Karibia:
13 valtiota ja 17 aluetta

Tunisiasta palattuamme totesimme, että kolmen matkan sääntömme on yhtä matkaa vailla ja paneuduimme kunnolla Karibiaan.

Maita keräilevälle Karibia on varsinainen kultakaivos: pienellä alueella on 13 itsenäistä valtiota ja tarkemmalla Travelers’ Century Clubin aluelistalla vielä näiden lisäksi 17 muuta saarta/saariryhmää.

Toistaiseksi olemme kuitenkin käyneet alueella vasta neljän matkan verran ja onnistuneet keräämään 4/5 maata  ja 3/5 muuta saarta (P/L).

Karibian valtiot
Karibian alueen valtiot (punaisella) ja muut saaret

Karibia valtioiden tasolla

Jo kohta pari vuosikymmentä sitten teimme parin viikon purjehdusreissun Brittiläisten Neitsytsaarten ympäri jonne lensimme Antiguan kautta, jossa viivyimme muutaman päivän. Alla purjehdusreittimme ja jutun otsikkokuvassa tuolloin vuokraamamme vene.

Purjehdus Brittiläisillä Neitsytsaarilla

Matkalla Galapagokselle pysähdyimme muutamaksi päiväksi Bonairelle vuonna 2006.

Bonaire
Bonairen auringossa aikaeroa tasaamassa – kuvassa ei tosin kumpikaan meistä

Joulun 2012 vietimme risteillen Karibialla. Reitti sattui kulkemaan Bahaman, Jamaikan,  ja Cayman-saarten kautta.

Kuuba
Trinidad oli mielestäni hienointa Kuubaa

Maailmanympärimatkallamme 2013 vietimme melkein viikon Kuubassa.

Saarihyppely eteläisellä Karibialla

Viime vuosina olemme ajoittain pyöritelleet ajatusta eteläiselle Karibialle suuntautuvasta risteilystä, mutta jotenkin ajatus risteilystä ei ole innostanut meitä riittävästi, että olisimme sellaisen varanneet.

Sitten tuli vastaan Aventuran Eteläisen Karibian kierros, joka toteutetaan lentäen saarelta toiselle. Dominica, BarbadosGrenada, St. Vincent ja St. Lucia – 5 uutta maata.
Jos matkaan lisäisi vielä samalla alueella olevan St. Kitts & Nevisin, niin  yhteinen maasaldomme tuolla alueella nousisi  kerralla neljästä kymmeneen.
Kierros alkaisi St. Maartenilta/St Martinilta ja päättyisi St. Lucialle, jossa majoittuisimme Rodney Bayhin – kiva sattuma sikäli, että kun veljeni marras-joulukuussa Vahinen miehistössä purjehti Atlantin yli ARC-purjehduskilpailussa, niin sekin päättyi juuri Rodney Bayhin!

St Lucia on Instagram
Instagram-kuvat St Lucialta:  lud_77, zoedavis38 ja finola.jc

Sittenkin Haitiinkin?

Maatasolla Karibiasta uupuisi sen jälkeen enää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Pikainen nettisurffaus väitti, että Dominikaanisesta tasavallasta voisi tehdä päivän tai parinkin retken rajan yli Haitiin esimerkiksi Cap-Haitienin alueelle.
Samaa väitti Matkamessuilla tapaamamme Dominikaanisen tasavallan edustaja ja suositteli majoittumaan Puerto Plataan.
Dominikaaninen tasavaltahan, ilman Haitia, olisikin helppo pakettimatkakohde,
jonne pääsisi suorilla lomalennoilla. Jokin aika sitten kyllä listasin Haitin yhdeksi niistä maista, jonka voisimme jättää väliin, koska ei-tarpeetonta matkustamista sinne kehotetaan välttämään, mutta katsotaan nyt … siis jos syksyllä Dominikaaniseen tasavaltaan asti päätyisimme.

Hispaniolan saari

Siinähän se sitten olisikin, valtioiden tasolla koko Karibia!
Lassella nimittäin, Pirkolta jäisi uupumaan vielä Trinidad ja Tobago, mutta se saisi jäädäkin, toistaiseksi ainakin, sillä Lasse tuli bonganneeksi maan jo 70-luvulla.

Muut 17 Karibian saarta

Travelers’ Century Clubin alueina meille jäisi vielä näiden matkojen jälkeen
Karibiaa 12/10 (P/L) saaren verran, eli (listassa yliviivatuilla olemme jo käyneet):

 • Anguilla
 • Aruba *)
 • Bonaire
 • Cayman Islands
 • Curacao *)
 • Guadeloupe
 • Martinique
 • Montserrat
 • Puerto Rico
 • Saba, St. Eustatius
 • San Andres & Providencia (Nicaraguan edustalla)
 • St. Barts
 • St. Maarten
 • St. Martin
 • Turks & Caicos
 • Virgin Islands, British
 • Virgin Islands, U.S.

*) Aruba ja Curacao, Lasse ”yliviivasi” nämä jo 70-luvulla.

Monet näistäkin ovat Karibian risteilykohteita, joten voihan olla, että päädymme vielä Eteläisen Karibian saarikierroksen ja Dominikaanisen tasavallan matkojen jälkeenkin sittenkin vielä jollekin Karibian risteilylle :-)

Kolmen matkan sääntö, matka #2

Niin, ja jotta koko juttu ei menisi ihan vaan pohtimiseksi, niin sen verran asiaakin, että tuo Eteläisen Karibian saarikierros täydennettynä pistäytymisellä St. Kitts & Neviksellä on varattu, eli olemme taas tilanteessa, jossa ne kolme matkaa on varattuna!

Karibialle

Sinun Karibiasi?

Miten Sinä, missä määrin olet kierrellyt Karibian aluetta?
Olisiko Sinulla hyviä vinkkejä erityisesti näihin maihin, joihin tänä vuonna suunnittelemme menevämme: St. Kitts & NevisDominicaBarbadosGrenadaSt. VincentSt. Lucia ? Dominikaaninen tasavalta?

Tags from the story
,
Join the Conversation

32 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Neea! Karibia risteillen on helppo kohde ja edullinenkin. Tosin onhan sinne hiukan lentämistä.

 1. Mielenkiintoista ja innolla odotan kertomuksianne tästä reissustanne! Itse lähden kuukauden päästä New Yorkista eteläisen Karibian risteilylle, jonka aikana käymme Puerto Ricossa, St.Maartenilla, Antiguassa, St.Lucialla, Barbadoksella ja St.Kittsillä eli osittain samoissa maisemissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! New Yorkista Karibialle taitaa sisältää aika monta meripäivääkin, mutta toki niistäkin voi nauttia. Me olemme yleensä vähän levotonta lajia, joten vältämme risteilyjä, joissa niitä on paljon. Meidän lähtömme on vasta kahden kuukauden päästä, joten ihan samaan aikaan ei sentään saarille osuta, vaikka samoja monta onkin.

 2. says: Marianne

  Oho, onpa täällä matkusteltu. Mun unelmaelämääni elätte. :) Mikä tuo kolmen matkan sääntö on? Ei löytynyt linkin takaa. Purjehtien vai lentäenkö matkustatte? Itse haaveilen pitkistä kiertomatkoista lasteni kanssa sitten, kun vähän kasvavat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marianne! Vähän oli epäselvästi ehkä jutussa, mutta siis ajattelin tänä vuonna rajoittaa kerralla varauttuna olevien matkojen määrän kolmeen. Eli uuden saa varata aina vasta siinä vaiheessa kun on enää korkeintaan 2 varauksessa.
   Saa nyt nähdä, miten pitkään saan sen pidettyä, sillä kesän matkoja voi joutua varaamaan jo sen verran aikaisin, että jonkun kerran ehkä on sitten 4 varauksessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikaela! Täytyykin paneutua tähän sitten viimeistään lennolla Basseterreen :-) – ei kun oikeasti, jo aikaisemmin, sillä vaikka matka onkin valmismatka, niin tuon Basseterren osuuden olemme omillamme.

 3. Mä olen käynyt nyt kaksi kertaa Karibian suunnalla ja juurikin s/y Vahinen kyydissä kulkenut saarelta toiselle. Ensimmäinen reissu oli Martiniquelta etelään, toinen St. Martinilta BVI:n Virgin Gordalle. Eteläisemmät saaret teki minuun isomman vaikutuksen, ehkä jo siksikin että oli ensimmäinen kerta. Mun mielestä St. Martin / St. Maarten ja BVI olivat tunnelmaltaan ”amerikkalaisempia” ja Martiniquella, St. Lucialla ja St. Vincent & Grenadinesilla tavoitin paremmin sen mielikuvieni Karibian tunnelman.
  Vaikka samoja valtioita siis osunut kohdalle kuin tuolla teidän kiertomatkalla, niin Aventuran ohjelmasta päätellen teidän matka vie vähän eri paikkoihin.
  St. Lucialla vähän jäi hampaankoloon, ettei ehditty retkeillä tulivuorelle, joten jos sellaiseen teillä on tilaisuus niin kannattaa tarttua kiinni!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Hienoa, olet siis päässyt liikkumaan enemmänkin alueella purjehtien. Me purjehdimme aikoinaan vaan BVI:n alueella. Me pääsemme nyt sitten tällä reissulla arvioimaan noiden eteläisempien saarien tunnelmaa – palataan siihen sitten maaliskuun lopulla.

 4. says: Annukka

  Karibialla ei ole vielä tullut käytyä. Listalla on vielä monta maata ennen Karibiaa, joissa haluan käydä, mutta haaveena on, että pääsisin käymään jokaisessa maassa, joten jossain vaiheessa Karibiakin tulisi ajankohtaiseksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annukka! Hienoa, että nuoret ihmiset (veikkaus osaltasi) uskaltavat asettaa isoja tavoitteita – ja eikös olekin niin, että tavoitteiden sanominen ääneen vie jo heti lähemmäs niitä, joten todennäköisesti Karibiaakin päädyt sitten vielä joskus kiertelemään :-)

 5. Karibiaa on kyllä ihanaa kierrellä jo siitäkin syystä, että ne saaret on mielettömiä! Ei kaikki, mutta suurin osa. Menkää ihmeessä St. Lucialle, se on minun yksi suosikeistani. Se on jäänyt kaikkein eniten harmittamaan, että olimme siellä vain päivän risteilyn yhteydessä. Siellä on niin valtavasti kaikkea, vaikka onkin pieni saari.

  1. Kiitos Teija! Meillä pitäisi teoriassa olla vähän enemmän aikaa per saari, kun emme ole liikkeellä risteilyaluksella, mutta käymme mekin parin viikon reissulla monella saarella, joten rajansa siinä silti taitaa olla, per saari. St. Lucia tosiaan kiinnostaa aavistuksen verran enemmän kuin muut, jo tuo veljeni reissunkin takia :-)

 6. says: Martina

  Karibialla on tosiaan monta valtiota pienellä alueella. Karibian risteilyjen ansiosta minunkin maalukuni on melko runsas, vaikken varsinaisesti maabongausta harrastakaan. Viimeisimmällä kaksi viikkoa kestäneellä risteilyllä kohteinamme oli muun muassa Barbados, St Lucia ja Grenada.

  Grenada on tunnettu upeasta luonnostaan ja mausteistaan ja se oli näistä kolmesta oma lempparini. Kiertelimme saarta oman paikallisen oppaan ja kuljettajan johdolla käyden muun muassa vesiputouksilla. St Luciallakin on upeita luontokohteita, joista kuuluisimmat me tosin jätimme väliin, sillä satamasta oli sinne niin pitkä matka että päivän aikana olisi voinut tulla liian kiire. Kiertelimme sen sijaan saaren pohjoisosien rantoja. Mielenkiintoista sekin. Barbadoksella mieleen jäi parhaiten vanhin yhä toiminnassa oleva rommitehdas Mount Gay Rum Distilleries, jossa vierailimme.

  1. Kiitos vinkeistä Martina! Pitääkin palata näihin vielä vähän lähempänä matkaamme ja katsoa mitä kaikkea saamme ehkä mahdutettua ohjelmaamme.

 7. Tuonne olisi ihana päästä kiertelemään. Itse olen käynyt vain Dominikaanisessa ja siitäkin on aikaa 15 vuotta. Olimme häämatkalla Puerto Platalla, mutta jostakin kumman syystä viihdyimme aika pitkälti hotellilla. OIkeastaan häämatkalla kannattaisi valita jokin kohde missä ei ole pahemmin kierreltävää, kun sitä ei kuitenkaan tule tehtyä <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Dominikaaninen taitaakin meidän osaltamme olla vähän kuin Tunisia – monet paljon meitä vähemmän matkustavat ovat siellä olleet, mutta me emme (tai siis Tunisiassa nyt vasta kuukausi sitten).

 8. says: Tiina

  Itse olen ollut Karibialla kaksi kertaa joista viimeisin oli lokakuussa 2017, juuri hurrikaani Irman jälkeen. Olimme eteläisen Karibian risteilyllä, jonka reitti muuttui Irman tuhojen vuoksi. Lokakuussa vierailimme St. Kitts & Nevisillä, Martiniquella, Barbadoksella, St. Lucialla ja Antiqualla. Kaikki saaret olivat omalla tavallaan hienoja. Barbados on ainut joka ei ollut vulkaaninen saari, joten maisemat olivat sen vuoksi erilaiset. Lisäksi pysähdyimme Bahamalla, joka oli jo tuttu Atlantin ylitysristeilyltämme. Aikaisemmin olen vieraillut Jamaikalla, Haitilla, Cayman saarilla ja Meksikossa. Tarkoituksena on yrittää käydä vielä ainakin lopuissa ”oikeissa maissa” Karibialla.

  Tuo saarihyppely, jota suunnitelette kuulostaa aivan ihanalta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Kyselimmekin vähän tuosta tilanteesta ja kuulemme St Maartenilla / Saint Martinilla tuhot näkyvät siten, että ranskalaisella puolella hotelleja on vielä kiinni. Saa nyt sitten nähdä miltä maailma siellä näyttää. Risteillen mekin olemme (BVI:tä ja Kuubaa lukuunottamatta) aikaisemmin alueeseen tutustuneet, mutta kokeillaan nyt tätä vaihtoehtoa.

 9. On tosiaan ovelaa nappasta monta valtiota kerralla (mikäli niitä keräilee) koska lentomatka Karibialle on vähän rasittava niinkuin muutkin yönylilennot. Voisihan tuollakin välillä käydä, mieluummin tekisin saarihyppelyn omalla veneellä koska saarien välillä on huonot veneyhteydet..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Tämä reitti oli tosiaan sikäli meille tosi sopiva, että saamme samalla matkalla melkein kaikki Karibian puuttuvat maat. Välimatkat matkustamme kyllä lentäen nekin – saarihyppelyyn omalla veneellä kuluisi kuitenkin meidän makuumme vähän turhan paljon aikaa.

 10. Kolmen matkan sääntö ei minullekaan auennut, mutta tuolta ylempää löytyi siihen vastaus. Minulla on yhden matkan sääntö, joka menee niin, että kun palaa reissusta pitäisi olla ainakin yksi matka jo varattuna. Kotiinpaluukaan ei tunnu sitten niin pahalta. Aina tuo sääntö ei päde, mutta nyt on hyvä tilanne reissujen suhteen. Karibiasta ei kokemusta, mutta risteily on alkanut kiinnostamaan, kun siitä on nyt niin moni kirjoittanut. Dominikaaniseen olen ollut monta kertaa menossa, mutta aina on jokin muu maa mennyt ohi. Aventuran matkoja selailen säännöllisesti, mutta Karibian kierros on mennyt ohi. Täytyykin käydä kurkkimassa tarkemmin matkaohjelmaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Dominikaanisen puute, kun sitä nyt olen tullut miettineeksi, on kyllä jo alkanut tuntua vähän samalla lailla puutteelta matkailuyleissivistyksessä kun Tunisia, joten eiköhän sinne ennemmin tai myöhemmin ”pidä” lähteä.

 11. Kiinnostava postaus! Itsellä on tuo Karibian alue aikalailla käymättä, Dominikaanista tasavaltaa lukuunottamatta. Tosin siltä kahden viikon reissulta jäi mieleen lähinnä gekot ja hurrikaanikauden jälkimyrskyt jotka veivät uimarannan mukanaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Hiukan meitäkin uteloittaa/hirvittää, että miltä ainakin osa reittimme saarista näyttää viime syksyn hurrikaanien jäljiltä.

 12. Nämä postaukset muistuttavat aina kiusoittelevasti siitä, että jossain vaiheessa olisi syytä siirtyä kurkkailemaan Väli- ja Etelä-Amerikan seutuja Karibia mukaanlukien. Osuvia kohdevalintoja pitäisi tehdä, sillä omaan pirtaan sopii se, että ollaan sitten vähintään viikkoja aloillaan kohteessa. Tokihan sitä voi aina vaihtaa, mutta mieluiten koittaisi muutamaa paikkaa ja oleskelisi sitten vaikka niissä sen puolisen vuotta. Epäilemättä noita hyviä valintoja löytyisi useitakin :) Ja mikseipä sitä joskus tekisi tuollaista risteilyäkin, lyhyilläkin visiiteillä saatujen mielikuvien perusteella voisi sitten valita jonkin kohteen pidempää oleskelua varten!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosita! Tosin siis emme ole lähdössä risteilylle vaan siirrymme saarelta toiselle lentäen – lentomatkatkaan eivät niiden välillä tietenkään ole pitkiä. Saarihyppely lentäen tarjoaa kuitenkin ainakin pari yöpymistäkin per saari, joten niistä saa vähän paremman kuvan kuin risteilyllä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *