Dominikaaninen tasavalta ja Kolumbia

Dominikaaninen tasavalta Kolumbia kustannukset

Kohdejuttuja Dominikaanisesta tasavallasta ja Kolumbiasta saat odottaa vielä hetken, mutta tässä matkan kustannusyhteenveto ja sosiaalisen median sovelluksia käyttämättömille linkit matkan aikana jakamiimme kuvakokoelmiin.

Meille räätälöity ”paketti”

Kustannusten osalta matka on sikäli yksinkertainen, että ostimme lennot, hotellit ja lentokenttäkuljetukset Starlight Toursilta ja saimme niistä yhden laskun, 3 277 euroa per nuppi, eli yhteensä 6 554 euroa.

Lennot olivat Air Francen, meno Punta Canaan Pariisin kautta, Aviancalta, Punta Canasta Bogotan kautta Cartagenaan ja paluu Cartagenasta Amsterdamin kautta KLM:n. Air Francella maksoimme Atlantin ylityksessä exit-paikoista ja KLM:llä Economy Comfortista.
Tarvittaessa ostimme pääsyn loungeen ja tällaisia tilanteita oli Cartagenasta lähtiessämme ja Amsterdamissa. Cartagenassa olimme kentällä ajoissa ja jonotkin etenivät nopeasti, joten aikaa ennen koneen lähtöä jäi sen verran pitkälti, että lounge ja erityisesti sen wifi tuntui hintansa arvoisella. Amsterdamissa vaihtoaikaa oli yli kolme tuntia, joten niin sielläkin. Alimman tason Priority Passilla 4 x lounge maksoi 112 euroa. Lentokenttäpaikoitus 11 vuorokaudelta maksoi 70 euroa.

Maahantulo- ja maastalähtölomakkeita

Paperisotaa reissun osalta kertyi Dominikaanisen tasavallan ja Kolumbian vaatimista maahantulo- ja maastalähtölomakkeista, jotka piti täyttää 72/48 tuntia ennen, eli osan näistä askartelimme kohteessa. Meillä oli mukana kannettava tietokonekin, mutta kyllä ne varmaan puhelimella tai tabletillakin olisi saanut kasaan.
Dominikaaniseen tullessa maahantulolomake piti näyttääkin, lähtölomakkeesta ei kukaan ollut kiinnostunut Dominikaanisessa tasavallassa.
Kolumbiaan tultaessa maahantulolomakkeista, joiden tulostamiseksi olimme erikseen nähneet vaivaa Punta Canan hotellilla ei ollut kiinnostunut kukaan, mutta yllättäen lähtölomakkeet katsottiin kahdessa pisteessä. Niitä emme olleet tulostuttaneet, mutta pdf-kopiot kännykällä kelpasivat hyvin.
Lentoyhtiöiden lähtöselvityksessä Helsingissä tarkistettiin rokotuspassi ja Dominikaanisen maahantulolomake, Cartagenassa rokotustodistus ja Kolumbian lähtölomake. Punta Canan ja Cartagenan välillä ei taidettu tarkistaa mitään, ei rokotustodistuksiakaan.
Transitit Euroopan alueella menivät pelkillä passeilla, vaikka mukana olikin varoiksi niin Ranskan kuin Hollannin paperilomakkeet, jotka olisi voinut rastittaa ja allekirjoittaa sitten tarvittaessa.

Alla muutama juttu niin meno- kuin paluulennosta.

Hotellit, Bahia Princess Luxury Esmeralda, Punta Canassa, ja Capellan de Getsemani Cartagenassa, olivat molemmat nimellisesti viiden tähden hotelleja, mutta todellisuudessa kumpikin jäi kauas vaikka Adlon Kempinskistä Berliinissä. Tähtiä on kovin erilaisia. Bahia Princess Luxury Esmeraldassa puitteet olisivat riittäneet viiteen tähteenkin, mutta palvelutaso jäi kauas siitä. Capellan de Getsemanissa palvelu oli hyvää, mutta käsitystämme hotellista laski hiukan kattoterassin alla sijainnut huoneemme, joka yhtenä iltana ”altistui” pahasti kattoterassilla järjestetyn juhlan metelille ja outo tapaus kassakaappimme kanssa, jonka jäljiltä jäi vahva epäilys siitä, että sieltä olisi hävinnyt pieni summa dollareita.

Bahia Princess Luxury Esmeralda Dominikaaninen tasavalta Kolumbia kustannukset
Yksi Bahia Princess -kokonaisuuden uima-altaista. Lisää kuvia kannattaa etsiä hotellin sivuilta, sillä emme tehneet hotellin kanssa yhteistyötä ja sen myötä emme taida varsinaisia hotellijuttuja tältä matkalta kirjoittaa.
Capellan de Getsemani Dominikaaninen tasavalta Kolumbia kustannukset
Capellan de Getsemani -hotellin kattoterassi

Retki Santo Domingoon ja retket Cartagenassa

Dominikaanisessa tasavallassa teimme vain yhden retken pois hotellialueelta ja sen edustalla olevalta rannalta, eli pitkän päiväretken pääkaupunki Santo Domingoon. Retken ostimme hotellilta ja maksoimme siitä, kahdelta, 175 euroa. Päivän mittaan harmittelimme kyllä hiukan, ettemme tulleet etukäteen kyselleeksi retkestä enemmän, sillä se toteutettiin isolla bussilla, osallistujia arviolta 40. Lisäksi retki toteutettiin liian monella kielellä, eli muistamme taas jatkossa paremmin valita retkiä, joissa ryhmäkoko jää alle 20 hengen ja kieliä on korkeintaan kaksi! Veikkaisin, että privaattiretkenä päivä Santo Domingossa kuljetuksineen olisi sekin jäänyt alle 400 euron, jonka olisimme voineet hyvinkin maksaa siitä. Olisi vaan pitänyt valmistella asiaa vähän enemmän etukäteen!

Dominikaanisesta tasavallasta jaoimme kuvia vasta Punta Canasta – palataan Santo Domingoon sitten blogijutun myötä.

Kolumbian Cartagenassa ostimme pari retkeä Get Your Guiden kautta. Opastettu  kävelykierros vanhaan kaupungiin maksoi 66 euroa, ja osoittautui lopulta privaattiretkeksi, mikä oli ihan kivaa. Auringonlaskuristeily isolla katamariinilla maksoi 32 euroa. Näitä molempia retkiä myytiin aktiivisesti myös kadunvarren kojuissa, mutta kevyt espanjankielen taitomme ja myyjien kevyt englanninkielen taito teki ostoa edeltävän keskustelun yksityiskohdista sen verran haastavaksi, että päädyimme ostamaan retket GetYourGuiden sivuilta. Kansainvälisen välitysorganisaation käyttäminen maksoi tietysti hiukan lisää, mutta ainakin tiesimme mitä ostimme ja myyjänä oli taho, jonka kanssa olisimme voineet käsitellä mahdolliset ongelmatilanteet.

Lisäksi kävimme omatoimisesti Cartagenan linnoituksella, Castillo San Felipe de Barajaksella, jonne pääsyliput maksoivat 12 euroa. Kävimme myös taksilla rannan isolla Cartagena-merkillä, hintaan 11 euroa.

Kaikki yhteensä – ja vähän ruuasta

Kaikenlaiseen pieneen sekalaiseen meni n. 40 euroa, tippeihin, jääkaappimagneetteihin ja valuutanvaihtokuluihin (käteisvaluutan kurssi vs. luottokorttikurssi). Otimme mukaan nipun dollareita, varmuuden vuoksi, mutta loppujen lopuksi vaihdoimme niitä vain Kolumbiassa ja sielläkin vain 40 dollarilla, eli pääosan kaikista kuluista maksoimme luottokorteilla tai netissä.

Kaikenkaikkiaan, jos mukaan lasketaan kassakaapista hävinnyt 40 dollaria, matkan kokonaishinnaksi tuli 7 108 euroa, eli 3 554 euroa.

Ruoat eivät mielestämme ole matkakuluja, mutta tällä kertaa summassa toki on ruokaakin, olihan Bahia Principe Luxury Esmeralda all-inclusive -hotelli. 5 vuorokauden osalta hinta sisälsi siis kaikki ruuat ja juomat. Kolumbiassa kahden ruokalajin ateriaan käytimme tyypillisesti n. 25 euroa (kahdelta) ja juoma- ja välipalaostokset lähikaupasta maksoivat tyypillisesti 8 euroa (päivässä), eli hintataso oli mielestämme todella edullinen.

Kävikö joku kassakaapillamme?

Lopuksi vielä ”tapauskuvaus” tuosta kassakaappijutusta. Tapaamme käyttää näissä ohjelmoitavissa kassakaapeista aina samaa koodia, joten kun kassakaappimme ei lähtöaamuna avautunut tuolla varmasti oikealla koodilla, vaan näytti tekstiä Err, niin olimme vähän ihmeissämme. Kun huoltomies kävi sitten avaimella avaamassa kassakaappimme siellä näytti olevan kaikki tallella, siis ihan erityisesti tietysti passimme, mutta tarkempi tutkimus dollareiden osalta osoitti 40 dollarin vajausta. Tapaamme kirjoittaa kassakaappiin jättämäämme avonaiseen kirjekuoren taakse siihen jäävän summan. Taloushallinnossa vuosia työskennelleenä olen melko tarkka summista, vaikkeivat ne isoja olisikaan. Nyt summasta tosiaan puuttui hiukan ja vaikka miten yritimme miettiä, niin emme keksineet, että mihin ja miksi olisimme summan kassakaapista ottaneet sen jälkeen kun laitoimme Kolumbiaan tullessamme osan dollareista lompakkoihimme ja osan kassakaappiin. Jos kassakaappi olisi auennut omalla koodillamme, niin virhe luultavasti olisi kuitenkin jotenkin ollut meidän, mutta tuo koodin kummallinen muuttuminen vääräksi loi kyllä vähintäänkin vahvan epäilyksen siitä, että joku oli käynyt kassakaapillamme.

Tietokoneen, kovalevyn, iPadin ja järjestelmäkamerankin, silloin kun se ei kulje mukanamme, tapaamme jättää lukittavaan kovaan lentolaukkuun, joka sekin on tietysti vietävissä, muttei ehkä ihan helposti avattavissa. Ehkä jatkossa pitäisi turvautua vielä enemmän siihen kassakaappina. Tai kuljettaa mukana leveää teippiä ja sulkea rahakuori sellaisella.

Lopuksi vielä Facebookin puolelta tämä ensimmäinen tervehdyksemme, jonka kuva onkin, vähän yllättäen, Brittiläisiltä Neitsytsaarilta :-)

Join the Conversation

16 Comments

 1. Tykkään Etelä-Amerikasta matkakohteena todella paljon. Kolumbia on yksi niistä kyseisen maanosan kohteista, joissa en vielä ole päässyt käymään, ja sitä koskevat jutut kiinnostavatkin itseäni kovasti.

  Aika mystinen kyllä tuo kassakaappiasia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Käteinen on kyllä sikäli huono, että sen osalta on vaikea todistaa mitään suuntaan tai toiseen, puhumattakaan, että sen liikkeitä voisi seurata. Onneksi esimerkiksi Euroopassa ei enää juuri käteistä tarvitse – eikä olisi muuten käytännössä tuollakaan tarvinnut, ei ainakaan muutamia kymppejä enempää!

 2. says: Sari Laine

  Kiitos jutusta! Olipa melkoinen juttu tuo kassakaappi juttu. Pitääpä itsekin olla tarkempana tästä lähtien noiden juttujen kanssa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Vähän alan kallistua siihen, että lukittu matkalaukku tai sen puutteessa lentolaukku on ainakin paremmissa hotelleissa se paras vaihtoehto. Kokonaisen laukun varastaminen on ehkä sittenkin turhan näkyvää ja laukkujen koodilukkoihin ei sentään huoltotyypeilläkään taida olla nopeaa avausvaihtoehtoa.

 3. On kyllä erikoinen juttu tuo rahan katoaminen. Ei kai siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin että joku on lokerolla käynyt.

  Mistä ne Kolumbian lomakkeet tulostetaan? Täytyy varmaan tulostaa kaikki lippuset ja lappuset etukäteen jo Suomessa. Meille tuli nyt lisätyötä taas tohon tulevaan reissuun, kun Ecuador vaatii 1.12. lähtien PCR-testin myös rokotetuilta (antigeeni-pikatesti ei kelpaa). Selvitin tänään, että tuolla Cartagenan pilvenpiirtäjäalueella on joku 24/7 labra, joka ottaa testejä. Mutta sellasta se matkailu tätä nykyä on, ei voi mitään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kolumbian lomake täytetään (tai ainakin täytettiin vielä pari viikkoa sitten) tästä. Siinä oli muistaakseni 24 tunnin aikaraja, eli ei taida oikein onnistua täyttäminen etukäteen Suomessa, mutta toisaalta lomakkeen näyttäminen puhelimelta tai tabletilta onnistuu kyllä – tai sitten voihan sen tulostuttaa jossain. Jos omicron nyt kohta on jo joka paikassa, niin voisi toivoa, että sen myötä tulleista ylimääräisistä testeistä päästäisiin taas joskus eroon, mutta pahoin pelkään, että näitä herkemmin lisätään kuin poistetaan, siis näitä vaatimuksia. Sigh.

 4. Olipa ikävä tuo epäilyksen varjo hotellin kassakaapista. Miten se voikin kautta historian olla aina se mistä useilta pöllitään tavaraa. Onpa ärsyttävää… Onneksi kyse oli kuitenkin pikkusummasta, mutta ei tietenkään oikeuta tekoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Tuo on kyllä vähän näennäistä tuo kassakaappien turvallisuus, sillä tosiaan ainahan hotellin henkilökunta niihin pääsee käsiksi.

 5. says: diinamaria

  Ihanat kuvat ja todella kiva kuulla juuri mitä tälläinen matka kustantaa. Voi kun pääsisi pian taas reissuun! Mukavaa uutta vuotta sinulle :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kannattaa ehkä huomata erityisesti, ettei räätälöity matka välttämättä ole pakettimatkaa kalliimpi – tässäkin reissussa hotellit olivat neljän tähden hyviä hotelleja eli pakettimatkoillakin, sitten kun niitä taas joskus Dominikaaniseen tasavaltaankin järjestetään, jotain luultavasti ihan muuta kuin reissu ”alkaen” -hintaisilla hotelleilla.

 6. says: Nadine

  Olen itsekin huomannut, että koronapapereiden käytännöt vaihtelevat huomattavasti maasta toiseen sekä saman maan sisällä eri ylityspisteissa, niin poikkeavat omistakin ohjeista. Omalla tavalla hassua kyllä.

  Kivaa kuulla kuitenkin, että matka sujui loppujen lopuksi ihan mukavasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Taitaa olla useimmissa maissa ajateltu, että kun sanotaan, että nämä ovat säännöt, niin niiden noudattamisen täydelliseen tarkastamiseen ei ole tarvetta, sillä pelotevaikutus hoitaa kyllä sen. Harva kai kuitenkaan ottaa riskiä, että jää rajalle tai lentokoneesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Juuri nyt matkailu vaatii taas vähän enemmän seikkailuhenkeä, mutta eiköhän tilanne tästä taas rauhoitu, ainakin joksikin hetkeksi, ellei sitten vaikka jo lopullisestikin kiitos tämän omikronin. Peukut pystyyn!

 7. says: Matkamies

  ”Dominikaanisen tasavallan ja Kolumbian vaatimista maahantulo- ja maastalähtölomakkeista, jotka piti täyttää 72/48 tuntia ennen, eli osan näistä askartelimme kohteessa.”

  Eli maahantulolomake 72h ennen matkaa ja maastalähtölomake 48h ennen lähtöä ?
  Näistä pitäisi ymmärtääkseni se Qr koodi ottaa talteen jota voivat kysyä ?
  Vajaa pari viikkoa lähtöön. Punta Cana kohteena. Hyvä blogi sulla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Luultavasti tuo oli niin, että noilla eri mailla oli eri aikamääreet – mutta nyt tuosta kaikesta on jo kulunut yli vuosi, joten tältä osin juttu on ehdottomasti vanhentunut (kannattaa aina tarkistaa – hyvänkin tuntuisesta jutusta :-) – että koska se on kirjoitettu). Erityisesti ajantasaiset ohjeet koronaan liittyen kannattaa aina tsekata ao. maan julkaisemista ohjeista, sillä ne saattoivat etenkin pandemian ollessa vielä voimissaan muuttua nopeastikin – ja taajaan. Suurella todennäköisyydellä nyt ei enää vaadita koronaan liittyen mitään, mutta kannattaa kuitenkin tarkistaa asia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.