All-inclusive -elämää Punta Canassa

bahia principe luxury esmeralda

Dominikaanisessa tasavallassa asuimme Punta Canassa Bavaron ranta-alueella Bahia Principe Luxury Esmeralda -hotellissa. Bahia Principe tällä alueella koostuu seitsemästä jossain määrin erillisestä hotellista, joskin yhtä ja samaa hotellialuetta ne kaikki ovat, eli koko lomansa voi kevyesti viettää yhdessä ja samassa ”hotellikaupungissa”. Ainoa rajoitus taisi olla, että buffet-ravintolat ovat hotellikohtaisia. Sisäänkirjautuessa saamamme Esmeraldan punaiset hupirannekkeet eivät kelvanneet muiden hotellien buffet-ravintoloihin.

Bahia Principe Punta Cana All-inclusive -elämää Punta Canassa
Klikkaa kartta auki, jos haluat nähdä yksityiskohtia kartalta

Bahia Principe Luxury Esmeralda on kartassa merkitty pinkillä värillä ja se sijaitsee kartan oikeassa alalaidassa. Muihin alueen kuuteen hotelliin verrattuna emme keksineet siitä mitään suurempaa eroa muihin paitsi Bahia Princess Luxury Ambariin. Kuvan oikeassa ylälaidassa punaisella merkitty hotelli oli ainoa, jossa oli omat swim-up altaat alimman kerroksen huoneistoissa. Emme kuitenkaan harmitelleet niiden puuttumista, sillä olisimme kuitenkin uineet isommissa altaissa, joissa pystyi oikeasti uimaan vaikka vähän matkaakin.

Jos olisimme tehneet paljon retkiä, niin Bahia Principe Grand Punta Cana olisi ollut sikäli hyvä valinta, että alueelta muualle suuntautuvat kuljetukset lähtivät ja palasivat sinne, joten kävely- tai automatkaa sinne/sieltä olisi ollut vähemmän. Eihän matka pitkä ollut, mutta hyvin aikaisin aamulla tai pitkän retkipäivän jälkeen illalla tai pimeässä lyhyemmänkin kävelyn olisi voinut skipata. Nuo paksummat viivat alueen teillä kuvaavat ”hotellikaupungin” sisäisiä bussilinjoja, joita saattoi myös käyttää siirtymiseen, ei tosin kovin aikaisin, eikä kovin myöhään,. Vuorokauden ajasta riippumatta saattoi kuitenkin aina pyytää kuljetusta jonkun hotellin vastaanotosta, hotellipojat sitten ajelivat paikasta toiseen pienillä sähkökäyttöisillä autoilla.

Emme oikein olleet varautuneet näin isoon alueeseen – ja olimme hotelliin päätyneetkin puolivahingossa, sillä hotellivalinnan teki Starlight Tours, emmekä siihen puuttuneet. Hyväksyimme all-inclusiven, sillä se tuntui olevan Dominikaaniselle tasavallalle tyypillistä ja maassa maan tavalla. Emme myöskään olleet koskaan asuneet all-inclusivessa, joten ajattelimme myös, että uutena asiana sekin on kokemisen arvoista.

All-inclusive -elämää Punta Canassa
Bahia Princess Luxury Ambar

Bahia Principe Luxury Esmeralda

Hotellille saapuessamme lentokenttäkuljetuksemme jätti meidät ”keskushotellille” ja pitkästä lennosta ehkä jossain määrin väsähtäneinä asetuimme sisäänkirjoittautumisjonoon, olimmehan Bahia Principe -hotellissa kuten pitikin. Aikamme jonotettuamme tuli vuoromme, mutta silloin selvisi, että olimme väärässä hotellissa ja jouduimme vielä hetken odottamaan kuljetusta oikeaan hotelliin – ja jonottamaan hetken uudelleen. Syytämme, paitsi ihan vähän itseämme, myös ensimmäisen hotellin hotellipoikaa, joka otti laukkumme huostaansa, ettei hän kysynyt, että minne olimme menossa eli mitkä olivat oikeat sanat Bahia Principe -alun jälkeen. No lopulta pääsimme kuitenkin asettumaan talon 97 kolmanteen kerrokseen. Tosin meidät sinne saattanut henkilö ihmetteli puolestaan sitä, että olimme saaneet kolmannen kerroksen huoneen ja ehdotti, että heti seuraavana aamuna menisimme vaatimaan huonetta 1. kerroksesta. Hissejä ei näet ollut ja kaveri oli ehkä itse hetkellisesti kovilla raahatessamme yhden yhteisen ison matkalaukkumme perille. Meille kolmas kerros kelpasi ihan hyvin, tulisihan sen myötä käveltyä päivittäin portaita vastapainoa all-inclusiven buffet-aterioille!

Huoneemme oli tilava, kuten myös sen kylpyhuone, jossa oli niin amme kuin suihkukin. Veden lämpötilan – tai sen säädön kanssa – oli ajoittain haasteita, hetkittäin vesi oli kiehuvan kuumaa, seuraavassa hetkessä taas melkein kylmää, mutta siitäkin selvittiin. Pieni parvekekin meillä oli ja näköala hotellimme ja seuraavan hotellin väliseen puistoon. Ilmastointi toimi hyvin ja huomaamattomasti.

All-inclusive -tyyliin minijääkaapin sisältökin kuului hintaan ja jääkaappi myös täytettiin päivittäin, eli siinä kun matkoillamme välillä ainoat päivittäiset ostokset ovat muutama kevytkokis ja olut, niin täällä ei tarvinnut niitäkään itse ostaa. Television kaukosäätö sen sijaan ei tuntunut kuuluvan hintaan, mutta siitäkin selvittiin hengissä. Yritimme sitä pari kertaa kysellä, huonolla menestyksellä.

Wifi oli sekin tasokas ja pienellä yrittämisellä ilmaisenkin wifin sai toimimaan kaikilla laitteilla. Tarjolla olisi ollut myös maksullinen wifi, mutta siihen emme sitten tutustuneet, kun ilmainenkin wifi riitti vaikka Suomen televisio-ohjelmien katsomiseen.

All-inclusive -elämää Punta Canassa
Bahia Principe Luxury Esmeralda
Bahia Principe Punta Cana
Kahdelle riittävän tilava huone
Bahia Principe Punta Cana
Iltanäkymä lähimpään vesipuistoon – olemmeko hotellissa vai Disneylandissä :-)

Päivät hotellialueella

Hotellialueella viettämämme päivät, siis kaikki Dominikaanisessa tasavallassa viettämämme päivät yhtä lukuunottamatta, olivat enemmän tai vähemmän samanlaisia. Aamiainen lähiravintolassa, pieni retki hotellialueella tai rannalla, lounas lähiravintolassa tai rannan buffet-ravintolassa, joka sekin oli käytettävissämme. Iltapäivällä ainakin osa ajasta altaassa, iltapäivätauko ja illallinen joko lähiravintolassa tai muutamana iltana erikseen varattavissa ravintoloissa. Ravintoloiden lisäksi alueella oli myös kahviloita ja tietysti allasbaareja. Monelta osin all-inclusive -elämä oli mielestämme kuin elämä risteilyaluksella, mutta tuon kahvilan osalta all-inclusive oli kokemiamme risteilyaluksia reilumpi. Kahvitkin, erikoiskahvitkin kuuluivat hintaan siinä missä risteilylaivojen juomapaketit ovat tavanneet käytettävyydeltään osaltamme aina loppua juuri niiltä osin kuin olisimme niitä halunneet käyttää, eli erikoiskahvit ja minibaarin juotavat!

Hotellialueella retkeillessämme katsastimme myös naapurihotellien uima-altaita ja tietysti niiden miljöitä noin muutenkin ja vierailimme joskus alueella siellä täällä olevissa pienissä kaupoissa, mutta kahvia, sikareita, lisää vaatteita tai rantaleluja emme tarvinneet. Jääkaappimagneetin ostimme varoiksi jo täältä, eipä sitten tarvinnut etsiskellä sitä pääkaupunki Santo Domingoon tekemällämme retkellä. Keskellä hotellialuetta oli pieni mangrovemetsäkin, jossa saattoi nähdä muutamia lintujakin, hyvällä tuurilla.

Mangrove Bahia Principe Punta Cana
Mangrovea

Bahia Principe Punta Cana

All-inclusive -elämää Punta Canassa
Pieniä liskoja näkyi melkein päivittäin talomme edustalla – muttei huoneessaamme :-)

Rannalla tai uima-altaalla

Ranta-alue hotellin edustalla ei enää kuulunut hotellille, eli ranta oli yleinen ranta ja hotelli katsoikin asiakseen varoitella siitä erilaisilla kylteillä hotellin alueelta rannalle siirryttäessä. Etenkin rannan kauppiaita pitäisi varoa, hotelli ei vastaisi heidän myymiensä tavaroiden laadusta! Uskaltauduimme kuitenkin kävelemään rantaa suuntaan ja toiseen ja tarkastelemaan elämää rannalla, eli yläilmoissa veneen perässä vedettävillä laskuvarjoilla lentäviä rohkeita turisteja ja siellä täällä silloin tällöin ryhmässä zumbaavia reippailijoita. Yleisin harrastus oli kuitenkin valokuvien ottaminen, joko selfietikulla tai kaverin avulla. Aallot täällä eivät rantapäivinämme ehkä olleet yhtä hurjia kuin vaikka muutama vuosi sitten Guineanlahdella. Varovaisina ja hiekasta kovin paljon piittaamattomina jätimme kuitenkin uimisen uima-altaille ja tyydyimme ihailemaan muiden suorituksia Karibianmeren aalloissa.

Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla Punta Cana rannalla

Uima-altaat olivat luonteeltaan vähän erilaisia. Meitä lähin allas sopi meille parhaiten, sillä se oli melko rauhallinen ja kuitenkin riittävän iso uimiseen. Seuraava allas rantaan päin oli Adults Only, mutta hyvin pieni, eli siinä saattoi vaan kastautua. Suurimmat altaat rannan lähellä taas olivat levottomampia ja meluisampia, sillä niissä järjestettiin niin jumppia kuin bingoja ja vaikkei mikään sellainen olisi ollut meneillä, niin taustamusiikki vähintään huolehti metelistä. Koko alueen kaikkien hotellien kaikkia uima-altaita saattoi halutessaan käyttää.

Bahia Principe Punta Cana Bahia Principe Punta Cana Uima-altaalla All-inclusive -elämää Punta Canassa Uima-altaalla All-inclusive -elämää Punta Canassa

Uima-altaalla All-inclusive -elämää Punta Canassa
Altaan sulkeutuivat illalla, mutta olivat maisemina kauniita myös illalla

Buffetruokaa ja erikoisravintoloita

All-inclusiven osalta olimme enemmän tai vähemmän huolissamme siitä, että kun ruokaa on käytännössä tarjolla vaikka koko ajan ja erityisesti buffet-pöydissä vaihtoehtoja oli oikeasti loputtomiin, niin osaisimmeko syödä niin järkevästi, ettei 5 päivän all-inclusive -lomasta kertyisi 5 lisäkiloa. Omalta osaltani päädyin pääosin yhden lautasen ja paljon mangoa käsittävään ratkaisuun, joka toimikin melko hyvin. Niin täällä Punta Canassa, kuin Cartagenassa, jonne matkamme jatkui, söin päivittäin mangoa varmaan enemmän kuin yhden kokonaisen hedelmän. Mango, jota ei ole yritetty saada jotenkin syöntikypsäksi vasta sen jo matkattua Suomeen ja jonka joku on kauniisti leikannut – on vaan niin hyvää! Suomessa olen pettynyt mangoon sen verran usein, etten nyttemmin sitä oikeastaan marketeista ostakaan.

Bahia Principe Punta Cana
Buffet-ravintoloissa oli mahdollisuus valita pöytä ulkoa tai sisältä

Leipää All-inclusive -elämää Punta Canassa

Aamiaiskokki All-inclusive -elämää Punta Canassa
Aamiaiskokki paistaa amerikkalaisia ohukaisia. Lounaalla ja illallisella kokilta saattoi tilata esimerkiksi pastaa ja määritellä haluamansa kastikkeen itse. Myös asiakkaiden piti käyttää maskeja muualla kuin omassa pöydässä ja käyttää muovihanskaa ottaessaan ruokaa buffetista.

Aamiainen All-inclusive -elämää Punta Canassa Mangoja All-inclusive -elämää Punta Canassa

Aamiainen All-inclusive -elämää Punta Canassa
Pirkon tyypillinen aamiaislautanen Punta Canassa, lisäksi appelsiinimehua ja teetä

Erikoisravintoloihin piti tehdä pöytävaraus etukäteen. Oleilimme kuitenkin alueella vain 4 iltaa saapumisillan jälkeen, joista niistäkin yhtenä tulimme takaisin Santo Domingosta niin myöhään, ettei ravintolavaraus sille illalle ollut järkevä, joten teimme vain kaksi illallisvarausta näihin, yhden Bella Italiaan ja toisen Garden Circus Grill -nimiseen ravintolaan. Italialaisessa testasimme pizzaa Napolin vierailumme innostamana ja annoimme sille ellei nyt 10 niin ainakin 8 tai 9 pistettä, eli pizzat olivat ihan ok. Suklainen jälkiruoka sen sijaan oli rakenteeltaan kuin olisi vaahtomuovia syönyt, eli ei pisteitä. Erikoisravintoloissa alkoholijuomat eivät kuuluneet hintaan – buffetravintoloissa olut ja halpa viini kuului.
Garden Circus Grill -ravintola oli tyyliltään amerikkalainen, mutta sen hampurilainen olematon ja kuiva. Jälkiruokaa emme enää siellä riskeeranneet vaan poikkesimme kotimatkalla vielä lähiravintolassamme ja söimme pienen valikoiman buffet-pöydän jälkiruokaherkkuja tuonakin iltana!

Bella Vista
Napolilaista (?) pizzaa Dominikaanisessa tasavallassa
Garden Circus Grill
Vähemmän onnistunut ateria Garden Circus Grill -revintolassa

Retkiä

Hotellialueen ulkopuolelle oli tarjolla erilaisia, useimmiten tietysti ranta- tai uintipainotteisia retkiä. Olimme kuitenkin alueella vaan neljä päivää ja halusimme käydä Santo Domingossa, johon kului yksi päivä, joten emme ostaneet muita retkiä, emme Saonan saarelle, emme Party Boatille, emme rantaretkelle hiekkakirpuilla, emme delfiinejä emmekä kesyjä apinoita katsomaan emmekä Coco Bongo -diskoon, Santo Domingon retken ostimme hotellilta, mutta oikeastaan se olisi kannattanut ostaa vaikka lentokenttäkuljetukset meille järjestäneeltä Caribbean Shuttlelta, joka olisi taannut max 15 hengen ryhmäkoon ja kieletkin olisivat saattaneet rajoittua englantiin ja espanjaan.

Bahia Principe Luxury Esmeralda -päivien jälkeen olemme taas yhtä kokemusta rikkaampia, eli tiedämme nyt myös minkälaista on viettää aikaa all-inclusive -hotellissa. Eikä nyt niin, että sekään varsinaisesti kärsimystä olisi ollut, mutta todennäköisesti emme ihan heti halua kerrata kokemusta. Pidämme siitä, että aamiaista lukuunottamatta, päivän ateriavaihtoehdot ovat teoriassa mitä vaan, ja siitä, että hotellin ovelta aukeaa oikea maailma, ei hotellikaupunki. All-inclusivessa kaikki on vähän liian valmista ja elämä tapahtuu vähän liikaa all-inclusive -kuplassa, meidän makuumme. Hyvänä puolena joku voisi pitää, että matkan hinta on – Santo Domingon retkeä ja jääkaappimagneettia lukuunottamatta – tiedossa etukäteen, eli rahaa ei enää perillä kulu yhtään, mutta silläkään ei nyt meille erityisesti olisi ollut väliä.

Punta Cana rannalla

Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Minullakin on vain yksi kokemus all-inclusive elämästä – viime keväältä Malediiveilta. Vaikka atolli on Malediivien suurimpia ja siellä oli lähes 200 huvilaa (alkaen 140 neliöstä omalla uima-altaalla), niin turisteja oli todella vähän – ehkäpä 10 huvilassa oli väkeä (lähinnä venäläisiä), jotenka ruuhkaa ei ollut missään suhteessa ja atollin vehreä luonto toi myös omaa yksityisyyttä oleskeluun. Onneksi lounas- ja illallisbuffetit oltiin vaihdettu ala carte annoksiin, vain aamiainen oli buffaa. Koska väkeä oli niin vähän niin henkilökunta oppi hyvin tuntemaan meidät ja minkälaista ruokaa halusimme ja baarissa kysyttiin aina ”Same as yesterday, sir?” eikä mikään asia ollut koskaan ongelma (mm. tehtiin lonkeroa baarimikon kanssa). Lisäksi koska henkilökunnalla oli aikaa he huomattuaan että syödään kaikkea ruokaa listalta he ehdottivat ohi listalta omia intialaisia ja malediivien suosikkeja. Hyviä olivat. Olo tuolla resortissa oli viikon ajan ihan mukavaa, vaikka ajankulumisen ”ongelmaa” hieman pohdin… ja fiilis oli ikäänkuin että olisi ollut oma hovimestari/baarimikko/tarjoilija aina hoitamassa tilaukset..

  Mutta tuo teidän Dominikaanien AI näyttää vähän turhan liian isolta ja ruuhkaiselta paikalta – minulle. Muutama kaveri on tuollapäin AI käynyt eivätkä poistuneet pariin viikkoon alueelta. Ei kiitos minulle. Ehkäpä jos vielä joskus Ai käydään niin valitsisin hyvin pienen kohteen — mutta ”never say never again”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meillekin tämä oli vähän niinkuin kokemus, joka sopi erityisesti Domikaaniseen, koska nuo ovat siellä niin yleisiä. Ja tosiaan, tuolla ei väestä ollut pulaa, taitaa olla tätä nykyä yksi jenkkien suosituimpia kohteita, koska koronatilanne on (tai siis ainakin oli tuohon aikaan) aika hyvä ja muodollisuudet pieniä. Tosin jenkit tarvitsevat paluutestin, mutta senkin all-inclusive näytti järjestävän.

 2. Hauska lukea teidän all-inclusive kokemuksesta. Meillä ei niitä toistaiseksi ole yhtään, ja aika monta reissuvuotta teilläkin siihen ensimmäiseen meni. Hienolta tuolla näyttivät sekä altaat että tuo yleinen ranta. Tuo olisi omiaan ns. akkujen lataamiseen ja todelliseen rentoutumiseen. Meidän mielenkiinnonkohteet ovat sellaisia, että muut kohteet menevät kyllä ohi, vaikka eipä sillä, mikä jottei tuollakin olisi varmasti viihtynyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Emmekä tätäkään all-inclusive varsinaisesti tähtäimessä olleet etsimässä, vaan se tuli nyt enemmän sen takia, että se on Dominikaaniselle tasavallalle kovin tyypillinen majoitusmuoto, sillä länsituristeille sopivaa tarjontaa etenkään noissa rantakohteissa ei juuri muussa muodossa ole. Ja tietysti niin, että kun kaikki hotellit ovat all-inclusive niin muita ravintoloita ei sitten kannata lähimaillekaan perustaa. Santo Domingo taitaa olla ainoa alue, jossa voisi matkailla ”normaalisti”, mutta siellä taas rannat ovat kauempana.

 3. Me varattiin Dommareihin pelkät reittilennot ja ensin oli tarkoitus majoittua jossain vuokratussa asunnossa, mutta kun tosiaan niitä etsiessä törmäsin yhä enemmän vain näihin all inclusive kohteisiin, niin päädyin lopulta sitten siihen. Se tuli lopulta halvemmaksi ostaa ne erikseen kuin pakettimatkan. Olihan se helppoa just tuon takia, että rahaa ei perillä kulunut yhtään mihinkään ja sai vaan kävellä ravintolaan eikä aika mennyt sopivan ravintolan etsimiseen. Lapselle oli leikkipaikat ja uima-altaat, helppoa ja rentoa. Uusi kokemus meillekin, mekin tykätään vaihtaa paikkaa ja nähdä sitä aidompaa menoa eikä hotellin muureja, mutta olihan tuo sitten kunnon rentoutusloma. Viimeisin reissu ennen koronaa. Yhdessä tuon kaltaisessa paikassa (missä asuitte), käytiin maaseutu retkellä hakemassa porukkaa ja olihan se ihan valtavan kokoinen alue, huuuhh! Meidän hotelli oli pienempi, ehkä ihan sopivan kokoinen. Mutta tosiaan on sitten näitä, jotka ei noilta hotellialueilta poistu mihinkään koko loman aikana, musta ei olis siihen. Jos kaipaan pelkkää akkujen lataamista, voisin tämänkaltaiseen matkaan uudestaan päätyä, mutta uutta tapaa siitä ei tule vaihtelunhalun vuoksi :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Näinhän se taitaa Dominikaanisen kohdalla olla, että vaihtoehtoina on all-inclusive … tai all-inclusive.
   Toisaalta paikan iso koko tarjosi sentään kävelyretkille vaihtoehtoja, eli ei tuo ”hotellikaupunki” sinänsä ehkä noista pahin vaihtoehto ollut :-)

 4. Minä en ole vielä koskaan uskaltautunut all inclusiveen ja tekstisi muistutti taas hyvin, että miksi. Minua kauhistuttaa ajatus suljetusta alueesta, jonka ulkopuolella ei ole juuri mitään, vaan kaikki palvelut etsitään siltä alueelta. Joskus aikaa sitten katselin Meksikoa mahdollisena matkakohteena ja sielläkin all inclusive tuntui olevan yleisin vaihtoehto. Ehkä sitä täytyy jonain päivänä kokeilla, että tietää mitä arvostelee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Noissa maissa, Dominikaaninen tasavalta ja ilmeisesti jossain määrin myös Meksiko, ainakin Meksikon rantakohteet, taitavat olla sellaisia, että keskivertolänsituristin toivoma taso majoituksilta ja ruokailuilta eroaa sen verran paikallisesta normista, että näiden tarpeiden tyydyttämiseksi on syntynyt näitä isojakin all-inclusive ”kaupunkeja”. Ja sitten tietysti ne olemassaolollaan vaikuttavat siihen, että muita ravintoloita ei lähiseudulle synny, sillä asiakaskuntaa ei ole.
   Jos nyt jossain määrin näissä kohteissa vielä all-inclusiveja ymmärtäisikin, niin Euroopassa, vaikka Kanarialla ja Espanjan aurinkorannikolla, niitä varmaankin olisi jo ihan eettisistä syistä hyvä välttää, valita ”tavallinen” hotelli ja tukea paikallisia ravintolayrittäjiä valitsemalla illallispaikat lähikaduilta.

 5. Haha, tämä postaus viihdytti. Samanlainen ajatus itsellänikin, että ehkä sitä pitäisi kerran elämässä kokeilla. Aika Disneylandilta kyllä vaikuttaa, että en ehkä kovin montaa päivää kestäisi.
  Tuo Janin kertomus Malediiveilta kuulosti kyllä sellaiselta, että saattaisin tykätäkin. Se voisi mennä lomana tästä reissuelämästä, kun pääsisi kuitenkin tutustumaan työntekijöihin ja olisi vähän yksilöllisempää meininkiä ja omaa rauhaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Oliko se nyt niin, että kaikkea pitää kokeilla kerran paitsi huumeita ja jotain … no ainakaan tämä all-inclusive -kokeilu ei ollut kovin vaarallista ja kuten totesit, välillä ihan viihdyttävääkin. Tarkkaan ottaen, vaikka aktiivisessa muistissa tämä tuntuikin ensimmäiseltä all-inclusive -kokemukselta, siis vuosikymmeniin, niin nyt kun Jani ja häneen viitaten Sinäkin asiasta muistutitte, niin olemmehan mekin joskus olleet Malediiveillä, resortissa, joka sekin tietysti oli all-inclusive. Mutta saari oli pieni ja tunnelma siellä oli vähemmän ”teollinen”.

 6. En ole ikinä ollut All Inclusive -paikassa. Itseäni ne ei houkuta, mutta ei pidä koskaan sanoa ei koskaan. Pikkulapsi -perheelle nuo konseptit ovat varmasti helppoja ja toimivia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Eivät tosiaan ole meidänkään suosikkivaihtoehto, mutta tämä meni nyt kategoriaan maassa maan tavalla :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.