Surinamesta Aruballe – koko tarina

Surinamesta Aruballe KLM

Matkamme Surinamesta Guaynojen kautta eteläiselle Karibialle jäi viimeiseksi reissuksemme ennen kuin maailma sulkeutui koronan takia.
Itse asiassa paluumme meni aika tarkalle, sillä matkamme viimeisenä päivänä Aruballa tunnelma oli jo erilainen: Aruba oli sulkenut rajansa ulkomaalaisilta, eivätkä risteilylaivat päässeet enää satamaan. Jännitimme hiukan, että pääsemmekö palaamaan varaamillamme lennoilla Arubalta Bonairen ja Amsterdamin kautta Helsinkiin, mutta onneksi pääsimme, ihan suunnitellusti!

Lennot Etelä-Amerikka ja Karibia

Tässä linkit kaikkiin juttuihimme tämän reitin varrelta:

Ranskan Guyana

Tarkkaan ottaen matkamme alkoi Paramaribosta, josta teimme melkein heti saavuttuamme onnistuneen päiväretken Saint-Laurent du Maroniin, rajakaupunkiin Ranskan Guyanan puolella.

Tunnelmia Ranskan Guyanasta ja Surinamesta

Vanki nimeltä Papillon

Pirunsaari ja Kouroun avaruuskeskus

Suriname

Surinamessa tutustuimme pääkaupunki Paramariboon. Lisäksi vietimme pari päivää Suriname-joen varrella Bergendalissa. Ehkä mieleenpainuvin retki oli historiallinen kävely Bergendalissa.

Kaksi retkeä Paramaribossa

Suriname-joen varrella Bergendalissa

Guyana

Guyanassa tilanne oli presidentinvaalien tuloslaskennan epäselvyyksien takia turistin kannalta hiukan hankala, pääkaupunki Georgetownissa monet paikat olivat levottomuuksien pelossa kiinni. Retki Kaieteurin putouksille onnistui silti – ja näimme ensimmäisen kerran elämässämme manaatteja!

Guyanassa vaalituloksia odotellessa

Lentoretki Kaieteurin putoukselle

Guyanan oudot eläimet

Varovasti Georgetownissa

Trinidad ja Tobago

Tobagon saari edusti Etelä-Amerikan koilliskulman jälkeen jo ”ihan tavallista” turistisaarta Karibialla. Trinidadista parhaiten jäivät mieleen upeat vanhat talot pääkaupunki Port of Spainissä.

Trinidad & Tobago ei elä turismista

Viikonloppu Tobagon saarella

Port of Spain, Trinidad

Curacao

Aventuran ryhmämatka päättyi Curacaoon, jonne me jäimme vielä ylimääräiseksi päiväksi ehtiäksemme myös kiertämään vähän saarta – ja sehän onnistuikin hienosti, sillä oppaamme Mike teki saarikierrospäivästämme todella elämyksen! Mutta ei värikäs Willemstadkaan huono ollut – eikä Renaissance Curacao -hotelli. Koronakin alkoi jo saavuttaa meitä: Willemstadin satamassa yhden risteilylaivan matkustajia ei päästetty maihin koronaepäilyjen takia.

Värikkäiden talojen Curacao

Tarinoita Curacaolta

Willemstad

Aruba

Curacaolta lensimme kahdestaan Aruballe – matkaystävämme koukkasivat vielä Bonairenkin kautta ennen Aruballe saapumistaan. Aruballa Oranjestad ei erityisesti innostanut, mutta hotellimme, Renaissance Aruban saari sen sijaan flamingoineen ja upeine rantoineen oli elämys. Saarikierroksenkin teimme Aruballakin.

Aruba – onnellinen saari

Renaissance Aruba ja Renaissance Island

Saarikierros Aruballa

Matkakertomus runomitassa

Karin runo Surinamen matkalta
Matkaystävämme Karin kertomus tästä matkasta runomuodossa

Kustannusyhteenveto

Lopuksi, totuttuun tapaan, kustannusyhteenveto matkastamme, joka siis pääosin oli Aventuran kiertomatka, mutta jota muokkasimme hiukan niin Ranskan Guyanan kuin Curacaon ja Aruban osalta.

Surinamesta Aruballe euroina

Viimeinen lentomme

Palaute Aventuralle

Hyvän matkanjärjestäjän tapaan Aventura kysyi palautettamme hetimmiten Suomeen palattuamme. Näin arvioimme matkaamme:

Kokonaisuutena olimme matkaan ja sen järjestelyihin tyytyväisiä – Pisteet erityisesti matkanjohtajallemme, Petrille, joka on osaava ja omistautunut opas. Jos joskus olet opasta vailla Väli-Amerikan suunnalla, niin kannattaa kysyä, olisiko Petri käytettävissä!

Eniten tässä matkassa minua Aventuran yleensä erinomaisessa palvelualttiudessa häiritsi se, ettemme saaneet Ranskan Guyanan osalta mitä pyysimme, eli pistäytymistä siellä. No lopulta saimme itse järjestettyä päiväretken Saint-Laurent du Maroniin. Jos olisimme vielä keksineet sen ennen lentojen varaamista, niin olisimme ottaneet Paramariboon lisäpäivän ja kaikki olisi mennyt ihan nappiin – nyt Paramaribo jäi hiukan turhan vähälle huomiolle.

Lentojen osalta jo vakiovalitukseni Aventuran suuntaan on, että heidän kauttaan on haasteellista saada varattua pitkille lennoille Economy Comfort -paikkoja, sillä lentoliput kirjoitetaan kovin myöhään ja paikat saattavat olla jo loppu. Toisaalta he eivät varausvaiheessa suostu näitä tekemään.

Ryhmä oli kivan kokoinen, 10-11 henkeäsamanhenkisenä ryhmänä ei ole liian iso – ja olihan meitäkin jo neljä, eli matkustimme yhdessä tamperelaisten matkaystäviemme kanssa. Omana ryhmänä matkustaessamme vietimme muun ryhmän kanssa vähemmän aikaa, mutta matkalle yksin osallistuvat nauttivat usein  aterioitaan yhdessä. Yhteiselle lähtöillalliselle Curacaolla mekin tietysti osallistuimme – ja hauskaa oli!
Aterioiden osalta olemme aina pitäneet Aventuran tavasta sisällyttää matkan hintaan vain aamiaiset ja satunnaisia lounaita tai illallisia – näin menetellen ryhmän kanssa voi viettää juuri sen verran aikaa kuin haluaa.

Lähtoillallinen Aventuran kiertomatka Suriname Curacao

Aventuran kohteissa suosittelemista retkistä oli paikoitellen turhan niukalti tietoja, eli jouduimme ostamaan ne hiukan sokkona: näin esimerkiksi Surinamen Bergendalissa, Tobagossa ja Curacaolla. Jälkikäteen ajatellen, erityisesti Tobagolla, olisimme ehkä löytäneet Viatorin tai Get Your Guiden kautta parempia vaihtoehtoja. Curacaon pienen kaupunkikierroksen olisi voinut toteuttaa ainakin osittain kävellen: bussilla ei paljoa Willemstadista näe.

Hotellien taso vaihteli kuten yleensä kiertomatkoilla hiukan vaatimattomammista aina loistokkaisiin asti. Bergendalissa kannattaa yrittää saada majoitus rannan bungaloweihin, sillä metsässä bungaloweista on matkaa ravintolaan ja uima-altaalle eikä wifikään ulotu sinne asti. Muutamissa hotelleissa huoneet olivat todella pieniä, esimerkiksi Cara Lodgessa Georgetownissa. Tobagolla ja siitä eteenpäin Curacaolla ja Aruballa hotellit menivät jo kategoriaan loistokkaat.

Lähtövalmisteluja

Täydellisyyden vuoksi lopuksi vielä linkki tähänkin juttuun, jonka kirjoitin matkalle lähtiessämme:

Suriname ja Guyanat

Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Pasi Ahdevainio

  Manaatit todella ovat ihmeellisiä otuksia! Olen saanut kunnia sukeltaa Floridassa niiden kanssa. Hieno muisto.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pasi! Tosiaan, erityisen ihmeellisiä nuo manaatit olivat, kun emme etukäteen tienneet menevämme niitä(kin) katsomaan, emmekä siis juuri tienneet etukäteen miltä manaatit edes, etenkään veden alla oleva osuus, edes näyttävät. Harvoin sitä enää kohtaa jotain noin totaalisen uutta ja outoja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kyllä löytyy :-) – ja ellei valmiista tarjonnasta, niin rakentavat kyllä muitakin. Itä-Afrikan suunnalla heillä ainakin on (ollut) ihan ”sopivia” valmiita kiertomatkoja. Kolumbiaa ideoitiin jo tämän matkan matkaoppaamme Petrin kanssa – lupasi lähteä meidän kanssamme niin halutessamme vakiomatkan aluksi vaikka Venezuelaankin kanssamme. Aventuran tj on myös sen verran maabongarityyppiä, että uusia matkaideoitakin on (ainakin aikaan ennen koronaa) syntynyt ihan kiitettävään tahtiin. Eli ei matkailu siitä jää kiinni – toivotaan nyt vaan, että tämäkin matkanjärjestäjä selviää tästä kriisistä hengissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Saa nähdä millaiseksi maailma muuttuu koronan jälkeen, mutta ennen sitä usein tapasin yrittää milloin minkäkin kohteen ruuhkaisuudesta enemmän tai vähemmän tosissaan valittaville, että kannattaa katsoa maailmaa laajemmin. Etelä-Amerikassa vaikka, jos Machu Picchulla tai Copacabanalla on paljon turisteja, niin näissä koillisosan pikkuvaltioissa ei turisteja juuri ole.

 2. says: Ne Tammelat

  Karibialle jäi kyllä kaipuu ja moneen muuhunkin kohteeseen. Teidän matkakuvat ja -kertomukset olivat täynnä värikkäitä yksityiskohtia. Pitääkin tutkia tuo Aventura, olisiko siellä myös jotain meille sopivia paketteja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Aventura on valmiiksi järjestettyjen kiertomatkojen henkilökohtaisessa rankingissämme sellainen neljän tähden lafka. Olympian 5 tähteä menee meillekin vähän yli, turha maksaa 5 tähden hotelleista, joissa ei kuitenkaan ole ja kyllä me jotain haluamme tehdä itsekin (Olympian matkat ovat melkolailla täyteen ohjelmoituja). Albatros puolestaan on ehkä 2, korkeintaan 3 tähteä: halvat hotellit huonoilla paikoilla ja isohkot ryhmät, mutta hyvät kohteet ja reitit kylläkin. Aventura räätälöi myös vaikka vaan kahdelle, nuo muut eivät juuri.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Niin, ja kaikille ei välttämättä tule mieleen, että ”valmiina” mainostettua matkaa voi sopivassa määrin muuttaa mieleisekseen – onnistuu ainakin Aventuran kanssa. Ei ole kerta eikä kaksi, kun olemme matkan alkuun tai loppuun lisänneet jotain tai ottaneet jotain pois.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *