Maabongarit matkamessuilla

Matkamessut 2018

Matkamessujen aikaan sosiaalisessa mediassa käytiin useammassakin ryhmässä keskustelua siitä, että kannattaako niille matkamessuille enää nykyisin mennä vaiko ei.

Messukonkareina tiesimme suunnilleen mitä messuilta odottaa ja lähdimmekin matkaan muutaman kohteen valmiilla suunnitelmalla ja ajatuksella tavata tuttuja, niin matkanjärjestäjien ständeillä, Maailmanmatkaajista kuin matkabloggaajista.
Näistä lähtökohdista ainakin messuille kannatti mielestäni mennä.

Toki osa messukävijöistä luotti sattumaan ja intuitioon osastoja kiertäessään ja luultavasti monet heistäkin löysivät vähintäänkin hyviä ideoita jos vaikka ne tarjoukset olivatkin netissä kaikkien ulottuvilla.

Ghana

Matkamessujen uusia maita olivat tänä vuonna Ghana ja Ruanda. Ruandaan tuskin palaamme, vaikka retki vuoristogorillojen maille huikea olikin, mutta matkaa mm. Ghanaan olemme alustavasti hahmotelleet ensi vuoden alkupuolelle.

Joten pitihän sitä suunnata Ghanan tiskille keräämään kontakteja ja värikkäitä esitteitä!

Jo ennen messuja fiilistelin Ghanaa muutama Flickr-kuvan verran eivätkä ne ainakaan laskeneet kiinnostusta kohteeseen …

Ghana
Kuva Tripadvisor
Ghana
Ghana (Kuva Flickr: Stig Nygaard)

Tapasimmekin Ghanan edustajia ja keräsimme kasan esitteitä ja käyntikortin mahdollista myöhempää yhteydenottoa varten. Ja saimmepa jo matkamuistotkin Ghanasta (värikäs huivi Lassen kaulassa Dominikaanisen tasavallan osastolla otetussa kuvassa) jo ennen siellä käyntiäkään!

Ghana matkamessuilla 2018 Ghana matkamessuilla 2018 Ghana matkamessuilla 2018

Ghanasta keskustelimme myös Aventuran osastolla ja ehdimme jo alustavasti sopia, että kolmen pariskunnan Länsi-Afrikan matkaa suunnitteleva poppoomme osallistuisi heidän Länsi-Afrikan kiertomatkaansa tammikuussa 2019 ja sen jälkeen jatkaisimme vielä hiukan lisää Afrikkaa keskenämme.

Ensi vuoden matkamessuilla meitä ei sitten näiltä näkymin nähdäkään!

Dominikaaninen tasavalta ja Haiti

Jo ennen matkamessuja olimme myös miettineet seuraavia maabongaustavoitteitamme ja päätyneet  Karibian täydentämiseen jo tänä vuonna ja periaatteella nälkä kasvaa syödessä kävimme myös jututtamassa Dominikaanista tasavaltaa edustavan naisen kanssa mahdollisuudesta pistäytyä samalla matkalla rajan yli Haitin puolella.
Asiaan liittyen saimme vinkiksi valita kohteeksi siinä tapauksessa Puerto Platan ja ”lupauksen” siitä, että paikallisia retkijärjestäjiä, joiden matkassa pääsisi päivän tai parinkin retkille Haitinkin puolelle löytyisi. Tätä täytyy ainakin tutkia lisää …

Aurinkomatkoista ei tältä osin apua ollut, sillä he vetäytyivät heti Ulkoministeriön matkustustiedotteen taakse kauhistuen jo kysymystäkin!

Matkamessuilla

Rauma

Viime kesän majakka- ja Unescon maailmanperintökohteet ohitti aikataulusyistä Kylmäpihlajan ja Sammallahden, joten yrittänemme suunnata sinne nyt tulevana kesänä, joten pitihän sitä käydä keräämässä Rauma-esitteet ja kontaktit.

Rauma

Sveitsi ja Thalys-juna

Edustakoot nämä kaksi messujen satunnaiskohtaamisia. Sveitsin edustajan kanssa aloitimme keskustelun maabongauksesta, joka tarkempien alueiden muodossa erottelee myös kaikki Sveitsin kantonit omiksi alueikseen.
Meiltä taitaakin muutama niistä vielä puuttua, ei tosin kovin moni, joten voihan olla, että innostumme vielä joskus taas Sveitsistäkin …

SNCF:n edustajakin tuli messuilla vastaan ihan sattumalta ja päädyimme kyselemään hiukan junamatkasta Amsterdamin ja Brysselin välillä Thalys-junalla. Katsotaan …

Airhelp

Messuviikolla päädyimme myös tutustumaan Airhelpin uuteen palveluun, johon kirjautumalla se pitää yllä tietoa kaikista lentämistäsi lennoista (myös kolme vuotta taaksepäin) ja vertailee tietoja tietoihin lentojen myöhästymisistä ja muistuttaa mahdollisuuksista hakea niistä lakisääteisiä korvauksia.

Ehkä meidän(kään) lentomäärillä tuota ei vielä tarvita, mutta paljon työkseenkin lentävillä tuosta saattaisi olla jotain iloakin.

Airhelp

Matkailun trendit

Matkamessuviikolla keskusteltiin paljon myös matkailun trendeistä, niin messuilla kuin mediassa.

Kaukokohteiden suosio on ilmeisesti koko ajan kasvanut ja eniten kasvua tapahtui Afrikan mantereelle. Myös Väli-Amerikan, Karibian ja Lähi-Idän matkat kasvattivat suosiotaan.  Enpä olisi uskonut, että meidän matkailumme näkyy tilastoissa noin paljon :-)

Matkoilta haetaan myös enenevässä aktiviteettejä, harrastuksia, tutkiskelua, oppimista, auttamista, vapaaehtoistöitä ja sosiaalista kanssakäymistä. Halutaan tehdä jotain ennenkokematonta, hyödyllistä tai avartavaa, josta jää muutakin käteen kuin rusketusrajat.

Majoitusmuotojen moninaisuus, liikaturismi ja kakkoskaupunkien nousu ovat edelleen pinnalla. Rajoituksia on jo olemassa, niin koskien majoitusmuotoja kuin turismia, mutta matkailijat ovat myös vapaaehtoisesti hakeutumassa vähemmän ruuhkaisiin kohteisiin, kakkoskaupunkeihin – tai vaikka Helsinkiin!

Täydellisimmän kuvan matkailun trendeistä saa alla olevasta Skiftin raportista.

The Megatrends Defining Travel in 2018

Matkabloggajien esitykset Rantapallo-lavalla

Yksinmatkustamisesta matkamessuilla

Päädyimme lopulta kuuntelemaan kolleegojemme esityksistä vain kolme, eli

Sadun esityksestä mieleeni jäi lause siitä, miten vierailtuaan Kreikassa koko ikänsä (yli 25 matkaa takana) hän voisi hyvinkin kuvitella vielä vanhanakin viettävänsä aikaa jossain ihanassa boutique-hotellissa Lindoksessa Rhodoksella. Hmm … emme ole vielä Rhodoksella käyneetkään, pitäisikö kysyä Sadulta hotellivinkkejä?

Yksinmatkustaminen ei ole työmatkoja lukuunottamatta ollut meidän juttumme, mutta jäimme kuitenkin Sadun esityksen jälkeen kuuntelemaan vielä Anna-Katria ja Annikaa. Aiheesta käytyyn keskusteluun saatiinkin mukavasti särmää siitä, että nämä naiset ovat matkustaneet yksin aika eri tavoilla ja eri kohteissa, joten mukana oli näkökulmaa niin akselilla hotelli/hostelli, turvalliseksi mielletyt Eurooppa ja Kaakkois-Aasia vs. koko maailma ja vaikkapa suunnitellen vs. melko ex tempore.

Emman esitys oli näistä ainoa, jota hakeuduimme kuuntelemaan siksi, että Bali-vinkit ovat meillekin vielä jossain vaiheessa oikeasti tarpeen, sillä tuo turistien nyttemmin jo kovastikin kansoittama saari on meiltä vielä näkemättä.

Sen verran vinkeistä jäi mieleen, että rauhallisuus kasvaa pohjoisemmas mentäessä ja että saarista voisi tsekata Nusa Lembonganin, vaikka vaan auringonlaskujen takia.

Nusa Lembongan
Devil’s Tears Nusa Lembonganin saarella (Kuva: Mutkia matkassa -blogista)

Ikkunapaikka-lehti

Poimimme messuilta mukaamme myös Ikkunapaikka -lehden, josta löytyikin useampi mielenkiintoinen pieni tai isompi uutinen.

Matkapakettilain muutokset on eittämättä isompi uutinen.
Valmismatkalaki sellaisena kun monet meistä sen ovat tunteneet jää historiaan ja monet asiat muuttuvat heinäkuun alussa. Kannattaa tutustua aiheeseen!
Tosin jos jo nyt, ennen heinäkuun alkua, varaat matkan vaikka joulukuulle, niin sitä koskevat vielä vanhan lain säännökset.

Miten olisi Ultimate luksusloma Four Seasons Hotels & Resortsin tapaan?

Four Seasons luksuslomat
24 päivää, 9 maata, 140 000 USD per nuppi! Katso tästä mitä tällä saa.

En myöskään tiennyt, että lentokentillä on nykyisin ongelmana myös kentälle jätetyt matkalaukut: jos lentoyhtiön lisämaksu tuntuu liian korkealta, niin laukku saatetaan jättää kentälle. Tai, että jotkut vaan unohtavat laukkunsa?!

Mitä jäi käteen?

Palatakseni vielä hetkeksi tuohon, että kannattaako matkamessuille mennä, niin ainakin omalta osaltamme näinä päivinä on messujen ja messukohtaamisten inspiroimana tapahtunut ainakin seuraavaa:

 • Marraskuisen Saudi-Arabian matkan jälkeen ideoimamme Länsi-Afrikan matka on nyt jo alustavasti naputeltu kalenteriin, vaikka valmismatkan jatkon yksityiskohdat ovatkin vielä neuvottelematta.
 • Harkitsemme vakavasti loppuvuoden alustavien matkasuunnitelmiemme muuttamista siten, että korvaamme Myanmarin Dominikaanisella tasavallalla.
 • Ennen messuja en ollut vielä huomannut tulevaa muutosta valmismatkalain muuttumisesta matkapakettilaiksi, mutta nyt muistan, että monet asiat muuttuvat heinäkuun alun jälkeen.

Messupäivien lomassa tapasin myös matkabloggaajakolleegoita ja erityisen hienoja kohtaamisia olivat ne, joissa nuoremmat bloggaajat kävivät jopa ihan erikseen kiittämässä siitä, että olen kertonut heille matkabloggaajayhteisöstä ja kutsunut heitä mukaan.  Seniorina, niin bloggaajana kuin muutenkin, on ollut mukava auttaa näitä nuoria!

suomalaiset matkablogit

Suomenkielisiä matkablogeja onkin jo neljättä sataa ja yksi meistä onkin äskettäin tehnyt ison työn ja koonnut ne kaikki yhdelle listalle!

Join the Conversation

27 Comments

 1. Kiitos Pirkko! Ja mielelläni jaan niitä hotellivinkkejä ? Esiintyjän näkökulmasta kaikista mukavinta olivat ne kuuntelijat, jotka tulivat esityksen jälkeen kyselemään vinkkejä. Näitä riitti molemmille päiville ja kaikilla oli hyvin erilaiset kysymykset eri saarille (patikoinnista hyviin 5 tähden hotelleihin). Suomalaiselle se lähestyminen ja kysyminen, kun monesti on aika kynnyksen takana. Tai ehkä se oli se I <3 Rhodes paita 90-luvulta, joka rikkoi jään ?

  1. Kiitos Satu! Palataan asiaan, Rhodos ei ole ihan lähikuukausien listallamme, mutta toisaalta lähikohteena se voi hyvinkin toteutua sitten joskus lyhyelläkin aikataululla.

 2. On tainnut vierähtää jo muutama vuosi siitä kun viimeksi itse pääsin messuilemaan! Tuo tammikuun aika on joko tentti aikaa tai sitten matkustusaikaa… Mutta katsotaan jos ensi vuonna! Erityisesti kiinnostaisi päästä näkemään ihmisiä ja kuulemaan puheenvuoroja ja siinä lomassa tekemään pieniä suunnitelmia. Kiitos siis pienestä koonnista messuista, näiden postaus ten avulla kun pääsee vähän itsekin tunnelmiin. :)

  1. Kiitos Katja! Meidän messukoontimme taisi messuilla käymättömälle jäädä aika suppeaksi, sillä yritimme välttää ”haahuilemasta” ja keskityimme vaan muutamaan asiaan – mutta onneksi monet meistä messuilla käyneistä matkabloggaajista näinä päivinä julkaisevat oman yhteenvetonsa ja sitä kautta pääset halutessasi katsomaan messuja monelta laidalta.

 3. says: Rosa

  Länsi-Afrikan kierros kuulostaa huikealta! Aventuran matkatoimisto on minullekin tuttu ja tulevaisuudessa harkitsisin heiltä matkan ostoa vähän haastavimpiin maihin omatoimimatkojen sijaan. Pääsee näkemään enemmän kun kuljetukset ja aikataulutukset on luotettavan matkanjärjestäjän käsissä. Niissä parissa Afrikan maassa, missä olen omatoimimatkaillut niin kaikki voimat ovat menneet siirtymisestä paikasta toiseen.
  Matkustimme tyttäreni kanssa pari vuotta sitten Amsterdamista Brysseliin Thalyksella. Meillä oli KLM:n lennot ja saimme ostettua junaliput jatkoyhteytenä eli olivat silloin sisällytettynä ikäänkuin lentolipun hintaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Me turvaudummekin valmispaketteihin lähes aina silloin, kun tarvitaan muutakin kuin lennot ja hotelli, eli maakuljetuksia ja/tai oppaita esimerkiksi siksi, ettei maassa puhuta englantia kovin yleisesti.
   Saa nähdä miten meidän Thalys-matkamme kanssa käy – pitääkin tsekata tuo mahdollisuus ostaa ne jatkoyhteytenä, sillä meilläkin on KLM:n lennot – kiitos vinkistä!

 4. says: Jaana

  Hei Pirkko, menemme jo 3 viikon kuluttua Dominikaaniseen Tasavaltaan, enkä ole vielä hylännyt ajatusta Haitille piipahtamisesta. Jos sittenkin….Olemme lähellä Puerto Plataa ja ajattelin, että ehkä kaupungista löytyy joku paikallinen taho, joka voisi auttaa asiassa. Tyttärelläni on myös Dominikaanisesta kotoisin oleva ystävä täällä Suomessa , joka ei pitänyt ajatusta mahdottomana. Ihan hevin en vielä luovuta ja ”innostuin” kun näin kirjoituksesi samanmoisista aikeista. Selvitän ainakin asiaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaana! Kyllä tuon pitäisi onnistua. Itse sain messuilta vinkin kontaktoida tällaista palveluntarjoajaa: https://www.caribbeantours.ch/
   ja kyselimmekin hiukan jo. He tarjoavat kyllä vähän päiväretkiä pitempiä kierroksia Haitin puolella. Tosi mielelläni kuulisin kokemuksistanne matkanne jälkeen!

 5. says: Reissu-Jani

  Kävin matkamessuilla kahtena päivänä. Tuntui hieman väsähtäneeltä ja hiljaiselta, verrattuna aikaisempaan. Aiemmin tarjouksia sai vain paikan päältä, ja nykyään saat sen jo netistä. Myös lippujen hinnat ovat todella kovat, ja osa näytteille asettajista karsastaa kymmenien tuhansien eurojen ständihintoja. Osa esittelijöistä tuntui olevan myös ”väsähteneitä” eikä niin kiinnostuneita esitellä kohdetta… Muutama poikkeus löytyi: Ugandan osastolla otettiin lämpimästi vastaan ja esiteltiin maata kattavasti, eikä esittäjillä ollut mikään kiire. Keskustelin ehkäpä 20-30 minuuttia.. Tämä kaveri sai todella myytyä Ugandaa hyvin, ja tästä jäi erittäin hyvä fiilis – voisin jopa harkita tätä kohdetta. Myös Jordanian ja Namibian osastot olivat hyviä . Chilen osastosta tuli mieleen että mitä ihmettä ne täällä tekevät… Mitään kovin ihmeellistä en näitä messuilta löytänyt, johtuuko sitten siitä että teen omatoimimatkoja (enkä vielä lähde Karibian risteilyille).

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! En usko, että mekään olisimme mitään oikein messuilta löytäneet, jos olisimme lähteneet vaan kiertelemään aluetta ilman sen kummempia suunnitelmia, mutta nyt koin saaneeni kelvollisesti vinkkejä kysymyksiini, kun ne olin etukäteen jo miettinyt.
   Osaltaan ehkä auttoi se, että olin messuilla myös ammattilaispäivänä.

 6. Kiva lukea messukoosteita, kun jokainen kokee messut omalla tavallaan. Jonkun mielestä huipputapahtuma ja jonkun toisen taas ei mikään niin ihmeellinen. Mutta näinhän se menee, että mielipiteitä on yhtä paljon kun niiden antajia. Minulla on myös messuraportti työn alla ja yritän saada sen pian julki. Muita matkabloggaajia oli tosi kiva nähdä, mutta taisin missata suurimman osan, kun en ollut torstaina paikalla (enkä päässyt myöskään iltatapahtumaan). Valmismatkalain muuttuminen on minulta mennyt täysin ohi. Hyvä kun muistutit asiasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Ainakin lauantaina Rantapallo-lavan liepeillä näkyi myös bloggaajia, eli ehkä Sinullekin osui ainakin muutama mukava kohtaaminen messujen aikana.

 7. says: Maisa80

  Kivoja reissusuunnitelmia teillä! :) Tuo Dominikaani ja Haiti kiinnostaisi itseänikin, mutta jostain syystä Afrikasta en ole koskaan ollut kiinnostunut. Ehkä juuri ilmaston ja malarian vuoksi. Yhdet ystävät ovat Ruandasta kotoisin, mutta asuvat Suomessa.
  Raumalla kävimme koko perheen voimin viime kesänä. Vanha Rauma on tosi idyllinen. :)
  Itse olen vain kerran ollut matkamessuilla, muistaakseni vuonna 2001.
  Minä ja mieheni suuntaamme seuraavaksi Romaniaan huhtikuun alussa. Kiertelemme pari päivää Bukarestissa ja käymme Brasowin lähistöllä tervehtimässä ystäväperhettä. Uskon, että matka on ehkäpä vähän erilainen ja ennen kaikkea kokemusrikas.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mukavaa Romanian reissua. Brasov on kaunis kaupunki, toivottavasti ehditte katsomaan hiukan myös sitä.

 8. says: Johanna

  Ai hittolainen… Kyllä niiiin puree matkakärpänen! Minä en ole paljoa matkustellut, mutta näistä postauksista saa tällainen ummikkokin hyviä vinkkejä. Kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Ehkäpä se joku pieni matka Sinullakin vielä kesää kohti ilmestyy kalenteriin :-)

 9. says: Mari

  Olipa kiva kattava postaus! Nyt näitä matkamessu -postauksia seuranneena on alkanut vähän harmittaa, etten itse lähtenyt messuilemaan, mutta ehkä sitten ensi vuonna :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Vuorovuosina siis messuilla, sillä näiltä näkymin me emme ensi vuonna ole maisemissa matkamessujen aikaan :-)

 10. says: Heidi

  Kivan kattava postaus! Itse en ole ikinä matkamessuille päässyt, mutta onneksi on olemassa matkablogit, joista ammentaa inspiraatiota :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Ehkäpä tästä sait vähän mielikuvaa matkamessuistakin, käymättä itse messuilla :-)

 11. says: Emma

  Mielenkiintoinen Matkamessukooste! Itselläni jäi tänä vuonna muut kuin Rantapallon lava (kiitos linkkauksesta <3) pitkälti käymättä, kun tulevien reissujeni kohdemaita ei edes löytynyt näytteilleasettajien joukosta, höh.

 12. says: Pirkko

  Kiitos Emma! Vuosien mittaan olemme oppineet, että messuvierailu kannattaa suunnitella ja rajata – silloin tulee edes jokunen asia hoidettua kaiken humun lomassa :-)

 13. says: Stacy

  No, oli kiva tavata ensimmäistä kertaa! Sinä ja Rami olette inspiroineet minua maabongaukseen. Olen aika fakkiutunut niin, että Venäjä on aina mielessä ja jos ihan itse päättäisin, reissaisin Venäjällä koko ajan. Mutta koska käymieni maiden luku on senkin takia alhainen, niin nyt paransin sitä käymällä Irlannissa ja enkö heti ihastunut maahan sekä saareen! Ikä, terveys ja raha tietävät, etten saa ikinä kasaan suurta määrää käytyjä maita, mutta on hyvä värittää karttaa niin että kokee uusia mestoja eikä eksy niihin vanhoihin. Alueista minua ovat kiinnostaneet myös nämä Yhdistyneiden Kuningaskuntien alueet, joista nyt nappasin Pohjois-Irlannin. Saattaa olla, että muidenkin aika tulee joskus, kun minun suvullani maahan on erityinen suhde.
  Matkamessuista voisi puhua paljonkin, mutta itselleni suurin anti oli hostellikortin uusinta ilmaiseksi (20 euroa säästin), sekä Arvo Tuominen, Riku ja Tunna sekä tietysti tutut bloggaajat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Tosiaan, meni tapaaminen vasta tähän, sillä Sinäkin matkailet sen verran taajaan, että vaikka pariinkin otteeseen olemme viime vuosina käyneet kotikaupungissasi, niin emme ole siellä samaan aikaan olleet :-)

 14. Kiva lukea messuajatuksia! Mä koin myös hyväksi, että oli valmis suunnitelma, mitä halusi nähdä ja tehdä, sillä edellisellä kerralla tuntui, etten saanut kunnolla irti oikein mistään, kun menin vain yleisesti hengailemaan ja kiertämään. Mahtavaa, että second cities on ihan oma terminsä ja ihmiset alkaa löytämään kiinnostavia helmiä pääkaupunkien ja muiden tunnetuimpien kaupunkien ulkopuolelta. Itse tykkään nähdä kyllä pääkaupungin, mutta sen jälkeen suuntaan mielelläni muualle. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista. Tarjontaa on niin paljon, messuilla kuin messuilla, että pelkällä hengailulla löydöt ovat ehkä liiankin satunnaisia :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *