Churchill: jääkarhujen kaupunki

Jääkarhu feature

Seuraan aika monia englanninkielisiä matkablogeja, etenkin sellaisia, jotka kattavat myös harvinaisempia kohteita maailmassa, joista ei juuri kirjoitetaan suomenkielisissä matkablogeissa.

Joskus jaan näitä juttuja blogimme Facebook-sivulla tai viikkokirjeessä, mutta nyt tuli vastaan niin mielenkiintoinen juttu, että halusin jakaa sen ihan blogissa, tarjoten siitä parhaita paloja suomeksi, houkutellakseni teitä lukemaan koko jutun Dangerous Business -blogista.

Juttu kertoo Churchillin kaupungista Kanadassa, Manitobassa, Hudsonlahden rannalla pohjoisessa. Juuri näillä main Hudson-lahti kuulemma jäätyy syksyllä ensimmäisenä ja siksi jääkarhut kerääntyvät kaupunkiin odottamaan innokkaina jäälle pääsyä. Pienessä kaupungissa on n. 1 000 asukasta ja syksyisin, meren jäätymistä odotellessa, marraskuun alkupuolella, jääkarhuja on enemmän kuin asukkaita.

Jääkarhuvankila ja säännöt turisteille

Jääkarhuturisteja opastetaan kaupungilla liikkumisesta näin:

”Älä oleta, että vain siksi, että et näe karhua, lähellä ei ole karhua”, Duane kertoo meille. Hän selittää, kuinka meidän pitäisi kävellä Churchillin kaduilla, katsoen koko ajan ympärillemme kaikkiin suuntiin ja kiertäen kadun kulmat isolla säteellä, siltä varalta, että siellä on karhu, jota emme näe.

Pienen kaupungin keskusta-alueelle tulevat karhut laitetaan kuukaudeksi säilöön ”jääkarhu-vankilaan”, jossa niille ei anneta ruokaa, vain lunta tai vettä. Tarkoituksena on luoda karhuille mielikuva, että kaupunki ei tarkoita ruokaa vaan nälkää.

Jääkarhuvankila
Jääkarhuvankila – kuva Dangerous Business -matkablogin jutusta

Lokakuun lopussa, kun siis melkein marraskuun alussa, Churchillissäkin viettään Halloweenia ja kiertävät talosta toiseen keräten karkkeja. Churchillin lasten halloweenpuvuille on yksi sääntö, jota muualla ei ole: kukaan ei saa käyttää valkoista. Halloween-iltana Manitoban alueen luonnonsuojeluviranomaiset ja vapaaehtoiset partioivat kaduilla varmistaakseen, ettei kiertelevään joukkoon eksy jääkarhuja. Jos joku näkee jotain valkoista, niin …

1970-luvulla jääkarhuja näytettiin turisteille viemällä heidät kaupungin kaatopaikalle, josta karhut etsivät itselleen ruokaa. Ikävä kyllä avoin kaatopaikka opetti jääkarhuille, että roskat = ruokaa ja siksi ne kiertelivät roska-astioita myös talojen lähettyvillä. Nyttemmin roskat on aidattu jääkarhujen ulottumattomille ja turistit pääsevät katsomaan jääkarhuja erityisissä Tundra Buggy -ajoneuvoissa.

Tundra Buggy
Tundra Buggy – kuva Dangerous Business -matkablogin jutusta

Roskaaminen on ehdottomasti kielletty, mitään ei saa heittää luontoon, ei edes kaakaota. Churchillissä käynyt matkabloggaaja oli päätynyt todistamaan tilannetta, jossa yhdestä Tundra Buggystä oli heitetty voileipä luontoon. Leivän heittänyt turisti palautettiin välittömästi retkeltä takaisin kaupunkiin ja seuraavalla lennolla Winnipegiin – omalla kustannuksellaan.  Lisäksi hän saa 25 000 dollarin sakon tai 6 kuukauden vankilatuomion, jos rahaa sakkojen maksuun ei löydy. Ehkei olisi kannattanut heittää sitä voileipää pois?

”Ruokittu karhu on kuollut karhu”, Duane kertoo meille. Jääkarhuilla on erittäin hyvä haju – ja hyvät muistot, hän kertoo meille. Karhujen ruokkiminen, jopa vahingossa, voi tottua heidät yhdistämään ajoneuvot tai ihmiset ruokaan, mikä voi lopulta johtaa sellaiseen konfliktiin, että karhu ei selviä.

Lue koko alkuperäinen englanninkielinen juttu tästä:

Churchill: The Town that Lives with Polar Bears

Jääkarhuja muualla

Olemme käyneet Huippuvuorilla ja Grönlannissa, mutta emme ole nähneet jääkarhuja luonnossa. Huippuvuorilla niiden läsnäolo oli kuitenkin käsin kosketeltavaa, sillä esimerkiksi supermarketin eteisessä oli erityinen kaappi aseita varten. Longyearbyenin kaupungin ulkopuolella ei saa liikkua ilman asetta. Juuri tänä kesänä jääkarhu tappoikin Huippuvuorella yhden turistin – ja sitä ennen niinkin äskettäin kuin 2011, eli jääkarhuja todella on näilläkin saarilla.
Grönlannissa sen sijaan pitäisi lähteä paljon Ilulissatia pohjoisemmaksi, jos haluaisi jonkinlaisella varmuudella nähdä jääkarhuja.

Churchill ei ole ollut listallamme, mutta joskus aikaan ennen koronaa, saatoin joskus miettiä, että ehkä voisimme vielä kerran palata Kanadaan tutustuaksemme itärannikon isoihin kaupunkeihin, mutta ehkä jos sinne päätyisimme, samaan matkaan kannattaisi liittää tämä pieni kaupunki!

Churchill

Jutun otsikkokuva kuvapankista PxHere.

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Tämä kohde on ollut pidempään mielessä, jääkarhuja olisi upeaa päästä näkemään. Käsittääkseni niiden näkeminen esimerkiksi Huippuvuorten risteilyllä on äärimmäisen epätodennäköistä ja varsinkaan järkevän etäisyyden päästä niitä ei pääse näkemään. Ongelma tuossa Churchillissa on puolestaan hinta. Jääkarhuretken summalla kun pystyisi tekemään niin paljon muitakin juttuja. Saa nähdä, jos sinne joskus tulee lähdettyä (tai jonnekin muualle koittamaan tuuria).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Hiukan tuon lukemani blogijutun tiimoilta innostuin etsimään tietoa retkistä tuolle suunnalle. Ilmeisesti juuri lokakuun puolesta välistä marraskuun puoleenväliin jääkarhujen näkeminen ainakin on jokseenkin varma juttu, mutta ei toki ole ihan ilmaista. Tuskin mekään vain tuonne lähtisimme, mutta jos päätyisimme Toronto/Montreal/Quebec/Ottawa -kierrokselle (tai johonkin näistä), niin ehkä tuotakin voisi hetken miettiä!

 2. says: Mari

  Olipa mielenkiintoista lukea paikasta, en ollut koskaan tästä kuullutkaan. Hienoja eläimiä, vaikka en kovin lähelle haluaisi joutua :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Tällä kertaa täytyy itsekin todeta, etten tiennyt, että tällainen jokseenkin varma paikka nähdä jääkarhuja on olemassakaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Juu, tämäkin menee tämän aiheen osalta kohtaan, että en todellaan tätä ennen tiennyt, että tällaisia olisi olemassakaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi!
   Juuri tällä viikolla ostimme VR:n autojunapaketin ensi kesälle ja varasimme reissun ensimmäisen majoituksenkin: Ranualta :-)

 3. says: Terhi

  Kovaa on jääkarhunkin elämä, etsii ruokaa niin joutuu vankilaan. :)
  Norjassahan jääkarhuja näkee täytettyinä, ovat kuolleinakin niin pelottavan näköisiä ettei mieluusti kadulla kävelisi vastaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Joo, nuo usein pystyasentoon täytetyt jääkarhut muistuttavat kyllä hyvin miten isosta eläimestä on kyse!

 4. says: Veera Bianca

  Wow te ootte kyllä käyneet mitä upeimmissa kohteissa, joista itselläni ei ole oikeastaan hajuakaan! <3 Olisi upeaa nähdä jääkarhuja luonnossa, lähinnä oon Islanti-USA -lennoilla koittanut bongata niitä ikkunasta Gröönlannin kohdalal, haha! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kieltämättä niin Huippuvuoret kuin Grönlanti ovat hienoja kohteita. Churchill on vielä kokematta – ja saattaa kokematta jäädäkin, etenkin kun matkailun käynnistyminen kunnolla taitaa vielä kestää vuosia.

 5. says: Laura Linnea

  Huh, onpas jännä kohde. Jääkarhun näkeminen luonnossa olisi kyllä yksi mahtava kokemus, toinen on tietenkin pingviinit. Ehkä vielä joku päivä niitä onnistun bongailemaan – vaatii tosin ’hieman’ aikaa ja vaivaa päästä sellaisen tilanteen äärelle. Mielenkiintoinen postaus!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mahdollisuuksia jääkarhujen näkemiseen luonnossa on aika harvassa – pingviinit ovat helpompi juttu. Niitä olemme nähneet ainakin Etelä-Afrikassa, Uudessa-Seelannissa ja Galapagos-saarilla. Ehkä joku näistä kohteista sattuisi joskus reitillesi?

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *