Bohol – vain valkeita palmurantoja?

Bohol feature

Boholin saarelle halusimme suklaakukkuloiden ja kummituseläinten takia. Saimme nämä, mutta lisäksi myös valkeita palmurantoja ilta- ja aamukävelyihin, öisen retken tulikärpäsineen ja tuntumaa elämään Manilaa vähän inhimillisemmän kokoisessa Tagbilaranin kaupungissa.

Bohol
Bohol on iso saari. Asuimme Panglaon pienellä ”lomasaarella” ja teimme muutaman retken itse Boholin saarelle, kaukaisimana pisteenä saaren keskellä olevat Suklaakukkulat.  (Kartta Depedbohol-sivulta)

Boholilla päädyimme lopulta viettämään jopa 3 kokonaista päivää sopivanhintaisten pitkien lentojen takia. Jopa, sillä muuten Bangladeshiin ja Filippiineille suuntautunut matkamme oli meille tyypilliseen tapaan edennyt melko ripeästi ilman sen kummempia välipäiviä. Boholille olimme sopineet etukäteen yhden retkipäivän ja yhden retki-illan. Sen lisäksi teimme yhden omatoimisen kaupunkiretken Tagbilaranin kaupunkiin. Tällä ohjelmalla jäi aikaa myös oleiluun Bohol Beach Clubilla, jonka uima-allas oli riittävän kokoinen kuntouintiinkin. Hotelli sijaitsi nimensä mukaisesti ihan rannalla, joten rantaakin oli kiva katsella ja kävellä. Läheisille Balicasagin ja Pamilacanin saarillekin olisi ollut tarjolla hotellilta päiväretkiä, edelliselle snorklaamaan ja uimaan, jälkimmäiselle aamuvarhain delfiinejä katsomaan. Jos olisimme viettäneet Boholissa vielä pitempään, niin ehkä olisimme jonain aamuna viitsineet nousta aamuviideltä delfiinejä katsomaan.

Kummituseläimet, Suklaakukkulat ja risteily Loboc-joella

Otsikon yhdistelmä on kuulemma se oikea ”pyhä kolminaisuus” nähdä Suklaakukkulat Boholin saarella. Koska matka Panglaon saarelta, jossa monet hotelleista sijaitsevat, kukkuloille on pitkähkö, niin retkeläisille alettiin näyttämään myös matkan varrelle jääviä kummituseläimiä. Kukkuloille kiipeämisen jälkeen onkin sitten jo viimeistään lounaan vuoro ja lounasristeily Loboc-joella tarjoaa siihen ratkaisun.

Kummituseläimet

Hassua tavallaan, että paikallisoppaamme aloittaa tarinansa kummituseläimistä kertomalla miten niitä alettiin näyttämään turisteille, ihan kuin nämä eläimet eläiminä olisivat kaikille tuttuja. No eivät olleet, itse ainakin tavailin ennen matkaamme pariin otteeseen netistä näitä tarsiereja, suomeksi siis kummituseläimiä. Kaakkois-Aasian saarilla, Filippiineillä ja muutamalla Indonesian saarella, erityisesti Borneolla, elävät kummituseläimet ovat kuulemma maailman pienimpiä kädellisiä. Nähtyämme niitä väittäisin niitä hamsterin kokoisiksi, siis kultahamsterin, ei kääpiöhamsterin, jos ei 25 cm pitkää häntää oteta lukuun. Ainakin suomalaisen nimensä kummituseläimet ovat luultavasti saaneet eläimen pään kokoon nähden jättimäisistä silmistään. Ne pystyvät myös kääntämään päätään lähes ympäri, eli lähes 360 astetta.

Aluksi kummituseläimiä tosiaan näytettiin turisteille välipysäkin ohjelmanumerona – paikalliset vaan tapasivat tietää missä nämä pienissä yhteisöissä yleensä pienellä alueella jokseenkin pysyvästi asuvia eläimiä oleili. Aluksi niitä myös nostettiin turistien hartioille valokuvia varten, mutta melko pian sittenkin ymmärrys siitä, että eläimet eivät ole pehmoleluja sai valtaa Filippiineilläkin ja vaikka kummituseläimiä pääsee edelleen katsomaan joko luonnossa, niin niitä ei enää varsinaisesti pakoteta seurustelemaan turistien kanssa.

Me kävimme pienessä Tarsier Sanctuaryssä, jossa eläimiä pääsi katsomaan alueelle, jossa ne oleilivat vapaana. Se, että ne eivät luontaisestikaan liiku isolla alueella mahdollistaa ilmeisesti niiden näyttämisen turisteille vaikka ne ovatkin vapaina puissa ja pensaissa. Paikkaa pitävät tyypit tapaavat sitten kuulemma aamuisin vähän etsiskellä niitä ja sen myötä tietävät, että mihin puihin tai pensaisiin ne ovat asettuneet päiväunille – kummituseläimet kun ovat yöeläimiä siinä missä hamsteritkin. Eläinten valokuvaaminenkin saattaa onnistua puiden lehvien välistä – tai sitten ei, sillä kamera tai kännykkä poimii melkein helpommin kuvaan puun lehden kuin eläimen. Eläimiä ei kuitenkaan saa tolkuttomasti häiritä, ainakaan näin uhanalaisia eläimiä, eli kuvaussessioiden pituus on myös rajoitettu hyvin lyhyiksi.

Kummituseläin Filippiinit Kummituseläin Filippiinit Kummituseläin Filippiinit

Kummituseläin Filippiinit
Ihan onnistunut kuva  – ainakin kädellisen eläimen käsistä :-)

Kummituseläin Filippiinit

Suklaakukkulat

Suklaakukkulat? Juu ei, eivät ne ole suklaata ja jos olisivat, niin ne olisivat sulaneet jo kauan sitten! Suklaakukkulat ovat omalaatuinen geologinen muodostelma melko tasakorkuisia kukkuloita. Kukkuloiden korkeus vaihtelee tyypillisesti 30 ja 50 metrin välillä ja Wikipedia väittää niitä olevan jotain 1260 – 1776 välillä – joka tapauksessa siis PALJON! Korkein kukkuloista on 120 metriä korkea ja se on valjastettu kukkuloista kiinnostuneiden turistien käyttöön. Kiipeämällä vähän runsaat 200 askelmaa tämän korkeimman kukkulan laelle rakennetuille näköalatasanteille näkee melkein joka suuntaan vaikka miten kauas jatkuvan kukkuloiden meren. Kaikki kukkulat sijoittuvat kuulemma suhteellisen pienelle, noin 50 neliökilometrin alueelle. Suklaakukkuloiksi niitä on ruvettu kutsumaan siksi, että niitä peittävän kasvuston väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja kesällä ne ovat syvän ruskeita. Nyt syksyllä, sadekauden vasta kääntyessä kuivaan kauteen, kukkulat olivat lähinnä eri vihreän sävyisiä.

Yleisin teoria suklaakukkuloiden synnylle on, että kukkulat ovat muodostuneet meren kaivertaessa savikerroksen päälle jäänyttä kalkkikiveä vuosituhansien mittaan. Osa Boholin saaresta on aikoinaan ollut meren pohjaa. Tietysti tarjolla on myös legendoja, joissa jätit viskoivat toisiaan kivillä tai jätin rakkauden takia vuodattamista kyyneleistä.
Nykyisin kukkulat ovat kuulemma pääosin yksityisomistuksessa, mutta viljely on sallittu vaan rinteiden alaosissa.

Saaren suosituin nähtävyys luo ympärilleen pienen liikennesumpun ja varsinaiselta parkkipaikalta onkin jonkin verran matkaa näköalakukkulalle. Kuljettajan kanssa liikuttaessa kukkulalle pääsee myös autolla portaiden juurelle, mutta autoa ei saa jättää sinne, joten tämä onnistuu tosiaan vaan kuljettajan kanssa.

Suklaakukkulat Bohol
Suklaakukkulat Bohol

Suklaakukkulat Bohol
Suklaakukkulat Bohol Suklaakukkulat Bohol Suklaakukkulat Bohol Suklaakukkulat Bohol Suklaakukkulat Bohol

Suklaakukkulat Bohol
Jonoa Suklaakukkulat -kyltille :-)
Suklaakukkulat Bohol
… ja minä siellä jonon jatkona!

Loboc-joki

Loboc-joki on kuulemma turistien suosiossa – siis suomeksi, joki on – ainakin osittain – hyvin organisoitu turistipyydys.
Pääosa turisteista, kuten mekin, vierailee joella lounasristeilyn merkeissä, sillä toisaalta, tarvitaanhan päivään lounas ja sen nauttiminen vehreällä joella ei ole ideoista huonoimpia. Lounasruokakin on ihan syötävää – vaihtoehtoja on riittävästi moneen makuun – ja laivojen koko on kuitenkin sen verran inhimillinen, ettei ruuan jonottaminen buffet-pöydästä kestä kovin kauaa. Lounaan aikana laiva ehtii sopivasti Busayn pienelle putoukselle, jossa se joutuu kääntymään ympäri, mutta ennen paluumatkaa tarjolla on tanssi- ja musiikkiesitys joenrantaan sijoitetulla esiintymislavalla.

Jos lounasristeily ei innosta, niin jokeen voi tutustua myös pienemmillä aluksilla, tosin nekin taitavat kyllä enimmäkseen liikkua samalla alueella. Yksityisellä veneretkellä voi ilmeisesti myös halutessaan käydä vaikka putouksilla uimassa. Joen vesi lienee ainakin kohtuullisesti uimakelpoista, sillä paikalliset näyttivät uivan sen varrella siellä täällä.

Loboc Bohol

Loboc Bohol
Suklaakukkuloille kiipeämisen jälkeen ruoka maittaa – viis siitä, että hiki vähän vielä virtaa
Loboc Bohol
Pää- ja jälkiruokaa samalla jonottamisella – vähän myöhemmin ei kyllä enää jonojakaan ollut

Loboc Bohol

Loboc Bohol
Yksityisempi vaihtoehto

Loboc Bohol Loboc Bohol Loboc Bohol

Bilarin metsä

Päiväretken reittimme varrelle jäi myös mahonkimetsä, joka on kuulemma istutettu jo noin 50 vuotta sitten. Suomalaisena meiltä kesti hetki ymmärtää, että miksi pysähdymme tässä, keskellä metsää ja miksi ihmiset ottavat selfieitä myös täällä, jossa nähtävyytenä ovat ”vain” puut. Ok, ehkä tiheä metsä ei kaikille kansalaisuuksille ihan niin tuttu kuin suomalaisille ja suorana kasvavat puut muodostavat kieltämättä ihan kelvollisen maiseman. Metsässä on myös aavistuksen viileämpää kuin muualla, mikä sekin on tietysti trooppisella alueella arvonsa.

Bilar Bohol

Bilar Bohol

Tagbilaran

Ensikosketuksemme Tagbilaranin kaupunkiin oli pysähdys Blood Compact Monument -patsaalla, joka on pystytetty  Filippiinien ja Espanjan välisen ystävyyden kunniaksi. Espanjalainen tutkimusmatkailija Legaspi ja boholilainen Sikatuna sinetöivät tällä paikalla ystävyytensä verivalalla, eli vuodattivat vertaan viiniin ja nauttivat kyseisen juoman, vuonna 1565. Nyttemmin kuulemma filippiiniläiset sopivassa tilanteessa piikittelevät boholilaisia espanjan kanssa veljeilystä, sillä ystävyys Espanjan kanssa ei vapaussodan jälkeen ole enää ollut oikein arvossaan.

Tagbilaranin keskusaukio toi mieleemme vaikka Santo Domingon Dominikaanisessa tasavallassa – ehkä pulujen takia, vaikka niitä nyt on monen monessa kaupungissa. Kuten tietysti myös keskusaukioita, joiden reunalla on kirkko ja kaupungintalo, nykyisin usein myös kaupungin nimi isoilla kirjaimilla.
Keskusaukion laidalta lähtevän pääkadun varrella on muutama iso ostoskeskus ja useimpien amerikkalaisten ravintolaketjujen ravintolat: McDonalds, Pizza Hut, Dunkin Donuts … Jollibee edustaa paikallista, siis filippiiniläistä, pikaruokaketjua.

Kaksi siltaa Panglaon ja Boholin välillä

Boholin saari ja pieni Panglaon saari sen kyljessä yhdistyvät kapean salmen yli jopa kahdella sillalla – ehkä ymmärrettävää ajatellen esimerkiksi sitä, että Boholin lentokenttä on Panglaon saarella. Laskuveden aikaan vesi salmessa laskee niin alas, että se on melkein ylitettävissä kävellen. Pienet kalastajaveneet kelluvat siltojen kupeessa ja rannan kojuissa myydään kalaa, kookospähkinöitä, banaaneja tai näistä valmistettuja ruokia.

Panglaon puolella sijaitsevassa pienessä uneliaassa keskustan tapaisessa voi kirkkojen lisäksi bongailla muutamia siirtomaa-ajalta säilyneitä rakennuksia tai vaikka havainnoida filippiiniläistä katolilaisuutta, joka näkyy vaikka talojen portin pielessä. Samainen uskonnollisuus näkyi vaikka BQ Mall -ostoskeskuksen valikoimissa – ei löydy Isosta Omenasta liikettä, joka myisi vain kotialttareiden varustukseksi sopivia hengellisiä patsaita.

Tagbilaran
Blood Compact Monument
Tagbilaran
Tagbilaranin keskusaukio

Tagbilaran Tagbilaran McDonalds Tagbilaran

McDonalds Tagbilaran
McDonalds on täälläkin jo pitkälti automatisoitu tilaamisen ja maksamisen osalta

Tagbilaran Dunkin DonutsTagbilaran Tagbilaran Tagbilaran

Tagbilaran
Paikallisia banaaniherkkuja
Tagbilaran
Kirkkoja katolisessa maassa riittää – vanhimmat niistä, kuten vanhimmat asutuskeskuksetkin, sijaitsivat rannalla, mutta koska ne olivat siellä alttiita merirosvojen hyökkäykselle, ne hylättiin ja asutus kirkkoineen siirtyi syvemmälle sisämaahan.
Tagbilaran
Kirkon lisäksi tuosta kohtaa saattoi kuvata, jos kunnolla zoomaili, joulukoristeita noissa palmuissa, jo hyvissä ajoin marraskuussa
Tagbilaran
Numerolaatan sijaan talon portin pielessä voi olla vaikka tällainen laatta

Panglaon rannalla

Vaikkakin retkeilimme jonkin verran Boholillakin, niin täällä jäi aikaa myös pelkkään oleiluun, toisin kuin vaikka Banauessa. Matkaa suunnitellessamme yritin vielä jossain vaiheessa nipistää pois yhden päivän Boholilta, mutta pitkä lento Suomeen järjestyi sitten lopulta niin paljon paremmin seuraavana päivänä, että tyydyimme kohtaloomme. Suostuimme siis muutamaan joutilaaseen aamupäivään kävellen valkealla hiekkarannalla, melko kunnolliseen uimatreeniin Bohol Beach Clubin jos ei nyt ihan 50 metrin altaassa, niin ihan reilun kokoisessa kuitenkin.

Bohol Beach Club sijaitsi sen verran kaukana muista alueen hotelleista tai ravintoloista, että pääosa aterioistakin tuli nautittua hotellin ravintolassa. Ruokalista oli onneksi kuitenkin sen verran laaja, käsittäen niin filippiiniläisiä kuin länsimaisia vaihtoehtoja, ettemme ehtineet siihen vielä kyllästyä. Välillä musiikki pauhasi ravintolassa turhankin lujaa, mutta onneksi pöytiä oli myös tarjolla katetun alueen ulkopuolella, eikä sateitakaan ollut, joten hakeutumalla vähän kauemmas reunalle tarjolla oli taas ihan kiva ympäristö. Välillä musiikki vaihtui täälläkin syntymäpäivälauluihin. Onnistuimme parikin kertaa todistamaan isomman seurueen jonkun jäsenen riemukasta syntymäpäiväjuhlintaa upeine kakkuineen. Balilla ja Rodoksella osui jonkun syntymäpäivä kohdalleen ja kieltämättä ainakin kevyesti jäi mieleen, että pitäisikö taas seuraavana vuonna yrittää olla kivassa hotellissa syntymäpäivinämme …

Kävelyn ja uimisen lisäksi ranta-aktiviteetteina olisi ollut tarjolla ainakin uinti-, snorklaus-, sukellus- ja delfiiniretkiä, mutta ihan niin kauaa emme Boholillakaan olleet, että olisimme ehtineet moisista innostua. Rannan keinuista ja riippumatoista innostuimme muutaman valokuvan verran silloin kuin ne eivät olleet meitä vielä paljon innokkaampien somettajien valokuvasessioiden käytössä – ihan oikeassa oleilukäytössä niitä harvemmin näimme.

Bohol Beach Club
Ilman syntymäpäivää saa vaan yhden kakunpalan – tervetuloa Boholin kotiisi!

Panglaon rannalla Panglaon rannallaPanglaon rannalla Panglaon rannalla

Panglaon rannalla
Jotkut hotellit tarjoavat tohvelit, tämä tarjosi rantasandaalit, joista väitettiin, että ne oli desinfioitu edellisen käyttäjän jäljiltä – luultavasti olikin. Olisi minulla ollut omatkin, mutta välillä oli kiva kokeilla toisen värisiäkin :-)

Bohol Beach Club Bohol Beach ClubPanglaon rannalla

Panglaon rannalla
Kilpikonnia ei erityisesti mainostettu tai tarjolla ei ollut esimerkiksi öisiä kilpikonnaretkiä, mutta niistä varoitettiin kuitenkin tämän verran

Tulikärpäsiä Abatan-joella

Iltaretki (tai pitäisikö sanoa yöretki, sillä iltaseitsemältähän on jo pilkkopimeää) Abatan-joelle pienellä sampaani-tyyppisellä aluksella oli oikeastaan aika hieno päätös tämänkertaiselle Aasian matkallemme. Tulikärpäsiä olimme nähneet vain kerran aikaisemmin, Borneon saarella Kinabatang -joella, mutta Abatan-joella niitä oli monin verroin enemmän.

Veneretki ihan pimeässä oli hetkittäin jopa vähän pelottava, sillä vene ei ollut kovin kummoinen. Pelastusliivit oli toki tarjolla kaikille ja vaikka liikuimme joella vain taskulamppujen valossa, niin venettä kuljettava kaveri ja hänen kaverinaan ollut opas tuntuivat kyllä tuntevan joen mutkat mangrovetiheikköiden laidalla.

Tulikärpäsethän eivät itse asiassa ole ”kärpäsiä” vaan kovakuoriaisia, jotka voivat loistaa pimeässä elimistössään kemiallisessa reaktiossa syntyvän valon avulla. Naaras ohjaa valolla, siis bioluminesenssillä, koiraita luokseen.

tulikärpänen
Kuva tulikärpäsestä CBC-sivun jutusta

Jokiretkellä näimme tulikärpäsiä isoina parvina useammassa, ehkä 5-6 kohdassa. Näimme myös vedessä samaista bioluminesenssi-ilmiötä planktonissa.
Harjoittelematta ei ainakaan edes vain kevyesti keinuvasta veneestä tulikärpästen kuvaaminen oli vähintäänkin haasteellista, loppujen lopuksi vain Lassen uusinta mallia olevalla iPhone 13 Pro:lla sai jonkinlaisia kuvia.

Abatan iltaretki
Aloitimme retken syömällä illallisen D’Rose Resto -ravintolassa ennen siirtymistä jokirantaan

Abatan tulikärpäset Abatan tulikärpäset

Tags from the story
,
Join the Conversation

24 Comments

  1. Bohol osoittautui mukavaksi matkakohteeksi, josga jäi miellyttävä vaikutelma. Me vietimme saarella selvästi enemmän, mutta toisaalta suklaakukkuloiden ja kummituseläinten ym. lisäksi kävimme muun muassa useita kertoja snorklausretkillä, kävimme ihailemassa vesiputouksia ja Boholin saaren upeita luolia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Etukäteen ajatellen valitsimme Boholin paitsi noiden parin näkemisen arvoisen jutun takia myös koska Filippiineillä nyt ”kuuluu” myös rantalomailla, mutta emme sitten lähteneet enää testaamaan saarella noita ”tavanomaisempia” juttuja, joita on toki nähty/koettu muualla. Noista vesiputouksista jäin miettimään, että jotenkin niitä ei tuolla suunnalla, esimerkiksi vuoristossa Luzonissa, hehkutettu ollenkaan siinä määrin kuin monessa muussa kohteessa. Olisivatko sitten sen verran tavallinen juttu paikallisille, etteivät kiinnitä niihin erityistä huomiota.

    2. says: Nimetön

      Unohdinkin vastata tähän aiemmin. Luulen pikemminkin, että johtuu ainakin Boholin osalta siitä, että niille on hankala päästä. Kovin lähelle ei pääse autolla, vaan pitää mennä skootterilla ja silloinkin kyyti on todella pomppuista.

    3. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Ehkä sitten näin. Tosin sama tilanne oli mielestäni Luzonin pohjoisosissa.

  2. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Jäin miettimään miten jokainen ammattikunta sortuu ajattelemaan, että kyllähän kaikki nämä tietää… itse kun puhuu kummituseläimistä sen tuhannennen kerran ja kuulija kuulee ekan kerran.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Näinhän se on, että jos joka päivä (tai melkein) käyt vaikka moikkaamassa kummituseläimiä, niin et ehkä enää osaa ajatella niitä jotenkin erityisinä otuksina.

  3. says: Reissu-Jani

    Kiitos tästä jutusta. Jää nähtäväksi josko käyn samoilla paikoilla kunhan ensi kuussa matkustan Boholille neljäksi päiväksi Cebun saarelta käsin. Ehkäpä tuolla otan kuljettajan viemään paikasta toiseen sen sijaan itse ajaisin autolla ympäriinsä. Oliko teillä fksattu kuljettaja vai otitteko kuljettajan (auton tai tribiken) suoraan lennosta? Hinnoista vääntäminen varmaankin kuuluu täälläkin yleismaailmalliseen kuvaan?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Ensin tuosta ”matkustat Boholille Cebulta” – olet lukenut tämän jutun (tai Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogin Filippiinit -juttuja? He matkustivat Cebulta lautalla Boholille, mutta lauttoihin pääsemisessä oli isoja haasteita, eli jos olette ajatelleet siirtyä lautalla, niin kannattanee varata liput etukäteen. Autosta, koko päivän retken olimme varanneet etukäteen, tai siis Aktiv-Resor oli varannut sen puolestamme (kuului siis pakettiin). Tagbilaranissa kävimme hotellilta varatulla autolla, olisiko ollut n. 30 euroa per puoli päivää – emmekä edes viitsineet varsinaisesti vääntää tuosta hinnasta :-) Olen jotain kustannusyhteenvetoakin tästä reissusta vielä kirjoittamassa, mutta siihen voi vielä mennä hetki, kun taidan panostaa tässä välillä Kööpenhaminaan ja vuosiyhteenvetoihin.

  4. says: Ere

    Vesiputousten lähellä oli hollantilaispariskunnan majapaikka, jossa majoituimme. Sieltä vuokrasimme skootterin, jolla oli hauska tutustua chocolate hillsiin. Panglaossa on paljon majapaikkoja ja ihan kelvollinen ranta. Tagbilaranissa on laiturialue, jossa on iltaisin karaokea ulkoilmassa, ihan hauskaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Bohol on selvästikin yksi Filippiinien suosikkikohde, sillä sen verran paljon löytyy juuri siellä käyneitä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Juu, mikä tahansa kohde kelpaa nykyisin someen, vaikka erityisen säntillisesti istutettu metsä :-) Boholia kyllä suosittelen, jos matka suuntautuu Filippiineille.

  5. says: byelinpo

    Voi miten söpöjä kummituseläimiä ja muutenkin näyttää upealta paikalta, voisin ehdottomasti matkustaa Boholiin.

  6. Bohol vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta alueelta. Ei ole ihme, että se on turistien suosiossa, koska hienon rannan lisäksi on niin paljon muuta katsottavaa.
    Meillä itse asiassa onkin tapana livistää jonnekin matkoille monella merkkipäivinämme. Pienessä omassa porukassa on mieluisampi viettää ne kuin järjestää isoja sukujuhlia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Nadine! Tosiaan, Boholilla on vähän historiallistakin merkitystä ja sen verran jonkin verran muutakin kuin rantoja :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sini! Emme nyt ihan kahdestaan olleet, mutta kyllä tilanne Boholilla oli vielä se, että pääosa turisteista oli paikallisia eikä heitäkään nyt ihan ruuhkaksi asti ollut. Aasiassa matkailu on vielä vähäisempää kuin Euroopassa, sillä esimerkiksi kiinalaisethan eivät vielä voi käytännössä matkustaa lainkaan.

  7. Bohol oli yksi meidän suosikeista Filippiinien reissulla. Niin monipuolinen saari täynnä tekemistä. Lähes kaikki mitä listasit tähän postaukseen, oli myös meidän matkaohjelmassa. Kävimme myös tuolla Tarsier Sanctuaryssä, jonka söpöt pienet kummituseläimet jäivät kyllä hyvin mieleen. Filippiineille voisin kyllä milloin vain matkata uudelleen. Olimme Boholissa muistaakseni about 4-5 yötä osana kiertomatkaa, mielellään olisin ollut pidempäänkin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Veerapirita! Meille Boholin 4 yötä riitti hyvin, mutta jos olisimme olleet Filippiineillä vielä pitempään, niin vaikka Palawanille Puerto Princesan maanalaiselle joelle olisimme voineet päätyä.

  8. Enpä ollut noista suklaakukkuloista ennen kuullutkaan, ovatpa kauniin näköisiä. Kaiken kaikkiaan tuli taas tässä niin paljon uutta tietoa itselle, että tässäkin oli sulattelemista. Mietin sitä, miten kaiken sen näkemänne ja kokemanne pystytte Lassen kanssa sulattamaan, mitä vuoden aikana reissuilla koette? Mahtaa olla muuten kuvien määrät vuodessa melkoiset :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Emmehän me nyt kuitenkaan reissaa kuin noin kerran kuussa, pitemmmälle ainakaan – ja eläkeläisillä on jo hyvinkin aikaa sulatella kokemuksia sitten kotisohvalla :-)
      Kuvia kertyy tosiaan paljon, esimerkkinä vaikka nyt vaikka juurikin tämän 4 vuorokautta Boholilla, josta on vajaat 1000 kuvaa, joista sitten max 50 päätyy jossain kanavassa julki.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *