Kuinka monessa maassa olet käynyt – ihan oikeasti?

verifiointi-19

Kevättalvella Juha Suoniemestä tuli 15. suomalainen, joka on käynyt kaikissa maailman maissa. Tänä vuonna 193 maan urakkansa saanevat valmiiksi myös Kari Karanko ja Anna-Katri Räihä. Jälkimmäinen ensimmäisenä naisena.

Mutta ovatko he todella käyneet kaikissa maailman maissa? Ovatko nämä 15, kohta 17, ihmistä oikeasti olemassa? Suomessa melkein kaikki tuntevat toisensa tai ainakin aina joku tuntee lähes jokaisen, joten Suomen osalta tiedämme, että nämä ihmiset ovat oikeita matkailijoita. Mutta isompien maiden osalta on esiintynyt myös tapauksia, jossa henkilö, on vaan väittänyt kiertäneensä noin koko maailman, mutta sen nimistä henkilöä ei ole olemassakaan tai henkilö, mahdollisesti ihan todellinen, ei olekaan käynyt juuri missään.

Juha Suoniemi IG
Kuva Juhasta Guayanan Georgetownissa. Kaupungissa käyneet tunnistavat kyllä tuon Stabroekin markkinoiden tornin.

Nomadmanian verifiointiprosessi

Pari vuotta sitten kirjoittamani juttu kertoo tällaisesta henkilöstä. Ikävä kyllä kyseinen ”henkilö” ei huijannut vain matkakokemuksillaan vaan huijasi myös rahaa muilta matkakokemuksia janoavilta.

Tapaus William Baekeland

Nomadmania, joka lienee tätä nykyä laajimmin tunnettu maiden keräilyä harrastavien ihmisten yhteenliittymä, ryhtyi jo joitakin vuosia sitten mm.  tuon tapaus Baekelandin opettamana tarkistamaan niin sen listoilla olevien ihmisten henkilöllisyyden kuin eniten matkustaneiden osalta sen, että he ovat todella käyneet kohteissa, joissa he väittävät käyneensä.

Tuota ensimmäistä tarkistusta, että ihminen on oikeasti olemassa ja joku on hänet tavannut, kutsutaan sivustolla termillä Authenticate. Pääosa Suomi-listan kärjestä ovat olleet mukana Maailmanmatkaajien toiminnassa ja sitä kautta on olemassa ihmisiä, jotka tuntevat heidät ja heidät on merkitty listaan todellisina henkilöinä.

Vastauksena kysymykseen, että onko henkilö oikeasti käynyt kaikissa niissä maissa, joissa hän väittää käyneensä, Nomadmania on kehittänyt verifiointiprosessin.
Kun (jos) lähestyt Nomadmanian listan kärkeä, saat verifiointipyynnön. Verifiointi tehdään nykyisin ihmisille, jotka ovat saavuttamassa 193 maata tai ovat Nomadmanian listalla maailman laajuisesti 100 eniten matkustaneen joukossa. Tuolla 100 eniten matkustaneen kärjellä tarkoitetaan Nomadmanian 1301 aluejaolla eniten alueita keränneitä henkilöitä, jotka eivät siis välttämättä ole käyneet kaikissa maailman maissa eivätkä välttämättä sitä tavoittelekaan. Tällä hetkellä tuohon 100 kärkeen mahtuu vain kaksi suomalaista.

Verifiointia voi myös pyytää itse jos maita on kasassa vähintään 190/193 tai Nomadmanian alueita vähintään 500/1301.
Verifioinnissa on kaksi tasoa, YK-maat ja Nomadmanian alueet. Useimpien osalta verifiointi toteutetaan vain maiden osalta. Suomessa maiden tasolla verifioituja henkilöitä on tätä kirjoittaessani kymmenkunta, mutta alueiden tasolla vain kolme.

Alla olevissa kuvissa merkki UN tarkoittaa, että YK-maat on verifioitu, NM, että verifiointi on tehty aluetasolla. Väkänen kertoo, että henkilö on tunnistettu. Viime kädessä verifiointi on tietysti kuitenkin vapaaehtoista, eli esimerkiksi kaikki kaikissa maissa käyneet suomalaiset eivät ole halunneet sitä tehdä.

UN kärki
Ote YK-maiden Suomen kärjestä Nomadmaniassa – katso tästä koko lista
1301 kärki
Ote aluelistan Suomen kärjestä – katso tästä koko lista

Kokemuksia verifiointiprosessista

Verifiointi toteutetaan siten, että Nomadmanian verifiointiprosessista vastaava henkilö esittää verifioitavalle henkilölle 20 maan listan, joissa käynnit kyseisen henkilön pitää todistaa tavalla tai toisella. Parhaita todisteita ovat passileimat tai viisumit, mutta niiden puuttuessa myös lentoliput tai valokuvat kohteesta kelpaavat.

Juttelin äskettäin parinkin YK:n jäsenmaiden tasolla verifiointiprosessin läpikäyneen henkilön kanssa ja heidän mukaansa pyydetyt 20 maata olivat harvinaisemmasta päästä, monet sellaisia, että niihin vaadittiin viisumi, joten nimellä ollut viisumi oli tietysti helppo ja hyvä todiste – tuskin, jos aikoo tällä saralla huijata, niin sentään lähtee hakemaan lähetystöstä viisumeja vain huijaustarkoituksessa! 20 maasta 19 maahan pitää löytyä todisteet käynnistä kyseisessä maassa.
Verifiointiprosessin läpikäyneillä tuntui myös olleen pääosin passileimat järjestyksessä, eli lentoliput ja valokuvat jäivät toissijaiseen asemaan.
Bhutanin Kari kertoi verifioineensa Tiikerinpesältä otetulla selfiellä, mutta myös vanhat katukuvat Syyriasta vuosien takaa olivat kelvanneet ilman, että henkilö oli kuvassa mukana.

Nomadmanian 1301 alueen tasolla verifiointi onkin sitten jo, kuulemma, paljon työläämpi. Harri kertoi, että todistettavia alueita oli 60, eikä niistä montaakaan saanut ohittaa/vaihtaa. Osan alueistakin saattoi todistaa passileimoilla, etenkin jos on matkustanut maata pitkin, joten passileimat kertovat miltä raja-asemalta maahan on tultu. Muita todisteita tällä tasolla ovat esimerkiksi valokuvat, kuitit ja tiliotteet. Vanhan päiväkirjan merkintäkin saattaa kelvata voimakkaampien näyttöjen puutteessa. Mitä vanhempia matkakohteita ja -reittejä joutuu todistamaan, sitä haastavammaksi homma tietysti menee.

Nomadmania verifiointi
Kuvia, luvalla, Pirjon hyvin järjestyksessä olevasta ”viisumikokoelmasta”
Nomadmania verifiointi
Turkmenistanin viisumi ei ole kaikille suomalaisille maailmanmatkaajillekaan irronnut
Nomadmania verifiointi
Passileimoja – ja tarvittaessa vaikka vanhoja valokuvia!

Passileimoja

Dokumentit kunnossa?

Omalta osaltani en verifiointiprosessia tehnyt – ja tuskin koskaan teenkään, sillä 190 maata eikä etenkään 500 Nomadmanian aluetta ei ole suunnitelmissani. Passileimojen osalta tilannetta vaikeuttaa se, että välillä vanha passi pyydettiin palauttamaan uutta noudettaessa, ja vaikka jotkut kuulemma niinäkin vuosina onnistuivat puhumaan sen itselleen, niin taisin kyllä muutaman kiltisti luovuttaa poiskin. Matkojen erilaiset dokumentit, mukaanlukien lentovaraukset, minulla on tallessa ehkä viimeisen kymmenen vuoden ajalta, mutta pääosa, etenkin ”vaikeammista” maista ajoittuvatkin toki tuolle ajanjaksolle. Valokuvia uskoisin löytyvän kaikista maista, mutta jos tarkistus heittäytyisi todella tiukaksi sen suhteen, että samassa kuvassa pitäisi näkyä tunnistettava maamerkki ja meikäläinen, niin jonkun maan osalta voisi olla pieniä haasteita silläkin saralla.

Tiedän, että moni lukijoistamme laskee käymiään maita ja osalla saattaa olla tavoitteena jopa käydä kaikissa maailman maissa. Jos kuulut näihin, niin kannattaa panostaa käytyjen maiden dokumentointiin jo nyt, vaikka maita olisi kasassa vasta (?) 50. Passileimat, lentoliput, jopa valokuvat, löytynevät muutama viikko tai jopa muutama vuosi matkan jälkeen paljn helpommin kuin vuosikymmenien jälkeen!

Passirivistö
Ystäväni Pirjon passiarsenaalia – itseltäni ei löydy näin aukotonta rivistöä

Myös jutun otsikkokuvan kartta on ystäväni Pirjon Nomadmania-profiilista.

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Jos vastaan tuohon ”kelvollinen vierailu” lyhyesti, niin maiden osalta se on melko selvä, maassa pitää käydä oikeasti, esimerkiksi tekninen välilasku tai pistäytyminen lentokentän transit-alueella ei riitä. Ei myöskään risteilylaivalla satamassa käynti, ellei laivasta poistu. Tuo yöpyminen ei ole vahvasti määritelmässä, sillä juurikin vaikka risteilyillä ei maissa yövytä tai vaikka Vatikaanissa on vähän vaikea yöpyä. Aluetasolla tulee sitten vielä lisää kriteerejä mukaan, esimerkiksi, että jos ajat alueen läpi, muttet pysähdy? Mutta useimmat kyllä käyttävät pääosin kriteeriä olla yö tai parikin ja jos maahan pääseminen vaatii passintarkastusta, niin sen läpi on menty. Viime kädessä tietysti jokainen päättää itse omat sääntönsä, mutta juurikin esimerkiksi tämän verifionnin osalta, niin kuva lentokentältä ilman muita ”tositteita” maassa käynnistä ei toimi.

  1. Geokätköilyssä verifiointi on nimi fyysisessä logivihkossa. Kaikkialla, missä sellainen löytyy, olen varmasti käynyt. Mitä tulee kuviin, olen tosi huono ottamaan selfietä, vanhan kansan ihmisenä. Tietysti myös geokätköilyssä virtuaalikätköt usein vaativat sitä. Passit on tietysti ihan hyvä säilyttää. Onneksi minun ei tarvitse stressata tuollaisesta, koska en hae matkustaessa geokätköilyä kummempaa tuloksellisuutta. Siinäkin on tietysti tosi paljon.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Eipähän näitä matkojakaan suhteessa kovin moni edes jossain määrin maa- tai aluebongausta harrastava joudu todistelemaan – paitsi itselleen :-)

  2. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Tietysti näissäkin huijataan. Ihminen haluaa erottua ja saada huomiota. Osa kohteista on vaikeita saavuttaa ja ei jopa kiinnosta kyseistä henkilöä tms. Valokuvien manipulointi on varmasti taitavalle aika helppoa, niin aukottomaksi tätä ei varmasti saada.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Saattaa kyllä olla, että huijarit lajin huipulla ovat sittenkin aika vähissä, sillä kyllä heidän kokemuksiaan eri maista kyselee sen verran moni, että saattaisivat jäädä kiinnikin. Ja sitten taas toisaalta, eipähän kuullosta kovin järkevältä, että väittäisin käyneeni 150 maassa, mutta sitten itse tietäisin, etten ole, eli missä silloin ilo ”saavutuksesta”? Enemmän ehkä tuolla verifiointiprosessilla sittenkin pyritään siihen, että ihan huu-haa -tyypit saadaan pois listoilta.

  3. Kaikkeen mahdolliseen taitaa aina löytyä joku huijari ja väärin perustein joko arvostusta tai rahaa, tai molempia, tavoitteleva. Itse en ole millekään maa- tai aluelistausalustalle ainakaan vielä kirjautunut, eikä tavoitteena sinäsä kyllä olekaan käydä kaikkialla. Joka tapauksessa, melkoisen raskaalta prosessilta kuulostaa tuo verifiointi jos sellaiseen joutuu, varsinkin jos olisi niin ettei valokuvat riitä. Oma käytyjen maiden lukumäärä on vasta 78 ja viime vuodet on reissattu vanhoissa tutuissa maissa Euroopassa, mutta suunnitelmissa on kyllä paljon uusia maita lisättäväksi listaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Julkiset listat, joista suosittelen nykyisin oikeastaan vain tuota Nomadmaniaa, ovat tietysti asia sinänsä, mutta matkustushistoriaansa kannattaa kyllä alkaa kasata hyvissä ajoin, sillä vuosien päästä voikin jo olla vaikea muistaa ja saada selville vaikkapa nuoruutensa reissuja. Nomadmaniassa on mahdollista dokumentoida myös tarkemmin esimerkiksi maiden osalta missä provinsseissa tai muilla nimillä kulkevissa maan osissa on käynyt.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Listalle voi lisätä itsensä kuka tahansa ja oikeastaan onkin ihan suositeltavaa, että Nomadmaniaa käyttäisivät ihmiset jo matkailu-uransa alussakin, sillä sitten vuosien tai vuosikymmenien jälkeen voi olla vaikea muistaa kaikkia tehtyjä reissuja. Mutta tosiaan, jos on nousemassa ihan kärkisijoille, niin silloin on jo asiallista, minustakin, varmistaa, että kyseessä on todellinen henkilö ja todelliset matkat.

  4. says: Ne Tammelat

    Tosi hyvä, että todennetaan reissuja Nomadmanian toimesta. On kyllä ollut kiva tutustua siihen sivustoon, kiitos vinkistä! Ainoa vaan, että tää käy kukkaron päälle, kun tekee mieli värittää karttaa aina vaan lisää :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Niin, jotenkin tuohon ”kartan värittämiseen” innostuu – Meriharakan Käydyt maat -sivullakin käy aika ajoin päivittelemässä sekä maita vihreäksi, että noita muita värejä, noin niinkuin suunnittelu- ja hahmottelumielessä …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *