Maailma muuttui 1.1.2022

tccmtpfeature

Maailma, tai tarkkaan ottaen kahdenkin maabongausjärjestelmän aluelistat muuttuivat hiukan vuoden 2022 alusta.

Lyhyt kertaus, yleisimmät järjestelmät tällä alueella ovat Nomadmania, Travelers’ Century Club ja Most Traveled People. Nomadmania jakaa maailman tätä nykyä 1301 alueeseen, Travelers’ Century Club vuodenvaihteen muutosten jälkeen 330 alueeseen ja Most Traveled People, samoin vuodenvaihteen muutosten jälkeen, 1013 alueeseen.

Nomadmania-järjestelmä uudistui joitakin vuosia sitten perusteellisesti – ja samassa yhteydessä sen aikaisempi nimi, The Best Travelled People, muuttui Nomadmaniaksi. Tuolloin tehty uudistus tuntuu kestävän aikaa, sillä siompia muutoksia järjestelmään ei sen jälkeen ole tullut. Muutoksen yhteydessä tuossakin järjestelmässä selkeytettiin myös sääntöjä, joiden perusteella alue määritellään, joten jatkossa alueiden määrän muuttuminen heijastaneekin sitten todellisia muutoksia maailmassa.

Travelers’ Century Clubin järjestelmän säännöt koskien alueiden määräytymisestä on julkaistu Travelers’ Century Clubin sivustolla. Alueiden määrittelyssä huomioidaan niiden hallinnollinen status, alueen yhtenäisyys ja joissain tapauksissa asukasluku. Saaret, jotka ovat riittävän kaukana (200 mailia) tai joiden väkiluku on yli 100 000, ovat omia alueitaan. Erityisesti tuon saaristatuksen takia Euroopassa on paljon TCC-alueita, kuten nyt vaikka Sisilia, Sardinia ja Baleaarit.

Most Traveled People -järjestelmää on kritisoitu vuosien mittaan aluemääritystensä osalta epätasaiseksi ja epädemokraattisesti – päätökset taitaa edelleen tehdä järjestelmän perustaja yksin. Esimerkiksi Euroopan osalta osa maista on jaettu alueisiin lääneittäin tai kantoneittain, mutta toisaalta isojakaan Itä-Euroopan maita ei ole jaettu osiin.

TCC / Saint Kitts ja Nevis

Travelers’ Century Clubin alueiden määrä kasvoi vuodenvaihteessa yhdellä, kun Saint Kitts ja Nevis jaettiin kahteen alueeseen, eli kumpikin saari on jatkossa oma TCC-alueensa. Perusteluna jaolle mainitaan Nevisin saaren ”jatkuva eroamistunnelma”. Erosta on jo kerran äänestettykin, mutta tuolloin äänestystulos, 62% jäi jonkin verran vaadittavasta 2/3 äänistä. TCC:n sääntöjen liittovaltiosäännön mukaisesti Nevis on jo nyt erotettu omaksi alueekseen.
Jo Saint Kitts ja Nevis on maana maailman kahdeksanneksi pienin. Nevis olisi itsenäistyessään pinta-alaltaan maailman kuudenneksi pienin.

TCC Nevis

Keväällä 2018 lensimme Sint Maartenilta päiväseltään Saint Kittsille, mutta ehdimme tuon päivän aikana käväisemään myös Neviksen saarella. Nevikselle lähdimme pitkälti hetken mielijohteesta emmekä edes selvittäneet kovin tarkasti lautta-aikatauluja, sillä näyttihän noita nyt kulkevan. Kulkikin, mutta jotkut yhteydet olivat hitaampia kuin toiset ja hetken jo ehdimme olla huolissamme, että miten paluulentomme kanssa käy, mutta asioillahan on tapana järjestyä, joten kyllä me ehdimme hyvin vielä illaksi takaisin Saint Kittsille ja edelleen Sint Maartenille.

Nevis-pisteen myötä TCC-aluesaldomme ovat tammikuussa 2022 202/203 (P/L).

Nevis
Alexander Hamilton oli yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä. Nyttemmin Nevis on saavuttanut kyseenalaista kuuluisuutta veroparatiisina. Siinä missä monet Britanniaan kuuluvat saaret ovat joutuneet siivoamaan toimintaansa Saint Kitts ja Nevis itsenäisenä valtiona ei ole Britannian käskyvallassa.

Lue lisää (myös) retkestämme Neviksen saarelle tästä jutusta.

Edelliset lisäykset TCC-alueisiin ovat olleet Etelä-Ossetia ja Austral-saaret (2020), Akrotiri ja Dhekelia Kyproksella ja Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret eteläisellä Atlantilla (2018) ja Socotra (2016).

Jutun otsikkokuva on muuten ote kartasta, johon on merkitty kaikki maailman TCC-pisteet. Karttaa pääset tarkastelemaan paremmin tästä.

MTP / Iran, Mongolia, Peru, Tsad

Most Traveled People -järjestelmän uudet alueet vuoden 2022 alusta muodostuvat Iranin, Mongolian, Perun ja Tsadin jakamisesta alueisiin. MTP-järjestelmä on jo muutamien vuoden ajan perinteisesti vuodenvaihteessa jakanut maailman suurimpia maita alueisiin ja näiden neljän maan jaon myötä aluejako on toteutettu 20 suurimman maan osalta. Seuraavat neljä maata olisivat Niger, Angola, Mali ja Etelä-Afrikka, joista Etelä-Afrikka tosin onkin jo jaettu 9 alueeseen.

mtp 2022 TCC MTP 2022 muutokset

Alla esimerkkeinä Iranin, Mongolian ja Perun nyt toteutetut aluejaot MTP-järjestelmässä:

Iran MTP TCC MTP 2022 muutokset Mongolia MTP TCC MTP 2022 muutokset Peru MTP TCC MTP 2022 muutokset

Iranissa kävimme syksyllä 2015. Teheranista jatkoimme matkaa bussille mm. Isfahaniin ja Shiraziin, joten Iranin nyt 5 alueesta tulimme käyneeksi kahdella.

Mongoliassa kävimme kesällä 2018. Saavuimme maahan junalla Pekingistä joten Mongoliankin osalta olemme tulleet käyneeksi kahdella alueella viidestä, sillä nousimmehan junasta jokaisella pysäkillä jaloittelemaan :-)

Perussa kävimme maailmanympärimatkamme yhteydessä syksyllä 2013 niin Limassa kuin Cuscossa, joten Perustakin ropisi uuden aluejaon myötä kaksi aluetta Perun tapauksessa kahdeksasta.

Iran Isfahan
Isfahan oli ehkä kaunein näkemistämme Iranin kaupungeista
Mongolia
Mongoliassa päädyimme puolivahingossa kulkemaan ratsun selässä vähän pitemmänkin matkan
Cusco
Cuscossa päädyin kanniskelemaan lampaita – ja syömään marsua

Näiden lisäpisteiden myötä MTP-pistesaldomme (laskettu vain Pirkon osalta) nousi lukuun 320.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Mikä noista on yleisimmin käytössä oleva järjestelmä, ja onko teillä jokin, mitä erityisesti seuraatte? Tavallaan tuo suurien maiden jakaminen osiin kuulostaa minusta järkevältä. Jos vaikka on tehnyt viikonloppumatkan Viipuriin, niin kovin vähän sitä on Venäjää siinä ehtinyt nähdä…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Noadmania lienee näistä nykyisin suosituin ja sellaisenakin järkevin valinta. Lisäksi se sisältää nuo kaikki muutkin. Omalta osaltani pidän TCC:n listaa ensisijaisena, sillä se oli se lista, jolla harrastuksen jossain määrin vakavissani aloitin. MTP:tä pidän oikeastaan järkevän valinnan vastakohtana, sillä se jakaa eri maita edelleen aika mielipuolisen tuntuisesti osiin tai sitten ei ja sen lisäksi se sisältää ihan muitakin kohteita kuten vaikka YK:n päämajan tai Mount Athoksen luostarin, eli siinä on vähän yhdistelmää maista, alueista ja nähtävyyksistä. Jos nyt haluat aloittaa, niin Nomadmania, ehdottomasti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.