Meriharakoita Harrströmin lahdella

Harrström feature

Matkalla Närpiöstä Molpen satamaan poikkesimme pienessä Harrströmin kylässä.
Olin joskus nähnyt idyllisiä kuvia tästä vanhasta kalastajakylästä ja kun se sattui olemaan ihan reitin varrella, niin lähdimme Närpiöstä, Red & Green -hotellista sen verran ajoissa, että aikaa jäi pienelle pysähdykselle.

Harrström sijaitsee siis Pohjanmaalla, rantatietä ajettaessa sanotaan nyt vaikka Kristiinankaupungin tai Kaskisen ja Vaasan välillä jokseenkin puolivälissä.
Ehkei Harrström ole oman matkan arvoinen, ainakaan pääkaupunkiseudulta lähdettäessä, mutta vaikka Vaasasta ehkä jo, kun matkaa olisi alle 60 kilometriä, suuntaansa.

Espoo Harrström
Espoosta Humppilan, Porin ja Närpiön kautta Harrströmiin. Puuvillan Momento-ravintola oli vähintäänkin ihan ok ja Närpiön Red & Greenin aamiainen enemmänkin kuin ok!

Vuoden kylä

Ihan pieni Harrströmin kylä on osa Korsnäsin kuntaa. Kylä ja kalasatama on yksi Museoviraston vuonna 2009 listaamista Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Ensimmäiset maininnat kylästä löytyvät jo vuodelta 1494. Se on myös valittu Pohjanmaalla vuoden kyläksi vuonna 2011, toisena korsnäsiläisenä kylänä. Ensimmäinen oli Molpe, suomeksi Moikipää, josta retkemme Strömmingsbådanin majakalle alkoi.

Aloitimme Harrströmiin tutustumisen hiukan hakuammuntana Harrströmin leirintäalueelta. Sunnuntai-aamun tunnelma pienellä leirintäalueella oli unelias. Teltoissa ei enää kukaan taida asua, mutta muutama asuntoauto rannalla oli ja ehkä alueen mökeissäkin asui muutamia ihmisiä. Ohittamamme ihmiset tuntuivat enimmäkseen puhuvan saksaa, eli ulkomaalaisetkin ovat selvästikin löytäneet Harrströmin.

Leirintäalueen paras nähtävyys majakkamatkalaisille oli tietysti Harrströmin loisto, joka heijastui kauniisti tyynestä vedenpinnasta.

Harrström Korsnäs Loisto Ranta-aittoja Harrström Korsnäs

Kalastusmuseo – ja ne meriharakat!

Leirintäalueelta jatkoimme kalasatamaan, eli palasimme hiukan taaksepäin. Kannattaa siis etelästä tullessa kääntyä jo ensimmäisestä Harrströmin risteyksestä :-)

Kalasatamassa oli sataman ohella monen monta vanhempaa ja uudempaa venevajaa ja pieni museo, jonka ovi oli kutsuvasti auki. Henkilökuntaa museossa ei ollut, mutta ilmeisesti täällä päin maailmaa luotetaan vierailijoiden järkevyyteen – ja hyvä, että luotetaan, sillä muutenhan museo luultavasti olisi auki vain muutamia tunteja viikossa.

Harrström Korsnäs Harrström Korsnäs Kalastusmuseo

Harrström kalastusmuseo Harrström kalastusmuseo

Venevajoja seuratessamme päädyimme lopulta matalan rannan äärelle, jossa oli ainakin elokuisena aamuna runsaasti erilaisia vesilintuja. Kamerani ei ollut ihan parhaimmillaan lintukuvia ajatellen, mutta nyt oli kyllä pakko yrittää kuvaa: tällaista määrää meriharakoita en muista koskaan Suomessa nähneeni kerralla!
Pienen jokisuiston osittain umpeenkasvanut rantaniitty onkin ilmeisesti tunnettukin lintualue, sillä paikalla oli useampikin enemmän linnuista kuin venevajoista kiinnostunut yksilö pitkine putkineen. Lintuharrastajien sivustolta luin sittemmin, että kalasataman läheisyydestä on se ilo, että linnusto on tottunut alueella liikkuviin ihmisiin.

Meriharakoita Harrström

Vielä pysähdys Harrströmin kivisillalla (vuodelta 1898) ja sitten olikin jo kiire ehtiä Molpen satamaan ajoissa! Olisihan tuo ollut somaa, että olisimme myöhästyneet kolme kuukautta aikaisemmin varaamaltamme retkeltä, jonka takia olimme jo ajaneet yli 300 kilometriä!
Kylän keskustan tuulimyllyt, joista suurempi on kuulemma yksi Suomen suurimmista, jäi nyt tällä kertaa näkemättä, mutta enemmän olimmekin kiinnostuneita ranta-alueista, joten eipä tuo haitannut.

Harrström kivisilta

Harrström kivisilta
Sillan lähiställä sijaitsi vuosina 1788-1937 vesimylly ja saha, ainakin yksi myllynkivistä on näemmä säilynytkin

Sen verran kuitenkin vielä pysähdyimme matkan varrella, että dokumentoimme yhden Korsnäsin lukuisista minkkitarhoista. Voihan olla, että kun seuraavan kerran tälle suunnalle päädymme, niin minkkitarhat ovat jo historiaa.

Turkistarha Korsnäs
Minkkitarha – tai ainakin turkistarha – emme lähestyneet tarhaa selvittääksemme mitä eläimiä siellä asusti
Kuollut lintu
Kuolleita lintuja olemme nähneet kesän kummallakin majakkaretkellä, mutta tuskin mikään niistä lintuinfluenssaan oli kuollut
Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

  1. Kieltämättä vaikuttaa varsin miellyttävältä kalastajakylältä. Meillä tulee harvoin tällaisiin paikkoihin pysähdyttyä, vaikka pitkälti matkan varrella, kun aina tuppaa olemaan niin kiire tavoitepaikkaan. Joskus pitäisi malttaa pysähdellä enemmän, niin voisi yllättyä positiivisesti.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Kieltämättä olin tosiaan tästäkin jossain vaiheessa aikaisemmin lukenut tai ainakin nähnyt joitakin kuvia selvitellessäni joitain muita tuon samaisen rannikon kohteita edellisten kesien reissujemme yhteydessä. Jos paikka ei olisi koskaan osunut aikaisemmin silmiini, niin tuskin pelkän nimen perusteella olisimme Närpiön ja Molpen välillä tuonne poikenneet.

  2. says: Mari

    Meriharakka on itselleni jotenkin tärkeä lintu. Kesä alkaa itselläni siitä, kun ensimmäinen meriharakka on ilmestynyt kotikaupungin rannoille. Kauniita maisemia olette nähneet ja hienon aidon kalastusmuseonkin. Varmaan näitte Närpiössä muuten ne uskomattoman hienot kirkkotallitkin?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Närpiössä viivähdimme vaan yön, joten ainoa ”kohteemme” oli tuo hotelli. Tsekkasin netistä nuo kirkkotallit – ehkä Suomessa tuollaisia ei ole muualla säilynyt, mutta esimerkiksi Baltian maissa autotallirivistöjä näkee monessa kaupungissa. Sattumalta löytämäni nettijuttu kaipaili noille kirkkotalleille jotain tapahtumaa, vaikka joulumarkkinoita. Jos sellaiset järjestäisi, niin sitähän voisi harkita!

  3. Symppis kalastajakylä, josta en kyllä ollut aiemmin kuullutkaan. Mutta kieltämättä kuvissa ja maisemissa oli jotain tuttua, eli ehkä olen minäkin Instagramissa törmännyt kuviin paikasta.

    Turussa meriharakat olivat ”kesäntuojia”. Färsaarilla niitä taas ehti lyhyessä ajassa nähdä kyllästymiseen asti!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Espoossakin tapaamme aina riemastua ensimmäiset meriharakat nähtyämme keväällä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *