Hotel NomadMania

Hotel Nomadmania

Ehkä Hotel NomadMania ei ole suurten massojen dekkari. Mutta kyllä se, niin fiktiota kuin se onneksi onkin, kertoo jotain pienen ehkä vähän eriskummallisen joukon maailmasta. NomadManian perustaja ja sitä pitkään vetänyt Harry Mitsidis on kirjoittanut kirjan Welcome to the Hotel NomadMania, jossa liikutaan ympäri maailman, kaukaisimpia ja vaikeimmin saavutettavia kohteita unohtamatta. Kirjan sivuilla seikkailusta yrittävät selvitä maabongaripiirien tunnetuimmat henkilöt, omilla nimillään – yrittävät selvitä, sillä etenkin kirjan alkupäässä lähes jokainen luku päättyy jonkun kuolemaan – vähän samaan tapaan kuin Netflixin Halloween-sarjaksi nimeämässäni Usherin talon tuho, jota tavalliseen tapaamme päädyimme katsomaan luettuamme Hesarin arvostelun siitä. Henkilöiden tarinoissa ja taustoissa on sentään on jo mukana fiktiotakin, eli siinä missä todelliset ihmiset ovat antaneet luvan nimensä ja jossain määrin taustansakin käyttämiseen Hotel NomadManiassa, ei kirjaa silti kannata lukea näiden ihmisten elämänkertana!

Hotel Nomadmania

Maailman kaikkiin kolkkiin

Matosavankin luostari Armeniassa,  Socotran saari Jemenissa, tankkien hautausmaa Asmarassa, Eritreassa, Milky Way Palaulla, Baarle-Hertog & Baarle-Nassaun enklaavien kokoelma Belgiassa/Hollannissa, Menen-hotelli Naurulla. Nyt liikutaan vähän muualla kuin Espoon rannoilla, Sandhamnissa, Gotlannissa tai Islannissa, siis paikoissa, jotka ovat ehkä vähän enemmän tuttuja suomalaisille dekkarien harrastajille. Lviv Ukrainassa, Paramaribo Surnamessa, Baku Azerbaidjanissa tai Ærøskøbingin saari Tanskassa edustavat kirjan vähän edes tavanomaisempia kohteita.

Paramaribo Fort Zeelandia
Fort Zeelandian alue Paramaribossa näytti meidän siellä vieraillessamme näin idylliseltä
nomadmania paikkoja
Muita kirjassa esiintyviä paikkoja (kuva kirjan esittelysivulta)

Itsekin jossain määrin maabongausta harrastaneena osasin nämäkin kohteet sentään sijoittaa jotenkin kartalle, muutamissa olemme käyneetkin ja ehkä vähän yllättäen esimerkiksi Milky Way Palaulla on kevään ohjelmassamme. Ærøskøbingin saarikin on kiinnostanut Ne Tammelat -blogin juttujen innoittamana.

5th NomadMania Conference

Layang Layang, Spratly Island, sukelluskohde Malesiassa, sen sijaan oli minullekin täysin tuntematon kohde. Iso osa kirjan tapahtumista kuitenkin sijoittuu tälle pienelle saarelle, jota mainostetaan sukellusparatiisina. Malesian sijaan voidaan olla myös Kiinassa, Vietnamissa, Bruneissa, Taiwanissa tai Filippiineillä, sillä saarten omistus on enemmän tai vähemmän kiistanalainen. NomadManian DARE-listan (Distinctive Alternative Remote Extremes) pistettä hakemassa olleelle joukolle NomadManian kärjen tuntumassa olevia matkailijoita saari ei ei kuitenkaan osoittaudu paratiisiksi, viimeistään mukana jonkun matkassa oleva novitshok-hermomyrkky pilaa vähän tunnelmaa. Konferenssin saavutukset uusien NomadMania-alueiden määrittelyssäkin saattavat jäädä melko vähäisiksi. Toimittajan huomautus, hyvä niin, sillä 1301 on jo ihan riittävästi!

layang layang

layang layang
Kiistanalaiset saaret sijaitsevat Borneon koillispuolella

Maabongareiden kärkeä, myös Suomesta

Mutta jätetään dekkarin juoni, sitähän ei luonnollisesti sovi paljastaa, ja tutustutaan hiukan kirjaan päätyneeseen henkilökaartiin. Mukana on joukko maabongareiden ehdotonta kärkeä kuten tässä kohtaa kirjailijaksi heittäytynyt Harry Mitsidis, Boris Kester, joka voitti äskettäin vuoden 2023 matkailualan Oskareista vuoden matkakirjapalkinnon, Thomas Buechler, NomadManian verifiointiprosessista vastaava, Most Traveled People -sivuston perustaja Charles Veley, Don Parrish, joka on käynyt paitsi kaikissa maailman maissa, myös kaikissa Traveler’s Century Clubin alueilla (330) ja vaikka Jo Ann Schwartz, joka kuuluu Travelers’ Century Clubin vetäjiin. Useimmat heistä löytyvät NomadManian 1301-alueen listan 20 kärjestä.

Mukana on myös muutama suomalainen kärkinimi, kuten Kari-Matti ja Lumi Valtari. Kari-Matti on muuten tuolla maailmanlaajuisella listalla sijalla 10. Mukana ovat myös äskettäin ensimmäisenä suomalaisena naisena kaikissa maailman maissa käynyt Anna-Katri, luultavasti ensimmäisenä koko maailmassa kaikissa maailman maissa käynyt Rauli Virtanen ja suomalainen kapteeni Juha.

Nomadmania suomalaiset

Tutustut myös NomadManiaan

Tarinan lomaan on sijoitettu herkullisia yksityiskohtia NomadManian prosesseista, kuten vaikka epäilys siitä, että olisiko joku NomadManian verifiointiprosessin haasteelliseksi kokenut henkilö uhkaamassa Thomaksen henkeä. Tai kuvaus siitä, miten Juhan kipparoima laiva yrittää rantautua Bouvet’nsaarelle ja matkustajat ovat keskimäärin sitä mieltä, että he kuolevat mieluummin kuin palaavat ilman, että ovat käyneet Bouvet’nsaarella! Ehkä tässä on jo mukana sentään hienoista liioittelua?
(Bouvet’nsaari on Norjalle kuuluva saari puolessa väliä Afrikan eteläkärkeä ja Antarktista.)

En paljasta kirjan loppuratkaisua enkä koko tapahtumasarjan lopullista tavoitetta, mutta sanon nyt kuitenkin sen verran, että jos maabongaus ei ole ihan tuntunut Sinun jutultasi, niin saatat pitää loppuratkaisusta! Tai, jos maabongaus on Sinun juttusi ja olet jo kärjen tuntumassa, niin ole varovainen – useimmilla kirjan uhreilla maaluku oli jo yli 190 …

Kirja on saatavissa vain englanninkielisenä eikä sitä luultavasti suomenneta koskaan. Omani ostin Kindle-versiona Amazon.comista, 5,49 dollaria ja Welcome to the Hotel NomadMania -kirja on tabletillasi saman tien!

Kirja on muuten jo toinen Harry Mitsidiksen maabongausaiheinen kirja. Ensimmäinen käsitteli huijari William Baekelandia.

Tapaus William Baekeland

Tässä vielä kirjan esittelyvideo, jos kuvaukseni kirjasta ei vielä vakuuttanut :-)

Welcome to the Hotel NomadMania – Book Teaser from Nomad Mania on Vimeo.

Join the Conversation

14 Comments

  1. Vaikka maabongaus ei oma juttuni olekaan, niin tämä kyllä tosiaan voisi kiinnostaa! Harmi, että en ole vieläkään saanut tosin aikaiseksi lukea edes tuota William Baekelandista kertovaa teosta, vaikka kiinnostuin blogistasi siitä luettuani.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Suosittelen edelleen molempia kirjoja :-) Kyllä ne vähän avaavat tätä ehkä kuitenkin keskivertomatkailijallekin ihan erilaista maailmaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Onneksi olemme jo aikaa sitten todenneet, että tuo 193 tavoite ei ole meitä varten :-)

  2. Erilaisen ja viihdyttävän oloinen kirja, ehkäpä tämä päätyy omallekin lukulistalle jossain vaiheessa, kiitos siis vinkistä! Hauska ja jotenkin vähän karmivakin veto ottaa hahmoiksi reaalimaailman matkaajia, vaikkakin sitten fiktiivisiksi hahmoiksi muutettuna.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Kieltämättä tuossa ihmisten listiminen heidän oikeilla nimillään on vähän karmivaa – onneksi edes suomalaisten kuolleisuus tuossa kirjassa jäi sentään pieneksi :-)

  3. says: finintirol

    Kiitos kirjavinkistä:)

    On tosiaan aika erikoinen kirja, kun oikeilla nimillä ja osittain henkilön oikeilla taustoilla kirjoitetaan fiktiiviä ja poistetaan päiviltä. Luovaa, mutta ehkä vähän outoa tuolta osin. Tosin, kun lukijat tietävät, että kyse on vain rooleista niin silloinhan se on kuvitteellista tarinaa siinä kuin tavanomaisempikin tarina.

    Paikkojen puolesta varmaan mielenkiintoinen, ainakin sellaisen määrän paikkoja listasit, jotta meni jo pää pyörälle:)

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Ja henkilöt, joiden nimiä kirjassa oli käytetty, olivat sentään antaneet siihen luvan …

  4. Jestas. Mä en ensin edes tajunnut, että kirjassa todellakin nimetään oikeita henkilöitä, jotka sitten pääsevät päiviltään. Jotenkin onnistuin hyppäämän sen kohdan johdannossa yli. Aika rankka, mutta hauska idea.

    Mä olen onnistunut hukkaamaan oman Kindleni johonkin (jälleen!). Eli kaksi on jo jäänyt johonkin matkan varrelle. Tulee kalliiksi, kun ei osaa pitää tavaroistaan huolta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Itse kuljetan reissuilla useimmiten paitsi kevyttä matkakäyttöön hankittua läppäriä myös iPadiä, jota käytän lukemiseen ja elokuvien/sarjojen katseluun. Applen FindMy -toiminto tapaa myös pitää sen hyvin matkassa, kun hälyttää aika nopeasti jos sen läheltä poistuu :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Laura! Ei tarvitse Kindleä, iPad tai läppärikin käy, luultavasti muidenkin merkkien tabletit, Kindle on olemassa myös sovelluksena, siis.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *