Surinamesta Aruballe euroina

KLM feature

En yleensäkään kadu matkoihin käyttämiämme rahasummia, mutta tässä tilanteessa olen erityisen tyytyväinen siihen, että ehdimme ennen koronakaranteeneja tekemään kuluneen talven mittaan kolmekin kaukomatkaa, eli Keski-Amerikan kiertomatkan marraskuussa, matkan Gambiaan ja naapurimaihin tammikuussa ja matkan Etelä-Amerikan koillisiin pikkuvaltioihin ja Karibian eteläisimmille saarille. Jos vuoden matkat olivat tässä, niin ihan hyvinhän niitä sittenkin ehti olemaan!

Panamasta Meksikoon – koko tarina

Gambian rannoilla

Etelä-Amerikasta ja Karibialta olen vasta kirjoittanut kohdejutut Guyanasta ja Curacaolta, mutta kun näin kuunvaihteessa matkan viimeisetkin kulut alkavat olla selvillä, niin teenpä tässä välissä matkan kustannusyhteenvedon.

Aventuran perusmatka (linkki kevään 2021 toteutukseen) maksoi toimistokuluineen 4 375 euroa nuppi 13 matkapäivän osalta. Lisäsimme siihen lisäpäivän Curacaolla ja lisäpäivät Aruballa ja maksoimme näistä lentoineen ja majoituksineen vielä 920 euroa nuppi, eli maksoimme Aventuralle 10 590 euroa (kahdelta).
Perusmatka sisälsi kaikki lennot (Kaieteurin lentoretkeä lukuunottamatta), hotellimajoitukset aamiaisineen, kaikki paikalliskuljetukset ja suomenkielisen oppaan. Hotellit olivat ehkä keskimäärin neljän tähden hotelleja, jotkut vähän vaatimattomampia, esimerkiksi ekohotelli Suriname-joen rannalle, mutta pääosa hyvinkin hulppeita, kuten vaikka Coco Reef Tobagolla, Hilton Port of Spainissä tai Renaissance-hotellit Curacaolla ja Aruballa.

Lisäksi päivitimme lentoja ostamalla Economy Premium -paikat pitkille lennoille (KLM) kokonaishintaan 487 euroa kahdelta kahteen suuntaan ja paluumatkalla korotimme itselle vielä vähään aikaan luultavasti vihon viimeisen lentomme kunniaksi Amsterdam – Helsinki -välillä mielestämme edulliseen koronahintaan 178 euroa kahdelta, jolla saimme sitten myös pääsyn loungeen Amsterdamissa. Lentojen upgradeista kertyi siis lisää 665 euroa.

KLM ruokaa
Amsterdam – Paramaribo -välin suosikkisnack Economy Premium-luokassa
KLM ruokaa
Amsterdam – Helsinki -välin lounas KLM:n business-luokassa
Aruballe Surinamesta Aruballe kustannukset
Winairin Karibialle sopivan värikäs kone, jolla lensimme Curacaolta Aruballe
Aruballe
Viimeinen uusi lentokenttämme tällä matkalla, Aruban Reina Beatrix. Lentoja kertyi yhteensä 13.

Varsinaisia viisumeja ei tälle matkalle tarvittu, mutta Surinameen tarvittiin turistikortti, jotka haimme omatoimisesti netistä yhteishintaan 102 euroa (kahdelle). Aventurakin olisi hakenut ne puolestamme, mutta silloin hinta olisi palvelumaksuineen ollut kaksinkertainen.

suriname Surinamesta Aruballe kustannukset

Tavalliseen tapaan menimme lentokentälle omalla autolla ja maksoimme kahden viikon paikoituksesta 70 euroa. Tällä kertaa paluussa oma auto olikin tarpeen, sillä päädyimme Helsinkiin palatessamme heti 14 vuorokauden paluukaranteeniin, johon oli tietysti järkevää matkata omalla autolla.

Monen monta retkeä

Omatoimisesti toteuttamiemme lisäpäivien myötä maksoimme tällä matkalla, vaikka sen alku valmis kiertomatka olikin, lisäretkistä ihan kohtuullisen summan, eli yhteensä 1 259 euroa:

Paramaribon kaupunkikierroksen ostimme erikseen suoraan paikalliselta toimijalta, sillä Ranskan Guyanan retken takia emme voineet osallistua Aventuran järjestämälle kaupunkikierrokselle.

Graffiti Paramaribo
Paramaribon kaupunkikuva oli paikoitellen hyvinkin värikäs

Ranskan Guyana -osuuden osalta emme (me ja matkaystävämme Tampereelta) olleet kovin tyytyväisiä Aventuran tapaan lähestyä toivettamme aloittaa matka Ranskan Guyanasta ja liittyä ryhmään Paramaribossa aloitettuamme matkamme muutaman päivän ennen muuta ryhmää. He olisivat halunneet, että Ranskan Guyanan osuuteen olisi käytetty lähes viikko ja lähes 2 000 euroa per nuppi, joten lopulta hylkäsimme heidän tarjoaman vaihtoehdon ja löysimme sen tilalle tuon päiväretken.

Saint Laurent du Maroni Surinamesta Aruballe kustannukset
Saint Laurent du Maroni – pala Ranskaa Etelä-Amerikassa

Muuta pientä

Curacaossa ja Aruballa, matkamme omatoimiosuudella, käytimme takseja lentokentän ja hotellin välillä ja joihinkin muihinkin pieniin siirtymiin. Matka Renaissance-hotellista lentokentältä  Curacaolla maksoi 35 dollaria ja Aruballa 21 dollaria suuntaansa. Yhteensä maksoimme takseista 71 euroa.

Tippejä maksoimme, sillä tarkkuudella kun onnistuin niistä pitämään kirjaa, n. 30 euroa ja muita sekalaisia menoja n. 36 euroa, käsittäen mm. valuuttakurssitappioita käteisen valuutan (dollareiden) hankinnasta ja paikallisen eSIMin.

Valuuttaa emme varsinaisesti vaihtaneet tällä matkalla lainkaan, mutta jonkin verran paikallista rahaa, joita käytimme pieniin juomaostoksiin tai wc-maksuihin saimme maksaessamme ruokakaupoissa vähän isommalla setelillä, jolloin saimme takaisin paikallista rahaa. Luottokorttikin kävi useimmissa paikoissa.

Jääkaappimagneetteja ja muita matkamuistoja ostimme n. 45 eurolla. Näistä kaikista maista sentään jääkaappimagneetit saattoi ostaa paikan päältä, vaikka joissain kohdin valinnanvaraa ja sen myötä tinkimisvaraa oli niukalti.

Magneetit maaliskuu 2020 Surinamesta Aruballe kustannukset

Matkaystävämme panostivat jääkaappimagneettien ohella mukeihin, mutta meillä ei niille olisi ollut tilaa ei keittiössä eikä matkalaukussa.

Mukeja Surinamesta Karibialle
Jääkaappimagneetteja, mukeja – vai minikokoisia matkamuistoja nukkekotiin?
Matkamuistoja Surinamesta Aruballe
Kysyin matkaystäviltäni lupaa julkaista mukikokoelmakuvan. Sain luvan – ja kuvan heidän magneettikokoelmastaan. Aruban flamingosta olen melkein kateellinen, iguaanamme on siihen verrattuna kovin vaatimaton. Matkaystävämme poikkesivat myös Bonairella.

Vuoden viimeinen matka? Toivottavasti ei!

Yhteensä tämän ehkä huonolla tuurilla kuluvan vuoden viimeisen matkamme kulut olivat siis, 6 434 euroa per nuppi, eli 12 868 euroa.
Ruokakuluja tuohon summaan ei aamiaisten lisäksi sisältynyt, sillä mielestäni ne eivät ole matkakuluja, etenkin, kun olisimme me kotonakin syöneet. Parin viikon matkan aikana käytimme aterioihin n. 670 euroa ja parin viikon ruokakustannukset kotona parilta viikolta ennen matkaamme olivat n. 490 euroa, eli ravintoloissa syöminen lisäksi ruokakustannuksia vaan noin sadalla eurolla per nuppi.

Viikosta Gambiassa retkineen maksoimme n. 3 200 euroa, eli koko kalenterivuoden saldo olisi toistaiseksi jäämässä meiltä kahdelta vain n. 16 kEuroon.

Toukokuulle suunnitteilla ollut Pakistanin matka on näiltä näkymin, vielä, toteutumassa lokakuussa, mutta ihan varmaksi tuotakaan ei vielä voine pitää.

Lahore
Hyvällä tuurilla ehkä mekin näemme tämän näyn Lahoressa. Kuva maailmanmatkaajaystävämme Sakarin tammikuiselta Pakistanin matkaltaan blogiinsa SNmatkakuvaaja kirjoittamasta jutusta.
Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

 1. Toivottavasti lokakuun Pakistanin matkanne onnistuu. Sen ohjelma näyttää muistuttavan toukokuun ohjelmaa enemmän Arial Travelin matkaa. Meidät Pakistan yllätti todella positiivisesti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sakari! Tässä vaiheessa kaikki on tosiaan vasta toivon varassa, niin siten, että saako Suomesta jo lähteä kuin sen suhteen, että pääseekö Pakistaniin.

  2. says: Mari/Kodinvaihtaja

   Kiva vertailu sinulla myös siinä paljonko ruokaan olisitte samana ajanjaksona käyttäneet Suomessa ja mitä meni matkalla. Aika lailla sama!

   Nyt kun vielä matkustamme isolla porukalla, niin matkan hinta tyyris meille. Mutta mieheni on joskus niin tuskastunut seikkailemaan kanssani, että varmasti päädytään ottamaan johonkin eksoottiseen kohteeseen matkapaketti ohjelmineen. Peruskohteissa sille ei tarvetta, mutta eksoottisemmissa voisi helpottaa elämää. Ja jos tulee koronoita, niin järjestäjän vastuulla hommata meidät kotiin!

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Me näemme mielellämme matkoillamme paljon ja sen myötä liikumme mielellään paikasta toiseen suhteellisen nopeasti, jolloin on kiva, että kaikki on etukäteen sovittu ja järjestetty, eikä tarvitse varata enemmän aikaa kohteessa retkien etsimiseen ja sopimiseen vaikka vasta paikan päällä. Jos parin viikon reissuun per kohde tarvittaisiin lisää väljyyttä paikan päällä asioiden setvimiseen, niin aikaa tarvittaisiin helposti vaikka 3-4 viikkoa ja silloin majoituskustannukset nousisivat helposti sen verran mitä matkanjärjestäjälle maksamme. Tai sitten majoitustasosta pitäisi tinkiä reippaasti.

 2. Teillä kävi hyvä tuuri sen suhteen, että teillä oli matkat heti vuoden alussa. Meillä sen sijaan on jo kolme matkaa peruuntunut (tai vähintään siirtynyt) koronan vuoksi. Nyt jännitetään kovasti mikä tilanne kesällä on, peruuntuuko sekin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tosiaan, meillä on ollut tuuria, myös tuon viimeisiin ”helppoihin” paluupäiviin jääneen paluun takia. Meillä peruuntuneita (tai siirtyneitä, ehkä) on pari ja varausjonossa olisi kesän alkuun ollut muitakin, mutta nyt sitten vaan odotellaan. Pidetään peukkuja teidänkin reissujen osalta!

 3. says: Reissu-Jani

  Minulle aika hintava matka – noin tonnin päivä, mutta eipä tuonne suunnalle ole paljoakaan valmismatkoja tarjolla. Verrattuna vaikkapa tuohon teidän Gambian matkaan. Mutta varsinkin tuo lento putouksille on mielestäni ollut rahan arvoista – miten nyt kukin sitä arvoittaa.
  Toivottavasti päästään lokakuussa Pakistaniin – se on minulla tällä hetkellä ainoa varattu ja suunniteltu ulkomaan matka tälle vuodelle. Ensi vuonna yritän Iraniin uudemman kerran, tai sitten Namibiaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Kertyihän tuolle hintaa, mutta toisaalta Aventuran matkoilla lennot ovat niin suorat kuin mahdollista ja lentoajat niin miellyttävät kuin mahdolliset, esimerkiksi mennen tullen aikaerosta selvittiin vähällä, kun perillä oltiin illalla. Myös osa hotelleista meni jopa kategoriaan hulppeat, joka toisaalta on sittenkin ihan kivaa – esimerkiksi Aruballa Renaissancen hotellin yksityissaari oli mielenkiintoinen kokemus ja kyllä tuota Curacao Renaissancen uima-allastakin katseli ihan ilokseen. Pidimme myös matkanjohtajasta, Petristä, jolta sai tarvittaessa apua mihin asiaan vaan.

 4. says: Pirkko

  Hei!

  Kiitos, kun kerrot myös matkojenne hinnoista. Tuli tuossa lukiessa mieleeni, että moni kotimaan matkailuyrittäjä ottaisi tosi mielellään tuollaisia summia vastaan ja siksi kysynkin, minkä verran olette matkailleet Suomessa?
  Joku on jo saattanut kysyä tätä, mutta millä tavalla korona on vaikuttanut tuleviin matkasuunnitelmiinne? Tarkoitan myös muuten kuin siten, että lähimmät matkat ovat peruuntuneet?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi!
   Matkailuvuotemme, normaalitilanteessa, on sellainen, että kaukomatkat teemme talvella, Euroopassa matkustamme keväällä ja syksyllä ja kesät vietämme Suomessa tai naapurimaissa. Suomessa olemme kiertäneet paljon rannikkoa ja saaristoa, etenkin yli 10 purjehdusvuotemme aikana. Kylpylä- ja mökkilomat eivät oikein innosta ja kohteessa pitäisi olla jotain merkittävää nähtävää/koettavaa. Olemme käyneet esimerkiksi kaikissa Unescon maailmanperintökohteissa myös Suomessa ja parista yöstä iglussa olemme kyllä Lapissakin maksaneet ihan reippaasti. Tulevalla kesälle oli vähän suunnitelmissa käydä katsomassa karhuja, mutta saa nähdä miten sen käy.

 5. Minä olen myös tyytyväinen, että ehdimme käydä Australiassa ennen koronakaranteeja. Aika hilkulle se kyllä meni. Pääsiäiseksi suunniteltu Amsterdamin reissu siirtynee ensi vuodelle, kun tarkoitus oli mennä tulppaanipeltoja katsomaan. Muuta ei tälle vuodelle vielä ollutkaan suunnitelmissa. Tuonne suunnalle Amerikkoja ei edullisia matkoja taida ollakaan, aika hintava reissu teillä on ollut, mutta onhan siihen toki sisältynytkin paljon. Eikä matkoihin laitetut rahat koskaan kaduta, se on totta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tulppaanireissu onkin sillä lailla aikasidonnainen, ettei sitä oikein voi vaikka syksyyn siirtää :-( Amerikan suunnalla on ehkä arvokkaampaa matkustaa kuin Aasiassa, mutta juurikin esimerkiksi Karibialla pidän siitä, että infra toimii ja paikallisten elämäkään ei ainakaan kaikilla ole ihan niukkaa, eli emme matkailijoina matkusta halvalla sen kustannuksella, että paikalliset elävät niukasti.

 6. Nää budjettipostaukset on aina yhtä kiinnostavia. Kuulostaa aika lailla keskivertohinnalta tuo kiertomatka, varsinkin ellei laske mukaan noita ylimääräisiä reissuja, ja kun ottaa huomioon tuon mitä Janikin sanoi, ettei noille suunnille hirveämmin ole tarjolla valmiita matkoja. Saitte muuten tosi edullisesti nuo KLM:n upgradet, hyvä diili!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Niinhän se tapaa olla, että valmiinkin kiertomatkan voi ”luuranko-versiona” saada suht edullisestikin, mutta sitten toisaalta, kun lähdet kauas, niin ei kannata, mielestäni, tyytyä ihan vaan hotellilla oleilemaan, joten lisäaktiviteeteistä saakin kertyä hintaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *