Marrakeshin medina

Marrakesh medina

Marokon kiertomatkamme alkoi Marrakeshista ja päättyi samaan kaupunkiin. Marrakeshissa vietimme kiertomatkan jälkeen kolme vuorokautta pienessä riadissa asuen ja  elämään Marrakeshin medinassa tutustuen.

Kirjoitinkin jo Marrakeshin puutarhoista ja palatseista mutta viivähdetään kaupungissa vielä hetki ennen kuin jätän Marokon taakseni myös blogijuttuina ja kokoan yhteen kaikki matkamme jutut ja kulut.

Jemaa el-Fna -aukio

Jemaa el-Fna -aukioon kiteytyvät Marrakeshin mainoslauseet: Maaginen Marrakesh! Tarunhohtoinen Marrakesh! Käärmeenlumoojien kaupunki!
Aamulla ja päivällä aukiolla myydään hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, kukkia, matkamuistoja ja appelsiinimehuja kuten millä tahansa torilla.

Marrakeshin medina Jemaa el-Fna Marrakeshin medina Jemaa el-Fna

Viimeistään iltapäivällä aukion valtaavat käärmeenlumojat, apinat, joita  tarjotaan syliisi valokuvattavaksi, hennatatuointeja tarjoavat naiset ja ennustajat. Illalla puolet aukiosta muuttuu ulkoilmaravintolaksi täydentämään aukion laitoja kiertävää ravintolarivistöä.

Illan pimetessä nuoret miehet ampuvat sähikäisiä, ilma on sakena savusta ja tori ihmisistä. Myytävänä olevien tuikkujen kynttilät on sytytetty ja meteli torilla on korvia huumaava.

Marrakesh medina Jemaa el-FnaMarrakeshin medina Jemal el-Fna

Riadimme sijaitsi siten, että kävelimme Jemaa el-Fnan läpi suuntaan tai toiseen useamman kerran joka päivä, niin päivällä kuin illalla. Toisena ja kolmantena päivänä juuri se oikea porttikäytävä ja se oikea kuja alkoi jo löytyä sen enempää epäröimättä ja maamerkkejä tarkastelematta.

Pidin aukiosta aamuisin ja vielä päivisinkin, mutta sen jälkeen kun olin kerran sen kokenut illalla, en toista kertaa erityisesti kaivannut. Toki, jos olet Marrakeshissa vain lyhyen aikaa ja haluat nähdä tämän kuuluisan maamerkin, niin illalla se on ehkä omimmillaan.

Tai tule aukiolle hiukan ennen auringonlaskua, kiipeä johonkin aukion laidan ravintolan terasseista ja ihaile sitä yläilmoista. Laskeudu sitten, nautittuasi ylihintaisen pakollisen juomasi, takaisin aukiolle ja kiertele katsomassa kaikkea ”maagista” ja ”tarunhohtoista”.
Tähän aikaan myös ulkoilmaravintolat rakentuvat ja ovat kohta jo valmiita, jos haluat syödä aukiolla.

Käärmeenlumojista ja käärmeistä et saa ilmaiseksi kuvaa, paitsi ehkä suhteellisen kaukaa (kuten me teimme). Käärmeiden ympäristössä on sen verran paljon niihin liittyviä ihmisiä, että joku heistä kyllä huomaa, jos yrität ottaa kuvan ja lähestyy Sinua käsi ojossa rahaa vaatien.

Marrakesh medina Jemal el-FnaMarrakesh medina Jemal el-Fna

Apinaa en ottaisi syliini rahastakaan: en usko sen olevan kovin terveellistä eikä tätä apinoiden ympärillä torilla olevaa liiketoimintaan kannata tukea. Jos kukaan ei maksa apinoita torilla pitäville mitään, niin ehkä he lakkaavat kiusaamasta apinoita tällä tavalla. Ja sama juttu kuin käärmeiden kanssa, torilla olevien apinoiden kuvaaminen vain ilmiönäkin onnistuu vain kaukaa ilman että päädyt maksamaan kuvasta ja tukemaan apinoihin tukeutuvaa liiketoimintaa.

Marrakeshin medina Jemal el-Fna

Hevosvankkureilla tai taksilla

Jemaa el-Fna -aukion laidalla on myös tarjolla kyytejä hevosvankkureilla. Nekin ovat edelleen osa Marrakeshin katukuvaa. Kiertomatkaamme kuului yksi hevosvankkurikyyti, joten en valitettavasti osaa kertoa mitään niiden hinnoista. Kuten kaikkialla Marokossa, hinnasta kannattaa varmaan neuvotella ja kysyä sitä pariltakin kuskilta. Kyytejä nimittäin riittää Koutobian moskeijan ja Jemaa el-Fna -aukion välisellä alueella.

Marrakesh medina Koutobia Marrakesh medina Koutobia

Taksit ainakin olivat halpoja. Kaupunkialueella on minimimaksu on 7 dirhamia, eli 65 senttiä ja sillä ajoimme esimerkiksi Saadien haudoilta Jemaa el-Fna -aukiolle.

Taksilla ajoimme myös keskustasta värjäämöalueelle: 30 dirhamia eli 2,80 euroa.

Nahkatehdas

Marokon käsittääksemme suurin ja edelleen aktiivisin perinteinen nahan käsittelyalue, nahkatehdas (tannery in English) olisi ollut Fesissä, mutta se ei kuulunut kiertomatkamme ohjelmaan eikä ylimääräistä aikaa Fesissä ollut. Mutta löytyi sellainen Marrakeshinkin medinan laidalta.

Perinteinen nahkojen käsittely ja värjäys tehdään maassa olevissa sammioissa perinteisillä aineilla, lintujen ja eläinten eritteillä, sammioissa seisten ja nahkoja polkien. Käytettävistä aineista johtuen haju alueella on jonkinmoinen ja sinne mentäessä vierailijoille annetaankin nippu tuoretta minttua, jota voi haistella silloin kun muut hajut alkavat tuntua liian voimakkailta.

Marrakesh medina TanneryMarrakesh medina TanneryMarrakesh medina TanneryMarrakesh medina TanneryMarrakesh medinaTanneryMarrakesh medina Tannery

Vierailu alueella ei sinänsä maksanut mitään (tai pienen juomarahan verran oppaalle, jonka saa kunhan vaan ilmestyy alueen portille). Kierroksen päätteeksi Sinut kuitenkin johdatellaan muutamaan nahkamyymälään, siltä varalta, että haluaisit tehdä hyviä ostoksia!

Ehkä alue ei, ainakaan Marrakeshissa, ainakaan tuona aamuna, ollut ihan ehdoton kohde. Halusimme kuitenkin nähdä sen nyt, sillä näitä alueita ei maailmassa enää montaa ole, emmekä olleet sellaista vielä koskaan nähneet.

Maustetorilta kauppakujille

Marrakeshin souk-alueen kujilla seikkailimme niin itseksemme kuin muutaman tunnin oppaankin kanssa. Reitti el-Fna -aukiolta riadiimme tai riadista Cyberparkin suuntaan oli onneksi viimeisiä riadille vieviä kujankulmia lukuunottamatta suora, joten pysymällä vaan tiukasti samalla kujalla ei voinut eksyä. Halusimme kuitenkin nähdä myös syvemmällä olevia alueita ja kuulla vähän lisää faktoja tästä vanhasta medinasta ja niinpä kuljimme yhtenä aamuna pari-kolme tuntia kujia suuntaan jos toiseenkin Viatorin kautta varaamamme oppaan kanssa.

Marrakesh medina guide

 

Ensimmäinen kohteemme oli Rahba Kediman maustetori – listasihan Lonely Planet sen äskettäin yhdeksi maailman parhaista.

Marrakeshin medina spicesMarrakesh medina spices Marrakesh medina spices

Mausteita emme ostaneet, mutta ilmeisesti täällä niitä ostettiinkin sen verran paljon, että ne olisivat olleet ihan kelvollisia. Marokossa oikeasti mausteita (tai vaikka Essaouiran seudulla erityisesti myytävää arganöljyä) halajavat joutuvat sen haasteen eteen, että mikä kaikkialla tarjolla olevasta tavarasta on hyvää ja aitoa. Esimerkiksi tuo öljy lienee monessa paikassa oliiviöljyä tai sillä ainakin arganöljyä on sillä laimennettu.

Hammastikkukasveja oli pakko ostaa muutama ainakin hetkeksi kotiin ihmeteltäväksi, jos vaikka emme niitä hammastikkuina päätyisikään käyttämään. Opimme myös, että monet myytävistä tuotteista oli tarkoitettu kauneudenhoitoon: hiusten hoitoon tai värjäämiseen, kantapäiden kuorintaan tai huulipunaksi. Päätin kuitenkin olla vaihtamatta suosikkimerkkejäni marokkolaisiin luonnontuotteisiin …

Marrakesh medina spices

Oppaan kanssa liikuttaessa valokuvaaminen oli  vapaampaa kuin silloin kun liikuimme kujilla kahdestaan. Oppaan läsnäolo teki kuvaamisesta syystä tai toisesta saliittua ja kauppiaat eivät ryhtyneet kovin ponteviin myyntiponnisteluihinkaan.

Marrakesh medina spices

Nelijalkaisia ja pyöriä väistellen

Medinan kapeilla kujilla liikuttaessa on niin Marrakeshissa kuin kaikkialla Marokossa on syytä olla varuillaan, sillä tavaraliikenne hoidetaan muuleilla tai aaseilla tai ihmisen työntämillä isoilla kärryillä. Kaikkia näitä on parempi väistää hyvissä ajoin.
Autoilla vanhan kaupungin kujille ei ole asiaa, mutta paikalliset liikkuvat tällä kuitenkin melko laajalla alueella myös pyörillä ja mopoilla ja saattavat ajaa lujaakin, joten jalankulkijan kannattaa niidenkin takia olla varuillaan.

Marrakesh medina traficMarrakesh medina traficMarrakesh medina trafic

Oppia oppaalta

Oppaan kanssa pienillä kujilla ristiin rastiin kulkemiessa ei tarvinnut kantaa huolta siitä, että miten löydämme täältä pois.  Mutta oli oppaasta muutakin iloa, ainakin laiskoille turisteille, jotka eivät olleet etukäteen lukea kovin paljoa elämästä Marrakeshin medinassa. Kuten esimerkiksi:

 • Suosituimpien, turistien kansoittamien kujien takana, syvemmällä alueen syövereissä, on tarkemmin eri tuotteisiin erikoistuneita alueita, joilla on yleensä kiinteät hinnat.Näissä foundoukeissa voit katsella vaikka kenkiä kuten tavallisessa länsimaisessa kenkäkaupassa, mallit, koot ja värit ovat esillä ja hinnat ovat valmiiksi kolmasosa turistikujien pyyntihinnasta, ilman että sitä kahta kolmasosaa tarvitsee pitkällisellä teatterilla itse tinkiä.
 • Mattojen laatu on foundoukeissa korkeampi kuin turistimyymälöissä ja ainakin parissa, joissa poikkesimme, valikoima oli paljon suurempi kuin lähinnä Jemaa el-Fna -aukiota. Mielenkiintoista, mutta tietysti sikäli hyödytöntä, ettemme oikeasti mattoa(kaan) olleet ostamassa.
 • Jos olisimme olleet oikeasti etsimässä jotain, vaikka marokkolaista kaftaania, opas olisi toivomustemme perusteella vienyt meidät medinan sille alueelle, jossa näitä myydään kauppa toisensa.

Marrakesh medina carpets Marrakeshin medina Marrakesh medina carpets

Pääsimme myös katsomaan muutamia työnäytöksiä, esimerkiksi seetripuun työstämistä ja kokeilemaan taidokkaiden lukkorasioiden avaamista ilman, että niitä olisi meille agressiivisesti samalla myyty.

Marrakesh medina restaurantsSaimme muutamia ravintolasuosituksia, tosin Nomadin olimme löytäneet itsekin jo edellisenä iltana Google Trips -sovelluksella. Varmaan sisarravintola Le Jardinkin olisi löytynyt muutenkin.

Kävimme oppaan kanssa myös medinan uumenissa olevassa salaisessa puutarhassa (Le Jardin Secret)  ja lopulta hän jätti meidät valokuvamuseoon, sillä halusimme vielä museokäynnin jälkeen jatkaa aamupäivää vanhan kaupungin uumenissa lounaalla.

Yksityisoppaan käytössähän on se hyvä puoli, että vaikka hänellä perusagenda onkin, niin lopulta hän kuitenkin tekee mitä haluat! Opastuksesta maksoimme runsaat 40 euroa.
Niin, ja löysimme me vielä Le Jardin -ravintolasta takaisin riadillemmekin Maps.me:n avustuksella. Jemaa el-Fna -aukio oli kyseiselle sovellukselle sokea piste, se ei koskaan ehdottanut sen ylittäävää reittiä ja katetuista kujista se ei riadillemme selvinnyt, mutta jossain määrin siitä kyllä oli apua medinan syövereissäkin.

Muita juttuja Marrakeshista

Marrakeshin keskustasta kirjoittaa myös Tarinoita maailmalla -blogin Annika otsikolla Ihana kamala Marrakech, jos haluat lukea toisenkin jutun aiheesta.

Journey Beyond Travel -sivuston jutussa Insider’s Guide ot Marrakesh (Marrakech)
on myös paljon tietoa kaupungista englanniksi.

Kerran elämässä -sivustolla on myös useampiakin juttuja Marrakeshista, käärmeenlumoojien kaupungista.

Marrakesh medina

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Pirkko

  Kiitos Sari! Tilasimme oppaan Viatorin kautta, taisi olla nimellä Shopping Tour tms. ja vaikka shopping ei erityisesti ollut se juttu mitä olimme hakemassa, niin lupaus private guidesta sai meidät varaamaan tuon ajatellen, että eiköhän sen oppaan sitten saa näyttämään meille mitä haluamme mahdollisen ”vakioagendan” sijaan ja lisäksi ja pitkälti näin sitten kävikin.

 2. Paikallisoppan avulla saittekin paljon päivästä ’irti’, pitäisi itsekin käyttää opaspalveluja enemmän. Rahba Kediman maustetori oli varmasti käymisen arvoinen, niin tuoksun kuin värimaailman takia! Mutta aukion käärmeet – uuh, käärmekammoisena en uskaltautuisi lähellekään! :)

  Nuo hammastikkukasvit ovat mainion näköisiä, sellaisia en muistakaan aiemmin nähneeni. Tällaisia paikallisia erikoisuuksia on kiva ostaa kotiin matkamuistoksi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Kaipa tuolla medinassa olisi omatoimisestikin pärjännyt, mutta arvostamme kyllä ajoittain oppaiden kanssa jutustelua. Mieluiten niin, että meillä on oma opas, jolloin voimme itse jossain määrin ainakin ohjata keskustelun kulkua halutessamme.

  1. Kiitos Sofia! Nuo maustekartiot ovat kivoja katsella, mutten todellakaan tiedä, miten ne tehdään. Joskus niissä sentään näkee koloja, eli joku on uskaltautunut osan keosta ostamaankin!

 3. Kävin Marrakeshissa vuonna 2010, silloin vielä ainakin nyt jälkeenpäin ajateltuna aika paljon kokemattomampana matkailijana, ja muistan tuon reissun olleen todella uuvuttava. Neljän nuoren vaalean tytön porukka ei saanut kaduilla hetken rauhaa, ja pari kertaa eksyimme tosi pahasti sokkeloisille kujille, ja saimme peräämme jos jonkinlaista oppaaksi pyrkivää. Muistan olleeni hyvin helpottunut, kun pääsimme takaisin Espanjaan, mutta silti matkasta jäivät hyvät muistot, ja lähtisin nyt mielelläni ottamaan Marrakeshin kanssa revanssin. :-) Mutta käärmeet ja apinat, ne kyllä harmittavat, eikä niiden kuvaamisesta tai niiden kanssa poseeraamisesta pitäisi kenenkään turistin maksaa.

 4. Maustetori näyttää ihanan värikkäältä, ja tottakai käärmeenlumoojatkin pitäisi nähdä jos tuolla olisin. Apinoiden kuvaamista en minäkään halua kannattaa. Marrakeshin toreista on kyllä luotu sellainen satumainen kuva, että ei heti tule ajatelleeksi tuota ”rahastusta” mitä siellä tehdään. Mutta kyllä silti haluaisin kerran elämässä käydä paikan päällä.

  1. Kiitos Paula! Marrakeshissa, ja jossain määrin muuallakin Marokossa, kuvaamisesta yritetään usein saada vähän rahaa, kevyesti ainakin. Noiden käärmeiden osalta se oli lähes aggressiivista, vaikket ollut kovin lähelläkään eikä silläkään välttämättä ollut väliä otitko kuvat vai ei. Mutta pysyimme tiukkana, mikä oli hiukan helpompaa, kun meitä oli kaksi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *