Väli-Amerikka 100%

Väli-Amerikka feature

Maabongausstrategiamme yhtenä osana on ollut pyrkiä alue kerrallaan käymään kaikissa kyseisen alueen maissa. Ensimmäisenä tavoitteenamme tältä osin oli käydä kaikissa Euroopan valtioissa – ja Euroopan osalta myös kaikissa Travelers’ Century Clubilla alueilla. Moldovaan ja Transnistriaan syksyllä 2014 suuntautuneella matkalla saimmekin Euroopan ”valmiiksi”, valtioiden osalta Moldovassa ja alueiden osalta Transnistriassa.

Seuraavana ”valmistui” Pohjois-Amerikka, niin valtioiden kuin Travelers’ Century Clubin alueiden osalta, Sisällytimme vielä Pohjois-Amerikankin osalta tavoitteeseen myös alueet, sillä niitä on maiden lisäksi vain muutama, eli Prinssi Edwardin saari ja St. Pierre & Miquelon ja näistä Prinssi Edwardin saari olisi kiinnostanut meitä joka tapauksessa, pistekohde tai ei!

Lähi-idän osalta totesimme sen ”valmiiksi” Libanonin myötä, sillä osa strategiaamme on myös ollut, että niin kauan kuin meillä on ihan helppoja ja kivojakin kohteita näkemättä, niin emme lähde seikkailemaan maihin, joissa pitäisi vaikka erikseen palkata turvamiehiä seuraksi, joten Irak, Jemen ja Syyria saavat puolestamme jäädä, ellei tilanne näissä maissa lähivuosina oleellisesti parane. Emme myöskään ole ajatelleet ”käydä” näissä maissa jollain melko turvallisella osa-alueella kuten vaikka Kurdistanissa tai Socotran saarella – jos Bagdad, Sanaa tai Damaskus ei helposti onnistu, niin ei sitten.

Väli-Amerikka eli Meksiko, Keski-Amerikka ja Karibia

Meksikossa kävimme ensimmäisen kerran jo 80-luvun lopulla ja sen jälkeen olemme palanneet sinne kahdesti, joten olen kirjoittanut siitä vähintään kolmen reissun myötä maayhteenvedonkin, ainoana Väli-Amerikan maana:

Meksiko

Keski-Amerikassa pistäydyimme Panamassa ensimmäisen kerran Galapagossaarille suuntautuneella matkallamme, Myös Keski-Amerikan kiertomatkamme aloitimme Panamasta.
Hondurasissa ja Belizessä kävimme osana Karibian risteilyä ja loput Keski-Amerikan maat tulivat ainakin jossain määrin tutuiksi Panamasta Meksikoon ulottuneella Keski-Amerikan kiertomatkalla melko tasan kaksi vuotta sitten. Jos Keski-Amerikan valtioista pitäisi nimetä suosikki, niin Guatemala, erityisesti Antigua voisi olla vahvoilla. Tai Nicaragua ja Granada. Alla pari esimerkkijuttua Keski-Amerikasta – loput löydät etsimällä ne halutessasi maa kerrallaan. Yli kolme viikkoa kestäneellä kiertomatkallamme vietimme kaikissa maissa El Salvadoria ja Hondurasia lukuunottamatta useamman päivän useammassa kohteessa kyseisessä maassa. El Salvadorissa näimme vain pääkaupunki San Salvadorin ja Hondurasissa poikkesimme tuolla matkalla vain Copanin raunioilla. Karibian risteilyllä olimme jo aikaisemmin käyneet Hondurasissa Roatanin saarella.

Antigua – Guatemalan ykköskohde

Granada, Nicaragua – kaupunki kuin karkki

Karibialla valtioita on kokonaista 13 ja niiden lisäksi vielä 17 itsehallintoaluetta, eli näitä Travelers’ Century Clubin alueita.

Karibian valtiot
Karibian alueen valtiot (punaisella) ja muut saaret

Karibian valtiot – ja matkamme niihin

 • Antigua ja Barbuda – osana purjehdusmatkaamme Brittiläisille Neitsytsaarille 2010
 • Bahama – Karibian risteilyllä 2012
 • Barbados – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Dominica – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Dominikaaninen tasavalta – ensimmäinen kaukokohteemme koronatauon jälkeen 2021
 • Grenada – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Haiti
 • Jamaika – Karibian risteilyllä 2012
 • Kuuba – osana maailmanympärimatkaamme 2013
 • Saint Kitts ja Nevis- lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Saint Lucia – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Saint Vincent ja Grenadiinit – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Trinidad ja Tobago – osana mm. Surinamiin ja Guyanaan suuntautunutta matkaamme 2020

Karibiaa lennellen vai risteillen?

