Asturian pienet rannikkokaupungit

Asturia feature

Pressimatka: Espanjan matkatoimisto ja Turismo Asturias

Espanjassa, Asturian maakunnassa, Atlantin rannikkoa reunustaa pienten toinen toistaan kauniimpien kylien ja kaupunkien helminauha. Me vierailimme kolmessa kaupungissa Asturian itärannikolla ja kolmessa länsirannikolla kahden päivän aikana luonnonpuistoretkiemme yhteydessä, mutta toki näistä voi poimia vaan yhden tai pari – tai jos pitää ajamisesta käydä vaikka kaikissa samana päivänä. Ehkä valitset ensimmäisen yöpymispaikan lännestä Luarcasta ja viimeisen idästä Llanesista tai päinvastoin?

Muitakin kivoja pieniä kaupunkeja Asturiassa varmasti on, mutta ehkä näiden kuuden myötä saat ainakin tuntumaa valikoimaan ja saatathan löytää oman suosikkisi jo näistäkin! Kaupungit on tässä esitelty lännestä itään, eli Luarcasta Llanesiin.

Luarca

Luarcan pienet valkoiset talot reunustavat kaupungin suojaisaa satamaa. Toisin kuin joissain muissa rannikon pienissä kaupungeissa täällä satama lukuisine laivoineen on osa kaupungin elämää myös tänään. Kaupunkia halkoo myös pieni joki, jonka ylittävät lukuisat pienet sillat.
Rannan – ja jokirannan – lukuisissa tavernoissa virtaa asturialainen siideri, mutta sen rinnalla on toki tarjolla myös paikallisesti pyydettyä kalaa.

Korkealla kaupungin yllä on majakka, pieni Atalyan kappeli ja  merellinen hautausmaa. Luarcan ehkä kuuluisin asukas, Nobel-palkittu Severo Ochoa on haudattu hänkin tänne, oppaamme mielestä yhdelle maailman kauneimmista – no tai ainakin Espanjan kauneimmista – hautausmaista.
Severo Ochoa sai lääketieteen Nobelin vuonna 1959 RNA:n ja DNA:n syntyä koskevasta tutkimuksesta.

Luarca
Näkymä Luarcaan vähän kaupungin yläpuolelta

Luarca Asturia rannikkokaupungit Luarca Asturia rannikkokaupungit

Luarca

Cudillero

Cudillerossa ajan ja paikan taju saattaa hetkeksi alas kylään laskeuduttaessa hämärtyä. Olimmeko nyt siis Espanjassa ja Asturiassa, vai ehkä Italiassa, Cinque Terren alueella tai Amalfin rannikolla? Jotain niin samanlaista on kylässä, jossa pienet värikkäät talot kiipeävät lahden poukamasta ylös vuorten rinteille. Yksi asia kuitenkin erottaa, ainakin vielä, Cudilleron ja Italian rannikon pienet kylät: täällä ei ole ruuhkia!

Autolla kylään saapuessa kannattaa kuitenkin etukäteen selvittää reitit ja pysäköinti. Kylään voi ajaa alas satamaan kaupungin mutkittelevia katuja pitkin, mutta pysäköintipaikat ovat pienen matkan päässä satamassa. Samoja katuja ei saa ajaa takaisin, joten pysäköintipaikalta matka jatkuu menosuuntaan, moottoritielle – paitsi tietysti, jos olet jo tullutkin kaupunkiin siltä suunnalta.

Cudillero on edelleen myös kalastajakylä, eli kylän pienessä satamassa on kalastusaluksia ja merellisessä kylässä on tietysti myös komea majakka.
Kylän aukiota reunustavat paitsi värikkäät aina korkeammalle ja korkeammalle kiipeävät talot, myös monet ravintolat ja onpa täällä muutama matkamuistoja ja paikallisia tuotteita myyvä myymäläkin, eli sen verran turistinen tämäkin kylä jo on. Mutta toisaalta, kyllähän nälkäinen turisti jotain aina kaipaakin, vähintään kupin kahvia ja ehkä jotain pientä muistoksi tai tuliaiseksi näin kauniista kylästä!

Cudillero Asturia rannikkokaupungit Cudillero Asturia rannikkokaupungit Cudillero Cudillero

Avilés

Tarkkaan ottaen Avilés Asturian kolmanneksi suurimpana kaupunkina ei ehkä kuuluisi listalle pienet rannikkokaupungit, mutta koska vietimme – toisin kuin isommissa kaupungiessa Gijónissa ja Oviedeossa Aviléssakin vain muutaman tunnin, niin sisällytän sen nyt kuitenkin tälle listalle.

Avilés on vanha teollisuuskaupunki, joka maailman siltä osin muuttuessa törmäsi isoihinkin haasteisiin. Kaupunki sai kuitenkin tukea, jota käytettiin mm. vanhan kauniin, jo aika pahastikin ränsistymään päässeen kaupungin kunnostamiseen.

Paitsi vanhasta kaupungistaan Avilés tunnetaan Oscar Niemeyerin suunnittelemasta kulttuurikeskuksesta, jossa ei ole mitään tavanomaista. Kulttuurikeskuksen suunnittelusta kerrotaan tarinaa, että kuuluisa Brasilian uuden pääkaupunginkin suunnitellut arkkitehti kaupungissa vieraillessaan piirsi ensimmäisen luonnoksen sittemmin toteutetusta kulttuurikeskuksesta lautasliinaan. Emme olleet kaupungissa niin pitkään, että olisimme käyneet kulttuurikeskuksessa missään tapahtumassa, mutta jo lyhyellä vierailullamme alueella näimme miten nuoret kiirehtivät keskukseen tanssipukujaan kantaen ja miten kaupunkilaiset viihtyivät keskuksen kahvilassa. Aukion laidalla on myös ovelasti toteutettu yksinkertainen kehys, josta näkee Avilésin terästehtaan korkeat piiput. Kaupungin eri osat yhdistyvät toisiinsa täällä.

Jos saavut Avilésiin autolla, niin Niemeyer -keskuksen iso paikoitusalue voikin olla hyvä valinta. Kulttuurikeskuksen aukiolta voit ylittää Avilés-joen kaunista siltaa pitkin, mutta muista vielä katsoa taakse päin, jotta näet Niemeyer -keskuksen myös joelta päin. Sen jälkeen voitkin jatkaa matkaa Avilésin keskusaukiolle ja kaupungin kauniisiin puistoihin. Kaupunkikuvassa huomaat ehkä, että Aviléssa on suosittu varjoisia katettuja käytäviä ja vaikka puiston nurkalla voit vaikka tutustua Asturialle tyypillisiin vihannesten ja maissin säilyttämiseen tarkoitettuihin vajoihin. Näitä jalustalle nostettuja vajoja on kyllä siellä täällä ihan kaupungillakin, eli pidä silmäsi auki!

Avilésin ja Lastresin väliin jääkin sitten jo Asturian suurin kaupunki Gijón, mutta siitä enemmän omana juttunaan vähän myöhemmin.

Aviles Asturia rannikkokaupungit AvilesAviles Asturia rannikkokaupungit Aviles Aviles Asturia rannikkokaupungit Aviles

Lastres

Rannikon pienet kaupungit ovat toinen toistaan kauniimpia, mutta Lastres tosiaan on valittu Espanjan kauneimpien kaupunkien joukkoon. Aloitamme täälläkin nousemalla korkealle kaupungin yläpuolelle, näköalapaikalle, jos näkyy koko kaupunki ja sen pieni satama.
Lastresissakin talot kiipeilevät vuoren rinteellä, mutta värikkyydessään kylä ei ihan vedä vertoja Cudillerolle lännessä.
Kylän keskusta on kivistä rakennettujen kapeiden katujen labyrintti ja keskusaukion kirkko on 1600-luvulta.

Asturian rannikko on myös, ihan oikeasti kuulemma, ollut aluetta, jossa dinosaurukset ovat kauan sitten vaeltaneet ja rannikolta löytyy kivettyneitä jalanjälkiä. Näitäkään emme tällä kertaa lähteneet etsimään, mutta ainakin lasten kanssa liikkeellä ollessa iso dinosaurusmuseo saattaisi olla käymisen arvoinen.

Kaupungista jatkamme vielä lähellä sijaitsevalla majakalle Lucesin pienen pienessä kylässä. Majakka on kyllä kaunis, valkoinen ”perusmajakka” – tällaiseltahan majakan kuuluu näyttää, mutta huomiomme vie silti hevoset. Majakkaa ympäröivällä niityllä laiduntaa pieni lauma asturialaisia hevosia. Asturialaisista hevosiin, tai tarkkaan ottaen ehkä poneihin, tutustuimme kevyesti jo Oviedossa, jossa niitä on patsaiden muodossa. Pienehköt ponit ovat olleet edullinen ratkaisu maataloustöihin Pohjois-Espanjan alueella ja nyttemmin rotua jo suojellaankin.

Majakan lähellä on myös jonkinlaisen luontopolun taulu, mutta yrittäessämme ottaa selvää sen espanjankielisestä tekstistä oppaamme kertoo, että vaikka luontokin täällä on näkemisen arvoinen, niin ihmiset tulevat tälle polulle televisiosarjan Doctor Mateo takia. En muista nähneeni sitä, ehkei sitä ole Suomessa nähtykään, mutta monet ihmiset kuulemma tulevat Lastresin alueelle nähdäkseen sarjan maisemia ja patikoidakseen samoja pieniä teitä, kun Doctor Mateo.

Lastres Asturia rannikkokaupungit
Huomaa dinosaurusmuseo takana rinteessä :-)

Lastres Lastres Asturia rannikkokaupungit Lastres
Lastres

Ribadesella

Ribadesella eroaa muista rannikon postikorttimaisemia tarjoavista pienistä kaupungeista sikäli, että tänne tullaan muutenkin kuin kauniiden maisemien ja valkoisen hiekkarannan takia. Ribadesellassa sijaitsee nimittäin Tito Bustillon esihistoriallinen luola, jossa on joitain Euroopan vanhimpia luolamaalauksia. Valittavasti emme tällä kertaa ainakaan onnistuneet vierailemaan luolassa, sillä se on sen verran suosittu nähtävyys, että liput olisi pitänyt varata viikkoja aikaisemmin.

Ilman ajanvarausta (ja pääsymaksuja) kaupungissa voi toki viivähtää kauniilla uimarannalla, tarkkailla elämää pienvenesatamassa tai pysähdellä toinen toistaan isompien ja komeampien talojen äärellä. Espanjastakin monet lähtivät aikoinaan siirtolaisiksi Amerikkaan rakentamaan uutta elämää uudella mantereella. Osa heistä onnistuikin tässä hyvin, mutta halusivat palata kotimaahansa, ansaitsemansa rikkaudet mukanaan. Varakkaat paluumuuttajat rakensivat sitten valtavia komeita taloja, joita kutsutaan hiukan hämäävästi intialaisiksi. Sittemmin osa taloista on rapistunut, mutta monia niistä on myös kunnostettu hotelleiksi tai muuhun julkiseen käyttöön. Intialaisiksi taloja kutsutaan kuulemma siksi, että Kolumbushan oli suuntaamassa Intiaan, vaikka päätyikin sitten Amerikkaan ja jotenkin sitten, vaikka virhe toki myöhemmin huomattiinkin, Amerikkaan lähteneitä ja sieltä palanneita kutsuttiin ”intialaisiksi”.

Ribadesella Asturia rannikkokaupungit Ribadesella

Ribadesella Asturia rannikkokaupungit

Ribadesella
Isot talot aitojen takana olivat haastavia kuvattavia – siksi vähän outo kuvakulma :-)

Llanes

Pieni Llanesin kaupunki Asturian itärannikolla, lähes Cantabrian rajalla, on sekin jylhien kalliorantojen ympäröimä. Täälläkin on monia Amerikasta palanneiden siirtolaisten rakennuttamia suuria, värikkäitäkin taloja. Siirtolaisuuteen innoitti aikoinaan mm. se, että ranskalaiset valloittivat tämänkin kaupungin Napoleonin sotien aikaan.

Llanesin vanhan kaupungin keskustassa on niin historiaa kuin taidetta. Kaupungissa on säilynyt vanhaa kaupungin muurta 1200-luvulta ja linnan torni. Jos helteellä, jotka Asturian alueella ovat harvinaisempia kuin Espanjan etelärannikolla, kaipaisi viileämpiä ja varjoisampia kohteita, niin kaupungista löytyy myös Santa María del Conceyun basilika 1100-luvulta ja Gaztañagan ja Estradan herttuoiden palatsit ja kulttuurikeskus, joka aikoinaan oli 1800-luvun poliitikko Posada Herreran talo.

Satama-aluetta kannattaa tässäkin kaupungissa ehdottomasti kierrellä vaikka pienvenesatamat eivät yleensä kiinnostaisikaan, sillä mm. sen ylittävät sillat ovat nähtävyyksiä jo nekin! Shoppailijallekin on tarjolla useampia viehättäviä kauppakatuja ja ravintoloista ei tietenkään ole pulaa täälläkään.

Ja tietysti, jos historia, taide, arkkitehtuuri, ruoka tai shoppailu ei ole se juttu, niin on kaupungissa mahtavan näköinen hiekkarantakin!

Ribadesella ja Llanes ovat myös kaupunkeja, jotka sijaitsevat itärannikolla lähellä Picos de Europan kansallispuistoa. Kansallispuistossa voi toki käydä pienessä Asturiassa vaikka pääkaupunki Oviedosta ihan päiväseltäänkin, mutta päivä tai useampikin vaikka Llanesissa yhdistettynä Picos de Europan retkeen voisi sekin olla loistava yhdistelmä!

Llanes Asturia rannikkokaupungitLlanes Llanes Asturia rannikkokaupungit Llanes
Llanes

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Me käytimme Asturian tutkimiseen viikon, mutta sekään ei vielä riittänyt siihen, että olisimme yöpyneet missään näistä kauniista pienistä kaupungeista. Joko pitäisi tehdä valinta jonkun näistä puolesta – tai sitten viipyä Asturiassa kuukausi :-)

 1. Viehättävän näköisiä kyliä ja hienoa vanhaa ja uudempaa arkkitehtuuria. Meillä on Asturias kokonaan käymättä ja haluaisinkin kulkea tuon pohjoisrannikon läpi jalkaisin.
  Luultavasti kaikki kylät siellä ovat jossakin määrin turistisia, kun pyhiinvaeltajia kulkee kuitenkin sankoin joukoin koko Pohjois-Espanjassa.
  Meitä ei kyllä ole häirinnyt, koska lähinnä se on näkynyt näiden turistiputiikkien muodossa, eikä esim. ylihinnoiteltuna ja huonolaatuisena ruokana, kuten pahemmissa turistirysissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Pyhiinvaellusreittejä on tuolla suunnalla useampia ja yksi tosiaan kulkee Asturian läpi, mutta se ei ole se ruuhkaisin ja suosituin, eli eiköhän sinne mahdu, jos kävellä haluaa.

 2. No kaunista kyllä tosiaan on. Mukava lukea itselle ihan uusista kaupungeista joista en ole ennen lukenut. Yleensä tykkään sellaisesta perinteisestä ja vanhasta rakentamisesta mutta tuo Oscar Niemeyerin kulttuurikeskus näyttää kyllä aika mielenkiintoiselta. Kiitos tästä kaupunkikierroksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Espanjan pohjoinen rannikko taitaa tosiaan olla monelle, vielä, tuntemattomampaa aluetta, mutta monella tapaa se on ehkä autenttisempaa, vähän viileämpää ja kauniinpaakin aluetta kuin Aurinkorannikko. Toki ainakin tuo kauneushan usein on katsojan silmässä, eli eri ihmiset pitävät eri asioista.

 3. Samaa mieltä Paulan kanssa, että oli mukava lukea itselle tuntemattomista pikkukaupungeista. Odotin, että joku olisi edes nimenä ollut tuttu – mutta ei! Kaunista! Mikä näistä oli teidän suosikki?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Cudillero ehkä Cinque Terre -tunnelman takia ja Lastres erityisesti tuon vähän kaupungin ulkopuolella olevan majakan takia, mutta myös satama-altaan fiiliksen takia.

 4. Kaikki kohteet olivat ihan tuntemattomia. Piti myös jälleen kerran googlata, missäpäin Espanjaa Asturia sijaitseekaan. Kylät näyttää kyllä todella viihtyisiltä ja rauhallisilta. Tuolla varmasti kannattaakin käydä nyt ennen kuin suuret turistimassat löytää tiensä sinne. Ehkäpä poikkeamme Asturiassa, kun suuntaamme Andorraan jossain vaiheessa. Haluaisin käydä samalla Baskimaassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Barcelonasta kun lähtee, sehän on todennäköisin lentokohde jos Andorraan on suuntaamassa, niin Espanjan pohjoisrannikolta löytyy niin Aragon, Navarra, Baskimaa, Cantabria, Asturia ja Galicia – kaikki vierailun arvoisia!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.