Bhutan ja Nepal – kustannusyhteenveto

Dochula Pass Bhutan

Tällä kertaa kustannusyhteenveto matkastamme on todella lyhyt ja yksinkertainen. Matkustimme Bhutaniin (ja Nepaliin) Olympian matkalla, joka sisälsi viikon Bhutanissa ja sinne mennessä ja tullessa muutaman päivän (3 yötä) Kathmandussa, Nepalissa.

Bhutanilaisia Punakha
Bhutanilaisia parhaimmissaan Punakhan kansanjuhlissa (Kuva: Raffaello Tesi)

Bhutanin osalta matka sisälsi kaiken ruokajuomia lukuunottamatta – näin siis jo Bhutanin viisumiehtojen mukaisesti. Nepalissa Olympian matkaan kuului puolihoito.

Olympian hinta helmikuun lähdölle oli 3 800 euroa per henkilö.

Nepalissa maksoimme yhteensä 30 euroa parista lisäretkestä (Boudhanathin stupalle ja Bhaktapurin kaupunkiin) –  oppaamme Raffaello Tesi järjesti mukavasti ohjelmaa jokaiseen mahdolliseen väliin, jotta näkisimme myös Kathmandun laaksossa niin paljon kuin muutamassa päivässä oli mahdollista. Nepalista en olekaan vielä kirjoittanut juuri mitään, mutta pysy kuulolla, Bhutanin jälkeen vuorossa on Nepal.

Hevoskyydistä Tiikerinpesälle maksoin (yhdeltä hengeltä) ylimääräistä n. 10 euroa.

Taksit lentokentälle ja takaisin maksoivat 110 euroa ja muutamaan matkamuistoon upposi yhteensä 20 euroa. Yhden lyhyen taksimatkan teimme myös Punakhassa. Se maksoi 1,50 euroa.

Eli koko matkan hinnaksi muodostui 2 hengeltä melko tarkkaan 7 770 euroa.

Bussimme Bhutanissa - juttu Bhutan kustannukset
Pikkubussimme Bhutanissa – mukavasti tilaa 12 hengen ryhmälle

Tällä kertaa tuo hinta sisälsi myös melkein kaikki ateriat. Nepalin puolihoitoa paikkasimme parilla Hyatt Regency Kathmandussa nautitulla aterialla, joihin kului ehkä 50 euroa. Kathmandussa söisi varmasti paljon tuota halvemmallakin, mutta emme jaksaneet muun ohjelman lisäksi lähteä hotellilta etsimään muuta ruokapaikkaa.

Ruokajuomiin, lähinnä kevytkokikseen (tai joskus Pepsi Maxiin) ja paikalliseen olueen saimme vajaassa kahdessa viikossa kulumaan n. 70 euroa. Pääosan juomista ostimme ravintolahinnoilla, eli n. 2 euroa kokis tai olut, mutta muutaman juoman sentään haimme kaupoista, jolloin pieni kokispullo maksoi halvimmillaan 30 senttiä ja olut 80 senttiä.

Kaupassa Punakhassa - juttu Bhutan kustannukset
Viinakaupassa Punakhassa – olutta ei myyty ruokakaupoissa

Olympian matkajärjestelyihin olimme tyytyväisiä: ohjelmaa toki oli melkein liiankin runsaasti, eli vapaa-aikaa matkalla ei käytännössä ollut, mutta tiesimme jo matkaa valitessamme, että tänne mennään ”turistin töihin”, ei lomailemaan, ja ”lomailu” tehdään sitten matkan jälkeen kotisohvalla.

Bhutanin matkajärjestelyistä ja hotellivalinnoista Olympiaa ei ehkä edes voi kiittää tai arvostella, sillä ne lienevät pääosin bhutanilaisten tekemiä. Tosin saattaa olla, että Olympian suhteet sikäläisiin tuottivat perushinnallakin hiukan paremmat hotellit kuin mitä yksittäinen matkustaja olisi saanut.

Turisteja ja bhutanilaisia
Yksi bhutanilainen ja muutama turisti temppelissä: kengät odottavat ulkopuolella

Nepalissa Hyatt Regency Kathmandu viisine tähtineen toimi hyvin ja tarjosi mukavasti rauhallisen keitaan hiukan kaaoottisessa Kathmandussa. Aikoinaan Intiassa pidimme myös erityisen hyvänä valintana asumisen viiden tähden hotelleissa, joihin pääsi ainakin öiksi hetkeksi pois Intian kaupunkien tungoksesta.
Hyvin nukutun yön ja hyvän aamiaisen jälkeen likaista, ruuhkaista ja hektistäkin kaupunkia kestää taas päivän verran!

Kulkukoiria Bhutanissa
Kulkukoiria Bhutanissa

Lennot olivat reittiä Helsinki – Doha – Kathmandu – Paro – Kathmandu – Doha – Helsinki Qatar Airwaysillä Kathmanduun asti ja Druk Airillä Paroon. Arvostimme erityisesti reititystä Dohan kautta aikaisemmin ainakin yleisesti Kathmanduun mentäessä käytetyn Delhin sijaan. Voisinkin ehkä kirjoittaa tarkemmin jossain vaiheessa myös kokemuksistamme Qatar Airwaysistä (ja Dohan loungesta), mutta yleisesti ottaen olimme ihan tyytyväisiä myös lentoihin.

Turisti Bhutanin vanhimmalla sillalla
Turisti Bhutanin vanhimmalla sillalla

Raffaello TesiOppaamme Raffaello Tesi oli ehkä hiukan yllättävä tapaaminen Olympian matkalla. Italiasta kotoisin oleva, mutta Suomeen jo vuosia sitten muuttanut, suomea sujuvasti puhuva, paljon myös vuoristo-oppaana toiminut nuori mies luotsasi meidät läpi Nepalin ja Bhutanin siltä osin kuin paikallisoppaat eivät hoitaneet hommaa.

Ainoa asia mistä Raffaelloa voisi hiukan arvostella, oli hänen ylioptimistinen suhtautuminen aikatauluihin ja käveltäviin matkoihin. Vuoristo-oppaalle kaikki alle kymmenen kilometrin pätkät olivat lyhyitä, mutta iso osa 12 hengen ryhmästämme olivat 50+ -ikäisiä, eivätkä kaikki, minä mukaanlukien, ihan trimmissä kunnossa. Mutta toki, vähitellen opimme ”lukemaan” Raffaelloa: vartti hotellille tarkoittaa, että kyllä me siellä tunnissa olemme ja ihan lyhyt matka kestää sekin alle tunnin :-)

Tiikerinpesä portaita
Portaita matkalla näköalapaikalta itse luostarille matkalla Tiikerinpesään (jos tarkkaan katsot, niin siinä me olemme!) (Kuva: Raffaello Tesi)

Lisää luettavaa Bhutanista

Bhutanista kertovat matkajuttumme, jos et ole niihin vielä tutustunut, löydät täältä:

Bhutanista voit lukea suomeksi myös Kulkutautiset-matkablogista. Neljässä vuodessa Bhutan ei näytä kovin paljoa muuttuneen ja pientä variaatiota lukuunottamatta taisimme kiertää samat kaupungit ja temppelit kuin Henna perheensä kanssa.

Nepalin juttuja julkaisen lisää lähiviikkoina – tavoitteena tietysti ehtiä kirjoittaa nekin vielä ennen parin viikon päästä alkavaa Marokon matkaamme!

Dochula Pass Bhutan
Korkealla matkalla Thimphusta Punakhaan (Dochula Passin taukopaikalla)
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Laura

  Tutustuin Koreassa vaihto-opintojen aikana Bhutanilaiseen poikaan, ja olen siitä saakka odottanut että pääsen käymään tuossa salaperäisessä ja tuntemattomassa maassa! Kiva siis lukea kokemuksistanne, vaikka ei tällä reissukuume kyllä parane!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Aika pieni todennäköisyys varmaan, että opiskelukavereihin päätyy joku Bhutanista – tuuria Sinulla sikäli siis :-)

 2. Nämä postaukset Bhutanista ovat olleet kyllä mielenkiintoisia. Maa kiinnostaisi kovasti! Ja Nepaliinkin lähtisin mielellään uudelleen. Eihän tuo matka edullinen ole ollut, mutta kyllähän hyvin järjestetystä matkasta kuuluukin maksaa, eikä Bhutan taida olla omatoimisestikaan kovin edullinen matkakohde turismin säätelyn vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Varmaan Olympialle hiukan katetta oli tuosta Bhutaninkin osuudesta, mutta ihan tuolla 250 USD per nuppi per päiväkin kertyy runsaat 1600 euroa ja siihen päälle lennot (Qatarin osuus Kathmanduun asti näyttäisi olevan luokkaa 1100 euroa) ja Nepalin osuus, niin veikkaisin, että omatoimisestikin reissulle kertyisi hintaa ainakin 3000 euroa nuppia.

 3. says: Pirkko

  Kiitos Merituuli! Kuvavalintoja? Blogijuttuihin mahtuu kuitenkin matkan aikana ottamistamme kuvista vain pieni osa, joten (mielestämme) hyviäkin otoksia jää aina käyttämättä. Niistä sitten valitsin tähän sellaisia, jotka eivät sopineet tai mahtuneet kohdekohtaisiin juttuihin. Osa tietysti ihan tähän aiheeseen liittyviäkin, kuten kauppa, bussi ja oppaamme.

 4. Yllättävän halpoja olivat nuo lisäretket, jotka varmasti kannatti kiireisestä aikataulusta huolimatta käydä.
  Ehkä Raffaellokin vasta opetteli ”lukemaan” hieman iäkkäämpiä matkailijoita?
  Todella mielenkiintoinen reissu teillä on kyllä ollut!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Kokonaisuus, opas mukaanlukien, oli kyllä ihan ok – ja enemmänkin :-)

 5. Ylväitä nuo maisemat! Bhutan taitaa olla paikka mihin ei kerta kaikkiaan halvalla pääse. Topisinaan on toki ihanaa kun kaikki on valmiiksi järjestettyä, itse voi keskittyä nauttimaan matkasta kun ei koko aikaa tarvitse järjestellä asioita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Me valitsemme usein näitä vaihtoehtoja, että joku muu kasaa ja toteuttaa käytännön osalta – me sitten vaan katsomme ja nautimme :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Kyllä Raffaello sen verran mukava opas oli, että tuonkin annoimme kyllä lopulta anteeksi :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.