Tammikuun matkakulut – oliko niitä?

Minimalistiblogeissa listataan kuukauden vaihtuessa kotitalouteen tulleita ja sieltä lähteneitä tavaroita. Kosmetiikkablogeissa ”kuukauden loppuneita” ja hankintoja. Sijoitusblogeissa eritellään kuukauden mittaan taseeseen tapahtuneet muutokset.

Ehkä siis matkablogissa pitäisi näinäkin aikoina kommentoida matkailuun liittyviä menoja? Vai onko niitä, kun matkailu on aika tarkkaan jäissä?

Hotelliyö

Tammikuussa käytimme 119 euroa yhteen hotelliyöhön Lohja Spa & Resortissa. Toki söimmekin Lohjalla, mutta ruoka ei mielestäni oli matkailuun liittyvä kulu paitsi aamiainen. Aamiaisen hinnan erottaminen hotellihuoneen hinnasta menisi vähän työlääksi, ainakin niissä tapauksissa, jossa hotellihuonetta ei voi ostaa ilman aamiaista.

Helmikuulle on vielä tänään varattuna kokonaista kaksi hotelliyötä Turkuun, mutta ne ovat sidoksissa Nokia-näytelmään Turun kaupunginteatterissa. Jos tällä hetkellä 10.2. jatkuvaksi ilmoitettua esityskatkoa jatketaan vielä tuosta, niin teatteriretkemme siirtyy jo kolmannen kerran alunperin joulukuun ensimmäisestä viikonlopusta.

Vain 1000 metrin tähden

Matkavakuutukset

Näin alkuvuodesta myös jatkuvat matkavakuutuksemme menivät maksuun, ensimmäisen vuosineljänneksen osalta. 48,53 euroa kahdelta kolmelta kuukaudelta. Pirkolta enemmän kuin Lasselta, sillä Lassen vakuutus on ehdoiltaan parempi. Pirkko mokasi asian tiimoilta yhden työpaikan vaihdon yhteydessä tilanteessa: Kyseinen työpaikka maksoi sairaskulu- ja matkavakuutuksen ja ajattelin, että enhän minä näitä tuplasti tarvitse ja irtisanoin toisen. Huono homma, sillä kun sitten työpaikan vaihdon myötä taas tarvitsin matkavakuutuksen, niin se maksoikin enemmän ja oli ehdoiltaan huonompi. Korkeamman hinnan lisäksi uuteen vakuutukseen sovelletaan ehtoja, joissa vakuutusehdoissa on yläikäraja, jota Lassen vanhassa vakuutuksessa ei vieläkään ole. No, ehkä 90 vuotta ei ole kovin paha yläikäraja.

if matkavakuutus Tammikuun matkakulut

Opetus, jos harkitset koronan takia luopuvasi jatkuvasta matkavakuutuksesta, niin harkitse kahdesti ennen kuin teet jotain peruuttamatonta!

Travelers’ Century Club

Maksoin myös Travelers’ Century Clubin vuosimaksun, joka oli tänä vuonna 50% alennuksella vain 46,93 euroa. Suomalaisen jäsenen kannalta klubin toiminta on oikeastaan parantunut pandemian myötä, sillä tarjolla on myös Zoom-tapaamisia siinä missä normaaliaikoina niihin pitäisi matkustaa vähintään Britanniaan tai Saksaan. Alennus ei siis minulle olisi edes ollut ”tarpeen”, mutta globaalisti ajatellen on ehkä riski, että  näinä aikoina jotkut jäsenet saattavat miettiä jäsenyyden irtisanomista, kun matkustamaankaan ei oikein pääse.

TCC Tammikuun matkakulut

Omissa matkailun tulevaisuun liittyvissä ajatuksissani en ollut päässyt vielä noin pitkälle, mutta kyllähän tässä, seniori-ikäisenä, väistämättä on käynyt mielessä, että jos maailman poikkeustila jatkuu vielä vuosia, niin onkohan matkailu harrastuksena jo osaltamme sitten ohi.

Suomalainen Maailmanmatkaajat on pitänyt fyysisiäkin kokouksia myös koko korona-ajan, mutta enemmän tai vähemmän riskiryhmäläisinä osallistuimme fyysisesti vain yhteen kokoukseen kesällä pandemiatilanteen ollessa hyvin rauhallinen, mutten olemme satunnaisesti liittyneet kokoukseen etäyhteydellä. Jäsenmaksuja Maailmanmatkaajat ei rekisteröimättämänä yhdistyksenä kerää, mitä nyt joskus kolehtia nettisivun tai satunnaisen maksullisen kokouspaikan kuluihin.

Menetetyt Norwegianin pisteet

Heti helmikuun alussa lentoyhtiö Norwegian ilmoitti, että sen bonusohjelmaan keräämämme pisteet ovat nyt sitten (ainakin) toistaiseksi yrityssaneerauksen takia arvottomia. Jos olisimme ehtineet varata lennot ”jonnekin” tammikuussa, niin niillä olisi, ehkä, ollut vielä arvoa, joten ehkä lasken nämä pisteetkin tammikuun matkailumenoksi: sinne meni 199,75 euroa.
Pieni teoreettinen mahdollisuus lienee, että jos Norwegian pääsee vielä joskus jaloilleen, niin osan tästä rahasta pystyisi käyttämään lentoihin, mutta siihen mennee vielä vähintään vuosia, eli pitänee tehdä tästä alaskirjaus.

norwegian

Tietokoneen akun uusiminen

Ainakin löyhästi matkailuunkin liittyväksi menoksi voinen myös kirjata läppärin akun uusimisen. Ilman toimivaa akkuakin tätä vajaa kolme vuotta vanhaa Dellin XPS-15 9560 konetta voisi tietysti käyttää kotona edelleen pitämällä sitä aina kiinni piuhassa, mutta jos haluaisin jostain syystä ottaa tämän vähän isomman koneen mukaan jollekin matkalle, reissuläppärimme sijaan, niin olisihan siinä hyvä olla toimiva akku. Uusi akku sisältäen sen vaihdon onsite maksoi 284,77 euroa. Siinä vaiheessa kun sain käyttöohjeesta selville, että akun vaihtamista varten on irroitettava ensin 10 ruuvia ja sen jälkeen vielä muutama lisää ennen kuin päästään akun kaapelin ja akun irrottamiseen, totesin, etten ala asian tiimoilta säätämään, vaan tilasin työn Delliltä.

Elämäkertakurssi

Voisinkohan Elämäkertakurssia väittää vielä sitäkin matkailuun liittyväksi kuluksi? Iso osa elämäänihän olen harrastanut matkailua, joten jos tuon kurssin tiimoilta sattuisi syntymään valmista tekstiä, kuten kurssi lupaa, niin vähintään kolmannes siitä käsitellee matkailua jossain muodossa. Lisätään siis listaan elämäkertakurssi 224 euroa.

Tarinavoima Tammikuun matkakulut

Matkamuisto koronavuodelta

Minimalisti- tai kosmetiikkablogin tapaan en ajatellut listata tässä muiden kategorioiden hankintoja tai poistoja, mutta mainitsen nyt kuitenkin tämän 17,33 euron (postikuluineen) hupiostoksen. Vaikka vuosi 2020 ei nyt varsinaisesti ole helmi vuosien joukossa, niin ehkä se kuitenkin ansaitsee tulla muistetuksi, oli se sen verran erityinen. Tämä kokoaa minusta kyllä tämän ensimmäisen koronavuoden ilmiöt aika hyvin. Ensimmäisen, sillä eiköhän tästäkin vuodesta vielä tule toinen koronavuosi. Vuoden 2022 osalta voisi jo toivoa, ettei sitä tarvitsisi enää kutsua koronavuodeksi.

koronavuosi 2020 Tammikuun matkakulut

Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Päätinpä laskea omat tammikuun matkakulut. 8€ – Lentoliput Namibiaan kahdelta hengeltä. Jos joku ihmettelee Namibian lentojen hintaa, niin valtaosa maksettiin Qatar Airwaysin vouchereilla viime vuoden perutuista Iranin lennoista – lennot olivat 4€/hlö kalliimmat kuin Helsinki-Doha-Teheran, Shizar-Doha-Helsinki lennot :) Isompia kustannuksia oli viikon matka Kainuuseen. tTammikuun alun mökki viikoksi Kainuussa maksettiin jo joulukuussa, bensaan menikin sitten 150€. Mökillä tehtiin itse ruoka, jotenka eivät ole matkakuluja. Matkavakuutus on luottokortilla jatkuvana päällä (koko perhe, ei velvoitetta ostaa matkaa kortilla, kesto: 90 vrk matka, yläikä 90v)- jotenka sitä ei voi laittaa ns. seisontaan. Kotivakuutuksen osanakin matkavakuutukset on – muutama kymppi vuodessa, ja tässä on parempi kattavuus missä maissa on voimassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Omalta osaltamme ajattelen, että nuo ”rahat” on kyllä menetetty – jos sitten toisin joskus osoittautuu olevan, niin onhan se sitten ihan kiva yllätys!

 2. says: Laura Linnea

  Kiva postausidea. Pidän muutenkin siitä, että listaat aina matkojenne kulut.

  Mun tammikuun matkarahoiksi lasken lennot ja hotellin Geneveen. Muuta ei taida tulla, ostin kyllä tietokoneen ja mikrofonin, mutta ne ehkä liittyvät matkailuun niin kaukaisesti, ettei voi oikein laskea mukaan. Metrokorttikin liittyy enemmän töihin pääsemiseen, vaikka tulee sitä käytettyä toki muissakin yhteyksissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Vähänhän tämä juttu on tietysti kirjoitettu näin korona-aikaan kieli poskella, mutta kun näitä ainakin aika läheltä matkailua liippaavia menoeriä ilmeni muutaman viikon aikana useampikin, niin ajattelin näinkin dokumentoida ne.

 3. Mähän olen sellainen listaaja ja tilastoija, että mulla on kaikki nuo mainitut eli olen kirjannut jo vuosikausia ostot ja poistot tavaroina ja budjettia olen pitänyt lapsesta asti. Yrittäjänä se tietysti on vähän pakollistakin.
  Viime vuoden alusta päätin alkaa kirjata myös eri kulkuneuvoin tekemäni matkat.
  No, siitäpä tulikin sitten varsin lyhyt lista, mutta tein kun olin aloittanut.

  Aivan totta tuo mitä sanot matkavakuutuksista. Me ei enää voida saada vakuutuksia Suomesta, joten niihin edullisiin ei ole enää mahdollisuutta. Nyt se on sitten satasen kuussa luokkaa, mutta korona-aikana ei olla maksettu ollenkaan.
  Juuri irtisanoin myös terveysvakuutukseni. Olen pitänyt sitä tietäen, ettei tässä iässä enää saa yhtä hyvää tilalle, mutta nyt kun näyttää siltä, ettemme ole ihan heti Suomeen palaamassa niin ei kannattanut enää maksaa satasia vuodessa sellaisesta, josta ei voi saada korvauksiakaan. Täytyy vain toivoa, ettei tule mitään vakavampaa sairautta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Aikoinaan Panamaan muuttanut tuttavani oli myös noiden vakuutusten osalta vähän fatalisti todeten, että toinen puoli sairauksista paranee itsestään ja toiselle puolelle eivät lääkäritkään voi mitään. No ehkei se nyt ihan noinkaan ole – ja toisaalta tuttavani oli myös varakas, joten jos huonosti olisi käynyt, niin olisi sitten varmaan vaan maksanut kaiken tarvittaessa omilla varoillaan.

 4. Päivää ennen kuin ne Norskin pisteet menivät, niiltä tuli meili, jossa tarjottiin enemmän cashpoint -pisteitä, jos sinä päivänä olisi jotain ostanut. Onpa hullua, kun varmasti tiesivät, että seuraavana päivänä pisteet ajettaisiin alas.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Kieltämättä mekin tammikuussa kerran kevyesti mietimme, että varattaisko riskillä jotkut lennot Norjaan, mutta sitten se jäi, kun tulevaisuus tuntui edelleen olevan sen verran sumussa, ainakin meille (osittain) riskiryhmäläisille.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.