Tulivuorikaupunki Kongossa

Tulivuorikaupunki feature

Suhtaudun vähintäänkin lievän epäluuloisesti niin kehitysapuun kuin lähetystyöhön. Mutta olen myös kiinnostunut kokemuksista minulle tuntemattomissa maissa, etenkin sellaisissa, joista harvemmin on tarjolla juttuja. Olkoon sitten vaikka Kirkon ulkomaanapua, mutta jos Marjo Mäenpään kirja Tulivuorikaupunki Kongossa – Avustustyötä Afrikan sydämessä tarjoaa minulle nojatuolimatkan Kongoon, niin otan sen kiitollisena vastaan.

Marjo Mäenpää työskenteli kehitysyhteistyötehtävissä vuosikymmenen ajan (2011-2022) eri puolilla maailmaa, mutta tietenkin pääosin Afrikassa, Kongossa, Somaliassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Senegalissa. Monissa Afrikan mantereen valtioissa työskentelee lukuisa määrä erilaisia avustusjärjestöjä. Omakohtaisesti näimme tätä viimeksi Malawissa, jossa Malawi-järven rannan konferenssihotellin parkkipaikka oli täynnä eri järjestöjen autoja, YK:n järjestöistä, Planista ja World Visionista, ainakin.

Tulivuorikaupunki Kongossa takakansi

Kongo

Kongo on valtava maa, seitsemän kertaa Suomen kokoinen tai neljännes Yhdysvaltain pinta-alasta. Asukkaita on 85 miljoonaa, mutta iso osa maasta on asumatonta sademetsää. Kongon sademetsä on Amazonin jälkeen maailman toiseksi suurin sademetsä. Maan valtaväylä on Kongo-joki, sillä päällystettyjä teitä on vain 2 250 kilometriä. Kongojoki puolestaan on yksi maailman pisimmistä joista. En ollut koskaan ajatellut Kongo-jokea matkailukohteena, mutta yllättäen Aventura tarjosi meille risteilyä Kongo-joella vastineeksi palautteelleni, jossa kommentoin, että heidän uutuusmatkansa Länsi-Afrikkaan, mm. Kongon tasavaltaan, ovat ikävän päällekkäisiä heidän aikaisemmin toteuttamansa Guineanlahden kierroksen kanssa. Ehkei tuo risteilykään veisi meitä Kongoon, mutta Kongon tasavallan pääkaupunki Brazzaville ja Kongon pääkaupunki Kinshasa ovat molemmat Kongo-joen varrella, samassa kohtaa, vastakkaisilla rannoilla, joten ehkäpä tuolla matkalla pystyisi halutessaan tekemään päiväretken Kinshasaankin.

Itse asiassa useimmat tietämäni kaikissa maailman maissa käyneet tai niitä havittelevat ovatkin kuitanneet Kongon juuri ylittämällä Kongo-joen Brazzavillesta Kinshasaan (ja nopeasti takaisin?). Ajoittain myös gorillaretket Ugandasta tai Ruandasta rajan yli Kongon puolelle ovat onnistuneet.

Kongo-joki
Kongo-joki (Kuva Flickristä jbdodane)
Kinshasa
Kinshasa (Kuva Wikimedia Commonsista Cedrick Ngalula, CC BY-SA 4.0)

Goma Kivu-järven rannalla

Marjon matka asemakaupunkiinsa, Goman kaupunkiin Itä-Kongossa Kivu-järven rannalla kulki Ruandan ja maan pääkaupungin Kigalin kautta. Goma sijaitseekin ihan Ruandan rajalla ja se on päätynyt avustuskohteeksi Ruandan kansanmurhaa seuranneet pakolaisaallon jäljiltä. Vuoden 1994 kansanmurhan jäljiltä Kongon puolelle siirtyi ainakin miljoona pakolaista, siis kohta 30 vuotta sitten. Mutta tarve avulle ei ole Itä-Kongossa päättynyt vieläkään. Tai tarve ja tarve, Marjon tekstissä on myös paljon kyynisiä pohdintoja siitä, että vuosikymmenien aikana kaikki tällä seudulla ovat tottuneet avustettavan rooliin ja kaiken tarpeellisen odotetaan tulevan avustuksiana.
Tällä hetkellä maassa toimivat YK:n UNDP, Maailmanpankki, Iso-Britannian DFID, Yhdysvaltojen USAID ja kansainvälisistä järjestöistä mm. World Vision, Save the Children, Mercy Corps, Oxfam, International Rescue Committee ja Norwegian Refugee Council. Jo pelkästään näiden kaikkien järjestöjen työn koordinointi on merkittävä osa työtä!

Kivu-järven toinen ranta kuuluu Ruandalle ja toinen Kongolle. Gomassa ollessaan Marjo näkee järven yli Kigalin valot ja poikkeaakin aina silloin tällöin lyhyillä lomilla Ruandan puolella. Kongoon verrattuna Ruanda on leppoisa lomakohde, joka tarjoaa tauon avustustyöstä. Sivuhuomiona muuten Kivu-järvestä, siinäkin, trooppisen alueen makean veden järvenä, on tietysti bilhartsiaa, mutta useimmat, myös länsimaalaiset, uivat kauniissa järvessä. Ehkä vähän samalla logiikalla kuin pitkään Afrikassa oleskelevat eivät tapaa syödä malarialääkkeitä vaan ottavat riskin malariasta, sillä lääkkeissäkin on pitkään syötynä riskinsä. Bilhartsiaanhan on olemassa lääke, vaikka lyhyellä vierailullamme Malawi-järvellä päätimme jättää riskin ottamatta.

Kongo on yksi Afrikan (ja maailman) korruptoituneimpia maita, Afrikassa sitä pahempia tapauksia ovat vain Etelä-Sudan, Somalia, Libya ja Päiväntasaajan Guinea. Kirja tarjoaa tästä käytännönläheisen esimerkin matkailijalle:

Kongon raja-asemalla on pieni koppi, jossa aggressiiviset valkotakkiset maiset tarkastivat, että tulijoilla on kaikki rokotukset kunnossa. Jos näin ei sattunut olemaan, he päivittelivät suurieleisesti, mitkä kauheita seurauksia tällä voisi olla, kuten poliisikuulustelu, pidätys tai maastakarkoitus. Sitten rouvat ehdottivat mahdollisuutta lahjoa heidät muutamalla kymmenellä dollarilla. Vaihtoehtoma raja-aseman naiset kaivoivat jääkaapista esiin rokotteita, jotka he halusivat pistää suoraan paikan päällä olkapäähän. Tämä oli hyvin epäilyttävää, sillä rokotteet tulee pitää kylmässä ja raja-asemalla oli säännöllisesti sähkökatkoksia. Tarkastus tehtiin vaan ulkomaalaisille.

Kivu-järvi Tulivuorikaupunki Kongossa
Kivu-järvi (kuvat Kivu-järveltä ja Gomasta matkailumainoksista)

Kaasujärvi

Tiesitkö muuten, että Kivujärvi on yksi maailman kolmesta kaasujärvestä. Muut kaksi järveä, Nyos- ja Monounjärvi, sijaitsevat Kamerunissa. Kivu-järveltä on rakennettu putki, joka siirtää kaasun 300 metrin syvyydestä 13 km päähän Ruandan puolelle, jonne Wärtsilä on rakentanut kaasua hyödyntävän voimalaitoksen.
Metaani ja hiilidioksidi järven pohjassa muodostavat myös ison riskin – jos kaasu vapautuisi tulivuorenpurkauksen tai maanjäristyksen seurauksena myrkylliset kaasut voisivat uhata miljoonia ihmisiä alueella. Metaanin hyödyntäminen vähentää tätä riskiä vähitellen. Kamerunissa Nyos-järvellä 1986 tapahtuneessa kaasuräjähdyksessä kuoli lähes 2000 ihmistä ja tuplasti tuo määrä karjaa.

Voisivatko kongolaiset auttaa itseään

Gomaan asetuttuaan Marjokin päätyy luonnollisesti, näinhän monissa maissa on tapana ulkomaisten työntekijöiden yhteydessä, ihan merkittäväksi paikalliseksi työnantajaksi, sillä taloon tarvitaan vartijoita, useampia useampaan vuoroon, kodinhoitaja ja puutarhuri, minimissään. Työntekijöistä muodostuikin Marjan kongolainen perhe ja välillä hän pyrki vaikuttamaan myös perheen ja perheenjäsentensä perheiden tilanteeseen.

Ruokahuollosta esimerkki:

Kerran heitin kaalinsiemeniä puutarhaan, ja muutamassa viikossa ne olivat kehittyneet täysikokoisiksi kaaleiksi ilman mitään työtä ja vaivannäköä. Tuntuu hassulta, että näin hedelmällisen maaperän ihmiset kärsivät pahasta ruokapulasta ja aliravitsemuksesta. Oma ruokatuotanto puuttuu Itä-Kongossa lähes täysin, ja tuotteet tuotiin Kongon naapurimaista tai kauempaakin.

Kirja on antoisa kuvaus elämästä Kongosta, mutta toki se tarjoaa myös näkökulmia kehitysapuun. Yllättäen, ainakin minulle, näkökulmat ovat usein kriittisiä ja sellaisina hyvinkin linjassa omien näkemysteni kanssa.

Kongossa pohdin usein, oliko meillä ylipäätään edes samat tavoitteet kuin kongolaisilla, sillä niin monissa asioissa katsoimme maailmaa kovin eri tavoin. Meidän näkemyksemme kehityksestä tai onnellisesta elämästä ei aina ollut sama kuin kongolaisilla. Valitettavasti kehitysapu perustuu edelleen vahvasti omien näkemyksiemme myymiseen autettaville. Kansainvälinen yhteisö tarjoaa köyhille maille standardimaailmankuvaa, joka ei huomio afrikkalaisia sosiaalisia tai kulttuurisia tapoja.

Valkoinen pelastaja on jatkumoa siirtomaa-ajalle ja monessa yhteydessä kannattaisikin ehkä miettiä, että halusiko paikallinen yhteisö paikalle auttajaa (tai vapaaehtoistyöntekijää) ja oliko hänestä apua vai pikemminkin haittaa. Ehkä tätä asetelmaa nykyisin sentään jo jossain määrin on herätty kritisoimaankin. Muistelen, että esimerkiksi kun johonkin Suomessa televisiossa toteutettiin varainkeräyskampanjaan liittyen, oli lähetetty toimittaja ja kuvaaja jonnekin kohdealueelle, niin joku sentään huomasi olla kriittinen sen suhteen, että olisivatko paikalliset toimittajat ja muut resurssit voineet hoitaa asian yhtä hyvin tai paremminkin.

Kivu-järvi Tulivuorikaupunki Kongossa
Kivu-järvi

Epäonnistuneita projekteja

Kirja tarjoaa myös useampiakin esimerkkejä siitä miten jonnekin päin Kongoa (tai laajemminkin Afrikkaa) on rakennettu jotain, vaikka pieni tehdas, mutta ylläpitorahoituksen ja -osaamisen puutteessa se on muutaman vuoden kuluessa jäänyt käyttämättömäksi. Toisaalta kirja tarjoaa myös onnistuneen esimerkin: Yhteistyössä alueen vanhempien kanssa rakennettiin Tendelaan uusi koulu. Vanhemmat olivat itse keränneet osan rahoistaan ja tämän omistajuuden takia oli todennäköisestä, että he tulisivat myös pitämään huolta koulusta.

Mutta järjestöt haluavat projekteja, joilla on alku ja loppu. Työntekijät, siis avustusjärjestöjen työntekijät, eivät jaksa elää kriisialueilla vuosikausia, joten henkilöt vaihtuvat ja osaaminen häipyy, Avustusjärjestöjen kannattaa myös hakeutua tuoreisiin kriiseihin, sillä niistä saa näkyvyyttä ja rahoitusta. Kongon kriisi on niin vanha, ettei se enää jaksa kiinnostaa juuri ketään.

Ehkä ei pitäisikään, ehkä kongolaisten pitäisi nousta omille jaloilleen? Useampi vuosikymmen avustusten kohteena on kuitenkin ehkä asettanut roolit jo pysyviksi, on avustajia ja on avustettavia. Edelliset ovat kongolaisittain kovapalkkaisia länsimaalaisia, jälkimmäiset kongolaisia.

Olin itse asiassa yllättynyt, että kirja ei päättynyt esiteltyään lukuisia kehitysapuun liittyviä epäonnistumisia ja haasteita jotenkin positiiviseen loppunousuun, että tästä kaikesta huolimatta tätä työtä kannattaa jatkaa. Kirjan lopussa pohditaan enemmän kehitysapuun liittyvää korruptiota ja tilannetta, jossa avustusjärjestöt toteuttavat esimerkiksi kouluja, vaikka itse asiassa niiden rakentaminen kuuluisi valtiolle. Toteamus siitä, että hätäapu on paikallaan, mutta sen pitää olla lyhytkestoista, tuntuu järkevältä.

Jos humanitaarinen kriisi kestää 30 vuotta kuten Kongon tapauksessa, on syytä kysyä, onko tässä mitään järkeä tai mikä on mennyt vikaan? Lapset kasvavat maailmassa, jossa heidän näköisensä ihmiset ovat autettavia, ja auttajat puhuvat eri kieltä ja tulevat jostain kaukaa maastoautoineen.

Lopulta kirjan kirjoittaja palaa Suomeen ja työskentelee nykyisin (kirjan mukaan) opetushallituksessa. Sitä ennen hän ehtii vielä nauttimaan näkymistä Nyiragongo-tulivuoren huipulla Virungan kansallispuistossa. Näkymät tulivuorelta ovat taianomaiset. Kongo oli vaihtumassa Suomeen ja kohta sen jälkeen Keski-Afrikan tasavaltaan.

Halutessasi voit lukea Länsiväylä-lehdestä vielä toisenkin arvion kirjasta ennen siihen tarttumista. Kirjan Tulivuorikaupunki Kongossa alkuun voit myös tutustua tästä.

Goma Tulivuorikaupunki Kongossa
Goman kaupunki ja Nyiragongo-tulivuori
Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

  1. Itselläni on haaveena joskus päästä vierailemaan Kongoon. Valitettavan epävakaa maan tilanne taitaa tälläkin hetkellä kuitenkin olla. Tuollainen risteily Kongo-joella olisi varmasti huippukokemus, pitää laittaa itsellenikin muistiin ja harkintaan joskus tulevaisuudessa. Ja ilman muuta tuo kirja alkoi kiinnostamaan, vaikea kuvitella kiinnostavampaa tapahtumapaikkaa omasta näkökulmastani.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Tsekkasin kirjaa lukiessani (ja tätä juttua kirjoittaessani) Kongojen turvallisuustilannetta brittien matkustusohjesivuilta. Kongon tasavalta on lähes kokonaan ”vihreä” ja Kongon demokraattinen tasavaltakin, siis tässä Kongona viitattu maa, ”ok” muilta osin kuin Itä-Kongo, joka loistaa kartalla punaisena. Tosin Ruandan rajan lähellä juuri Goman kaupungin alueelta kartassa on vähän keltaista. Tuo jokiristeily olisi teoriassa Kongon tasavallan alueella ja jos Kongo-joen ranta toisellakin puolella on ”ok”, niin voisihan sitä harkita – jos muut ideat loppuvat kesken :-) Ihan matkaidealistamme kärkeen en sitä kuitenkaan vielä ole nostamassa.

  2. says: Daniel

    Vaikuttaa mielenkiintoiselta, tämä täytyy lukea!

    Pekka Peltolan Afrikassa ja Matti Kääriäisen Kehitysavun kirous ovat samaa aihepiiriä, suosittelen niitäkin. Kääriäinen kirjoittaa myös Mosambikista, Peltola karuja kokemuksia menneiden vuosikymmenten Luandasta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Pitääkin tutustua ainakin yhdistelmään Kääriäinen ja Mosambik, sillä marraskuussa suuntanamme on mm. Maputo.

  3. says: Reissu-Jani

    Itse suhtaudun kaikkeen kehitysmaa- ja lähetysapuun hyvin kriittisesti varsinkin näihin pitkäkestoisiin, joissa ei tapahdu vuosienkaa jälkeen ”yhtikäs mitään”, varsinkin kun rahat menevät korruption kautta muualle tai homma loppuu heti alkuunsa kun avustettavat ovat passivoituneita itse saamaan asiansa kuntoon, eli on totuttu siihen että tuolta luukulta länkkärit lappaa meille rahaa. Eivät muutamat länkkärit voi pyörittää esim. Kongon kokoista valtiota. Sama kriittisyys on myös länsimaisen demokratian ”vientiyrityksissä” esim.Arabimaihin. Kuten on nähty se ei toiminut mm. Irakissa eikä Afganistanissa. Sama on kristillisessä lähetystyössä. Miksi sitten näitä avustuksia jatketaan? Toki onhan nämä auttavat organisaatiot todella isoja länkkäreiden työllistäjiä, joita me länsimaat rahoitamme miljardeilla euroilla vuosittain. Olen itse nähnyt mitä kävi esim. Suomen Sokerin rahoittamalle sokeritehtaalle, joka ei nyt ollut kehitysapua mutta ”ulkomaailman investointi”, Kirgisiassa 1990 luvun alussa : sokeritehdas saatiin valmiiksi, vaikka välillä iso osa tavaroista katosi Neuvostoliiton/Venäjän junakuljetuksissa ja korruptio oli huomattavaa muutenkin, mutta lopulta paikalliset eivät osanneet pitää tehdasta huolta ja nyt se on ruostunut paikoilleen. Näistä mielipiteistä voi hyvin saada woke-kulttuurin aikana rasistisen leima otsaan – varsinkin kun kehitysmaa-apuja ryhtyy kommentoimaan. Olen kuitenkin matkustanut maailmalla sen verran että eri kulttuureita ja niiden tapoja on nähty eikä länsimaailman kulttuuri ole se ”oikea” tapa olla ja elää. Apua pitää antaa niitä tarvitseville mutta sen pitää olla nopeaa ja lyhytkestoista.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Päädyinkin Danielin suosituksesta jatkamaan heti aiheen parissa ja luen parhaillaan Matti Kääriäisen Kehitysavun kirous -kirjaa. Se nostaa vielä esille tuota Kongo-kirjaa selkeämmin sen, miten kehitysavussa on pitkään, osittain ehkä jopa nykypäivään asti, ollut näkökulmana se, että miten se hyödyttää avun antajamaata. Tyyliin, että viedään Terhi-perämoottoreita jonnekin tropiikkiin, jossa sitten todetaan, että eivät ne näihin olosuhteisiin sovi. Tai juurikin tuo Sinunkin mainitsemasi kuvio siitä, että ei niitä tehtaita tai kouluja oteta käyttöön tai ainakaan ylläpidetä, kun paikallista omistajuutta ei ole, paitsi niille avustusrahoille. Lisäksi poliittinen näkökulma kaikessa avussa on nykyisin(kin) sen verran merkittävä, että ehkä koko kehitysavun voisi ristiä jollain kuvaavammalla nimellä tyyliin ”miten pidämme tämän Afrikan valtion suosiollisena meille”.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Minusta kirja vei hyvinkin nojatuolimatkalle vähän tuntemattomampaan maailmaan ja vieläpä hyvin inhorealistisesti.

  4. Suhtautumiseni uskontoon on mennyt lähelle absoluuttista nollapistettä sen jälkeen, kun amerikkalaisten konservatiivinen propaganda on tehnyt Ugandasta ihmisoikeushelvetin. Maa toisensa jälkeen kaatuu sekasortoon uskonnollisen hölynpölyn takia. Selkeästikään mikään määrä uskontoa ei ole auttanut Kongoa.
    Malarialääkkeeseen suhtaudun hyvin varauksellisesti. Olen kuullut, että se saattaa melkeinpä tappaa kilpirauhasen ja toden totta, minulle tuli riesaksi kilpirauhasen vaikea vajaatoiminta. Tiedä sitten, tuliko se juuri siitä.
    Kongot menevät minulla pahasti sekaisin, mikseivät voineet pitää nimeä Zaire.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Itselläni kuppi meni ”järjestäytyneistä uskonnoista” siinä vaiheessa kun uutisissa oli kerta toisensa jälkeen näistä katolilaisten pappien lasten hyväksikäyttötapauksia ja niiden piilottelua. Varsinainen kirkko! Sitä ennen kipuilu naispappeuden tiimoilta sai jo eroamaan luterilaisesta kirkosta.

  5. says: Anssi

    Kiitos kirjavinkistä, tämä on varmasti mielenkiintoinen! Olen huomannut, että mitä enemmän Afrikan tuntemattomia kolkkia kierrän, sitä enemmän vastustan kaikkea kehitysapua. Kylät, kaupungit ja elämänmeno yleisesti ovat pitkälti samanlaisia kuin itsenäistymisen aikaan, kun vanhoja kuvia selailee. Nyt lisäksi kiitos kehitysavusta tuntuu olevan monen maan kohdalla keskisormen nostatus ja hyppääminen Venäjän kelkkaan. Afrikkalaisten olisi aika rakentaa yhteiskuntansa sellaisiksi, kun itse haluavat. Omilla avuillaan, bisnestä ja yhteistyötä tekemällä. Demokratian kanssa, tai minkä tahansa hallintomuodon sitten kokevatkaan parhaaksi. Esimerkiksi Burkina Fasossa eivät välitä demokratiasta, vaan vahva sotilasjohtaja on kuulemma paljon parempi. Itse olen tietysti eri mieltä, mutta eipähän ole minun ongelmani tai maani. Samoin, jos Nigerin juntta tahtoo pitää kaiken uraaninsa vain itsellään, niin siinähän pitävät.

    Mitä taas tulee Kongoon, niin pienempi Kongo on oikein hyvä ja leppoisa maa. Brazzavillessä viihtyy hyvin pari kolme päivää. Isommassa Kongossa olisi kiva käydä, mutta sinne pitäisi mennä varmaan kuukaudeksi, kun vaikuttaa niin isolta urakalta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anssi! Ihan parhautta nämä tällaiset Afrikassa oikeasti paljon oleskelleen ihmisen ajatukset aiheesta.

  6. Itsellä on vähän sama kuin Janillakin. Kehitysapu on vähän kyseenalainen toimi. Mutta maisemat näyttää kyllä hienoilta, en tiedä uskaltaisinko itse olla tuolla tulivuoren juurella…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Melissa! Tulivuoren juurella ja kaasujärven rannalla, saattaisihan se olla vähän kuumottavaa …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *