Hyvä, paha Kakslauttanen

Kakslauttanen feature

Palataan vielä kerran Saariselälle ja Kakslauttaseen.
Lyhyen viikonloppumatkamme kustannusyhteenveto on lyhyt ja ainakin teille, jotka olette jo lukeneet aikaisempia juttujamme Kakslauttasesta, yllätyksetön.

Itsellemme yllättävin osa Lapin matkaamme oli sen sosiaalisessa mediassa herättämä keskustelu, mutta palataan siihen kohta, kustannusyhteenvedon jälkeen.

Kustannukset

Kakslauttanen kustannukset ja palauteKakslauttanen kustannukset ja palaute

Tämän verran maksoi viikonloppumme kahden hengen lasi-iglussa kahdelta hengeltä:

 • lasi-iglu, 2 yötä, 1 212 euroa
 • Finnairin lennot Helsingistä Ivaloon ja takaisin, 324 euroa
 • Eskelisen bussilla Ivalon lentokentältä Kakslauttaseen, 24 euroa
 • Kakslauttasen bussilla paluumatka Ivalon kentälle, 58 euroa
 • Lentokenttäpaikoitus Helsinki-Vantaalla, 57 euroa

Yhteensä siis 1 675 euroa lauantaista maanantaihin kestävästä kotimaan matkasta.

Samalla hinnalla olisi viettänyt vähän pitemmänkin viikonlopun jossain Euroopan suurkaupungeista, mutta tällä kertaa halusimme kokea juuri tämän.
Niitä viikonloppuja Euroopan suurkaupungeissa on jo tullut koettu sen verran, ettei niistä löytynyt tälle reissulle sellaista vaihtoehtoa, jonka olisimme ehdottomasti juuri nyt halunneet tehdä. Etenkin kun tammikuussa Suomen Lapissa oli kylmää ja kauniin valkoista siinä missä monessa osin Eurooppaa on sateista tai vähintään pilvistä.

Kakslauttanen talvi

Pari selitystä vielä kuluihin liittyen.
Lasi-iglujen hinta, 606 euroa per yö, sisälsi myös aamiaiset ja hyvätasoisen kolmen ruokalajin illallisen pöytiin tarjoiltuna.
Menomatkalla otimme ”julkisen” bussin Ivalon kentältä, mutta vaikkakin se pysähtyi Kakslauttasen pysäkillä, opimme vähän myöhemmin, että se siis pysähtyi East Villagen portilla, josta oli muutama kilometri West Villageen. East Villagen vastaanotto kyllä järjesti meille ripeästi ilmaisen kuljetuksen perille asti, mutta paluumatkalla valitsimme  kuitenkin vähän paremmalla aikataululla suoraan West Villagesta lähtevän bussin, vaikka se maksoikin tuplasti menomatkan bussiin verrattuna.

Kakslauttanen bussilla Ivalosta

Kakslauttanen_westvillage Kakslauttanen_eastvillage

Kakslauttasen eri alueiden kartat aukeavat isompina niitä klikkaamalla.
West Village on alueista uudempi.

Maksujen osalta Kakslauttasella oli tyypillisiä suomalaisia hotelleja paljon tiukempi linja. Varasimme majoituksen joulukuun alussa ja tuolloin se piti jo maksaa kokonaan saman tien. Muutenhan Suomessa useimmat hotellivaraukset voi peruuttaa vielä samana päivänäkin kunhan sen tekee ennen klo 18. Mutta loppuun asti kuukausiksi eteenpäin, ainakin talvikaudella, varatussa iglukylässä ei haluta ihmisten muuttelevan varauksiaan viime hetkellä.

Myös kirjautuessamme alueelle sisään törmäsimme hotellien osalta yllättävään käytäntöön tehdä luottokortillamme 500 euron katevaraus mahdollisia lisäkuluja varten! Luottokorttihan toki usein pyydetään lisäkuluja varten, mutta harvemmin siltä maailmallakaan mitään katevarausta tehdään. Ei tuosta meille ongelmaa tullut, katetta oli, eikä sitä enää alkuviikosta matkan jälkeen näkynyt luottokortilta varattunakaan, mutta vähän tuo silti yllätti. Jos olisimme ostaneet lisäpalveluita, kuten koiravaljakko- tai moottorikelkka-ajeluja, niin ne olisi sitten ensisijaisesti veloitettu tuosta, kuulemma.
Mutta tyydyimme iglun lisäksi, kuten kustannuslaskelmasta näkyy, minimaaliseen kulutukseen alueella.

Finnairilla Ivaloon

Finnairilla Ivaloon

Lentomme Helsingistä Kittilän kautta Ivaloon ja paluulento suoraan Ivalosta Helsinkiin olivat yllätyksettömiä, eli kaikki sujui kuten pitääkin. Poikkeaminen Kittilässä oli kyllä meille pieni yllätys – emme olleet ihan tulleet tarkistaneeksi mitä olemme ostaneet, mutta eipä tuo pahemmin haitannutkaan.

Silver-kortin haltijana saimme alunperin Light-versioina ostetuilla lipuilla matkalaukun mukaan kaupan päälle ja olihan se tarpeen kun matkustetaan talveen ja pakkaseen: useampi vaatekerta ja varmuuden vuoksi mukana kuljettamamme maastohiihtovaatteet toppatakkien lisäksi täyttivät sen kivasti.

Finnair matkalaukku Silverillä

Väärin matkustettu

Kakslauttanen on kallis lomakohde, mutta halusimme kokea nämä lasi-iglut ja arvioimme, että meillä on tähän(kin) matkaan varaa.

Yllättävää kyllä, tämän yhden kotimaan matkan kohdalla saimme sosiaalisessa mediassa heti nipun neuvoja koskien rahankäyttöämme:

Järkyttävä hinta. 600€ yö. OMG. Kysyntä määrää hinnan. Itselleni riittää että katselen takapihalta taivaalle. Ja Lapissa majoitus autiotuvassa tai laavulla – eikä maksa mitään.

600 egee!? Auts.. Pistettiin yli 500 euroa yö 90 m2:n Villaan Seychelleillä. Hintaan kuului komia parveke, merimaisemat, takuuvarma lämpö ja poreamme (+ puolihoito). Jännästi koin saavani mukavasti rahoilleni vastinetta ja maksoin mielelläni. Samaa tunnetta tuskin saisin millään tuolla Iglussa ;-) Mutta kiva että matkailijoita löytyypi tuonne meistä suomalaisista myös. Toivon, että näette komean luonnonnäytelmän pilvitaivaan sijaan.

Yritin sitten selitellä, että rahaa tuo vaan on ja että emme ole huvilamajoituksen tarpeessa Seychelleillä, emme etenkään lämmön tai porealtaan. Toissasyksynä vietimme Seychelleillä muutaman päivän ja helteinen tropiikki ei ollut erityisesti mieleemme.

Havaijin risteilymme maksoi yli 600 euroa yö (pelkkä risteilyn osuus ilman retkiä ja lentoja), mutta sitä kukaan ei katsonut tarpeelliseksi arvostella. Yhteisenä piirteenä muuten Havaijin risteilyllä ja Suomen Lapilla on, että kummassakin ainakin pääsääntöisesti maksetaan työntekijöille ainakin minimipalkka ja liiketoimintaan liittyvät verot – toisin kuin pääosalla kansainvälisillä vesillä liikkuvilla risteilyaluksilla.

Kakslauttanen

Myös valintamme: nähdä ja kokea juuri tuo paikka, josta otettu kuva Suomesta on saanut maailmalla ne yli miljardi katselukertaa, sai kommentteja. Olimme valinneet väärin:

Nuo lasi-iglut ovat jo vanhoja, samalla rahalla saisin uudempia ja tasokkaampia muualta esim. Levi tai se kelomökki-iglu. Kyllä mä enemmän niihin tasokkaampiin paikkoihin kantasin rahani, jos olisi pakko, mutta omassa tilanteessani sitä pakkoa ei ole.

Saimme myös puolustelijoita:

Mikäs olisi sitten lasi-iglusta sopiva vuorokausihinta arvostelijoiden mielestä?
Tosin nämä Kakslauttasen perusiglut ovat aika vaatimattomia mutta heillä on myös uudehkoja kelomökki-igluja jonka haluaisin kokea. Samoin Levin iglut taitaa olla enemmän high end. Jos nykyisellä hinnoittelulla on täyteen varattu niin mielestäni aika onnistunut ja taitaa asiakkaina olla paratiisisaariporukkaakin joille lumi, pakkanen, pimeys ja tietty revontulet on suurta eksotiikkaa sinisen meren ja lämpimän uimaveden asemasta :-)

Moraaliton Kakslauttanen

Seuraava vaihe kommentoinnissa oli muistutukset siitä, että Kakslauttanen on huono työnantaja (joskaan ilmeisesti ei oleellisesti huonompi kuin Lapin muutkaan majoitusta tarjoavat yritykset).

Kakslauttanen kelkat
Rivi kelkkoja, joilla itse kukin voi kuljettaa matkalaukkunsa iglulleen.
Kuljetuspalvelu maksaa 10 euroa henkilöltä.

Kakslauttanen kelkalla

Erityisesti toistettiin vuodelta 2015 olevaa juttua siitä, miten Kakslauttanen on maksanut liettualaisen Aurinka-henkilövuokrausfirman kautta tulleille työntekijöille 2 euron tuntipalkkaa. En väitä tuntevani tapausta, ehkä vika oli ainakin osittain myös henkilöstövuokrausyrityksen. Sittemmin Kakslauttanen on Helsingin Sanomien mukaan käyttänyt suomalaista Opteam-yritystä.

Lueskelin myös muutamia kommentteja koskien Kakslauttasta työnantajana ja niissä arvosteltiin paikan johtamistyyliä, heikkoa perehdyttämistä ja sitä, että paikka on kaukana keskellä ei mitään (10 kilometriä Saariselältä). Varmasti näidenkin takana on ainakin osittain todellisia kokemuksia, mutta paikan sijainti tuskin sentään voi kellekään olla ollut yllätys ja aika moni suomalainen joutunee muuallakin Suomessa matkustamaan 10 kilometriä työpaikalleen.

Kakslauttanen henkilöstö

Sesonkityö Lapissa on lienee lähes ratkaisematon ongelma suomalaisen työvoiman osalta. Osaksi vuotta ei Lappiin ainakaan perheellinen voi muuttaa, eikä osan vuoden palkalla voi muuttaa Lappiin pysyvästi. Eikä palkkakaan ole riittävä, ainakaan Suomen kannustinloukuilla, joista jossakin yhteydessä äskettäin todettiin, että alle 2 600 euroa kuussa ei kannata ottaa vastaan työtä. Sesonkityöntekijät tulevat sitten ulkomailta.

En osaa ehdottaa ratkaisuja ongelmaan – mutta ainakin asiakkaan näkökulmasta ulkomaiset työntekijät, jotka näyttivät tulevan ainakin Baltiasta ja Aasiasta osasivat työnsä ja käyttäytyivät ystävällisesti ja kohteliaasti.

Kakslauttanen matkamuistoja
Taas yksi matkamuisto, joka jäi ostamatta

Hyvä, huono Kakslauttanen

Tripadvisor Kakslauttanen

Saimme myös vinkin lukea Tripadvisorin arvioita Kakslauttasesta.
Arviot näyttävät sisältävän niin erinomaisia kuin hyvin huonoja kokemuksia, joskin yli 2/3 kävijöistä oli pitänyt paikkaa hyvänä tai erinomaisena.

Ilmeisesti erityisesti palvelun taso Kakslauttasessa vaihtelee, mikä johtaa siihen, että sama alue saa sekä todella hyviä että todella huonoja arvosteluja.

Me olimme tyytyväisiä kokemukseemme, mutta toisaalta se oli tietysti ”pienempi” otos Kakslauttasta, kuin osalla Tripadvisorin mukaan pettyneillä: tiesimme mitä olimme varanneet, emme osallistuneet aktiviteetteihin eikä meillä ollut mukana suuria määriä matkatavaroita, joiden sijoittelussa, kuljetuksissa tai säilytyksessä olisi ollut ongelmia.

Tripadvisorin arvosteluista voi lukea ainakin rivien välistä, että kaikki eivät ihan tienneet mitä olivat varanneet ja miten esimerkiksi hinnoittelu isommissa kelo-igluissa menee henkilömäärän mukaan.

Ruokakin näyttää jakaneen mielipiteitä: toisille taso on ollut riittävä, toisten mielestä sillä tuskin pysyi hengissä.

Kakslauttanen matkamuistoja
Tämän lumi-iglun pienoismallin kohdalla teki jo melkein mieli sortua matkamuistoon, Suomesta!

Ulkomaiset vieraat, joita useimmat Kakslauttasessa ovat, valittivat myös sitä, että wifi on käytettävissä vaan yleisissä tiloissa – suomalaiselle tämä ei ole mikään ongelma, sillä 4G toimii Saariselällä loistavasti.

Nyt se on koettu

Lähtökohtamme matkallemme oli, että haluamme nähdä ja kokea tämän maailmankuulun paikan itse. Nyt se on nähty ja koettu. Tuskin palaamme Kakslauttaseen, mutta ei siksi, että kokemus olisi ollut huono tai kallis. Nyt se vaan on nähty ja koettu.

Lasi-iglut olivat kieltämättä melko askeettisia, mutta tiesimme sen etukäteen.
Pieni wc ja pieni keittiö vedenkeittimen ja kahvi/tee/kaakaotarvikkeiden muodossa oli kaikki mitä ne sängyn lisäksi käsittävät.

Ruoan osalta kerroinkin jo aikaisemmissa jutuissamme, että aamiainen ei ollut elämys, mutta toki sillä tuli toimeen.

Puolihoitoon kuulunut illallinen oli mielestämme ihan syötävä ja riittävä ja arvostimme sitä, että kolme ruokalajia tarjoiltiin pöytään haluamassamme tahdissa – buffet-illallinen olisi minusta ollut riman alitus.

Kakslauttanen aktiviteetit

Aktiviteetit olivat ainakin meille, joille ne eivät olleet ainutlaatuisia vaan olimme kokeilleet niitä jo aikaisemmilla Lapin matkoillamme, yli-hinnoilteltuja, mutta ulkomaisille turisteille ne tuntuivat kyllä käyvän kaupaksi ja Tripadvisorin arvioinneissa näytti olevan niin ylistäviä kuin täysin tyytymättömiäkin: ehkä taas osoitus siitä, että palveluiden taso vaihtelee.

Kokonaisuutena, vaikka Tripadvisorin 1-5 arvosanalla, sanoisin 3,5.
Revontulien näkeminen olisi voinut innostaa nostamaan arvosanan ainakin neloseen :-)

Lappiinkaan tuskin palaamme ihan heti. Hiihdämme kyllä, kun siihen on helposti tilaisuus, siis kotiovelta lähtien aurinkoisella kelillä noin 5 asteen pakkasessa, mutta emme koe harrastavamme sitä siinä määrin, että haluaisimme lähteä jonnekin erityisesti hiihtämään.

Autopaikoitus Helsinki-Vantaa
Pakko laittaa vielä tämä kuva autostamme Helsinki-Vantaan P3:ssa. Näin lähelle lentoasemalle johtavaa tunnelia emme ole onnistuneet paikoittamaan koskaan ennen tätä – ja tuskin koskaan tämän jälkeenkään!

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
36 replies on “Hyvä, paha Kakslauttanen”
 1. Kommentteja lukiessa ei voi muuta kuin todeta, että yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Onneksi jokainen voi valita matkakohteet oman makunsa mukaan :)

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Niin, ja kohteessa, johon ihmiset tulevat monelta suunnalta maailmaa on tietysti paljon aika erilaisiakin odotuksia – mutta tosiaan, harvoin, ainakaan lomakohteisiin, kenenkään on pakko mennä :-)

 3. says: Sirpa Kaipiainen

  Meriharakka, olemme aika monesta asiasta samaa mieltä. Vietimme samaan aikaan viikon keloiglussa- juuri siitä syystä että kaikkea tässä maailmassa pitää kokea. Palvelu ja ruoka oli oikein hyvää ja saimme kahtena iltana nähdä revontuletkin. Majoitus oli upea. On muistettava että kohde on suunnattu juuri tietyille ulkomaalaisryhmille. Hyvä että Lappi on löytänyt uusia asioita , joilla houkutella matkailijoita Suomeen. Sillä meille itsestään selvät asiat kuten hiljaisuus, lumi, rauha ja pohjoisen eksotiikka ovat huikeita kokemuksia ulkomaalaisille, joilla niitä ei ole. Ja he ovat valmiita siitä maksamaan – joka tarjoaa työtä paikallisille tai keikkatyöläisille. Annamme 4,5 tähteä: yhteydenotot ennen ajankohta olivat vaikeita, aamiainen oli keskinkertainen ja muu huippua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Sirpa! Mukavaa, että teillä(kin) oli hyvä kokemus paikasta. Suomalaiselle toki tuolla monet osat tuota kokemusta ovat jo entuudestaan tuttua, mutta hienoja ne silti ovat, valkoiset, lumiset, rauhalliset maisemat.

 4. says: Johanna

  Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista – oli kieltämättä kiinnostavaa lukea tuoreita kokemuksia kommenttien jälkeen. Itse olin Kakslauttasessa 2013 ja mielenkiinnolla olen seurannut heidän kasvuaan. Tarkoituksenahan on että lasi-igluissa ollaan 1-2 yötä, ei vaikkapa viikkoa. Ja tietysti kysyntä vaikuttaa hinnoitteluun, ei tarvitse olla 99 euron tarjouksia :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Tuo on kyllä totta, että parhaimmillaan lasi-iglut ovat parin yön vierailulla. Sen verran niiden uutuudenviehätys kestää hyvin eikä minimaaliset mukavuudetkaan vielä haittaa.

 5. Olette lomailleet juuri kuten Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) suositti heinäkuussa 2017. Hänen mukaansahan keskituloisella suomalaisella on varaa lomailla esim. katsellen karhuja Kuhmossa tai yöpyä lasi-iglussa Rovaniemellä ;-)

  Tuo vuodelta 2015 oleva uutinen alipalkkauksesta nousi lööppeihin jostain syystä juuri vierailunne aikana/jälkeen (en nyt muista tarkkaan, seurailin laiskasti sitä keskustelua). Suurinosa arvostelijoista ei olisi asiasta muuten mitään tiennyt kolmen vuoden takaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Enpä tullut huomanneeksi, että tuossa Lintilän kommentissakin olisi mainittu juuri lasi-iglut :-) – mielenkiintoista!

  2. Tarkalleen se juttu (mistä nousi kova poru) meni aikoinaan niin, että Elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi Ylen Aamu-tv:ssä kotimaanmatkailua sanoin:

   ”- Me lähdemme hakemaan ulkomaan kohteita, joihin halutaan tutustua. Mutta luulen, että aika harva on lasi-iglussa nukkunut tai käynyt karhuja katsomassa erämaassa. Meillä on kotimaassa erittäin mielenkiintoisia kohteita”

  3. says: Pirkko

   Kiitos Anna tämänkin tekstin löytämisestä juttumme yhteyteen.

 6. says: Tuuli

  Heh, en tietenkään tunne teitä, mutta jotenkin muodostunut sellainen käsitys, ettei olisi hirveää tarvetta opastaa teitä rahankäytössä tai matkakohteiden valinnassa ?
  Jos olisitte halunneet mennä villaan Seychelleillä, olisitte varmaan menneet sinne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Niin, jos matkan kohde on tarkkaan määritelty, niin sitä ei voi korvata halvemmalla vaihtoehdolla jossain ihan muualla :-)

 7. Hieno kokemus tuo on varmasti ollut! Itsekin kokeilisin mielelläni, jos olisi edullisempi. Kotimaan matkailu on järkyttävän kallista ja omalla kohdalla vaakakuppi heilahtaa helposti ulkomaille. Lapin reissuja on tullut tehtyä useita niin omasta pussista kuin työnantajan kustantamana. Huhtikussa olen pitkästä aikaa taas menossa omalle reissulle Leville, mutta saimme sen yllättävän edullisesti kun varasimme lennot hyvissä ajoin. Tykkään Lapista ja erityisesti sen luonnosta. Onhan se upea!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Nämä kalleuskysymykset ovat vähän vaikeita: maailmallakin monet reppureissaajat valittelevat Australian tai Uuden Seelannin kalleutta, mutta sen kalleuden takia näiden maiden kansalaisilla on mahdollisuus lähteä vaikka Suomeen niin halutessaan siinä missä useimmilla thaimaalaisilla, esimerkiksi, siihen ei ole mahdollisuutta. Eli matkustaminen kalliisiin maihin/kohteisiin on omalla tavallaan myös eettistä matkustamista, mielestäni.

 8. says: Anna

  Aika erikoista tuo arvostelu hinnasta ja muista. Eiköhän se ole jokaisen oma asia mistä maksaa ja mistä ei. Lukemani perusteella en itse lähtisi tuonne vaikka hieno paikka varmasti onkin. Pääkohreryhmää lienevät aasialaiset, joille luonto ja aktiviteetit ovat todella eksoottisia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Erikoista hiukan, mutta toki sana on vapaa. Mielenkiintoista minusta erityisesti siksi, että muita kalliita matkojamme kuten vaikka Havaiji tai Saudi-Arabia ei tältä osin kommentoitu :-)

 9. Mielenkiintoinen postaus. En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä miten jotkut ihmiset kokevat asiakseen arvostella toisten lomavalintoja, vielä vähemmän ymmärrän että aletaan arvostella rahankäyttöä. Olihan tuo hinta hulppea, mutta on jokaisen asia mihin euronsa käyttää.
  Itse paikasta en ole kuullut koskaan joten mielenkiintoista oli lukea siitäkin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! No nyt minä sitten sain tämän kohteen Sinunkin tietoisuuteesi, ja sieltä se vielä joskus pompahtaa esiin ajatuksena, että jos sittenkin … :-)

 10. Vähän surullista, että bloggaajat joutuvat perustelemaan omia valintojaan ja rahankäyttöään tuntemattomille (saatika todistelemaan, että matka on maksettu rahoilla). Yhdyn kyllä edellisiin kommentoijiin, eli eiköhän aikuisilla ihmisillä ole lupa käyttää työllä tienaamansa rahat juuri siihen, mihin mieli tekee, ilman sen kummempia perusteluja. Toiset tykkää luksusautoista ja -laukuista, me muut keräilemme mieluummin ikimuistoisia elämyksiä, vaikka niistä joutuisi välillä maksamaan vähän enemmän. Vähän surullista on myös se, että suomalaiset tuntuvat olevan valmiita maksamaan tuon saman hinnan elämyksestä toisella puolella maailmaa, mutta eivät laittaisi pennosiaan elämyksiin täällä koti-Suomessa. Ehkäpä juuri siksi niitä markkinoidaan lähinnä kansainvälisille kohderyhmille.

  Olipa harmi, että jäitte vaille taivaan tulia. Mutta nämä ovat niitä asioita, joihin ei suurimmallakaan rahasummalla voi vaikuttaa, halusi niin tai ei! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Saana! Mukavaa vertailua, sillä esimerkiksi muuta käsilaukkua en omista kuin Marimekon mustan erityisesti matkoilla kätevän nylonkankaisen, joka taisi maksaa 100 euron pintaan. Eli tapansa kullakin rahansa kuluttaa ja meillä nyt tässä kuussa se oli tämä.
   Revontuliin lienee aina syytä suhtautua positiivisena yllätyksenä, niitä kun ei tilaamalla saa.

 11. Täysin samaa mieltä kuin Saana. Suomalaisten täytyisi vähän osata arvostaa omaa maataan ja ymmärtää, että täällä hintataso on erilainen kuin joissain ”paratiisipaikoissa” maailmalla. Ja kyllä se Lappi on aina paratiisi – mielettömän kaunis, puhdas ja monesti myös hiljainen. Itsekin haaveilen iglusta vielä joskus ja maksan majoituksen mukisematta. Siihen rahani ovat tarkoitettu, matkoihin Suomessa ja maailmalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Valkoinen, hiljainen ja rauhallinen Lappi oli tuolla kyllä hieno kokemus, myös suomalaiselle. Lasi-iglu sitten erikoisuus siihen päälle.

 12. No voih Pirkko, tulipa tästä pienoinen soppa ilmiselvästi väärinkäsityksen johdosta. Ajattelin olla ensin ihan hiljaa, ettei tästä tulisi samanlainen juttu kun siitä vloggaajasta, joka kyseli muutamaa ilmaista hotelliyötä ja homma levisi ihan komiasti.

  Mutta. Keskustelun hieman tässä lisääntyessä katson kuitenkin parhaaksi tulla tänne kommentoimaan ihan siitä syystä, että kommentoijissa on bloggaajia, jotka varmastikin tunnistavat kyseisen ”Seychelli-arvostelijan” olevan minä.

  Parahin Pirkko, minä pyydän anteeksi ja olen tietty harmissanikin siitä, että viestini tulkittiin väärin. Sinun matkasi ei ole väärin matkustettu, etkä matkusta tulevaisuudessakaan väärin. Kukaan ei itse asiassa matkusta väärin, sillä jokainen saa pistää rahansa mihin vain haluaa, oli sitten kyse hyasintin tuoksuisesta vessapaperirullasta hintaa 80 euroa tai 4.000 euron hotelliyöpymisestä.

  Koska viestiäni on tulkittu hieman väärin, aukaisen sen tässä rautalangalla kaikille.

  600 egee!? Auts.. = Huhhuh, mikä hinta. En arvostele sitä, että Pirkko laittaa tuommoisen rahan yhteen yöhön, vaan kyllä, olen melkoinen vertailijatyttönen ollut koko pienen ikäni ja siitä syystä jatkoin viestiäni.

  Pistettiin yli 500 euroa yö 90 m2:n Villaan Seychelleillä. Hintaan kuului komia parveke, merimaisemat, takuuvarma lämpö ja poreamme (+ puolihoito). Jännästi koin saavani mukavasti rahoilleni vastinetta ja maksoin mielelläni. = Niin kun sanoin, olen vertailijatyttönen ja puhun tuossa lauseessa itsestäni. Jos kaupassa A myydään televisiota hintaan 500 euroa ja sama tai heikompi televisio maksaa kaupassa B 600 euroa, niin minä haen sen telkkuni kaupasta A. Sama on hotelleissa, risteilyissä sun muissa jutuissa.

  Samaa tunnetta tuskin saisin millään tuolla Iglussa = Jälleen kerran puhun vain itsestäni ja tällä yritän selitellä nimenomaan sitä, minkä takia aloitin Auts-sanalla koko kommenttini.

  Mutta kiva että matkailijoita löytyypi tuonne meistä suomalaisista myös. Toivon, että näette komean luonnonnäytelmän pilvitaivaan sijaan = Kappas, ihan oikeasti olen iloinen, että täältä Suomestakin löytyy niitä matkailijoita, jotka haluavat tuoda/jättää tänne rahaa kun minä olen tämmöinen Suomesta pois lomallaan haluava. Nätisti toivottelin vielä hyviä revontulikelejä, mutta eipä siitä tainnut hyötyä olla.

  Minä myönnän nyt kaikille kommenttien lukijoille tässä, että kaipaan vastinetta rahoilleni erityisesti matkustaessa. Siitä syystä valitettavasti koen hyvin usein saavani haluamani ulkomailta. Suomi jää kakkoseksi monasti ihan jo siitä syystä, että hinta ja laatu ei vaan välttämättä kohtaa varsinkaan silloin, kun ruvetaan siirtymään Helsingistä muualle. Kyllä minä mielelläni täällä Suomessakin matkustaisin, jos se olisi edullisempaa. Komeita maisemia meiltä ei puutu ja palveluakin yleisimmin saa, mutta hotellin kunto saattaa olla sitten se, joka tökkii. Kun siihen läppästään vielä yön hinnaksi jotain sellaista, jolla saisi hulppean sviitin vaikkapa Tallinnasta, on peli selvä täällä päässä.

  Pirkko, toistan vielä tähän kerran, etten arvostellut missään muotoa valintaasi vaan kritiikki oli suunnattu täysin Suomen hintatasolle matkailumaana. Bisnestähän se vaan on, joten pyytäköön matkanjärjestäjät mitä haluavat. Hienoa, että tuit omalta osaltasi Suomi-matkailua ja toivon myöskin sen, ettei meitä toisinmatkustavia lytättäisi omien matkustustottumustemme mukaan. Samanlaisia rahoja mekin reissuihimme tuhlaamme, joten rahankäyttöäsi en ole myöskään arvostellut.

  Ja tähän loppuun vielä tuo ”näpäytykseltä” minulle tuntunut mainintasi Hawaijin risteilystä ja sen hinnasta.

  Olen pahoillani Pirkko siitä, etten ole blogisi vakiseuraaja ja postauksia menee ohi. Olen kokopäivätyössä oleva perheenäiti, joten vapaa-aika on pikkuisen kortilla aina välillä. Risteilypostauksiakin saattaa mennä siinä välissä ohi ja siksi ei näköjään löydy minunkaan kommenttia budjettipostauksestasi.

  Moni tuntuu mainitsevan risteilysi olleen kallis ja saman sinäkin myönsit. Mitäpä siihen lisäämään. Kallishan se oli, kun vertaan risteilysi hintaa minun Meksikon risteilyyn. Samalla hinnalla, mitä te maksoitte ikkunahytistäsi esteellisellä näkymällä, matkasimme me miehen kanssa ihan mukavan kokoisessa keulasviitissä, jossa oli hulppea parveke. Sinä sait rahoillasi upeita elämyksiä ja olen iloinen siitä, minä puolestani sain saman suuruisella rahalla VIP-palvelua, hemmottelua ja nautintoa.

  Me ihmiset olemme erilaisia matkustajia ja suotakoon se meille. Muista Pirkko, etten koskaan arvostelisi sinun tapaasi matkustella. Toivottavasti muutkin tätä postausta lukevat ymmärtävät sen.

  Pyydän anteeksi sitä, että kirjoitin kommenttini omalla kielellä ja sellaisella tavalla, ettei sen viesti auennut oikein.

  Peace and love!

  – Kthetraveller

  1. says: Pirkko

   Kiitos pitkästä kommentistasi! Tarkoitus ei ollut, tietenkään, Sinuakaan henkilönä nostaa tässä esiin, sillä et ollut ainoa, joka tarjosi meille ohjeita, vinkkejä ja vaihtoehtoja.

   Jos ihan lyhyesti vielä tästä jatkaisin, niin osaltamme, maa- ja tämän kohteen osalta elämys/nähtävyysbongareina, jos haluamme johonkin tiettyyn paikkaan, niin toki vertailemme, mekin, hintoja ko. kohteen osalta, mutta esimerkiksi Havaijin matkaa ei voi verrata Meksikon risteilyyn, sillä me halusimme appelsiinin (Havaiji) emmekä omenaa (Meksiko) :-)

   Ehkä nuorempana, kun maailmassa oli vielä satamäärin kohteita, jotka kiinnostivat, valintoja tuli joskus tehtyä hinnankin perusteella, mutta vanhemmiten omat suunnitelmamme ovat muuttuneet tarkemmiksi ja se hulppea hyttikin on jo tullut koettua jossain vaiheessa, joten toinen hulppea hytti risteilyllä, joka kiertäisi meitä kiinnostamatonta reittiä, ei ole meille kelvollinen vaihtoehto.

   Mutta emmeköhän me molemmat lopulta, kuten useimmat suomalaiset, tietyllä tavalla vaatimattomina, ole samanlaisia siinä, että ei rahaa pidä hukkaan heittää, eli kannattaa tsekata vaihtoehtoja ja valita se itselleen paras ja sopivin, mutta meillä tosiaan kohde on usein sen verran tiukasti kiinnitetty, että sitä hintavertailu ei enää vaihda toiseksi.

 13. Kakslauttanen on omallakin bucketlistalla, joten oli kiva lueskella näitä teidän juttuja, vaikka ne keskustelua aiheuttivatkin (hyvässä ja pahassa). Monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että Lapissa aktiviteetit maksavat isoja summia. Käymme itse joka vuosi kotikonnuilla Rovaniemellä ja aina yritämme tehdä jotain uutta, oli se sitten poroajelu tai kelkkasafari (vaikka se sitten maksaisikin ison summan). Viime jouluna poroajelun isäntä sanoi, että hän voi laskea yhden käden sormilla kuukauden aikana kerrat jolloin pääsee puhumaan suomea asiakkaille. Hyvä kuitenkin, että ulkomaalaiset turistit käyttävät näitä palveluja. Ilman heitä ja sitä paljon parjattua turismia, monet Lapin kylät olisivat kuihtuneet tyhjyyteen. Vaikka nuo iglut Kakslauttasessa olisivatkin alkeellisia ja hienompia löytyisi muista paikoista, tuo Kakslauttasen markkinointihypetys ulkomailla myös paljon vetoa muillekin iglukylille Suomessa. Paikan omistaja muuten ymmärsi Aasian vedon jo 80-luvulla, joten aika kauan sitä markkinointia on tehty menestyksen eteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu! Koska tämä Kakslauttanen on herättänyt aika paljon keskustelua kovin eri lähtökohdista on tosi kiva, että vaivauduit kertomaan myös Lapista kotoisin olevan näkökulman. Ja tuosta markkinointihypetyksestä, niin onhan se aika hurjaa, jos sen yhden kuvan Kakslauttasesta on nähnyt arviolta miljardi ihmistä!

 14. Kyllähän tuo hinta vaikutti hieman korkealta verrattuna siihen mitä sillä sai. Toisaalta noita igluja on hehkutettu niin paljon meillä ja muualla, että ymmärrän täysin halun nähdä ja kokea ne. Kyllä minäkin olen lasi-iglussa yöpymisestä haaveillut, vaikka minulle se tropiikki sopiikin paremmin. Nuo iglut vain sattuvat olemaan vähän lähempänä. Taidan kuitenkin tarkastella muitakin vaihtoehtoja, jos Lapin matka jonain talvena sattuu aikatauluun sopimaan.

 15. says: Pirkko

  Kiitos Aron! Meillä kohteeksi muodostui juuri Kakslauttanen tämän yhden kuvan perusteella. Jos miljardi ihmistä on nähnyt tämän, niin suomalaisina halusimme kokea paikan :-)
  Kakslauttanen - Matkasuunnitelmat 2018 alkuvuodelle

 16. Tuon kuvan minäkin muistan ja heti kun näin sen ajattelin, että tuonne pitää päästä, mutta kyllä tuo hinta on ihan järjetön! Me emme ole juuri koskaan ole lomailleet Lapissa juuri tuon hinnan vuoksi, sillä 4-henkinen perhe saa todella paljon edullisemmin lomailla ulkomailla, useimmiten lennot ja majoitus sekä ruoka ja aktiviteetit ovat paljon edullisempia, bonuksena voi vaikka nauttia lämmöstä. Mielestäni Lapin matkailu on suunnattu ulkomaalaisille tai yrityksille, ei yksityishenkilöille, mikä on valitettavaa. Tein aikanaan Incoming-toimistossa tarjouksia Lapin matkailusta ja voin sanoa että usein hävetti lähettää niitä eteenpäin, jouduin usein muistuttamaan itseäni, että asiakas ei tee päätöksiä minun lompakolla… Kiva kuulla että reissunne oli onnistunut!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Kertolasku on tietysti isomman perheen kanssa inhottava juttu, oli kyse sitten majoituksesta, ruuasta tai retkistä. Kahdella hengellä pääsee tietysti vähemmällä. Meille tuo lämpö ei ole niin merkittävä kriteeri, että sitä oikeastaan bonukseksi laskisimme, ainakaan jos puhutaan yli 30 asteesta, joten tämä oli meille ihan ok.

 17. Meitä olis kyllä kiinnostanut Kakslauttasen iglut, mutta budjetti ei olisi tuohon venynyt ja onneksi oli loppuunmyytykin silloin kuin oltiin Suomessa. Mutta, ihan läheltä löytyy toinen ihana iglupaikka Muotka Igloos, joissa iglusta maksaa puolet vähemmän. Ei varmaan ole ihan yhtä överiluksus kuin nuo kuuluisat iglut, mutta revontulia pääsi omasta sängystä ihailemaan sielläkin, ja mökistä löytyi myös sauna. Se riitti meille. En tiedä onko tuo rahan arvoinen, taitaa olla hinnassa vähän somekuuluisuutta mukana, mutta onhan se sellainen kerran elämässä -elämys!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tämän retkemme taustana oli paitsi ajatus siitä, että suomalaisina haluamme nähdä tämän maailmalla jo todella kuuluisan maiseman, myös tietyssä mielessä joululahja, sillä saimme idean joulun alla.
   Muutenhan emme jouluun tapaa kuluttaa: lahjoja emme osta eikä nyt pari henkeä jouluna kotona voi oikein sen enempää syödä kuin muinakaan viikonloppuina.

 18. says: Emma

  Mun mielestä on vaan hyvä, että syntyy keskustelua – niin hinnoista kuin erilaisista matkustustavoista! En usko, että monikaan kommentoi teitä kritisoidakseen vaan vain miettii omista lähtökohdistaan ja taloudellisesta tilanteestaan olisiko valmis maksamaan 600 euroa igluyöstä. Bongailen itsekin elämyksiä, joten ymmärrän ihan täysin jokaista joka igluun haluaa ja menisin sinne itsekin ihan samantien jos olisi 600 euroa ylimääräistä rahaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Hyvä näkökulma, sillä erilaisiahan meidän kaikkien tavat matkustaa ovat. Minä taas en helpolla laittaisi rahaa vaikka siihen, että lentäisin kolmannen tai neljännen kerran jollekin aurinkorannalle, jonka olisin jo nähnyt aikaisemminkin, mutta kukin tavallaan.

 19. says: Vaula

  On äärimmäisen masentavaa lukea tällaisia igluloma- ja risteilykirjoituksia, enkä enää vastedes niitä tulekaan lukemaan. Oletan, että ymmärrätte olevanne sekä kotimaan- että globaalilla tasolla erittäin etuoikeutettuja. Teille kuitenkin hyviä lomia jatkossakin: toivottavasti (kaukaisemmissa maissa) matkatessanne muistatte paikalliset ihmiset jotka palvelevat teitä minimipalkoilla, hymyilevät teille rahasta ja toivovat saavansa niin hyvät tipit että voivat maksaa lastensa koulutusta tai vanhempiensa lääkkeitä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Toki ymmärrämme olevamme etuoikeutettuja, mutta toisaalta olemme myös opiskelleet, tehneet töitä ja sijoittaneet saavuttaksemme tämän kaiken. Matkoillamme tapaamme käyttää paikallisia palveluja – esimerkiksi juuri nyt olemme Sri Lankassa ja olemme työllistäneet kuljettaja/oppaamme lähes 10 päiväksi ja luultavasti hän, koulutettuna ja kielitaitoisena, saa palveluistaan minimipalkkaa paremmankin palkan + tipit.

Comments are closed.