DocPoint 2021 – vielä ehtii!

DocPoint 2021

Olemme jo useampana vuonna käyneet katsomassa jonkun elokuvan DocPoint -festivaaleilla.

Viime vuonna kävimme DocPoint -festivaalien ”matkassa” Filippiineillä katsomassa Imelda Marcosista kertovan elokuvan Imelda Marcos, kuninkaantekijä.

Tänä vuonna, sattuneista syistä, koko DocPoint-festivaali on verkossa ja nyt onkin helppo lähteä maailmalle näiden dokumenttien myötä kotisohvalta.

Olemme katsoneet, tähän mennessä, näistä elokuvista kolme, ja vaikka hetkellisesti verkko onkin pätkinyt elokuvaesitystä, niin tuskin olisimme tulleet lähteneeksi Helsinkiin elokuviin todennäköisesti melko peräkkäisinä päivinä kolme kertaa, joten tässä kohtaa pisteet koronalle ja verkossa järjestettäville elokuvafestivaaleille!

Elokuvat maksavat verkossa 9 euroa kappale ja ovat katsottavissa (ostamisen jälkeen) sunnuntaihin 7.2. klo 23:59 asti. Elokuvat eivät välttämättä ole suomeksi tekstitettyjä, ainakin yksi katsomistamme elokuvista oli tekstitetty englanniksi, mutta parempi sekin, kuin olla espanjankielisen dialogin varassa.

Katsoimme nämä elokuvat:

I am Greta

Greta Thunbergin noususta koko maailman tietoisuuteen kertovan elokuvan I am Greta katsoimme itse asiassa televisiosta. Jo nyt se on katsottavissa myös Yle Areenasta, eli vaikka elokuva onkin osa DocPoint -kokonaisuutta, niin tähän ei ehkä 9 euroa kannata käyttää.

Tarina toki on kertaamisen arvoinen. Greta Thunberg on vilahtanut uutisissa viime vuosien mittaan milloin kansainvälisten konferenssien yhteydessä, Donald Trumpin kanssa käymistään Twitter-keskusteluista ja purjeveneellä lentämisen sijaan tekemästään matkasta New Yorkiin. Dokumentti tarjoaa kuitenkin hyvän kokonaiskuvan Gretan luomaan ilmiöön – ja tyttöön sen takana.

I am Greta DocPoint-festivaali
”School strike week 124. New year, same crisis. Because of the ongoing pandemic we are doing #climatestrikeonline . If you do physical strikes, remember to keep social distance and follow COVID-19 restrictions and recommendations.”
(Tämä kuva Greta Thunbergin Instagram-tililtä)
I am Greta
Atlantin yli emme ole purjehtineet, mutta joissain tilanteissa kesälomapurjehdus Itämerelläkin oli kyllä pelkkää selviytymistä tuulen laantumista odottaessa.

Veljeni sen sijaan on purjehtinut tuon valtameren yli, vähän etelämpää reittiä:

Purjehdus yli Atlantin – ARC 2017

Missä tiet kohtaavat

Beninissä Grand-Popon kylässä Villa Karon naapurissa toteutetusta rokotetutkimuksesta kertova elokuva Missä tiet kohtaavat kiinnosti meitä erityisesti taannoisen Grand-Popon vierailumme jäljiltä. Rokotetutkimukseenhan osallistui n. 700 suomalaista vapaaehtoista muutama vuosi sitten. Emme osallistuneet siihen, mutta pääsimme tutustumaan tutkimusta paikan päällä toteuttaviin henkilöihin, laboratorioon ja järjestelyihin tutkimuksen tiimoilta viettäessämme osana Länsi-Afrikan kiertomatkaamme muutaman päivän Grand-Popon kylässä.

Elokuva kertoo rokotetutkimuksesta, mutta myös suomalaisten ja länsimaalaisten kohtaamisista pienessä Grand-Popon kylässä. Kohtaamisissa rokotetutkimukseen osallistuvat työskentelivät paikallisessa orpokodissa, tukivat tapaamaansa nuorta poikaa opinnoissaan vielä matkansa jälkeenkin Suomesta käsin ja menipä yksi projektissa työskennelleistä laboranteista naimisiinkin paikallisen kanssa.

Missä tiet kohtaavat DocPoint-festivaali
Afrikkalainen kyyti
Missä tiet kohtaavat
Rokotetutkimusta johtanut Anu Kantele

Villa Karo ja rokotetutkimus Beninissä

Grand-Popo 2019
Rokotetutkimuskeskus tammikuussa 2019
Grand-Popo 2019
Heli Agbodjakin esittelee näytteitä Grand-Popossa tammikuussa 2019
Grand-Popo 2019
Vapaaehtoiset tarjosivat paikallisille orvoille retken Awale Plage -hotellin uima-altaalle.
Tämä kuva on otettu tammikuussa 2019 kun asuimme samassa hotellissa.

Once Upon a Time in Venezuela

Venezuela poistui jo muutama vuosi ennen koronaa ”perusmatkailijan” kohdelistalla, joten mekään emme ole siellä käyneet (mitä nyt Lasse liavalla joskus 70-luvun alussa). Osittain siksikin elämästä Venezuelan syrjäseudulla kertova elokuva Once Upon a Time in Venezuela uteloitti. Ohjaaja Anabel Rodríguez Ríosin useiden vuosien ajan työstämä seurantadokumentti on ennen kaikkea metafora: Congo Mirador on Venezuela pienoiskoossa. Pienestä kylästä löytyy Chavezin kannattajia ja oppositiota, korruptiota ja öljyisiä kilpikonnia. Tilanteen muuttuessa koko ajan vaikeammaksi kylä alkaa tyhjentyä asukkaista: kun ei enää ole mitään, uutta elämää lähdetään etsimään naapurimaa Kolumbiasta. Välillä katsojallekin masentavan vaikeana näyttäytyvän elämän vastapainona toimii hyvin etenkin Suomen talvessa elokuvan auringonpaisteen kultaamaat värikkäät maisemat.

Congo Miradorin kylä on yksi näitä maailman vetten päälle rakennettuja kyliä, joista muutamassa olemme muualla maailmassa päässeet vierailemaan.

Once Upon a Time in Venezuela DocPoint-festivaali

Once Upon a Time in Venezuela
Kylän mahtinainen Tamara idolisoi edesmennyttä sosialistipresidenttiä Hugo Chávezia.
Once Upon a Time in Venezuela
Opettaja Natalie on niin ikään avoin näkemyksistään, vaikka on opposition kannattajana jatkuvasti Tamaran ja paikallisen kouluviranomaisen silmätikkuna.

Samantyyppisiä veden päälle rakennettuja kyliä löytyy esimerkiksi Inle-järveltä Myanmarissa, Ganviestä Beninissä ja Tonle Sap -järveltä Kambodzasta.

Inle-järvellä

Ensikosketus Beniniin: Cotonou ja Ganvie

Tonle Sap -järvellä

Kuvat, joista ei ole muuta mainittu,  ovat DocPoint-festivaalien pressikuvia.

Join the Conversation

10 Comments

 1. Tuolla sivuillahan olisi ollut tarjolla useampi itseäni kiinnostava pätkä, mutta saattaa olla, että jää kuitenkin omalta osalta ajan puutteen vuoksi väliin. Noista teidän listaamista tuo Venezuelaa koskeva dokumentti kuulosti kiinnostavimmalta. Haluaisin kovasti vierailla maassa, mutta jotenkin maan tilanne tuntuu käsittämättömältä, miten se voikaan olla niin huono, kun otetaan huomioon esim. maan valtavat öljyvarat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Osa dokumenteista on Ylen ja ne tulevat varmasti ennemmin tai myöhemmin myös Areenaan. Tuo elokuva Venezuelasta ehkä ei kuitenkaan.

 2. Jotenkin masentavaa, miten surkeaan jamaan nuo yhteiskunnat ovat saaneet itsensä. Öljyvaltio ja kaikkea… Toisaalta ratsastusreissuilla vähemmän kehittyneiden maiden maaseudulla tulee väistämättä ajatelleeksi, ettei meidän tapamme mitata hyvinvointia/köyhyyttä ole välttämättä se oikea.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Tuo dokumentti Venezuelasta kertoi kyllä mielenkiintoisella tavalla elämästä, joka on kaukana täkäläisestä – muutenkin kuin elämästä veden päälle rakennetussa kylässä. Vaalien alla kylään saatiin jonkin verran kännyköitä, vaalilahjontana, ja vaalipäivänä ääniä ostettiin rahallakin. Tosin tiedä sitten miten itse äänestys oli toteutettu, eli saivatko maksajat jotenkin varmuuden siitä, että saivat vastinetta rahoilleen.

 3. says: petra

  Miekin kiinnostuin tämän perusteella eniten tuosta Venezuelasta kertovasta pätkästä. Myös tuo missä tiet kohtaavat herätti uteliaisuutta ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petra! Onhan Venezuela tätä nykyä eksoottinen kohde, sillä ihan perusturistikohteeksi siitä ei nyt oikein ole. Mutta onneksi ”perille” pääsee myös elokuvien matkassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Riippumatta siitä mitä kaikesta Gretan tekemisiin liittyen ajattelee, niin dokumentti tarjoaa kyllä kivasti näkökulmaa ilmiöön.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.