Tunisia – kaikki kohteet ja kustannukset

Mövenpick Sousse Tunisia

Mövenpick Sousse Tunisia kustannukset

Vielä yhden jutun verran Tunisiaa: normaaliin tapaamme matkan kustannukset eriteltynä, hiukan palautetta matkanjärjestäjästä (Detur) ja hotellista (MövenpickResort)  ja lopuksi linkit kaikkiin Tunisia-juttuihimme.

Kustannukset ja hiukan Deturista

Tunisia kulutMatkapaketin hinta, 909 euroa per nuppi, sisälsi lennot ja majoituksen Mövenpick Resort & Marine Spa -hotellissa huoneessa, jossa on merinäköala (lisähinta 110 euroa nuppi). Hintataso on joulun ja uudenvuodenlähdöiltä, myöhemmin keväällä matka samaisessa hotellissa näyttäisi maksavan 689 euroa per nuppi (merinäköaloineen kaikkineen).
Deturin Tunisian matkoja oli tarjolla joulun tienoilla muutaman lähdön verran ja nyt myöhemmin keväällä helmikuun puolesta välistä eteenpäin taas aina toukokuun ensimmäiselle viikolle asti.

Mövenpick -hotelli oli Deturin valikoiman arvokkain, mutta hintaeroa halvimpaan (Kaiser) oli kuitenkin vaan 200 euroa per nuppi (ilman merinäköalaa), joten ajattelimme, että jos asumme koko viikon samassa hotellissa, niin haluamme asua hyvässä hotellissa.
Deturin hinta viiden tähden hotellista oli myös (ainakin varaushetkellä) sen verran hyvä, ettei meidän kannattanut ottaa heiltä vain lentoja ja varata hotellia erikseen Booking.comin hintatasolla.

Mövenpick Sousse Mövenpick Sousse

Nouvelair

Deturin suorat lennot tunisialaisella Nouvelair -yhtiöllä olivatkin merkittävä syy siihen, että lähdimme heidän matkassaan Tunisiaan: näinkin lähellä olevaan kohteeseen vaihdolliset lennot, joihin olisi helposti kulunut Euroopassa koko päivä, tuntuivat huonolta idealta, joten kun Monastiriin nyt pääsi neljän tunnin suorilla lennoilla, niin sinne!
Suoraan Nouvelairilta varmistimme myös pienellä (15 € per nuppi per suunta) lisämaksulla itsellemme Exit-paikat – syyskuisen keuhkoveritulpan jälkeen en halunnut ottaa riskiä ahtaasta ikkunapaikasta.

Nouvelair Tunisia Tunisia kustannukset

Lentokenttäkuljetukset olivat saman hintaiset kuin taksi kentältä / kentälle olisi ollut, mutta hienoisesta ryhmämatkailuun liittyvästä jonottamisesta huolimatta vaihtoehto tuntui helpoimmalta, ja otimme sen. Mövenpick sattui vielä olemaan Soussessa lähimpänä lentokenttää oleva hotelli, eli siinä mielessä pääsimme vähällä bussin kiertelyssä hotellista hotelliin.

Retket

Deturin retkistä ei saanut itkemälläkään tietoa etukäteen, mutta kun niistä sitten paikan päällä kerrottiin, niin niistä löytyi meille kaksi ihan sopivaa. Yhden pitemmän retken (Mahdia ja Monastir) toteutimme vuokraamalla auton ja kuljettajan. Siihen verrattuna Deturin retket olivat hiukan kalliimpia, mutta ne sisälsivät myös lounaat.
Tosin ruokaan ei Tunisiassa paljon rahaa saanut menemään, ei ainakaan tuon tasoisiin lounaisiin!
Hotellilta varaamamme auto ja kuljettaja olisi luultavasti tuolla samaisella 55 eurolla ajanut ainakin El Jemiin ja Kairouanillekin.
No, kuuluihan Deturin retkien hintaan myös kevyt suomenkielinen opastus.

El Jem Tunisia

Oppaan retkiopastukset eivät ehkä olleet perusteellisimmasta päästä, mutta tervetuloinfon sisältö oli kyllä hyödyllistä ja neuvot koskien niin taksikuskeja kuin kaupungilla ehkä esiintyviä huijaustyyppejä olivat hyviä ja tarpeellisia.
Kuten lähes kaikilla ryhmämatkoillamme aina, myös Tunisian matkaa vaivasi opaspalveluiden osalta panostaminen vaan maan historiaan, ei juurikaan sen nykyaikaan.

El Jemin ja Kairouanin retken loppumista Kairouanissa turhan lyhyeen kritisoinkin jo aikaisemmin, mutta Karthagon ja Tunisin retken aikataulutus lienee yhden päivän retkeksi paras toteutettavissa oleva.

Karthago Tunisia

Valokuvausmaksu oli hassu pieni 1 dinaarin maksu, joka piti maksaa useimmilla historiallisilla nähtävyyksillä, per kamera. Puhelimista emme tavanneet maksaa, vaikka niilläkin sitten joskus jonkun kuvan otimme. Toisaalta 1 dinaari = 0,34 euroa, joten ihan sama, vaikka noita joutui maksamaankin.

Juomarahat olivat tietysti vapaaehtoisia, mutta jonkin verran bussien ja automme kuljettajille maksoimme ylimääräistä.

Taksilla ajelimme hotellimme ja Soussen medinan välillä kolme kertaa ja lisäksi kävimme vähän pitemmällä Port El Kantaouissa, eli tuolla 7 eurolla ajoimme 5 matkaa – hinta per matka ei siis päätä huimaa!

Yleinen kustannustaso

Ruokakustannuksia emme tapamme mukaisesti tälläkään kertaa laskeneet matkakuluihin.
Matkapaketin hintaan tosin kuului 7 ruokalajin illallinen uudenvuodenaattona ja Deturin retket sisälsivät lounaat, eli hiukan näissä kuluissa niitäkin on mukana.

Paikallista hintatasoa kohteessa voikin muuten nykyisin, jos esimerkiksi ruokakulut kiinnostavat, tarkastella ebookersin uudessa Hintakartta-palvelusta (linkki poistettu palvelun poistuttua bittiavaruuteen).
Tunisian hintatasoa palvelu ei vielä tunne, mutta nyttemmin kovin suositun Marokon hintatasosta se kertoo sen olevan 45% Suomea alhaisempi.
Veikkaisin Tunisian prosentin olevan vielä suurempi, ehkä 60% Suomea alhaisempi?

 

Mövenpick Resort & Marine Spa

Pidimme hotellistamme, mikä ei tietysti viiden tähden hotellin ollessa kyseessä ollut kovin vaikeaa. Sen sijainti Soussessa oli ihan hyvä ja se sijaitsi hienosti rannalla, vaikka keskellä talvea meren hyödyntäminen jäikin aika vähälle.

Huoneemme oli riittävän tilava ja käsitti vuoteen lisäksi niin työpöydän kuin pienen oleskeluryhmän. Ilmastointia ei vuodenvaihteessa juuri tarvittu – satunnaisesti avasimme parvekkeen oven, jos sattui olemaan hiukan turhan lämmintä.
Meren kohinasta Lasse katsoi asialliseksi valittaa tuulisimpana päivänä – on tämä meren äärellä asuminen ankeaa :-) (Kotimme, vaikka meren äärellä sekin, ei kuitenkaan avaudu ihan ulapalle vaan pienelle lähes aina tyynelle lahdelle.)

Mövenpick Sousse Mövenpick Sousse Mövenpick Sousse

Aamiainen oli riittävä ja palvelupisteistä sai valintansa mukaan munakkaita tai kreppejä sokeri- tai nutellatäytteellä. Länsimaisten aamiaisvaihtoehtojen rinnalla oli myös paikallisia ruokia, josta esimerkiksi leipävanukasta tuli syötyä parinakin aamuna.

Iltapäivällä hotellin kahvilassa oli vapaasti tarjolla suklaakonvehteja!

Mövenpick Sousse Mövenpick Sousse Mövenpick Sousse

Loistavaa palvelua

Parasta hotellissa oli kuitenkin concierge-palvelu. Joka kerta, kun pyysimme heiltä apua asiassa tai toisessa, niin vuorossa oleva concierge teki mielestämme kaikkensa meitä auttaakseen. Kun pyysimme karttaa, saimme kokonaisen luennon Soussesta. Kun kysyimme Dar Am Taiebin museosta, saimme hyvän toimintasuunnitelman sen tiimoilta. Kun kysyimme autosta, saimme myös suosituksen autosta ja kuljettajasta ja hyvin englantia osaavan kuljettajan. Kun kysyimme voisiko hotellista jostain päin kuvata myös auringonlaskua, siis kaupungille, ei merelle päin, saimme lupauksen, että meille voitaisiin halutessamme avata jokin sen puolen yläkerran huoneista, jos niin haluaisimme (emme sitten kuitenkaan koskaan ehtineet siihen asti).

Uimassa tammikuussa

Mövenpick Sousse
Yhtenä iltana Lasse kävi testaamassa tammikuisen Välimeren

Kylpylässä kävimme kerran uimassa lämmitetyssä merivesialtaassa.
Kokemus oli muuten ok, mutta jos paljon haluaisi kylpylää käyttää, kannattaisi pyytää huone samasta siivestä kuin se – toisesta siivestä sinne on hiukan matkaa.
Ulkoaltaita emme testanneet, sillä olimme päivät poissa.

Mövenpick SousseMövenpick Sousse

Hotellin ravintolat

Hotellin ravintoloista testasimme aamiaisravintolan lisäksi vaan La Villan.
Emme olleet ostaneet puoli- emmekä täysihoitopakettia hotellille, joten alakerran ison ravintolan illallista emme kokeilleet.
Pari kertaa käytimme huonepalvelua ja totesimme sen ruuat loistaviksi.
La Villan menusta tekemistämme valinnoista osa oli oikein hyviä, osa ei säväyttänyt.

Seitsemän ruokalajin uudenvuodenaaton ateria oli tasokas – senkin siis nautimme hotellin ravintolassa. Tosin sen venyttäminen lähes neljän tunnin ajalle oli kyllä jo melkein liian pitkä ohjelmanumero.

Mövenpick Sousse

Deturin uudenvuodenlähdön ryhmästä olimme ainoat, jotka majoittuivat Mövenpick-hotelliin, mutta sehän ei tietysti meitä haitannut – tästä huolimatta mm. retkibussit tietysti hakivat ja noutivat myös meidät hotelliltamme.

Deturilaisia lukuunottamatta hotellimme oli lähes ruuhkainen uutenavuotena, sillä monet algerialaiset olivat tulleet viettämään vuodenvaihdetta vapaamman alkoholikulttuurin maahan. Arkipäivinä hotellimme oli melko autio, mutta seuraavan viikonlopun taas lähestyessä se alkoi täyttyä.

Mövenpick Sousse

Kohdejutut

Tunisia, kuten me sen koimme, on kuvattu näissä jutuissa:

Lisäksi, jos Tunisiasta olet kiinnostunut, kannattaa lukea myös Tämä matka -blogin hiukan erilaisistaTunisian viikon kokemuksista ja tunnelmista.

Mövenpick Sousse

 

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Ida

  Ooh mitä kuvia! Tunisiaa olenkin pyöritellyt mielessäni useasti matkakohteita pohtiessa. Osaatko sanoa miten siellä otetaan lapset vastaan? Onko enemmän aikuisten museokohde, kuin lasten uintiloma?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ida! Me olimme liikkeellä aikuispariskuntana, joten uintipuolen testaaminen jäi vähälle. Detur jatkaa lentosarjaansa helmikuussa ja voisin kuvitella, että silloin siellä on jo ihan uintikelit ja useimmat hotellit taisivat olla rannalla, joten tarjolla on niin allas- kuin rantavaihtoehto.

 2. says: Camilla

  Ihania kuvia ja kiitokset informatiivisesta postauksesta. Tunisiassa emme ole vielä käyneet… mutta ehkäpä vielä käymme. Kiitos vinkistä!:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Camilla! Tunisia onkin palaamassa pienen tauon jälkeen matkailukartalle, joten kannattaa harkita!

 3. says: Minna M

  Kauniita kuvia! Ihanalta kuulostaa teidän loma. Itse en ole koskaan Tunisiassa käynyt. Matkakuumeenhan tällaisesta postauksesta saa.

 4. says: tuulanneli

  Todella hyvä postaus!

  Kuten sinulle kerroinkin olemme olleet Tunisiassa muutaman kerran golfaamassa. Silloin juuri matkakohteen edullisuus oli ratkaisevinta nelihenkiselle golffaavalle perheelle.

 5. Ooh upea on ollut kohde hotellinne niin kuin kuvat matkastanne. Omasta Tunisian vierailusta on vierähtänyt jo 9 vuotta ja paljon on sen jälkeen maassa tapahtunut, luulin ihan oikeasti, ettei siellä enää turisteja käy ollenkaan noiden rauhattomuuksen vuoksi. Itse pidin kovasti maasta, sen ihmisistä, jotka olivat erittäin ystävällisiä sekä paikallisesta ruoasta, nam.

  1. Kiitos Sari! Tuossa välillä taisi olla aika hiljaista, kun pakettimatkatoimistot poistivat maan tarjonnastaan, mutta tosiaan, nyt on taas aloitettu lentosarjat Tunisiaan(kin).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *