Fundació Pilar i Joan Miró Mallorcalla

Viiden päivän Mallorcan matkamme toistaiseksi vaikuttavin paikka, jossa olemme vierailleet on Mirón museo ja ateljee. Onneksi kevyesti päivän ohjelmaa aamulla miettiessämme päädyimme tänne, emmekä samalla suunnalla olevaan Bellverin linnaan. Voihan toki olla, että linnakin olisi ollut hieno, mutta tämä ainakin oli ehdottoman hieno!

Asuimme Palman vanhassa kaupungissa ja tulimme museolle paikallisbussilla (esimerkiksi nro 3 La Ramblalta) ja jäimme pois Nixe-hotellin edustalla Cala Majorilla. Matka museolle ei ollut pitkä, tosin jyrkkää ylämäkeä, mutta reitti oli kaunis. (Myöhemmin huomasimme, että nro 46:lla olisi päässyt lähemmäksi, mutta ei haitannut.)

Museo löytyi helposti ja sisäänpääsymaksukin oli kohtuulliset 6 euroa. Samalla lipulla pääsee katsomaan niin näyttelyn kuin ateljeen ja vielä sen takana olevan toisen työskentelytilan.

Miro Palma de Mallorca Miro Palma de Mallorca Miro Palma de Mallorca

Näyttely on taattua Miróa, mutta myös rakennus on sisältä mahtava. Katso erityisesti miten valo siivilöityy sen takana olevasta ikkunasta yhdessä alla olevista kuvista!

Miróa Palma de Mallorca Miróa Palma de Mallorca Miróa Palma de Mallorca

Näyttelyrakennuksen pihalla on myös muutamia teoksia (ja kahvio). Korkean ”puun” latvassa oleva puunhakkaaja ja taustalla olevat palmut ovat hervoton oivallus!

Miróa Palma de Mallorca Miróa Palma de Mallorca Miróa Palma de Mallorca

Joan Mirón äiti oli kotoisin Mallorcan saarelta, vaikka Joan Miró syntyikin Barcelonassa, ja tuleva taiteilija vietti jo lapsuutensa saarella. Myös hänen vaimonsa, Pilar, oli kotoisin saarelta. Sotavuodet 1940-42 hän vietti saarella ja vuonna 1956 hän asettui tänne pysyvästi. Museo on rakennettu vasta Mirón kuoleman jälkeen, mutta ateljee on Mirón rakennuttama: täällä hän työskenteli vuodesta 1956 kuolemaansa asti vuonna 1983.

Mirón ateljee Palma de Mallorca Mirón ateljee Palma de Mallorca Mirón ateljee Palma de Mallorca

Ateljeen takana olevassa toisessa työtilassa on lisää taiteilijan työssään käyttämää esineistöä ja huoneiden valkoisille seinille tehtyjä hahmotelmia. Ehkä huoneiden seinät ajoittain maalattiin uudelleen valkoisiksi, että niille saattoi taas uudelleen luonnostella?

Mirón työtila Palma de Mallorca Mirón esineistöä Palma de Mallorca Mirón esineistöä Palma de Mallorca

Näköalat ylhäältä Cala Majorin lahdelle Välimerellä olivat upeat.
Helppoahan se taiteen tekeminen näissä maisemissa oli!

Näkymä Mirón työtilalta Välimerelle Miróa Palma de Mallorcalla

Museossa, ateljeessa ja yleensä tällä alueella olisi toki viihtynyt pitkäänkin, mutta lounas, vaikka jo hiukan myöhäinen sellainen, alkoi houkuttaa, ja laskeuduimme alas Nixe-hotellille, tällä kertaa aina rannalle asti, pitihän meidän Mallorcalla myös tutustua sen olemukseen rantalomasaarena, ja nautimmekin sitten lounaan hotellin rantaravintolassa.

Kanasalaatti Nixe Palma de MallorcaNixe Palma de Mallorca

Mirón töitä olemme välimerellisissä maisemissa käyneet ihailemassa aikaisemmin ainakin Saint-Paul de Vencessä Fondation Maeghtin tiloissa. Barcelonassa Miró jäi meiltä sen sijaan väliin, osittain siksi, että ensimmäisen Barcelonan vierailumme teimme yhdessä sisarentyttäreni ja hänen ystävänsä kanssa ja nuoriso ei asettanut taidemuseoita ihan etusijalle kaupunkiin tutustuessamme ja toisella kertaa olimme kaupungissa vain päivän Välimeren risteilyllä ja silloin halusimme käydä Montserratissa.

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

23 Comments

 1. says: Pirkko

  Me olemme olleet päivän vierailulla Mallorcalla laivalla Barcelonasta vuonna 1988, jolloin emme ehtineet tutustua kuin Palmaan hiukan. Tarkoitus on vielä joskus matkustaa Ibizalle ja käydä sieltä uudelleen Mallorcalla ym. Viehättävä tuo Joan Mirón paikka. Täytyy laittaa käyntilistalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jenna! Talo olisi kyllä kelvannut meillekin, taiteilijoita tai ei!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Terhi!
   Maisemathan sen tietysti selittää, taiteen. Ei siis ihme, jos ei näissä ihan tavallisissa suomalaisissa maisemissa oikein synny … tauluja tai veistoksia ainakaan!

 2. says: Ansku BCN

  TYkkään kovasti Barcelonan Joan Miró -museosta eli voin suositella, vaikka Mirón tyyli ei ehkä kaikkien makuun olekaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Me pidämme Mirósta, joten jos vielä joskus päädymme Barcelonaan kolmannen kerran, niin jos sitten …

 3. Itse tykkään kyllä Joan Mirósta! Tuonne olisi mukava päästä. Edellinen Mallorcan retki meni muksujen ja golfin ehdolla, joten on ollut mukava lueskella postauksiasi sellaisista paikoista missä olisi viime reissulla jo tehnyt mieli käydä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Mallorca vaikutti monipuoliselta saarelta siten, että kaikille löytyy jotain, pidit sitten kulttuurista, golfista tai lapsista!

 4. Tuommoiset paikat eivät usein ole reiteilläni, sillä en yleensä halua maksaa ”liikaa” museoista (joskus ovat todella kalliita) ja vietän mielummin sen ajan ulkoillen. Mutta kuusi euroa, sehän on todella fiksu hinta eikä kuulosta ollenkaan liian suolaiselta. :) pistetään mieleen!

  1. says: Pirkko

   Ja lisäksi tuo museo on huikealla paikalla ja kolmessa eri rakennuksessa, joten ”joutuu” siinä ulkoilemaankin :-)
   Kiitos kommentistasi Lena!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Sanna! Siitä vaan, itse museo on aika pieni ja voisithan livistää siitä aika pian museokauppaan tai -kahvilaan :-)

 5. says: Heidi

  Mallorca ja Palma on kyllä ihania! Olen kaksi kertaa käynyt mutta kummallakaan kerralla en ehtinyt Mirón museoon. Varsinkin toi ateljee näyttää tosi makeelta! Nyt on hyvä syy lähteä Palmaan vielä kolmannenkin kerran!

  1. Kiitos kommentistasi Heidi! Ja, etenkin meille, jotka harvoin päädymme monta kertaa samaan kohteeseen, Mallorca yllätti monipuolisuudellaan. Vaikka olimme siellä 5 päivää (emmekä yhtään niistä rannalla/altaalla kun emme rantalomailua harrasta), niin silti tuntui, että vielä voisi palata, kun jäi kutkuttamaan näkemättömät asiat. Eli ei ihme, jos tekään ette vielä ole ehtineet nähdä ”kaikkea”.

  1. Kiitos kommentistasi Jenna! Kuten juuri tuossa Heidille vastasin, niin tuolla saarella on kyllä yllättävän paljon nähtävää/tehtävää, että ei ihme, ettei yhdellä reissulla kaikkeen ehdi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.