Virtuaalimatkalta oikealla matkalle: Capri

Capri virtuaali feature

Kaupallinen yhteistyö: Virtuaalimatka

Osallistuin, taas kerran, Virtuaalimatkan järjestämälle virtuaalimatkalle, joka tällä kertaa suuntautui Caprin saarelle. Aikaisemmatkin virtuaalimatkani Sansibarille ja Lontooseen ovat olleet mukavia pistäytymisiä maailmalla kohteissa, jonne ehkä ennemmin tai myöhemmin taas päädyn, mutta tällä kertaa kohde oli osaltamme aivan erityisen ajankohtainen ja sen myötä todella kiinnostava.

Varasimme viime viikolla vielä lokakuulle Lufthansan lennot Münchenin kautta Napoliin ja takaisin. Majoitukset olemme varanneet Procidan saarelta ja Napolista, mutta ajatuksena on ehtiä pistäytymään myös Ischian ja Caprin saarilla, Pompeijissa ja nähdä vilaukselta Amalfin rannikkoakin.
Napoliin, Aventuran Napoli & Procida -matkan, Elena Ferranten Napoli-sarjan (2 ensimmäistä kautta katsottavissa nytkin HBO:ssa) ja vain sen innoittamana, että Napoli pitää nähdä ennen kuolemaansa. Pirkko tosin on Napolin kertaalleen nähnyt kaukaisella 70-luvulla, mutta sekään ei haittaa, sillä muistikuvat ovat jo haalistuneet ja kaupunkikin luultavasti muuttunut melkein 50 vuodessa. Niin, ja napolilainen pizza jäi vielä mainitsematta. Yhtään maa- tai aluepistettä tämä reissu ei kerrytä.
Procida on Italian kulttuuripääkaupunki 2022 – ja mukana sekin Aventuran valmismatkalla, miksei siis meidänkin matkallamme, etenkin kun sieltä on lyhyt matka pistäytyä myös Ischian saarella.

Mutta aloitetaan Caprilta, oppaamme Leenan matkaa Caprin poluilla, terasseilla, huviloissa ja putiikeissa seuraten.

Saavumme, tässä vaiheessa siis vielä osaltamme virtuaalisesti, saarelle. Satamakin tarjoaisi nähtävää, mutta nousemme kaapelivaunulla ylemmäs, Piazza Umberto I:lle, josta on hyvä aloittaa tutustuminen Caprin kaupunkiin.

Capri

Tarkkaan ottaen ennen kuin sukellamme Caprin kujille, pistäydymme saaren tunnetuimmalla nähtävyydellä, eli Sinisessä luolassa (Grotto Azzurra). Virtuaalimatkallakin pääsemme soutelemaan luolassa, jossa vesi hohtaa ihmeellisen sinisenä valkohiekkaisen pohjan takia. Saa nähdä, jos teemme Caprille vain päiväretken, että päädymmekö käyttämään aikaa Sinisessa luolassa, mutta ainakin tiedämme nyt minkälaisesta kohteesta on kyse.

Kaikki jutun kuvat ovat kuvakaappauksia virtuaalimatkasta Caprille.

Oppaamme Leena
Oppaamme Leena hetkittäin kamerassa, mutta enimmäkseen kameran takana
Capri virtuaalimatka
Näkymä Caprin satamaan Anacaprin suunnalta
Näkymä kaupunkiin
Sininen luola
Capri virtuaalimatka
Vasemmalla Anacaprin ja oikealla Caprin kaupunki

Oppaan matkassa pääsemme myös paitsi vierailemaan useammassakin Caprin kuuluisista huviloista, myös sukeltamaan ainakin muutamiin tarinoihin näiden huviloiden takana.

Villa Jovis, josta on enää jäljellä rauniot, kuului aikoinaan keisari Tiberiukselle.

Samalla suunnalla on myös ranskalaisen runoilija Jacques d’Adelswärd-Fersenin satoja vuosia nuorempi huvila Caprilla, Villa Lysis. Ja kas, tämänkin huvilan terassia koristaa patsas nuoresta pojasta.

Villa Kruppia ei koskaan rakennettukaan, mutta Via Krupp, serpentiinitie, joka rakennettiin sitä varten, on edelleen olemassa, joskin turisteilta suljettu sen vaarallisuuden takia.
Keisari Tiberiusta, ranskalaista runoilijaa ja saksalaista upporikasta teollisuusmiestä Friedrich Kruppia viehättivät Caprin saareen liitetty vapaamielisyys, jopa turmeltuneisuus. Elämä, johon kuului myös nuoria poikia, oli mahdollista Caprilla, myös Kruppille, kunnes hän sekaantui paikallispolitiikkaan ja päätyi paljastetuksi ja karkotetuksi Italiasta.

Krupp ehti kuitenkin viettää monta kesää luksushotelli Quisisanassa, kuten hänen jälkeensä monet julkisuuden henkilöt kuten esimerkiksi Jackie Onassis, Grace Kelly ja Harrison Ford. Ihan kaikista julkkiksista kuten vaikka Leninistä saarella ei olla enää ylpeitä, mutta oppaamme johdattaa meidät myös Leninin hiukan piiloon asetetulle muistomerkille Augustuksen puutarhassa.
Toki Augustuksen puutarhassa on paljon muutakin, Leninin kasvoja kauniimpaakin, joten jos et Caprilla ollessasi löydä Leniniä, niin ehkei tappio ole kovin suuri.

Capri Villa Jovis
Villa Jovis
Capri Villa Lysis Capri virtuaalimatka
Villa Lysis
Capri Via Krupp
Via Krupp
Capri puutarha
Augustuksen puutarha
Leninin patsas Napolinlahdella
Lenin vietti aikaa Caprilla kirjailija Maksim Gorkin vieraana

Muotia, keramiikkaa ja ruokaa

Caprihousut maailmalle esitteli Grace Kelly. Caprin lukuisista luksusputiikeissa on toki tarjolla muutakin muotia, ainakin jos hinnalla ei ole väliä. Saarella myydään myös monen monessa liikkeessä Caprin sandaaleja. Jos valmiista sandaaleista ei löydy mieleistä mallia, niin sellaiset voi myös teettää haluamansa mallisena ja värisenä odottaessa. Keramiikkaa on myös tarjolla paljon, toki isommat esineet pitänee nykyisillä matkatavarakiintiöillä pyytää lähettämään kotiin!

Caprin saaren itäisen osan huvilat ja puutarhat ovat saavutettavissa vain kävellen, joten kierroksen jälkeen saattaa jo olla nälkä. Lounaaksi saattaisi maistua vaikka simpukka-annos.

Quisiana
Quisisana-hotelli vilkkaan putiikkikadun päässä
Capri sandaalit
Virtuaalimatkalla näimme myös miten nämä sandaalit valmistuivat
Simpukka-annos Capri virtuaalimatka
Simpukka-annos caprilaiseen tapaan

Anacapri

Caprin lisäksi Caprin saarella on toinenkin pieni kaupunki, Anacapri, jonne virtuaalimatkaamme yhden saarella ”vietetyn” yön jälkeen. Anacaprissakin aloitamme saaren huviloilla, joista täällä on ruotsalaisen kirjailija Axel Munthen huvila Villa San Michele, siis Huvila meren rannalla, kuten hänen kuuluisa kirjansakin. Tämäkin huvila on nähnyt jos ei turmeltuneisuutta, niin ainakin rakkautta. Axel Munthen ja kruununprinsessa Victorian (ei tämä nykyinen vaan 1900-luvun taitteessa elänyt), suhteesta ainakin juoruttiin aikoinaan. Egyptista tuotettu sfinksi ei kuitenkaan kerro mitään ehkä näkemästään, katsoo vaan upeaa näkymää merelle.

Poikkeamme vielä San Michelen kirkossa, jonka paratiisia kuvaava lattia on todella ainutlaatuinen, niin ainutlaatuinen, ettei sillä tietenkään saa kävellä, vaan silloin kun kirkkoa käytetään, se peitetään matoilla.

Anacaprilta nousemme vielä tuolihissillä Monte Solarolle katsomaan Caprin saaren ehkä upeinta näköalaa – ja lahdella näkyviä faraglioneja, pieniä kivisaaria, joiden keskelle meri on saattanut kaivertaa tunnelin, joiden läpi veneet pujottelevat, jopa uskaliaimmat purjeveneet, vaikka tilaa ei juurikaan ole!

Sfinksi Villa San Michele
Sfinksi Villa San Michelen terassilla
San Michele
San Michelen kirkon lattiaa
Capri virtuaalimatka
Keisari Augustuksen patsas Monte Solaro -vuorella

Virtuaalimatka blogissa muutamalla lauseella ja muutamalla kuvalla ei toki vedä vertoja oikealle, noin tunnin mittaiselle, saarikierrokselle. Jos haluat Caprille, niin seuraava virtuaalimatka on tarjolla lauantaina 27.11. klo 19. Jo sitä ennen on tarjolla useampikin virtuaalimatka eri puolelle Italiaa, mm. Roomaan, Firenzeen ja Venetsiaan. Marraskuun lopulla, matkamme jälkeen, voisi myös olla kiva palata vielä kerran matkan tunnelmiin virtuaalimatkalla Napoliin ja Procidaan 23.11. klo 19.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Napolilla on vähintäänkin vähän jännittävämpi maine kuin Amalfin rannikon turistikohteilla, mutta katsotaan nyt sitten runsaan viikon päästä, että minkälaista siellä oikeasti on, viihdymmekö, vai kaipaisimmeko sittenkin yllättäen helppoa lomaa vaikka Sorrentossa – josta sieltäkin kyllä pääsisi juurikin vaikka Caprille.

 1. says: Daniel

  Mikä tällainen virtuaalimatka käytännössä on, eli miten se eroaa vaikkapa televisiosta tulevasta matkadokumentista? Kävin katsomassa linkkejä, ja ilmeisesti on niin, että tuo on ikään kuin etäkokous, jossa kaikki ovat samaan aikaan paikalla, opas näyttää videoita ja kertoo sitten niistä. Voiko tuohon itsekin ”osallistua” esimerkiksi esittämällä kysymyksiä?

  Hyvää ei-virtuaalista matkaa Napoliin! Parempaa pizzaa saa kyllä Suomesta (minun mielestäni), mutta Napoli on todella tunnelmallinen paikka! Kun vaan liikenne olisi hitusen rauhallisempaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Virtuaalimatkan toteutus on tosiaan kuten etäkokous, joka on toteutettu oppaan tekemillä videoilla, joskus jopa siten, että opas reaaliajassa kulkee esittelemässään maisemassa. Ja tosiaan, kysymyksiäkin voi oppaalle esittää, suullisesti tai chatin kautta.

 2. Kylläpä sait kuvakaappauksina upeita kuvia otettua. Mielenkiintoista kuulla myöhemmin fiilisvertailua paikoista matkanne jälkeen: mikä vsikutti virtuaalireissulla mielenkiintoiselta ja ei ollut tai toisin päin

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Kuvien laatusta lienee lähinnä kiittämistä virtuaaliesityksen rakentajaa, kuvakaappaushan ei todellakaan kuvan laatua paranna :-)

 3. Aika mielenkiintoisesti toteutettu tuo virtuaalimatka. Itse olen kanssa kerran osallistunut virtuaalimatkalle Tukholmaan, joka oli siis myös nauhoitettu etukäteen ja opas selosti Zoomin kautta nähtävyyksiä. Se toimi ihan hyvin, ja lopussa sai myös esittää kysymyksiä. Sisällöllisesti tuo Caprin kierros vaikutti vielä jopa paremmalta, kun videoilla näkyi ruoka-annoksia, kengän tekemistä ja ikään kuin toinen reissupäivä. Tukholma-versiossa kamera vain kuvasi katua. Joka tapauksessa mukava pieni irtiotto omalla kotisohvalla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Olen ollut kolmella virtuaalimatkalla: Lontoossa, Sansibarilla ja nyt Caprilla ja näistä Lontoo toteutettiin reaaliaikaisesti, eli opas käveli kohteesta toiseen kameramies perässään ja siinä oli kyllä vähän kuvan kanssa haasteita. Nuo vuorovaikutuksellisesti, mutta aikaisemmin kuvattua materiaalia käyttäen, ovat kyllä olleet niin teknisesti kuin sisällöllisesti parempia kokonaisuuksia. Ehkä vähän myös on vaikuttanut se, että niin Sansibar kuin Capri olivat minulla virtuaalimatkan ajankohtana matkakohteina mielessä, jolloin tietoa lähes imi itseensä ajatellen sitä kohta tarvitsevansa. Sansibarille emme sitten juuri silloin lähteneet, mutta Caprille ehkä jo tulevalla viikolla!

 4. Nämä virtuaalimatkat on kyllä olleet tosi kivoja! Mielessä on paljon käynyt myös ne henkilöt, jotka ei liikuntaesteen/sairauden tai taloudellisen tilanteen vuoksi pysty muutenkaan (koronasta huolimatta) matkustamaan, kuinka hyvä ja kiva mahdollisuus tämäkin on! Itse kävin Islannissa ja Guadeloupella ja… apua mikähän se kolmas kohde olikaan! Olisiko ollut Sansibar!? Kyllä sitä vain eläytyi niihin ja pääsi reissufiilikseen. Onpa kiva et pääsitte vähän ennakkoon fiilistelemään ja kohta pääsette sitten oikeasti taas reissuun. Mukavaa matkaa, toivottavasti siellä on vielä lämpimät kelit.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Jep, ihan kivojahan nämäkin – ja parhaimmillaan, jos on jo oikea matka kohteeseen mielessä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *