Arial Travelin kanssa Libanonissa

Libanon group feature

Matka Libanoniin oli kolmas matkamme Arial Travelin, käytännössä (osaltamme) Albinan matkassa. Moldova + Transnistria ja Kirgisia ja Kazakstan -kokemusten jälkeen emme epäröineet, kun huomasimme kesällä, että Arial Travel voisi tarjota meille myös helpon tavan käydä Libanonissa.

Albina ja Pirkko Beirutissa Libanon Arial Travel
Matkaoppaamme Albina ja meikäläinen Beirutissa – huomaa uudet huivit :-)

Hyvä hinta-laatusuhde

Matkan hinta-laatusuhde oli mielestämme hyvä: sisälsihän 1 490 euron hinta (per nuppi)  lennot, hotellin 6 yöksi ja koko Libanonin kattavan retkiohjelman.

Retkipäivät olivat pitkiä (keskimäärin klo 8-17), mutta Libanonin ruuhkaiselle liikenteelle matkan järjestäjä ei toki voi mitään.
Samaisesta syystä, ehkä, paikoitellen vauhti oli aika reipas, ainakin valokuvien ottamista ajatellen!

7 hengen ryhmämme, opas ja paikallisopas mahtuivat juuri ja juuri yhteen tila-autoon – mutta mieluummin kuitenkin näin, kuin kaksi autoa.

Ryhmämme koostui tällä kertaa puhtaasti maabongareista – alle 100 maan osallistujia mukana taisi olla yksi.

Satunnaiset lounas- ja kahvitauot

Aterioita matkan hinta ei hotelliaamiaisia ja yhtä yhteistä lounasta lukuunottamatta sisältänyt. Pitkillä päiväretkillä oli jossain vaiheessa mahdollisuus ostaa jotain syötävää, mutta aika vähän ehdimme libanonilaiseen ruokaan paneutua. Asia ei kuitenkaan meitä, vähemmän ruokamatkailijoina, jäänyt erityisesti harmittamaan.

Söimme sentään yhtenä päivänä shawarmaa (ohueen leipää käärittyä kanaa tai lihaa ja salaattia) hyvällä ruokahalulla ja toisena päivänä kokoelman erilaisia vartaita. Vartaiden kanssa tarjottu vaalea tuore naanleivän tapainen leipä teki ryhmässämme niin hyvin kauppansa, että tilasimme sitä useamman kerran lisää.

Leipää Libanon

Lounastauot olisivat ehkä voineet olla hiukan paremmissa paikoissa ja lounaat olisivat voineet sisältyä matkan hintaan, sillä aikataulu tarkoitti kuitenkin käytännössä sitä, että koko ryhmä söi päivittäin yhdessä.

Aamu- ja iltapäivän kahvitaukojakin osa ryhmästä kaipaili. Aamupäivätauot toteutuivatkin melko hyvin.

Paikallisopas ei juuri puhunut englantia

Libanon paikallisopas

Opastuksen osalta minua häiritsi hiukan paikallisoppaamme Husseinin käyttämä venäjänkieli.

Toki venäjä on Albinan äidinkieli ja varsinainen opastus olikin suomeksi, mutta yrittäessäni muutamaan kertaan kysyä jotain suoraan paikallisoppaalta keskustelu jäi aika lyhyeksi, sillä hänen englanninkielen taitonsa ei oikein siihen riittänyt.

Paikallisopas olisi ehkä voinut hiukan kertoa maansa turvallisuustilanteesta matkamme aluksi. Ainakin meiltä monet kysyivät siitä matkamme kuluessa ja sen jälkeen. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö varoittaa menemästä Baalbeckiin (7.8.2017 versiossa), mutta kävimme siellä ongelmitta, joten ehkä aiheesta olisi voinut hiukan keskustella: olisihan hyvä, että me, maassa nyt käyneet, osaisimme kertoa oikeaa ja ajantasaista tietoa siitä mahdollisesti kiinnostuneille.

Hotelli Raouchen rannalla

Hotellista mainitsinkin jo Beirut-juttumme yhteydessä, että Lancaster Raouche oli ihan riittävän hyvä tällaiselle kiertomatkalle, joka ei kovin paljon aikaa hotellille jättänyt.

Lennot Turkish Airlinesilla

Turkish Airlinesin lennoista ei minulla ole mitään erityistä kommenttia – menomatkan lentoa olisin aikaistanut, jotta emme olisi olleet perillä vasta aamuyöstä, mutta ehkä muita hyviä vaihtoehtoja välillä Helsinki – Beirut ei tuona päivänä ollut.
Paluulennosta en osaa sanoa mitään, sillä tulimme takaisin omia teitämme.

Matkakohteet

Kolmessa päivässäkin (koko matkan pituus oli viisi kokonaista päivää Libanonissa) ehdimme kuitenkin näkemään Libanonissa huikeat neljä Unescon maailmanperintökohdetta ja hiukan Beirutiakin.

Tyyros ja Sidon

Baalbek ja Anjar

Byblos ja Jeitan luolat

Hetkiä Beirutissa

Matkan kustannusyhteenveto, joka tällä kerralla sisältää myös ”lisäosion”, joka aiheutui siitä, että jouduimme palaamaan Beirutista pari päivää muuta ryhmää aikaisemmin voit halutessasi lukea täältä.

Libanonin reissun kustannukset

Libanon olikin sitten tältä osin viimeinen maamme Lähi-idässä, sillä sotaa käyvät tai vielä pahasti sodan runtelemat maat jätämme väliin … ainakin toistaikseksi.

Lähi-itä 100%

Tags from the story
,
Join the Conversation

21 Comments

 1. says: Sini

  Mainitsit, että libanonilaiseen ruokaan tutustuminen jäi vähemmälle. Kannattaa tulla Kallioon libanonilaiseen (Hämeentie 6) ja ottaa joku meze, mikä sisältää paljon eri pikkuannoksia. Olen kerran siellä käynyt ja ruoka oli tosi hyvää ja täyttävää. http://www.metrofood.fi

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Etenkin kiitos ravintolavinkistäsi – ehkä testaammekin sen joskus. Hassua, tavallaan, että edellisellä reissullamme, joka suuntautui Saudi-Arabiaan, söimme kai parikin kertaa libanonilaisessa ravintolassa, joten siinä mielessä libanonilaistakin ruokaa on tätä syksynä tullut syötyä.

 2. says: tuulanneli

  Itse en ole näissä maissa käynyt, joten näitä postuaksia aina kva lukea.

  Kivaa joulun odotusta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos tuulanneli! No kieltämättä, lähihistoriansa takia, Libanon ei ihan vielä ole ihan ”peruslomakohde”, mutta hyvällä tuurilla se nousee sellaiseksi tässä vielä.

 3. says: Teresa S

  Matka kuulostaa seikkailulle. Hienoa, saitte mahdollisuuden tähän retkeen. Itse kaipaisin eniten niitä ruokia, ihmisiä ja kulttuuria, mutta kyllä kelpaisi nähdä nuo perintökohteetkin. Ihanaa joulun odotusta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teresa! Jonkin aikaa tätä kyllä jo odotimmekin, sillä halusimme tosiaan mieluiten valmiin matkan tänne vaikka paljon omatoimisestikin matkustamme.

  1. says: Pirkko

   Kiitos NelliL! Joissakin kohteissahan voi näin käydä nojatuolimatkalla :-)

 4. Jo pelkän shawarman takia voisin matkustaa Libanoniin!!

  Shawarmaa ei koskaan tule verrata johonkin ns. ”karvan verran parempiin” naudanlihamassasta tehtyihin paksuihin pitaleipä virityksiin, joita kaikki känkkypaikat Oulussakin ovat täynnä. Oikea shawarma on libanonilaisen katukeittiön taidonäyde, joka lammas-, falafel-, tai kanatäytteisenä, ohueen leipärullaan käärittynä vie kastikkeineen syöjän makutaivaaseen.

  Tutki aina ennen tilausta ravintolan kartionmuotoinen lihavarras. Vain kokolihasta koottu torni, jossa hiljalleen ylhäältä alaspäin valuva rasva voitelee alemmat lihakerrokset, on kelvollinen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Emme nyt ihan noin tuosta haltioituneet, mutta hyviä ne olivat.
   Tiedä sitten onko tämä torni juuri oikeanlainen, mutta niin kana- kuin lihatäyte olivat meheviä.
   Tyros ravintola

 5. Hyvin kirjoitettu arvio! Varmasti totta, ettei valokuvaamiselle jäänyt tarpeeksi aikaa, mutta jos jokainen saisi viettää niin kauan aikaa jossakin nähtävyydellä menisi koko aikataulu hukkaan. En tiennyt tästä matkayhtiöstä, mutta laitan kyllä korvan taakse. Jotenkin tuntuu, että Libanon on maa, jonne en matkaisi omatoimisesti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Totta tuokin, mutta tällä kertaa meitä kuvaajia oli vaan pieni osa pienestä ryhmästämme, joten meidän huomiointi oli ehkä tavallistakin vähäisempää. Sama meillä oli, että haimme Libanoniin järjestettyä matkaa, etenkin kun halusimme käydä myös Beirutin ulkopuolella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suunnaton! Omatoiminen matka lennot + hotelli olisi varmasti ollut halvempi vaihtoehto, mutta sitten olisi myös pitänyt nuo retket, opastukset ja sisäänpääsymaksut hoitaa itse.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Niin, ja lisäksi kaiken selvittämiseen paikan päällä kuluisi tietysti tovi jos toinenkin.

 6. Kiva kuulla matkatoimistosta, joka itselle on vieras. Tietää että voi luottaa kun on tarvetta palveluihin. Ilmeisesti monessa maassa oppaiden kielitaito on ongelma. Olemme usein törmänneet tuohon ongelmaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Veikkaisin, että Libanonista olisi englanninkielentaitoinenkin löytynyt, mutta ymmärrän myös tuon oppaamme valinnan – kukapa ei mieluiten työskentelisi äidinkielellään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *