Hiroshima – osa historiaamme

(Tämä juttu liittyy käyntiin Hiroshimassa maailmanympärimatkallamme, josta blogissa on useampia juttuja. Sekä tähän että jo matkalta kirjoittamaani juttuun liittyy myös kokoelma kuvia Hiroshimasta.)

Televisiosta tuli pyhien aikaan ohjelma 4D: Länsimaiden huippuhetkiä, jossa esiteltiin kymmenen paikkaa ja niihin liittyviä tapahtumia, jotka dokumentin tekijöiden mielestä ovat eniten muokanneet maailmaamme. (Valitettavasti ohjelmaa ei taida olla netissä mistään katsottavissa, koska se tuli Neloselta, jota Ylen Areena ei tietenkään kata, eikä sitä Ruutu.fi:stäkään tuntunut löytyvän.)

Listalle olivat päässeet seuraavat asiat, tässä järjestyksessä:

  1. Toisen maailmansodan päättyminen
  2. Apollo 11 kuulento
  3. Lentokone
  4. Auto
  5. Rotuerottelun päättyminen USAssa
  6. Neuvostoliiton hajoaminen
  7. Normandian maihinnousu
  8. Berliinin muurin kaatuminen
  9. Apartheidin loppuminen etelä-afrikka
  10. Televisio

Ohjelmassa nämä tietysti esitettiin suurta jännitystä ylläpitäen alhaalta ylöspäin edeten. Monen asian esittelyn kohdalla olin ohjelman kanssa jollain tapaa samaa mieltä, mutta kun listalla edettiin kohtaan yksi, jonka kuvituksena televisio-ohjelmassa oli erityisesti liittolaisten voiton juhlintaa Times Squarella ja selitettiin miten sen jälkeen kun Yhdysvallat oli pudottanut atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin Japani antautui ehdoitta viikko sen jälkeen, niin juuri Hiroshimassa vierailleena alkoi hiukan tökkiä.

IMG_2423Toki en omaa henkilökohtaista kokemusta toisesta maailmansodasta ja ohjelmakin muisti mainita, että siinä kuoli n. 40 miljoonaa ihmistä (siinä missä atomipommien jäljiltä ”vain” satojatuhansia) ja ehkä atomipommien käyttäminen lopetti sodan nopeammin kuin muuten, mutta silti …
Hiroshiman Peace Memorial Museum kertoo sen verran yksityiskohtaisesti mitä Hiroshimassa tuolloin tapahtui, että vaikea sitä olisi ajatella, että hyvä juttuhan tämä oli.

(Kuvasta tai tästä pääset Hiroshimaa esittelevään kuva-albumiin.)

 

 

Hiroshima, Auschwitz,  Pinkasovan synagoga Prahassa … turistikohteita sotien hirveyksien ympärillä, joista monet ystävistäni ovat sanoneet, etteivät ole halunneet niihin mennäkään, mutta minusta on ollut ihan hyvä – ja ihan mielenkiintoista – nähdä nämäkin paikat.

Hiroshima erityisesti on ollut minulle se kohde Japanissa, jonka olen halunnut nähdä. Kun jo aikaisemmin aina välillä olin miettinyt matkaa Japaniin, niin luin aina matkaohjelmia sillä silmällä, että onko tässä mukana Hiroshima – tai onko se siihen liitettävissä.
Nyt se on sitten nähty.

Matkajutun Hiroshimasta kirjoitin blogiin heti siellä käytyämme.

 

Tags from the story
, , , , , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *