Historiaa vuosituhansien takaa Niilin varrella

niili temppelit-7711-2

Egyptin matkamme kohteet olivat Kairo, Niilin risteily ja Luxor. Itse risteilystä kirjoitinkin jo vähän matkamme yhteenvedossa, joten keskityn tässä kohteisiin risteilyreittimme varrella. Risteilymme alkoi Assuanista ja päättyi Luxoriin. Assuanissa kävimme jo ennen laivaan nousua katsastamassa Assuanin padon, jolla silläkin on jo ikää, etenkin ensimmäisellä padolla, mutta ei nyt sentään ihan tuhansia vuosia, kuten Filaen saaren, Kom Ombon tai Edfun temppeleillä. Luxorissa Karnakin temppeli ja Luxorin temppeli olivat toki komeita, erityisesti Karnak, mutta jotenkin pidin kovasti erityisesti näistä pienemmistä kohteista.

Albatrosin Egypti

risteilykartta Niilin varren temppelit
Niili varren kohteet Assuanin ja Luxorin välillä: Kom Ombo ja Edfu ja Assuanin padon toisella puolele Filae

Filae (tai Philae tai Filai)

Filae oli kaupunki muinaisessa Egyptissä Filaen saarella. Saarella sijaitsi merkittävä temppelialue. Vierailimme temppelialueella, mutta emme kuitenkaan Filaen saarella vaan läheisellä Agilkian saarella. Assuanin toisen padon rakentamisen yhteydessä temppelit siirrettiin toiselle saarelle, sillä alkuperäinen saari jäi osittain veden alla. Siirto tarkoitti n. 40 000 osan palapeliä, joka toteutettiin vuosina 1972 – 1980.

Filae on Osiris- ja Isis-jumalten saari, jonka suuri temppeli on omistettu Isikselle, Osiriksen puolisolle. Temppeliä on rakennettu ja laajennettu vuosina 370 – 246 ennen ajan laskumme alkua. Egyptin tultua osaksi Rooman valtakuntaa saari säilyi muinaisten uskontojen palvontapaikkana vielä useita vuosisatoja. Täällä pyydettiin apua Isikseltä vielä senkin jälkeen kun Rooman valtakunta oli kääntynyt kristinuskoon. Vuonna 535 temppelit suljettiin ja osa niistä muutettiin kristillisiksi temppeleiksi ja päätyivät koptilaisen yhteisön käyttöön ennen islamin saapumista alueelle.

Alueella on useita temppeleitä, mutta selkeimmin tunnistettavissa on iso Isiksen temppeli ja kaunis Trajanuksen paviljonki. Ehkä asiattomana sivuhuomautuksena saarella sijaitseva kahvila on nimeltään Cafe Isis ja nykyturistille Isiksestä tulee kyllä ensimmäiseksi mieleen jotain muuta kuin muinainen Isis-jumala.

Filaen temppelit, Abu Simbel ja Filaen nubialaiset monumentit muodostavat yhden Egyptin Unescon maailmanperintökohteista.

Filae Egypti
Lyhyt matka saarelle kuljetaan tällaisilla pienillä veneillä
Filae Egypti Niilin varren temppelit
Alkuperäinen Filaen saari on pääosin veden alla. Muutamat pylväät muistuttavat toteutetusta temppelialueen siirrosta
Filae Egypti
Isiksen temppelistä sai ehkä parhaan kuvan veneestä käsin saarelle tultaessa
Filae Egypti
Isiksen temppelin edustalla
Filae Egypti Niilin varren temppelit
Egyptiläisten jumaltan kokous: Isis, Hathor ja Sobek. Täällä tutustuimme ensimmäisen kerran kartusseihin, eli muinaisessa Egyptissä käytettyihin kehämäisiin hieroglyfimerkkeihin, joiden sisällä oli kuninkaallinen nimi (3 kappaletta kuvan ylälaidassa).

Filae Egypti

Filae Egypti
Trajanuksen pavinjongistakin parhaan kuvan sai joelta
Cafe Isis
Jossain päin maailmaa Isis on oikein hyvä kahvilan nimeksi
Filae Egypti Niilin varren temppelit
En innostunut yksittäisistä hatuista, mutta kokoelma oli ihanan värikäs!

Kom Ombo

Asialliset kuvaukset Kom Ombon temppelistä kertoo sen olevan ainutlaatuinen kaksoistemppeli, sillä se on omistettu kahdelle jumalalle, krokotiilipäiselle Sobekille ja haukkapäiselle Horukselle. Temppeli rakennettiin parisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua, ehkä samalla paikalla aikaisemmin sijainneen temppelin päälle.

Jep. Kiersimme temppeliä paikallisoppaan vanavedessä ja innostuimme hetkellisesti joistakin hänen esittelemistään kohdista, kuten vaikka ”seinäkalenterista”. Innostin Lassea asettumaan hyvin säilyneiden kivisten jalkojen taakse, mutta eihän niille kiville tietysti olisi saanut kiivetä ja temppelin vartijat olivat hereillä ja huomauttivat heti asiasta. Hiukan temppelikierrokseen keskittymistä häiritsi tieto siitä, että sen lopuksi voisimme halutessamme vierailla samalla alueella sijaitsevassa krokotiilimuseossa. Muutaman krokotiilin muumion olimme jo nähneet Kairon Egyptiläisessä museossa, niin lisää krokotiilimuumioita ei olisi pahitteeksi! Aikoinaan Niilissä oli paljon krokotiilejä ja niitä kohtaan tunnettua pelkoa hälvensi joskus ajatus siitä, että jos krokotiiliä palvoisi, niin se ei kävisi kimppuun. Kom Ombon temppelin papistolla oli kuulemma aina joku krokotiili, jolta he kysyivät neuvoja ja kun aika yhdestä krokotiilistä jätti, niin tilalle valittiin toinen. Alueella on kuulemma ollut aikoinaan joku allaskin, jossa niitä kasvatettiin.

kom ombo

kom ombo
Ainakin tuo krokotiilipäinen jumala Sobek on erotettavissa näissäkin pylväissä
kom ombo Niilin varren temppelit
Kauan sitten temppelit olivat kauttaaltaan värikkäitä, mutta nykyisin värejä on säilynyt vain paikoitellen

kom ombo

kom ombo
Seinäkalenteri, jossa kuukaudet sarakkeina ja päivät riveinä – merkintöinä mm. ketä palvotaan miten koska, kuulemma
kom ombo Niilin varren temppelit
Muinaisia neuvonantajia rivissä vitriinissä
kom ombo
Muutama muumiokin

kom ombo

Edfu

Jos Filaen temppelit ovat matkanneet saarelta toiselle, niin Edfunkin temppelillä on mielenkiintoinen historia. Se hautautui nimittäin hiekkaan 200 vuodeksi ja sen takia se onkin ehkä parhaiten säilynyt muinaisen Egyptin pyhäkkö. Edfun temppeli on toiseksi suurin Egyptin temppeleistä, heti Luxorissa sijaitsevan Karnakin temppelin jälkeen – ja kieltämättä, valtavalta se vaikuttikin sen sisäänkäyntiä lähestyttäessä. Temppeli on rakennettu vuosina 237-57 ennen aikakautemme alkua.

Temppeli on omistettu Horukselle, haukkapäiselle jumalalle. Monet temppelin reliefit ja hieroglyfikirjoitukset ovat säilyneet erittäin hyvin ja ovat tarjonneet tietoa uskonnollisesta elämästä muinaisessa Egyptissä. Erityisen tunnettuja ovat temppelin ulkoseinillä ja sitä ympäröivillä muureilla olevat monet reliefit, jotka kuvaavat Horusta taistelemassa arkkivihollistaan Sethiä vastaan.

En ajatellut sisällyttää Egypti-juttuihimme koko sen aikaista mytologiaa, mutta lyhyesti jossain vaiheessa tarinaa Seth surmaa Osiriksen, paloittelee ruumiin ja levittää palat ympäri Egyptiä. Osiriksen vaimo Isis löytää kuitenkin lopulta palat, saa ruumiin kasatuksi ja eläväksi ja synnyttää pojan, Horuksen. Horuksen kasvettua aikuiseksi hän käy Sethin kanssa taisteluun, jonka hän lopulta voittaa, ja jumalten neuvosto antaa hänelle koko Egyptin kuninkuuden. Tarkemmin Osiriksin tarinasta vaikka tästä kohtaa Wikipediaa.

Virtahepoja etsimässä

Kiertäessämme temppeliä etsin katseellani virtahepoa, sillä olin lukenut, että Seth on taistelussa ottanut virtahevon muodon, mutten lopultakaan löytänyt sitä, ennen kuin paikallisoppaamme näytti meille ne reliefeissä esiintyvät useammatkin pienen pienet virtahevot. Olin olettanut, että jumalten kuviin nähden virtahepo olisi samaa suuruusluokkaa kuin virtahepo on ihmisiin verrattuna, mutta ei, jumalten suuruutta korostetaan kuvissa kuvaamalla vihollinen pienen pieniksi. Reliefeistä on kuulemma löydettävissä yhteensä 14 tällaista taistelukuvausta, ja lopulta taisimmekin löytää niitä ellen kaikkia, niin ainakin puolet niistä. Muinoin taistelu kuulemma myös toistettiin temppelin edustalla  jotenkin rituaalisena taisteluna – ehkä kuitenkin ilman oikeita virtahepoja.

Muitakin mielenkiintoisia kohtia reliefeissä oli – katso tarkemmin allaolevan kuvasarjan kuvateksteistä!

Edfu Egypti Niilin varren temppelit

Edfu Egypti
Iso temppeli Kairon ja Luxorin ulkopuolella ei ollut kovin ruuhkainen – onneksi ihmisiä sentään päätyi tähänkin kuvaan muutama, mittakaavaksi
Edfu Egypti
Täälläkin on alkuperäistä väritystä säilynyt paikoitellen hiukan
Edfu Egypti Niilin varren temppelit
Haukkajumalan temppeli – pylväät lintuja reunustavissa aidoissa ehkä metrin korkuisia

Edfu Egypti

Edfu Egypti Niilin varren temppelit
Jumalkavalkadia temppelin sisäseinän reliefissä – jos kouluaikainen historia alkaa olla unohtunut, niin tämä 5-6 -luokille tarkoitettu suomenkielinen opetusmateriaali esittelee selkeästi  egyptiläiset jumalat
Edfu Egypti
Wifikin oli käytössä jo ennen ajanlaskumme alkua :-)

Edfu Egypti Niilin varren temppelit

Edfu Egypti
Jumalat veneessä ja pienen pienet virtahevot joessa
Edfu Egypti
Yksityiskohta kellistetystä virtahevosta
Edfu Egypti Niilin varren temppelit
Toinen esimerkki virtahevon kiusaamisesta

Edfu Egypti

Edfu Egypti Niilin varren temppelit
Reliefit kertovat myös historiasta vuosi vuodelta. Kuvassa tyhjät kartussit kertovat hukkaan joutuneista muistiinpanoista – noiden vuosien hallitsijaa ei tiedetä, mutta vuodet on kuitenkin sijoitettu tähän ”ensyklopediaan” vaikka sitten tyhjinä
Edfu Egypti
… ja lopuksi taas ”kujanjuoksu”, eli matkamuistomyymälät. Onnistuimme pujahtamaan heti ulosmenoportilta aidan raosta ulos tuolta kujalta. Yksi myyjistä näyttää tuossa jo (taas) juoksevan meitä kohti, jos vaikka olisimme jotain vailla …

Esnan sulut

Alkuperäisen matkaohjelmamme mukaan olisimme yöpyneet Edfussa ja jatkaneet sieltä matkaa päivän mittaan Luxoriin Esnan sulkujen läpi. Suunnitelmat onneksi muuttuivat siten, että kävimme Edfun temppelillä iltapäivällä ja jatkoimme jo illalla matkaa Esnaan asti. Itse sulutus tapahtui aamuneljältä, joten harva meistä näki juuri mitään siitä miten laiva laski 8 metriä.

Jos sulutus olisi tapahtunut päivällä, niin olisihan se ollut kokemisen arvoinen. Kuitenkin sillä, että sulutus tapahtui yöllä, saimme yhden lisäpäivän Luxoriin ja sen myötä mahdollisuuden jakaa Luxorin päänähtävyydet kahdelle päivälle, mikä oli ehdottomasti tarpeen! En ymmärrä miten Albatros oli edes ajatellut, että samana päivänä olisi voitu vierailla niin Karnakin kuin Luxorin temppeleillä, kuin Kuninkaiden laaksossa ja Hatshepsutin kuolintemppelissä.

Esna
Esnan sulku, jota emme nähneet (Kuva Wikimedia Commons, Ovedc, CC BY-SA 4.0)

Assuanin pato

Lopuksi vielä vähän Assuanin padosta pariksi tuolle lyhyelle maininnalle Esnan suluista. Kairostahan siirryimme Assuanin yöjunalla ja aloitimme tutustumisen Niilin varren nähtävyyksiin pyörähtämällä padolla ennen pistäytymistä Filaen saarella ja risteilyn alkua.

Assuanin pato on yksi maailman suurimmista. Itse asiassa nykyinen pato on toinen Assuanin pato, sillä ensimmäinen pato valmistui jo 1902 ja oli silloin maailman suurin pato.
Nykyinen pato on rakennettu Nasserin valtakaudella yhteistyössä Neuvostoliiton ja Kiinan kanssa ja se valmistui vuonna 1970. Padon taakse jäi Nasserjärvi, joka ulottuu aina Sudanin puolelle asti. Jo mainittu Filaen temppelikokonaisuus ja Abu Simbel, jossa emme vierailleet, on jouduttu siirtämään korkeammalle, jotta tekojärvi ei olisi peittänyt niitä.
Emme nyt erityisesti ole padoista kiinnostuneita, mutta Assuanin lisäksi olemme vierailleet mm. Tadzikisanissa Nurekin padolla ja viime vuonna Paraguayssa Itaipun padolla. Hooverin padon jätimme aikoinaan väliin, sillä halusimme käyttää tiukkaan etenevällä kiertomatkalla enemmän aikaa Las Vegasissa, jossa Egyptikin oli hyvin läsnä pyramideineen ja sfinkseineen.

Assuanin pato Niilin varren temppelit
Patoa ei kovin hyvin päässyt Assuanin padolla näkemään eikä etenkään kuvaamaan
Assuanin pato
Näkymä Niilille päin
Nasserin tekojärvi
Näkymä Nasserin tekojärvelle
Join the Conversation

6 Comments

  1. says: Daniel

    Komeita ja tunnelmallisia temppeleitä. Ja ihmeen vähän turisteja kuvissa. Onko noita kunnostettu miten rankalla kädellä? Risteily pitkin Niiliä taitaa tosiaan olla kätevin tapa tutustua noihin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Nämä Niilin varren temppelit ovat tietysti turistimassoiltaan paljon pienempiä kuin Kairon ja Luxorin kohteet. Muutenkin ehkä turistejä oli (suomalaisen, paljon Egyptissä työskennelleen oppaamme mukaan) melko vähän – esimerkiksi amerikkalaisille on, luonnollisesti, taas kerran annettu ohje välttää koko Lähi-idän aluetta, Egypti mukaanlukien, joten he loistavat poissaolollaan.

  2. Vaikuttavia temppeleitä, joihin tutustumiseen tuollainen risteily tosiaan varmasti olisi oiva tapa. Egypti on meillä käymättömien mutta kiinnostavien kohteiden listalla, ja itse asiassa lyhyt vierailu sinne on juuri nyt harkinnassa, kun suunnitellaan, mitä kautta tullaan Keniasta Suomeen. Toisaalta nähtävää riittäisi sen verran paljon, että voi olla parempi jättää Egypti vielä odottamaan parempaa aikaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Voihan noita toki poimia yksi kerrallaankin. Jos itse joutuisin valitsemaan vaan yhden kohteen, niin eiköhän se sitten olisi Gizan pyramidit ja sfinksi, jotka ovat Kairosta saavutettavissa puolipäiväretkelläkin. Toki monet Luxorin kohteetkin ovat maailmanluokan kohteita ja olihan siinä jotain kutkuttavaa risteillä maailman pisimmällä joella. Itse aikoinaan valitsin monta kertaa jonkun muun kohteen kun Marokon, sillä halusin lopulta Marokkoon mennessäni kiertää maata mahdollisimman laajilti, sillä sielläkin on niin paljon kaikenlaista. Vain rantalomailijan Agadirin oikeastaan skippasimme, sillä siellähän ei ole noin mitään, paitsi hotelleja, sillä vanha kaupunki tuhoutui aikoinaan.

  3. Samaa mieltä kuin toiset edellä, tosiaan kiinnostavan näköisiä temppeleitä. Nuo temppelit olivatkin sellaisia, joista en ollut kuullut. Tämän jutun perusteella vaikuttavat kuitenkin sellaisilta, joilla mielellään kävisi, joten eiköhän mekin tulla Niilin risteily omaan Egyptin matkaamme sisällyttämään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Niilin risteilyn kiinnostavuutta, ainakin meillä, lisäsi vähän myös ajatus siitä, että olemme maailman pisimmällä joella – vaikka eihän sitä nyt siinä laivassa mitenkään erityisesti voi havainnoida :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *