Gizan pyramidit

Gizan pyramidit

Gizan pyramidit ovat yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä – ja ainoa niistä, joka on säilynyt nykypäivään asti.

Menneitä ovat Babylonian riippuvat puutarhat nykyisen Irakin alueella, Kreikassa sijainneet Zeusin patsas Olympiassa ja Rodoksen kolossi ja nykyisen Turkin alueella sijainneet Artemiksen temppeli Efesoksessa ja Halikarnassoksen mausoleumi. Egyptissäkin näitä antiikin ajan ihmeitä oli kaksi, Gizan pyramidien lisäksi Aleksandriassa sijainnut Faroksen majakka. Mutta mm. tulipalojen ja maanjäristysten jäljiltä enää Gizan pyramidit ovat pystyssä.

Gizan pyramidit

Gizan pyramidit
Tältä näyttää parkkipaikalla kuulemma hiljaisena aamuna

Kolme isoa pyramidia

Gizan alueella on kolme isoa pyramidia. Suurin ja tunnetuin pyramideista on Kheopsin pyramidi, muut kaksi ovat Khefrenin (Khafren) ja Mykerinoksen pyramidit. Mykeronoksen pyramidin vierellä on lisäksi kolme pientä kuningatarten pyramidia.

Kheopsin pyramidi tunnetaan myös nimellä Khufun pyramidi rakennettiin faarao Khufun hautapaikaksi noin vuonna 2560 ennen ajanlaskumme alkua. Muinoin lähes 150 metriä korkea pyramidi oli vuosituhansien ajan maailman korkein rakennus. Nyttemmin se ei enää pärjää kisassa kovin hyvin, etenkin kun pyramidikin on menettänyt korkeuttaan ja on nykyisin 138,8 metriä korkea. Kheopsin on Khufusta käytetty kreikkalainen nimi. (Nykyisin maailman korkein rakennus on Burj Khalifa Dubaissa 828 metrillään.)

Pyramidit sijaitseva Gizan alueella parinkymmenen kilometrin päässä Kairon keskustasta. Me asuimme Kairossa Tahrir-aukion kupeessa, mutta monet pyramideilla vierailleista matkabloggaajakolleegoista ovat valinneet yöpymispaikan Gizasta. Gizassa yöpyessään majapaikan sopivasti valitsemalla voi nauttia pyramideista myös iltavalaistuksessa – ja olla paikalla aamulla ensimmäisten joukossa.

Tammikuussa, aikaan, jolloin amerikkalaisia oli taas kerran ohjeistettu välttämään luultavasti koko Lähi-Itää, Egypti mukaanlukien, vierailijoita pyramideillakaan ei kuitenkaan ollut ylettömästi, ei vaikka pyramideille olisi saapunut ”vasta” aamukymmeneltä.

Kieltämättä, vaikka vähemmän yleensä Meriharakan teksteissä tapaankaan fiilistellä, niin hetkellisesti kyllä Kheopsin pyramidin edustalla tuli pysähdyttyä ja kelattua, että tässä tämä nyt on, valtava rakennelma vuosisatojen takaa. Pyramidi, josta olen nähnyt monen monta kuvaa ja nyt lopulta seison sen edessä.

Kheopsin pyramidin uumeniin?

Mutta suosittu turistikohde ja etenkin vaikka pienemmänkin ryhmän kanssa liikuttaessa, käytännön kuviot jyräävät nopeasti turhan ihmettelyn. Osa meistä oli valinnut lisäretken pyramidin sisään. Me jätimme sen väliin muistellen muutamia maailmalla kokemiamme kapeita ja matalia maanalaisia käytäviä. Myöhemmin pyramidissa käyneet kertoivat, että reidet olivat kovilla etenkin paluumatkalla alamäessä. Ulkopuolelta katsottuna Kheopsin pyramidissa on näyttäisi olevan kaksikin aukkoa, mutta turistien kulku pyramidin sisään tapahtuu vain alempaa käytävää pitkin.

Me muut lähdimme kiertämään Kheopsin pyramidia tutustuen matkalla mm. yhteen pyramidien alueella olevaan laivakuoppaan. Suurimman, Kheopsin pyramidin, läheltä löydettiin myös n. 4500 vuotta vanha ”aurinkolaiva”. Laivaa pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä esimerkeistä egyptiläisten veneenrakennustaidosta. Aurinkolaiva oli tarkoitettu kuljettamaan faaraon sielu taivaalliseen matkaansa.

Aurinkolaiva on tulossa esille uuteen Egyptiläiseen museoon Gizan lähelle. Museon avautumista on odotettu jo jonkin aikaa, mutta nykyarvioiden mukaan se saattaa kestää vielä jopa vuoden tai kaksikin.

Sopivissa kohdissa avuliaat ”paikallisoppaat” neuvoivat parasta kohtaa ja kuvakulmaa pyramidin kuvaamiseen ja antoivat vinkkejä myös tyypillisiin humoristisempiin poseerauksiin. Kuvat saattoi halutessaan otattaa heillä, mutta kyllä ilmaiseksikin saaduilla neuvoilla ja vinkeillä jotain sai itsekin otettua. Oikea paikallisoppaamme oli ollut aika tiukkana sen suhteen, että näiden ”paikallisoppaiden” kanssa ei pidä ryhtyä juttusille!

Aikamme pyramideja läheltä kierrellen – ja kokeiluluontoisesti pari askelmaa niille kiivettyämmekin – oli aika vaihtaa kuvakulmaa. Siirryimme sen verran kauemmas, että halukkailla oli mahdollisuus saada vaikka kaikki pyramidit samaan kuvaan. Tälläkin alueella olisi ollut mahdollista vaihtaa kuvakulma myös kamelin selkään, mutta kuuliaisesti noudatimme myös tältä osin paikallisoppaamme ohjeita ja jätimme laihat ja nälkiintynyt kamelit mutustelemaan niille mahdollisesti tarjolla olevaa apetta.

Kheopsin pyramidin sisäänkäynti
Jonomuodostelmaan pyramidin sisäänkäynnille

Kheopsin pyramidin sisäänkäynti

Gizan pyramidit
Kheopsin pyramidi melkein kokonaan tiukasti alaviistosta kuvattuna, että mahtuu kuvaan ja vähän mittakaavaa kiville
Gizan pyramidit
Pitihän sitä nyt vähän yrittää :-)
Gizan pyramidit
Khefrenin pyramidissa on vielä huipussa nähtävissä vähän kalkkikiveä, jolla pyramidit oli aikoinaan päällystetty
Laivakuoppa
Laivakuoppa
Egyptiläinen museo
Uusi Egyptiläinen museo Gizassa – avauspäivästä ei ole vielä tätä kirjoitettaessa kovin luotettavaa arvausta
Giza pyramidit
Vasemmalta: Khefrenin, Kheopsin ja Mykerinoksen pyramidit,oikealla kolme kuningatarpyramidia

Giza pyramidit

Giza pyramidit
Hiekan ympäröimällä pyramidikentällä hiekkapöly saattaa hetkessä sumentaa taivaan – hetkeksi

Kameli Giza

Sfinksi

Lopulta vuorossa oli alueen hätkähdyttävin kohde – ja kohtaaminen. Pyramidit olivat toki isoja rakennelmia, mutta niiden näkeminen luonnossa ei ehkä sittenkään hätkähdyttänyt samalla tapaa kuin sfinksin näkeminen. Tämä sfinksi on nimittäin iso!
Sfinksiä lähestymme ensin varovasti yleisnäkymän merkeissä. Kivikasvoinen leijona katsoo pyramidista poispäin – ehkä se vartioi niitä?
Alustavan tutustumisen jälkeen laskeudumme laaksotemppeliin, jonka kautta pääsemme lähestymään jättimäistä sfinksiä. Laaksotemppeli on, graniittisena, säilynyt melko hyvin, kuten Sfinksikin, jonka säilymistä on edesauttanut osaltaan, että sekin on ollut osittain hiekkaan hautautuneena satoja vuosia.kuten. Sekin, sillä Edfun temppelikin oli pitkään lähes kokonaan hautautunut hiekkaan.

Sfinksi

Sfinksi
Laaksotemppeli, jonka kautta kuljettiin sfinksin viereiselle tasanteelle. Oppaamme käytti reilusti aikaa sen kuvaamiseen miten nuo näkyvät kivet on aseteltu lomittain siten, että rakennelma on kestänyt vuosituhansien saatossa.

Sfinksi Sfinksi Sfinksi

Egypti ja Gizan pyramidit ovat kohde, jossa monet ovat käyneet ja ehkäpä erityisen monet jo vuosia, jopa vuosikymmeniä sitten. Kheopsin pyramidi ei ole tainnut näistä vuosista pahemmin muuttua, mutta jos haluat lukea muita tuoreita kokemuksia pyramidien ääreltä, niin suosittelen Reissu-Janin juttua Gizasta. Jani kävi myös Sakkaran porraspyramidilla ja yöpyi Gizassa, joten hänen jutussaan on myös kuvia pyramideista iltavalaistuksessa.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Daniel

    Sieltä kamelin selästä ei kuulemma pääse pois, ellei suostu maksamaan lisää! Parempi siis jättää väliin.

    Minäkin otin oppaan kehotuksesta noita hassuja kuvia, joissa pidetään sormia pyramidin huipulla ja mitä kaikkea. No, maassa maan tavalla – opas olisi varmaan pettynyt, jos en olisi neuvoja totellut. Ja olihan niitä kuvia ihan hauska lähettää WhatsAppilla kavereille. Mutta pusukuva sfinksin kanssa jäi kyllä ottamatta, ja sehän on oikeastaan ihan mainio!

    Uusi egyptiläinen museo oli myös keväällä 2021 aukeamassa ”ihan just”. Eivät pidä turhaa kiirettä. Ehkä ihan hyvä niin, minä ainakin lähdin tuonne Gizaan nimenomaan pyramidit ja sfinksi mielessä, ja kun olin ne nähnyt, tulin ihan tyytyväisenä takaisin Kairon keskikaupungille. Siellä sai käydä sitten museossa omalla aikataululla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Näitä varoittavia esimerkkejä oppaamme tarjosi, ostat halvan vossikka-ajelun, mutta sitten reitin ”päätepisteessä” kerrotaan, että hinta oli tänne asti, jos haluat takaisin, niin se maksaa sitten tämän verran :-) Kaipa sillä museolla paikkansa tulee olemaan – nyt kävimme Gizassa aamupäiväretkellä, jos museo olisi ollut sekin Gizassa, niin sitten retki olisi ollut kokopäiväretki.

    2. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Osa noista seitsemästä ihmeestä, siis nykyajan moisista, on aika helpostikin Suomesta saavutettavissa, kuten vaikka Kairo ja sen myötä Giza. Osa sitten kauempana, kuten Machu Picchu, joka on vielä lisäksi viime aikoina kärsinyt erilaisista levottomuuksista liittyen kuljetuksiin.

  2. Juuri tulikin kerrattua antiikin maailman seitsemää ihmettä ja kieltämättä Gizan pyramidit kiinnostaisivat erittäin paljon. Niin ikään tuo sfinksi olisi joskus pakko päästä henkilökohtaisesti näkemään. Nuo huijaukset, joista Danielin kanssa tuossa puhuitte, ovat tosiaan ärsyttäviä – kuten kaikenlainen epärehellisyys yleensäkin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Onhan se vähän ankea ihmiskuva, että maailmalla tavallaan kannattaa epäillä jokaista tapaamaansa henkilöä, josta et kontekstista tiedä, että hän on ystävällinen työnsä puolesta, eli hänelle maksetaan jo. Suomessa tai Pohjoismaissa ihmisillä on sen verran kelvollinen sosiaaliturva, kuitenkin useimmilla, että pieniin huijauksiin ei kannata ryhtyä.

  3. Gizan pyramidit kiinnostavat myös täällä! Kaverin vanhemmat kävivät joskus vuosia sitten vierailemassa myös pyramidin sisällä, ja ahdasta oli ollut! Reidet olivat ihan hapoilla ja muutenkin heillä oli ollut fiilis, että happi loppuu. Olisi silti joskus kiva tunkea itsensä pyramidin sisään :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Me olemme kokeneet ahtaita käytäviä mm. Sarajevossa ja Vietnamissa, joten ne eivät enää oikein innostaneet. Tuosta, että reidet ovat etenkin paluussa ihan hapoilla raportoi joku ryhmästämmekin.

  4. says: Ne Tammelat

    Jaksaa aina hämmästyttää se, miten sen ajan välineillä on saatu rakennettua jotain tuollaista ja liikuteltua tonnien painoisia kivimöhkäleitä. On ainakin tullut kerralla kestävää, kun ovat vieläkin paikallaan :)

    Olisi kyllä hienoa päästä tuonne näkemään nuo ihan omin silmin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Totta, nämä pyramidit, Angkorin temppelit, Tikalin temppelit ja vaikka Pääsiäissaaren moai-patsaat, aika lailla ihmeellisiä juttuja kaikki!

  5. Kiitos blogijutusta! Tuli lukiessa vahvasti oman Gizan vierailun muistot mieleen. Myöskään me emme lähteneet Gizan sisälle, silloinen opiskelijabudjetti kun ei antanut tilanteessa myöten. Postauksen mukaan ei ollut paljoa tilanne alueella muuttunut, ja miksi olisikaan, onhan pyramidit seisoneet tuulen, auringon ja ihmisten armoilla jo tuhansia vuosia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Heidi! Kun kohteet ovat tuhansien vuosien takaa, niin eiväthän ne tosiaan paljoa muutu. Ellei niitä sitten tuhota, kuten nyt vaikka joitakin kohteita Syyriassa. Toivottavasti kukaan ei keksi pommittaa Gizaa :-(

  6. Voin niin hyvin kuvitella tuon fiiliksen, kun on jostain kuullut juttuja ja nähnyt paljon kuvia ja sitten seisookin näkemässä ne omin silmin. Ihmeellistä! :) Järjestetäänköhän Egyptiin vielä valmiita pakettimatkoja? Kävin joskus vuonna 2005 Egyptissä, mutta silloin ei käyty Kairossa ja Pyramideilla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Egypti on kyllä takaisin matkailukartalla :-) – Punaisen meren rantakohteisiin, mm. Hurghadaan, jossa mekin piipahdimme, järjestetään pakettimatkoja, joista voi myös halutessaan lähteä retkelle niin Kairoon (pyramideille) kuin Luxoriin. Tämä meidänkin matkamme oli ”pakettimatka”, siis Albatrosin valmis kiertomatkapaketti – näitäkin myydään koko ajan, myös mm. ensi syksylle.

  7. Mä olen käynyt kahden pyramidin sisällä ja tosiaan aika ahdasta siellä paikoin on. Osin se ahtaus kyllä johtuu siitä, että vastavirtaan tulee joku kovin leveä amerikkalainen.

    Ensimmäinen vierailu oli tosiaan vuosikymmeniä sitten ja viimeisin 2014. Huomasin, että omista kirjoituksista kuvat ovat jääneet johonkin blogimuuttojen varrelle. Pitääpä urakoida ne takaisin ja fiilistellä samalla pyramideja.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Etsiskelinkin vähän noita juttujasi ja löysin muutaman, mutta ilman kuvia ne näyttivät loistavista teksteistään huolimatta sen verran ankeilta, etten linkannut niitä juttuuni.

  8. Pusukuva oli paras :-) Itseä kiehtoo kyllä nuo Gizan pyramidit siinä missä Luxorikin. Jossain vaiheessa täytyy kyllä lähteä Egyptiin juurikin kulttuuri edellä. Omanlaisensa käyntikohde olisi myös Kairo, mikä nyt on Afrikan kuuluisimpia kaupunkeja.

    Viimeksi Egyptissä käydessä jäi Giza käymättä, kun muksuille olisi ollut turhan rankka reissu Hurghadasta. Mutta kyllä tätä juttua lukiessa ja kuvia katsellessa tuli jälleen kerran tunne, että olisi omakohtaisesti koettava tämä maailman ihmeistä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Lasse ehdotti, että yritetään mekin, kun näimme jonkun muunkin moista yrittävän. Itse en ensin ollut edes kovin innoissani, mutta ihan hauskojahan noista sitten lopulta tuli. Hurghadasta matka on kyllä niin Kairoon kuin Luxoriin tappavan pitkä – jos itse lähestyisin asiaa siltä suunnalta, niin varmaan valitsisin yön yli reissut ja lentäen siinä määrin kuin mahdollista.

  9. Todellisia ihmeitä nämä kyllä ovatkin! Aina jaksaa ihmetyttää, miten ihmeessä nämä on rakennettu. Ja kyllä, olisi hienoa nähdä nämä joskus itsekin livenä. Ja joo, leikkisin myös vähän kuvakulmilla ;)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sanna! Näitähän on, näitä miten ihmeessä ne on aikoinaan tehty, muitakin, kuten vaikka moai-patsaat Pääsiäissaarella.

  10. Egypti-postauksenne vain kasaantuvat, enkä ollut yhtäkään ehtinyt lukea, mutta jospa nyt! Minulla oli vuonna 2018 tarkoitus käydä pyramideilla, mutta se sitten peruuntui. Samoin oli tarkoitus käydä Sudanin pyramideilla viime keväänä, mutta sitten aloittivat sisällissodan sopivasti.

    Toisaalta nämä Gizan pyramidit kiinnostavat kovasti, mutta tämä yletön huijauksen määrä toisaalta lieventää innostusta. En käsitä sitä, että eivätkö egyptiläiset tosiaan tajua sitä, että rehellisesti ja avoimesti toimivat ”oppaat” tekisivät paljon isomman tilin kuin tällaiset hihastavetäjät ja muut pakkomyyjät. Ilmeisesti eivät tajua.

    Tuo oli uutta tietoa, että tuo pyramidien huipulla oleva erivärinen alue on kalkkikivikuorrutusta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anssi! Sudanin pyramidit mekin vielä joitakin vuosia sitten joskus kuvittelimme näkevämme, mutta nyt voi olla, että sodan takia aikaikkunamme niiden osalta ehtii sulkeutua.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *