Vuosikymmenen vaput

Vappu 2020

Monet arvailevat miten matkailu muuttuu pandemian jälkeen. Ehkä lennot kallistuvat niiden tarjonnan vähentyessä ja lentokoneiden täyttöasteiden pienetessä, etenkin jos keskipaikkoja ei ainakaan vähään aikaan voida käyttää. Ehkä ne halpenevat, kun jäljelle jäävät lentoyhtiöt yrittävät saada ihmiset taas matkustamaan. Ehkä matkailusta tulee harvinaisempaa, kohteet valitaan tarkemmin ja perillä ollaan pitempään. Ehkä viikonlopun mittaiset pyrähdykset johonkin Euroopan kaupunkiin loppuvat. Osaltamme vappu on monena vuonna ollut juuri se viikonloppu, jolloin olemme tehneet lyhyen matkan Eurooppaan. Vielä töissä ollessa siihen osui kuitenkin usein ylimääräinen vapaapäivä eikä vappu kuitenkaan ollut matkustussesonkina niin ruuhkainen kuin joulu tai pääsiäinen.

Aika monta vappuviikkoa tai viikonloppua maailmalla viimeksi kuluneeseen vuosikymmeneen (ja vähän yli) on siis mahtunut.

2019 Riika

Tallink Siljan vappuviikonlopun erikoisristeily vei meidät mukavasti juuri vappupäiväksi Riikaan. Vappuaaton tunnelma laivalla ei ollut erityisen riehakas, mutta Tavolatan illallinen oli upea. Vappupäivänä oli kiva kerrata Riikaa aurinkoisessa kevätsäässä.

Risteillen Riikaan!

Riikan nähtävyyksiä ja kahviloita

Vappu 2019 Vappumatkoja

Koronarajoitusten salliessa olisikin tarkoitus heinäkuussa testata Tallink Siljan erikoisristeilyä Maarianhaminaan. Pidetään peukkuja!

2018 Amsterdam

Keväällä 2018 teimme yhdistelmämatkan Amsterdamiin ja Brysseliin. Aloitimme Amsterdamista ja Keukenhofista, mutta palasimme Amsterdamiin oikeastaan ihan vahingossa juuri Kuninkaan päiväksi. Vaikkakin etukäteen massiivinen kansanjuhla melkein miljoonakaupungissa vähän hirvittikin, niin olihan senkin näkeminen hieno kokemus!

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Amsterdam 2018

2017 Kirjoitusopintoja

Kevään 2017 reissukalenterimme oli niin huhti- kuin toukokuun osalta täyteen pakattu: Marokko, Madrid ja Hampuri. Tosin vappu asettui tuolloin Marokon ja Hampurin väliin ja käytin kyseisen viikonlopun kirjoitusopintojen parissa. Hampuriin palaisin vielä mielelläni, jonain kesänä, tehdäkseni sieltä matkan Helgolandiin. Ehkä Saksa voisikin olla ensimmäisiä kohteita, jonne voisi taas joskus matkustaa.

Mitä kuuluu kirjoitusopinnoilleni?

Hampuri 2017
Laivat Helgolandiin lähtisivät Hampurin satamasta

2016 Wien

Vappumatka Wieniin on yksi nopeimmin päätettyjä matkoja ja edustanee puhtaimmillaan ”turhaa matkustamista” edullisten lentohintojen takia, sillä matkapäätös syntyi hetkessä edullisen lentotarjouksen myötä. Turhaksi en matkaa kuitenkaan sanoisi, sillä edellisestä kerrastamme Wienissä oli yli kolmekymmentä vuotta, joten kaupunki ansaitsi ehdottomasti kertauksen.

Wien kustannukset Vappumatkoja
Linkki juttuun Edullinen viikonloppu Wienissä
Sacher Wien Vappumatkoja
Klassisinta Wieniä: sacherkakkua

2015 Göteborg

Keväällä 2015 olin juuri palannut takaisin töihin 7 kuukauden sapattivapaan jälkeen, mutta emme toki lopettaneet matkailua sen takia. Göteborgiin saattoi lähteä vaikka vaan pariksi päiväksi: vappulounaalle Göteborgin saaristoon.

Vappu Göteborgin saaristossa

Göteborg vappu 2015 Vappumatkoja
Göteborgin saaristossa vappuna 2015

2014 Häissä Vilnassa

Toukokuun alku on kaunista aikaa ympäri Eurooppaa ja niin se oli myös Vilnassa keväällä 2014. Sukuhäät Vilnassa keräsivät ihmisiä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Liettuasta, ainakin, ja Vilna näytti kauneimmat keväiset kasvonsa.
Iloitsimme paitsi keväästä ja häistä myös paluusta Vilnaan, josta olimme kovasti pitäneet jo ensivierailulla 2007.

Vilna 2014
Häät Vilna 2014

2013 Vappulounas Villa Pentryssä

Viimeisinä Nokian vuosinana työskentelin taloushallinnon ja rahoituksen parissa ja sehän tarkoitti töitä vaikka vappuna, jos katko osui juuri siihen. Nokiassa käytettiin kuitenkin 4-4-5 viikkokalenteria, jolloin katkot eivät aina osuneet ihan kuukauden vaihteeseen. 2013 vapunpäivä näyttää olleen keskiviikko, joten saatoimme juhlistaa sitä oikein vappulounaalla ja huhtikuun katkon työt alkoivat sitten vasta torstaina.

Villa Pentry vappu 2013
Vapputeekkari Villa Pentryn edustalla keväällä 2013

2012 Iirislahdesta Maailmanmatkaajiin

Työt haittasivat vappumatkailua tänäkin vuonna, mutta vappuviikolle sattui kuitenkin yksi merkittävä matkailutapahtuma, eli osallistuimme edellisenä syksynä 100 TCC-alueen tavoitteen saavutettuamme ensimmäistä kertaa Maailmanmatkaajien kokoukseen Hotel Arthurissa. Maailmanmatkaajien myötä olemme vuosien mittaan tutustuneet moneenkin samanhenkiseen matkailijaan, joiden kanssa olemme osallistuneet samoille matkoille ja jopa rakentaneet yhteisiä matkoja omatoimisesti tai teettäneet niitä jollain matkanjärjestäjällä juuri meille sopivalla ohjelmalla.

Maailmanmatkaajat 2013
Ensimmäinen Maailmanmatkaaja-matkamme Kaliningradiin (ja Kuurinkynnäkselle) keväällä 2013

2011 Churroja Iirislahdessa

Keväällä 2010 matkasimme ystäväpariskunnan kanssa Chilessa, Argentiinassa, Uruguayssa ja Brasiliassa ja innostuimme sitä(kin) varten opiskelemaan espanjaa niin iltalukiossa kuin Suomi-Espanja -seuran kursseilla. Kieltenopiskelun myötä tulee lähes aina myös annos kyseisen maan kulttuuria ja osaltamme se hiipi useampana vuotena myös vapunviettoon churrojen merkeissä.

churrot

Etelä-Amerikan kierros

2010 Ljubljana

Vappu Ljubljanassa on Lassen mielestä ollut mitä parhain viikonloppureissu. Saavuimme kaupunkiin vapun aattona ja ohitimme ensimmäisellä tutustumiskierroksella kaupat ajatellen, että ehdimme me niissä käymään myöhemminkin. Ei ehditty. Vapunpäivä oli Ljubljanassa pyhäpäivä, kuten oletimmekin, mutta niin oli Sloveniassa vielä 2. toukokuutakin, joten vaikkemme matkoillamme kovin paljoa kaupoissa tapaakaan kierrellä, niin tällä kertaa niissä ei kierrelty lainkaan!

Vappu 2008 Ljubljana Vappumatkoja

2009 Zürich ja Liechtenstein

Tutkiessani vappumatkailumme historiaa niin blogin kuin päiväkirjojeni avulla tämä lause pysähdytti: ”Lähdemme vappuviikonlopuksi – pandemiauhasta huolimatta – Liechtensteiniin ja Zürichiin.” Muistan kyllä, että seurasimme tuolloin televisiosta ensimmäisten sikainfluenssatapausten ilmenemistä Saksassa, mutta sanan pandemia käytön tässä yhteydessä olin jo onnistunut unohtamaan.

Zürich

Liechtenstein

2008 Havis Amandalta Krakovaan

Eilistä Havis Amandan virtuaalista lakitusta katsoessamme mietin, että koskahan olemme siellä olleet edellisen kerran oikeasti. Ja löytyihän se, blogista. Keväällä 2008 aloitimme vapun Havis Amandalla, jatkoimme sitä ystävien luona – ja lensimme vapunpäivänä Krakovaan. Teimme myös päiväretken Auschwitziin, mutta sieltä ei juuri vapputunnelmaa löytynyt.

Vappu 2008 Krakova
Vapputunnelmaa Krakovassa

2007 Tukholma

Otetaan vielä vuosi 2007, sillä se on ainoa vuosi, jona, toistaiseksi, olemme osallistuneet Ruotsin kuninkaan syntymäpäiville! Teimme nuorimman kummityttäremme kanssa vappuristeilyn Tukholmaan ja osuimme sattumalta paikalle juuri kun kuningas tuli vilkuttamaan syntymäpäivänsä kunniaksi kansalle. Kuningasta enemmän tosin tuolloinkin kansa, mekin, taisi arvostaa vaikka prinsessa Victorian näkemistä.

2007 vappu Tukholma Ruotsin kuninkaalliset
Muistelisin, että kuningaskin olisi vilkuttanut, mutta emme ilmeisesti pitäneet häntä kuvaamisen arvoisena!

2006 oli viimeinen kesämme purjeveneen omistajina ja sen myötä vappu silloin ja monena vuonna sitä ennen sujui joko veneen kevätkunnostuksessa tai parhaimmillaan jopa vesillä.

Jutun otsikkokuva on tietysti vapun vietosta kotona Iirislahdessa koronakeväänä 2020.

Tags from the story
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Minna M

  Tämä oli kiva postaus. Paljon olette vappureissuja tehneet. Me olemme viettäneet vappua yleensä ystävien kanssa iltajuhlan ja brunssin merkeissä. Viimeiset 15 vuotta on juhlittu lasten ehdoilla. Tänä vuonna juhlimme kotona oman perheen kesken. Oli ikävä ystäviä. Ulkomaanmatkoista ei oikein uskalla edes haaveilla.
  Aurinkoista toukokuuta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Matkailusta pitävinä kahden aikuisen taloutena, jonka lähipiiriinkään ei enää oikein kovin montaa lasta kuulu, olemme ehkä vapaampia valitsemaan omannäköisemme tavan juhlia milloin mitäkin vakiojuhlaa, kuten vaikka vappua. Iloista toukokuuta myös teille!

 2. Paljon olette vappumatkoja ehtineet tekemään! Me ollaan useimmiten oltu vappuna Suomessa, mutta tänä vuonna olisimme olleet Intiassa, ilman tätä koronaa… Toisaalta vappu olisi varmaan mitä mainioin ajankohta tehdä reissu Eurooppaan, koska usein alku- tai loppuviikkoon osuu ylimääräinen vapaapäivä, kuten tänäkin vuonna,

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Me olisimme olleet vapun kotona, kun seuraavalla viikolla olisi ollut lähtö Pakistaniin. Ei ole nyt. Sigh.

 3. Ihania reissukohteita! Vappu onkin hyvä viettää ulkomailla, koska Suomessa tämä ”kevään juhla” on ainakin minun makuun ihan liian kylmä… yhtä palelua! Moni kohteesi kooste on tutu minullekin, mutta eivät kaikki. Täytyykin klikkailla koosteestasi pari kaupunkivinkkiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Niinhän sitä tavataan vähintää vitsailla, että vappuna sataa kuitenkin räntää, eli kylmää. Kuten usein myös vielä juhannuksenakin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Monet tällaiset juhlat ovat minusta kait melkein aina, opiskeluajoista alkaen, olleet vähän sellaisia ”pakkojuhlimisjuhlia”, joten minulle on sopinut lähteä matkalle juhlien sijaan. Joulu ja pääsiäinen on sikäli vähän eri juttu, että ne ovat joissakin kohteissa maailmalla ruuhkaisia ja matkat kalliita, joten ne juhlimme usein (tai olemme sen kummemmin juhlimatta) kotona ja matkustamme vaikka viikkoa ennen tai viikkoa jälkeen mieluummin.

 4. Tämähän on mukava perinne!
  Meidän vappuperinteeseen on jo usean vuoden ajan kuulunut vappuaaton illallinen ravintola Sognossa ja vappupäivän piknik Ullanlinnalla. Me saimme nämä perinteet toteutettua samalla porukalla, joskin virtuaalisesti, ja yksi perhe itseasiassa tilasikin ravintola Sognon vappumenun. Ja vappupäivänä piknik oli olohuoneen lattialla, mutta taas oli virtuaalinen yhteys perinteiseen porukkaan. Kesälomalla ei sitten olekaan enää perinteiset suunnitelmat toteuttamiskelpoisia minullakaan, ja se alkaa nyt harmittamaan jo aikalailla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Emme ole – ehkä siksi, että olemme olleet sen verran harvoin vapun Suomessa – oikein löytäneet hyvää illallis- tai lounaspaikkaa vapuksi, vain ruuhkaisia paikkoja, joissa tarjoillaan keskinkertaista ylihintaista ruokaa, joten yleensä mieluummin valitsemme ravintolassa Suomessa syömiseen jonkun muun ajankohdan kuin juhlapyhän.

 5. Kauniita muistoja! Parhaitenhan ne vaput näyttävät jäävän mieleen matkustamalla – kuten moni muukin asia elämässä. On kuin omat vappuni olisivat kadonneet viimeisen 12 vuoden ajalta, kun olen asunut ulkomailla. En ole tainnut erityisemmin viettää yhtään enkä ainakaan muista ainuttakaan. Aika hurjaa ja surullista. Tämän vapun sen sijaan muistan iloisesti, kun vietin sitä virtuaalisesti ystävien kanssa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti! Tuo on niin totta, että kotona vietetyssä ajassa ei samalla tavalla ole kiinnekohtia, joihin voisi sitten vuosienkin päästä tarttua.

 6. Olipa ihana postaus! (Ja olipa Vickan nuori..)
  Itsellenikin vappu on ollut varmaan kaikista erikoispäivistä juuri se, jolloin olen eniten matkannut. Israel, Färsaaret ja moni muukin paikka on tullut vappuna tutuksi. Tänä vuonna piti olla Dubrovnikissa. No, vappuja ja vappumatkoja varmaan tulee vielä myöhemminkin elämässä.
  Ihanaa toukokuun jatkoa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Opiskeluvuosien jälkeen, ainakin, vappu onkin juuri sopivan ”mitätön” juhla tehdä ihan mitä vaan, missä päin maailmaa tahansa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Vilna, kuten Riikakin, ovat kivoja kevätkaupunkeja – kevät kun ainakin kun sää osuu kohdalleen, on niissä kuitenkin vähän Suomea edellä.

 7. says: Annuliina

  Olipa mukava postaus! Ja mukavilta tuntuivat vappumuistotkin. Monessa näistä kohteista olen itsekin viettänyt viikonloppua, mutta tuota Ljubljanaa en ole koskaan harkinnutkaan. Kiitos tämän postauksen, mielenkiinto Ljubljanaakin kohtaan heräsi. Kyllähän tuonnekin on päästävä ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annuliina! Ljubljanakin on kivan lähellä, jos suoria lentoja on tarjolla. Tuolloin oli – tulevastahan ei nyt tiedä oikein mitään … Sigh.

 8. Olipas kiva vappuaiheinen postaus! Monenlaisia vappumatkoja olettekin tehneet. Itsekin haluaisin nähdä muiden maiden juhlapäivien viettoa, toistaiseksi olen nähnyt vain Norjan kansallispäivän juhlallisuudet. Kuitenkin itse haluan viettää pääsääntöisesti joulut ja muut juhlat kotona, mutta jospa joskus vaikka juuri vapuksi tai uudeksi vuodeksi lähtisi jonnekin, sitten joskus kun taas voi matkustaa. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Norjan kansallispäivään me tupsahdimme kerran ihan yllätyksenä itsellemmekin – oli kiva kokemus!

 9. Ihailtavan paljon olette olleet vappuina(kin) reissussa! Aloin miettimään, että itse olen viettänyt jokaisen vapun koti-Suomessa. Kuten Anne tuossa ylempänä kommentoikin, niin olisi kyllä äärettömän mielenkiintoista päästä näkemään muiden maiden juhlapäivien viettoa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Parhaimmillaan kotimaiset juhlapäivät, kuten vaikka juhannus, eivät ole ulkomailla juhlapäiviä ollenkaan, joten ne eivät häiritse siellä turistin elämää. Tällä logiikalla olemme viettäneet juhannuksia mm. Saksassa :-)

 10. Näin koronan aikaan on tullut monelta bloggaajalta hieman erilaisia, mutta itse bloggaajasta kertovia postauksia. Tämäkin oli mukavaa luettavaa ja muutamia postauksia & kohteita palautui mieleen erinomaisen blogisi vakilukijana! Klara Vappen :-D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Ai, oliko tässä jotain henkilökohtaistakin :-) – no taisi olla, etenkin noiden vanhempien vuosien kohdalla. Mutta vakavasti ottaen, tuossa on tietynlainen matkabloggaajan haaste, toisaalta tavoitteena on keskittyä matkailuun, mutta toki sen rinnalla tarvitaan hiukan persoonaakin, jotta blogi olisi mielekäs tapa lähestyä aihetta sen sijaan että tavoittelisi matkaopas-tyyppistä tekstiä.

 11. Kiva kokoelma vappureissuja! Omat vaput ovat aina menneet kotimaassa. Kesämökin omistajana viimeistään silloin pitää päästä mökille (tänä vuonna kausi alkoi jo maaliskuun lopussa lauhojen kelien ansiosta). Sitä ennen perinteisiin kuului vappupurjehdus. Pääsiäisenä sen sijaan on tullut oltua ulkomailla ja niin piti olla tänäkin vuonna, mutta koronan takia Amsterdam peruuntui :(

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Joskus mekin olemme purjehdusvuosina päässeet vesille jo vappuna, välillä kyllä jäälauttojen sekaan!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.