelä-Amerikka – monen monta valtiota, joista valtaosassa olemme jo käyneet, mutta muutama pääkaupunki on jäänyt näkemättä.

Kanada – Ottawa

Kanadassa olemme vierailleet niin itä- kuin länsirannikolla, mutta isot kaupungit, kuten vaikka Toronto, Montreal ja pääkaupunki Ottawa ovat vielä näkemättä. Tai tarkkaan ottaen, Lasse on käynyt Montrealissakin työmatkalla.

Merellinen Halifax

Vancouver – yksi maailman parhaita kaupunkeja?

Honduras – Tegucigalpa

Viime syksyisellä Keski-Amerikan kierroksellamme tulimme jossain kohtaa tarkistaneeksi, että mitkä ne tämän alueen kaikki pääkaupungit olivatkaan ja olimmeko käyneet niissä kaikissa. Jo tuossa tarkistusvaiheessa haasteeksi osoittautui Hondurasin Tegucigalpa, jo nimenä. Aina kun jossain vaiheessa jotain keskustelua se piti nimetä, niin sana piti jakaa osiin ja muodostaa se uudelleen mielessään Tegu-ci-galpa.

Juu, ei käyty, Tegucigalpassa. Toisaalta se ei osunut luontevasti reitille, kuten vaikka Nicaraguan Managua, mutta kaupunki ei kuulemma myöskään ole erityisen turistiystävällinen. Tegucigalpassa ei ole erityistä nähtävää eikä siellä ole kovin turvallista liikkua.
Hondurasin osalta Roatan ja Copanin rauniot saavat riittää.

Hondurasin laidoilla

Jamaika – Kingston

Vähän samaan tapaan kuin Hondurasissa Tegucigalpa jäi meiltä näkemättä niin Jamaikan Kingstonin maine niinä vuosina kun tuolla alueella liikuimme oli sen verran epämääräinen, että meille riitti Ocho Rios osana Karibian risteilyä.

Ocho Rios, Jamaika

Brasilia – Brasília

Brasilia on yksi näitä maita, joissa pääkaupunki Brasília on sijoitettu jonnekin muualle kuin suurimpiin tai yleisesti tunnetuimpiin tai vierailtuihin kaupunkeihin. Olemme käyneet Riossa, nousseet Sokeritoppavuorelle ja kävelleet niin Ipaneman kuin Copacabanan rannat päästä päähän. Sao Paulon lentokentälläkin kävimme kahdesti, mutta emme itse kaupungissa. Ystävämme Sepon kuvaus siitä joitakin vuosia sitten herätti kyllä tietyntasoisen uteliaisuuden siihen, siis Sao Pauloon, ei Brasíliaan, pääkaupunkiin:

Hänella on valkoisimmat tennistossut mitä olen koskaan nahnyt. Upottanut niita varmaan kolme päivää kloriinissa. Kun itse tein saman kämpässäni haisi viikon kiinalaiselle pesulalle. Tennareissa lukee Fila, sukissa Calvin Klein ja vyössa Marlboro. Pikeepaidassa on pienen pieni helikopterin kuva. Mies tuoksuu hyvälle, hänellä on luja kädenpuristua ja absoluuttinen 32 hampaan hymy. Hän on aika pieni (hahaa) kuten lentäjät (ja formulakuskit) yleensä ovat. Minä päätän luottaa tähän kaveriin.

Sao Paulo on maailman helikopteripääkaupunki. Kaupungissa on yli 500 yksityistä helikopteria, lähinnä työmatkaliikenteessä ja paikalliset toimijat tekevät yli 700 charterlentoa päivässä. Miltei joka pilvenpiirtäjän katolla on kopterikenttä ja pilvenpiirtajiä, niitä on 25 miljoonan asukkaan Sao Paulossa enemmän kuin missään muualla,.

”Käydäänkö välillä kahvilla tai drinkillä?” hän ehdottaa. No ei kyllä hitossa käydä. Maksan miehelle puolen tunnin lennosta saman kuin viikosta hotellissa ja hän tässä jo ehdottelee kahvitaukoa. ”Tuossa parin talon päässä olisi ollut kiva Sky-Baari ja katon Heli-Parkissakin on tilaa!”
Paneeko se mua halvalla? ”Käydään kuitenkin moikkaamassa!” se sanoo ja kääntää samalla kopteria 180 astetta jolloin kopterin perä nousee korkeuksiin ja tuijotan hetken suoraan Los Palmierasin jalkapallokenttää, jossa eilen istuin jalkapallo-ottelun katsomossa. Mutta tämä pyörittää jo kopteria ympäri ravintolaa jossain 60 kerroksen tuntumassa. ”Vilkuta niille!” hän kehottaa ja ikkunapöydista vastataankin innokkaasti vilkutuksiini. Hei, tää on kivaa! Sitten tulee toinen kopteri vastaan ja – hän menettaa koneen hallinnan!? Eipäs kun hän hitto vieköön heiluttaa tahallaan konetta moikkausmielessa kuin toisen maailmansodan lentäjä-ässät tai rättärikuskit aikoinaan Suomessakin. Hän on James Bond! Täältä tullaan: James Bond ja Seppo Suomesta!

Brasilia Maat ilman pääkaupunkia
Valkotupsusilkkiapinoita Sokeritoppavuorella Riossa

Listalla?

20 käymätöntä pääkaupunkia – siis yli 120 käytyä pääkaupunkia (käytyjä maita tätä kirjoitettaessa 143/144 P/L). Kairoa ja Tokiota lukuunottamatta en pahemmin haikaile mihinkään näistä käymättömistä pääkaupungeista, joten olkoon näin. Olen vanhemmiten tullut varovaiseksi erilaisten listojen kanssa, vain käytyjen maiden ja käytyjen Traveller’s Century Clubin alueiden osalta suostun enää asettamaan mahdollisia tavoitteita. Listat pääkaupungeista, muut aluelistat ja lista Unescon maailmanperintökohteista saavat puolestani jäädä satunnaisen tikkaamisen varaan – tavoitteiksi emme niitä enää ota. Vaikka onhan noita, pääkaupunkibongareitakin, tiedän henkilökohtaisestikin ainakin yhden.

Jutun otsikkokuva Tokiosta on ilmaisesta PxHere -kuvapalvelusta

Tags from the story
Join the Conversation

18 Comments

 1. Tässä oli oikein hyvin otettu osaa haasteeseen, juuri sopivasti omaan tilanteeseen muokaten! Todella mielenkiintoista lukea asiaa tältäkin kantilta, missä maissa reilusti yli sadasta ei ole pääkaupungissa vierailtu. Kuten itsekin totesit, Tokio on vierailemisen arvoinen ja Kairo kiehtoisi itseäkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami, etenkin innoituksesta! Enpä tosiaan ollut tätä itselleni aikaisemmin selvittänyt ja oli kiva ymmärtää tämäkin näkökulma matkoihimme.

 2. Useissa noista Afrikan pääkaupungeista ei tosiaan juurikaan tule vietettyä aikaa. Noista olen pikaisesti lentojen vuoksi käynyt Hararessa ja Windhoekissa, mutta eipä niissä paljoa tullut vietettyä aikaa.

  Muista listalla olleista olen käynyt Canberrassa, Tokiossa ja Wellingtonissa. Canberrassa ei tosiaan ole oikeastaan mitään nähtävää ja se toimi meille vain yöpaikkana matkalla Melbournesta Sydneyin. Tokio ja Wellington sen sijaan kivoja kaupunkeja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tokioon pitäisi kyllä vielä joskus johkaantua! Wellingtoniin tuskin, sittenkään.

 3. says: Daniel

  Tässä sitä havahtuu siihen, että USA:ssa on tullut käytyä lähemmäs 30 kertaa, mutta Washingtonissa ei koskaan. Eikä se oikeastaan edes kiinnosta kovin paljon, vaikka siellä nähtävääkin varmasti olisi.

  Useimmiten kuitenkin juuri pääkaupunki on se paikka, jonne uudessa maassa näin kaupunkimatkailijana päädyn. Mutta poikkeuksiakin on. Norjassa kävin kauan sitten, lukioikäisenä, kun ajeltiin isän kanssa Lapissa kierros ja käytiin Jäämerellä asti. Oslo sai odottaa aivan viime vuosiin, ja sinnekin päädyin vasta kaverin kohtalaisen suuren painostuksen alla – mutta hyvä että menin, mukava kaupunki Oslokin oli, vaikkei ollut koskaan tuntunut houkuttelevalta.

  Afrikan pääkaupungit ovat melkein luku sinänsä. Ahtaita, meluisia, likaisia, kurjia, kaoottisia, hankalia, usein vähän turvattomiakin. Mutta juuri sitä se afrikkalainen arki niin monelle tuossa maanosassa on. En minä tiedä, lähtisinkö erityisesti suosittelemaan vaikkapa tuota Dakaria matkakohteena, mutta omalla tavallaan se on juuri niin aitoa Afrikkaa kuin 2000-luvun urbaani Afrikka voi olla ja siinä mielessä kyllä kokemisen arvoinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Me kävimme joskus ihan ensimmäisillä USA:n reissuillamme myös ne Washingtonin peruskohteet kuten White House ja Capitol Hill ja onhan se kiva aina joskus ajatella, että hei, mekin olemme käyneet tuolla. Dakarista meille suositeltiin tuolle alkuvuoden reissulle Goren saarta, mutta ei nyt sitten kuitenkaan viikossa venytty vielä sinnekin.

 4. says: Reissu-Jani

  Laskin omat maat (87) – ja niitä on tarkistuslaskennan mukaan tunnistin 11 maata, joiden pääkaupungissa en ole käynyt: Espanja, Montenegro, Kreikka, Sveitsi, Turkki, Laos, Cambodia, Indonesia, Kiina, Kazakstan, ja Kanada. Näistä ehkäpä kiinnostaisi käydä Ateenassa ja Pekingissä.
  Laskin myös ne maat joissa olen käynyt vain pääkaupungissa: Qatar, Unkari, Ukraina (Euroopan pienet valtiot jätin pois). Näistä ehdottamasti Unkari kiinnostaa eniten.

  Itse en ole pääkaupunkien bongaaja – enemmän kiinnostaa itse maa sen ympärillä. Jos sanot käyneesi Helsingissä ei siinä paljoa Suomea ole mielestäni nähnyt, vaikka turistille Lapin tuotteita Kauppatorilla myydäänkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Mekään emme koe olleemme/olevamme pääkaupunkibongareita, mutta sittemmin kehittämämme sivuprojekti kaikki Euroopan pääkaupungit oli kyllä mielenkiintoinen, Montenegron Podgoricaan myöten :-)

 5. says: Stacy

  1) Norja, olen käynyt siellä lähestulkoon kaikkialla, paitsi Oslossa. Olen käynyt jopa Gardermoenin lentokentällä, mutta se on Oslon ulkopuolella.
  2) Venäjä, jossa olen käynyt Pietarissa, Lenskin alueella ja Karjalan tasavallassa.
  USA:ssa Kalifornia, Nevada ja Illinois.
  3) Meksikossa Baja California.
  4) Italiassa olen kierrellyt maan pohjoisosia.
  5) Kreikassa olen ollut Kreetalla.
  6) Kyprosta olen kiertänyt paljonkin, vaan Nikosiassa en ole käynyt.
  7) Intiassa olen ollut pelkästään Tamil Nadussa.
  8) Saksassa olen ollut ehkä puolen kilometrin päässä Berliinin rajasta menemättä sinne.
  9) Hollannissa olen ollut vain Schipholin lentokentällä, mikä ei ole missään maan pääkaupungeista

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Jos tuolta listalta pitäisi poimia mielenkiintoisia, niin suosittelisin Nikosiaa. Maailman ainoana jaettuna pääkaupunkina se on erityisen mielenkiintoinen ja ”asemasota” näkyy kaupungin rajoilla myös turistille. Isot kasarmit ja jatkuvasti meneillään oleva vartiointi vaikkei tuolla kai keskimäärin mitään aktiviteetteja olekaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Jossain määrin tuota 120 selfietä (tai runsas 140 selfietä) projektia olenkin aloitellut Instagramin (#meriharakanyli100maata) ja viikkokirjeen puolella. Tosin olen päässyt tätä kirjoitettaessa vasta lukuun 19 ja yritän valita omia kuviani korkeintaan joka toisen maan kohdalle.

 6. Oi, kadehdin teitä, jotka olette nähneet niin paljon. Vaikka on itselläkin toki ihania matkakokemuksia takana niin pääkaupungeissa kuin muuallakin :) Mutta vielä olisi niin monta mielenkiintoista maata ja niiden pääkaupunkia, joissa haluaisi käydä. Espanjassa olen käynyt vain Barcelonassa, mutta Madridin haluaisin nähdä. Kreikassa taas olen käynyt lukumäärällisesti eniten, mutta Ateena on edelleen kokematta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Reeta! Sekä Madrid että Ateena ovat tietysti kokemisen arvoisia, mutta jos pitäisi suositella vain toista näistä, niin Ateena! Onhan sen historia niin kertakaikkiaan mahtava, kuten tietysti Roomankin.

 7. Pääkaupunkeja tai ei, olette nähneet paljon tästä maailmasta! Näitä listoja on todella kiva lueskella, alkaa aina samalla listaamaan omassa päässä vastaavanlaisia listoja omista matkoista :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suvi! Oikein kuin reissuja olisi vuosien mittaan suunnitellut, niin toki monessa näissäkin olisi voinut pistäytyä, mutta niin systemaattisia emme sentään onneksi (?) ole olleet :-)

 8. Itselläni on menossa tavoite vierailla jokaisessa Euroopan pääkaupungissa, mikä teillä taitaa tämän listan perusteella ollakin jo täynnä :) Perässä tullaan! Euroopassakin on muutama maa, joissa olen vieraillut vain pääkaupungin ulkopuolella, joten pari uusintareissua täytyy tehdä, jos aion kaikki pääkaupungit saada kasaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Meillä tuo Balkanin seutu jäi viimeiseksi, mutta olivat hyvinkin matkan arvoisia, Podgorica, Sarajevo (etenkin!) ja Zagreb.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.