Dominicalta Saint Lucialle

Näiden parin yhteenvetojutun ohella löydät tietysti saarikohtaiset jutut etsimällä niitä maakohtaisesti blogimme valikosta. Jutut Dominikaanisesta tasavallasta uupuvat vielä blogista, mutta ilmestyvät lähiviikkoina. Luvassa on ainakin kokemuksia all-inclusivesta Punta Canan rannalla ja pääkaupunki Santo Domingosta.
Jutun otsikkokuva sentään on jo Dominikaanisesta tasavallasta, rannalta Punta Canassa.

Haitin osalta harkitsimme aikoinaan kevyttä rajan ylitystä Dominikaanisesta tasavallasta ja vielä tänä syksynäkin risteilyvaihtoehtoa, joka poikkeaisi Labadeellä, joka tosin on siis Royal Caribbean -varustamon yksityisalue ja sellaisena jotain ihan muuta kuin varsinainen Haiti, mutta lopulta Haitin tilanne syksyllä 2021 osoittautui niin huonoksi, että päätimme luopua siitä kokonaan. Raja-alueella tapahtuneet sieppaukset ja se, että Royal Caribbean -varustamo luopui toistaiseksi Labadeesta kohteena, auttoi tämän päätöksen tekemisessä.

Karibian alueet ja matkamme niihin

Karibian osalta teimme jo useita vuosia sitten päätöksen, ettemme tavoittele kaikkia sen itsehallintoalueita. Toisaalta niitä on paljon ja toisaalta useimmat Karibian saaret, vaikka niillä kaikilla toki omat ominaispiirteensä ovatkin, ovat kuitenkin myös aika samanlaisia.

Willemstad Väli-Amerikka
Jos Karibian itsehallintoalueista pitäisi nimetä suosikkejaan, niin Curacao voisi olla yksi niistä

Osalla näistäkin, 8/18, olemme kuitenkin vuosien mittaan poikenneet:

 • Anguilla
 • Aruba –  osana mm. Surinamiin ja Guyanaan suuntautunutta matkaamme 2020
 • Bonaire – osana purjehdusmatkaamme Brittiläisille Neitsytsaarille 2010
 • Cayman Islands – Karibian risteilyllä 2012
 • Curacao –  osana mm. Surinamiin ja Guyanaan suuntautunutta matkaamme 2020
 • Guadeloupe
 • Martinique
 • Montserrat
 • Nevis – uusi TCC-alue 1.1.2022 alkaen, kävimme täälläkin käydessämme St. Kittsillä
 • Puerto Rico
 • Saba, St. Eustatius
 • San Andres & Providencia (Nicaraguan edustalla)
 • St. Barts
 • St. Maarten – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • St. Martin – lentäen toteuttamallamme saarihyppelyllä 2019
 • Turks & Caicos
 • Virgin Islands, British – purjehdusmatka Brittiläisille Neitsytsaarille 2010
 • Virgin Islands, U.S.

Surinamesta Aruballe – koko tarina

Brittiläiset Neitsytsaaret (ja Antigua) 2001

Etelä-Amerikka, Aasia, Afrikka …

Jos 100%, valtiotasolla, alue kerrallaan olisi ainoa tai tärkein bongausstrategiamme, suuntaisimme seuraavaksi Boliviaan ja Paraguayhin, joiden myötä saisimme Etelä-Amerikan ”valmiiksi”. Ne saavat kuitenkin odottaa, ainakin toistaiseksi, joten saattaa hyvinkin olla, että Kolumbia jää viimeiseksi vierailemaksemme maaksi Etelä-Amerikassa.

Cartagena Kolumbia
Katunäkymä Kolumbian Cartagenassa

Aasiaakaan tuskin hetkeen saamme ”valmiiksi”, mutta sillä suunnalla on useampiakin kohteita, joissa todella monet suomalaisetkin ovat käyneet, mutta jotka ovat meiltä vielä kokematta, kuten vaikka Sri Lanka, Filippiinit ja osana Indonesiaa Balin saari. Jos koronatilanne sallii, niin tämä voisikin olla seuraavan matkamme ellei nyt ihan kohdelista, niin ainakin suunta. Itä-Timor ja Papua-Uusi-Guineakin olisivat samalla suunnalla ja ilman koronaa ja sen tuomia haasteita, olisimme voineet harkita niiden sisällyttämistä vaikka samaankin kiertomatkaan, mutta nyt taidamme ainakin aloittaa helpoimmista.
Keväälle 2020 meillä oli jo matka Pakistaniin ja Bangladeshiin varattuna, mutta se sitten luonnollisesti peruuntui. Jos Traveller-matkatoimisto onnistuu tämän vielä joskus lähivuosina järjestämään, niin saatammehan me vieläkin tuollekin suunnalle lähteä. Afganistan sen sijaan taitaa osaltamme olla jo menetetty.

Toistaiseksi viimeisin matkamme Aasiaan suuntautui Tadzikistaniin, Uzbekistaniin ja Turkmenistaniin.

Keski-Aasia – hintoja, hotelleja ja huomioita

Afrikassa meilläkin, kuten useimmilla maailmanmatkaajilla, jotka eivät ole käyneet kaikissa maailman maissa, riittäisikin sitten vielä niin monta valtiota, ettei niitä tässä kannata edes luetella, mutta suosittelen Käydyt maat -sivuamme tältäkin osin – sehän kertoo hyvin myös Käymättömät maat!
Viimeisin matkamme Afrikkaan oli tammikuussa 2019 Gambiaan, Senegaliin ja Guinea-Bissauhin tekemämme reissu.
Itärannikolta saattaisi löytyä yhdistelmä maita, Lesotho, Komorit, Malawi, Mosambik ja Sansibar TCC-alueena, joissa voisi käydä yhdellä tai useammalla reissulla, etenkin jos Aasia osoittautuu koronarajoitusten takia ennakoitua pitempään ennakoitua haastavammaksi suunnaksi.

Linturetkellä Gambiassa

Oseania (tai Tyynenmeren alue) on myös alue, josta jo vuosia sitten totesimme, että tämä taitaa jäädä pääosin näkemättä. Australian ja Uuden Seelannin lisäksi olemme siellä käyneet vain muutamilla saarilla – Galapagoksella, Havaijilla, Pääsiäissaarella ja Ranskan Polynesiassa.

Samoin Antarktis jäänee näkemättä – en vieläkään ole innostunut Draken salmen ylityksestä.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Daniel

  Onnittelut Väli-Amerikan valloituksesta! Jään mielenkiinnolla odottamaan mielipidettänne Punta Canasta. Minulle tuo all inclusive -elämä oli alkuun vähän järkytys, mutta yllättävän nopeasti siihen sitten tottui kuitenkin. Rahaa siellä ei tosiaan saanut kulumaan mihinkään. Santo Domingossa oli huvittavaa huomata, miten metroasemalla oli värejä, fontteja ja asettelua myöten kaikki kopioitu suoraan Madridista – niin vaan entinen emämaa toimii mallina yhä vielä tuollaisissakin asioissa. Parque Enriquillo ja sen pohjoispuolen markkinakadut olivat mukava ja värikäs kokemus, muuten tuo kaupunki jätti ehkä sittenkin vähän pliisun vaikutelman itsestään, vaikka yllätyinkin siitä, että Karibian saarelta löytyy kunnon suurkaupunki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Palaan tuohon Punta Canaan ja all-inclusiveen lähiviikkoina. Santo Domingossakin kävimme, mikä olikin ehdottoman tärkeää, mielestämme, sillä muuten kuva Dominikaanisesta tasavallasta olisi kyllä jäänyt vähintäänkin yksipuoliseksi!

 2. Kattavasti olette tosiaan maailman eri valtioita kiertänyt ja helpot kohteet taitavat käydä vähiin. Itselläni oli joskus alustava suunnitelma lähteä kiertelemään Tyynenmeren saaria, mutta välimatkat tuntuivat ainakin tuolloin sitten kuitenkin liian pitkiltä ja toisaalta aikataloulut haastavilta. Saapa nähdä tuleeko tuollaista reissua koskaan toteutettua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ilman koronaa meillä toki olisi vielä riittänyt valtioita, mutta nyt kun mahdollisten valtioiden lista supistuu koronatilanteen ja -rajoitusten myötä, niin vaikeustaso on kyllä vähän noussut, etenkin kun tosiaan Aasiaa olisi ollut / on seuraavana listalla, eikä sielläkään siis mikä tahansa maa vaan juurikin tietyt maat.
   Tyynenmeren valtioiden kiertäminen vaatii tosiaan aikaa – tässä kuvaus yhden maailmanmatkaaja-ystäväni reissusta sillä suunnalla, aikaan ennen koronaa tietysti.

 3. says: Reissu-Jani

  En ole itse mitään isompaa bongaus-suunnitelmaa koskaan tietoisesti tehnyt, ehkäpä nyt Balkanin alueella kun oli useamman viikon kesälomat niin sitä suunnitteli tietyn rengas reitin missä kävin muutamissa maissa per reissu. No ”täytenä” kohteena on tällä hetkellä vain Eurooppa. suunnittelin joskus että Keski-Ameriikan voisi käydä yhdellä kerralla läpi – vaikkapa 1-2 kuukauden aikana. Tykkään myös viipyä maassa vähintään 1-2 viikkoa enkä niinkään juosta niitä läpi näkien vain lentokentän ja pääkaupungin — muutenhan olisin nähnyt jo valtaosan maailman valtiosta.

  Nyt tämä K näyttää sotkenee hetkeksi kaikki suunnitelmat ja maita pitääkin oikeasti käydä yksi kerrallaan läpi – niin hemmetin vaikeaa on tehdä isompia suunnitelmia ja alkaa rajoilla säätämään eri rajoituksien suhteen. Nyt jos Eurooppa menee taas kiinni, eli matkustus taas rajoittuu Eurooppaan niin pitää alkaa käymään sitten NM alueita läpi. Bucket-listalla riittää nähtävää vielä maailman laajuisesti kunhan vaan tilanne joskus vuosien jälkeen taas palautuu hieman normaaliksi, ehkäpä 2025.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Ensin tuli tuo ajatus koko Euroopasta, etenkin kun se oli saavutettavissa vielä töissä ollessani lyhyilläkin lomilla. Meille useimmiten sellainen viikko, joskus vähemmänkin riittää kohteessa, joka voi kohteesta riippuen olla maa tai alue tai kaupunki. Roadtripit eivät kuitenkaan ole meidän juttumme, joten kovin tarkkaan emme senkään puolesta maita kiertele, mutta ehkä sitten kiinnostavissa kaupungeissa olemme vähän pitempäänkin ja saatamme tehdä retkiä lähiseuduille.
   Tässä K -tilanteessa – kunhan onnistumme täältä Amsterdamin kautta kotiutumaan – meillä seuraavat olemassaolevat varaukset ovatkin taas Eurooppaan, eli niiden suhteen on ehkä kuitenkin toivoa. Aasiakin olisi ajatuksissa kevättalvelle, mutta sen suhteen pitänee nyt hetki ainakin odottaa taas tilanteen asettumista ennen kuin uskaltaa tehdä varauksia.

 4. Onneksi olkoon!
  Kiinnostava tapa tuo alue kerrallaan valmiiksi bongaus. Tuota voisi harrastaa niinkin, että tekisi aina vaikka vuoden mittaisen kierroksen yhdessä maanosassa kerrallaan.
  Itse en ole ollut millään tavalla järjestelmällinen, vaan olen mennyt hetken mielijohteesta milloin minnekin. Aika usein niin, että kappas, tuonne olisi halpoja lentoja.
  Sitten taas kun aikoinaan tuli 15-20 maata per vuosi ja niistä monet oli uusia, niin nyt ehti hurahtaa jopa 4,5 vuotta kokonaan ilman uutta maata eli reissattiin vain vanhoissa.
  Tämä viimeiset pari vuotta nyt on ollut täysi vitsi, mutta kai se tekee välillä ihan hyvääkin ihmiselle opetella paikoillaan olemista. Jaksaa sitten taas tulevaisuudessa reissata.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Tanja!
   Olen pitänyt tästä lähestymistavasta, siitä saa jotenkin tunteen, että on ”saavuttanut jotain”, myös välietappien kohdalla – ja etenkin, kun tuota kaikki maailman maat emme tavoittelekaan emmekä sen myötä tule sitä koskaan saavuttamaan. Vuoden mittaisia kierroksia emme ole harrastaneet, meille on sopinut tämä, että pari viikkoa maailmalla ja sen jälkeen vähintään pari viikkoa taas kotikulmilla. Pitkä oleilu maailmalla tarkoittaisi luultavasti majoitustasosta tinkimistä ja/tai järjestelyjä Suomessa olevan asunnon osalta ja kumpikaan ei ole riittävästi houkutellut, mieluummin neljän tähden hotellissa 2 viikkoa ja reipasta kiertelyä paikallisten oppaiden seurassa, kuin 4 viikkoa 2 tähden hotellissa ja ”kaiken” etsimistä omatoimisesti, mutta mikä sopii yhdelle ei tietenkään välttämättä sovi toiselle.
   Halvat lennotkaan eivät ole olleet meidän juttumme, sillä matkailumme on kuitenkin noin aina ollut vähintään sillä lailla suunnitelmallista, että olemme syystä tai toisesta halunneet noin tiettynä aikana noin tiettyyn kohteeseen, ei niin, että ”haluaisimme lähteä vaan jonnekin”. Tätä nykyä tosin suunnitelmissa on uusi ulottuvuus niin koronatilanteiden kuin koronarajoitusten myötä ja suunnittelujännekin on mennyt hyvin lyhyeksi, kun jo parin kolmen kuukauden aikanakin kaikki voi muuttua niin paljon, ettei sitä voi ennakoida.

 5. Onpa kiva, että saitte jälleen yhden alueen valmiiksi! Innolla odotan teidän Punta Canan / Dommareiden matkakertomuksia. Joo, turhaa lähteä noihin riskimaihin, niin kauan kun on turvallisiakin maita jäljellä. Kyllä tämä korona vaan paljon rajoittaa nyt kuitenkin. Saas nähdä koska sitä oikeasti pääsee taas ulkomaille, kun tietoa on vielä niin vähän tuosta uudesta muunnoksesta, niin niiden tietojen pohjalta en nyt luota rokotteiden tehoon tuon uuden muunnoksen vuoksi, et saadaanko taas olla ihan varpaillaan. Onneksi siihenkin, mikäli nykyiset rokotteet ei tehoa, saataisiin ensi vuoden aikana taas uutta piikkiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Osaltamme tosiaan suhtaudumme, laskentatavasta vähän riippuen, loppuihin 50-55 maahan kuten ruokalistaan, poimitaan sieltä tilanteen mukaan hyvän tuntuisia vaihtoehtoja, tietäen, että emme aio koko listaa käydä läpi :-)

 6. Irakin turvallisuustilanne muuallakin kuin Kurdistanissa ei ole kuulema nykyään niin huono kuin esim meidän matkustustiedote antaa ymmärtää. Seurailen esim. Instassa bloggaria nimeltä Globetrotting detective, joka yksin ja naisena kiertää Irakia. ? Ja opas Haval Qaraman on jatkuvasti turistiryhmiä kierrättämässä ympäri Irakia, siis muuallakin kuin Kurdistanissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Ehkä näin, mutta kun meillä on tarjolla vielä kuitenkin ainakin 50 uutta maata, niin Irak ei taida silti nousta ihan listan kärkeen ihan hetimmiten.

 7. Olen tainnut käydä kolmella Karibian saarella, Aruballa, Curacaolla ja Barbadoksella, ja tykkäsin kyllä tosi paljon kaikista. Mielelläni joskus taas palaisin sinne suunnalle. Luontomatkailua rakastavana haluaisin matkustaa tietysti mieluiten jollekin luontosaarelle. Osaisitko sinä suositella jotain? Itse olen miettinyt esim. St. Luciaa.

  1. says: Jari

   Hei Pirkko,
   tulin juuri Syyriasta ja totesin sen turvalliseksi matkustamiseen.
   Nyt olisi otollinen aika vierailla siellä, eli turisteista ei ole riesaa?
   Jokainenhan tietenkin tekee itse päätöksensä matkustamisessa mutta mielestäni yleinen mielipide ko. maan turvallisuustilanteesta liioiteltuja!

  2. says: Pirkko

   Kiitos Jari tiedosta! Pitääpä ottaa harkintaan – tosin nyt on kesä tulossa ja tuolla alueella taitaa olla aika kuumaa kesäkaudelle, joten mennee ainakin loppusyksyyn.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *