200 + 30 kaupunkia

The Cities feature

Kokosin pari vuotta sitten kaupunkien kertauslistaa idealistaksi lyhyemmille kaupunkilomille. Lähes 120 maan maasaldolla matkat uusiin maihinhan ovat aina kaukomatkoja.

Rakentelin kaupunkilistaa Euroopan pääkaupungeista ja muista suuremmista Euroopan kaupungeista jo aikaisemmin, mutten koskaan ollut siihen ihan tyytyväinen, sillä oikeastaanhan tietysti merkittäviä ja mielenkiintoisia kaupunkeja on muuallakin kuin Euroopassa.

Kyseisen listan innoittamana olemme kuitenkin jo viime vuosina ”kerranneet” mm. Lissabonin, Wienin, Madridin ja Hampurin ja kohta lähdemme paitsi Cesky Krumloviin myös käväisemään taas kerran Prahassa.

the best cities

Pari vuotta sitten ostin Lonely Planetin jättikokoisen The Travel Bookin, jossa on jokaisesta maailman maasta aukeaman verran asiaa. Sittemmin Lonely Planet julkaisi myös The Cities Bookin, jossa on kuvaukset 200 maailman kaupungista määritelmällä ”The Best Cities In The World”.

200 kaupunkia

Kirjasta ja sen kaupunkilistasta innostuneena analysoin tätä 200 kaupungin listaa ja totesin, että lisäämällä siihen vielä 30 kaupunkia, niin tästä tulee hyvä!
Halusin mukaan myös kaikki Euroopan pääkaupungit ja sen lisäksi muutaman muunkin kaupungin niin Euroopasta kuin vähän kauempaakin.

Näistä 230 kaupungista noin 2/3 ovat meille ainakin kertavierailun verran tuttuja.
Loput 1/3 saavat jäädä käymättäkin, mutta toisaalta osaan niihin päädymme uusien maiden myötä, esimerkiksi suunnitelmissamme olevalla Mongolian matkalla Ulan Batoriin.

Euroopan pääkaupungit ainakin kertaalleen vierailtuna on mielestäni edelleen hyvä tavoite, eli Moskovan lisäksi suunta vielä joskus Balkanille. Lennot Zagrebiin olikin jo kerran ostettuna, mutta sillä kertaa suunnitelmat muuttuivat.

Päivitys 31.1.2022: Zagrebin myötä syksyllä 2018 olimme käyneet kaikissa Euroopan pääkaupungeissa.

Osan Euroopan suurkaupungeista haluan myös kerrata, esimerkiksi Ateena, Berliini, Lontoo, Rooma – ehkä myös Riika ja Budapest. Geneve, Göteborg ja Nizza voisivat myös olla hyviä kohteita lyhyelle lomalle Euroopassa, uudelleenkin.

Päivitys 31.1.2022: Viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana olemme käyneet kertaamassa Ateenaa, Berliiniä ja Riikaa. Seuraavana vuorossa voisi olla vaikka Lontoo ja Rooma – tosin seuraavien kaupunkilomien lennot on varattu (tai melkein varattu) Osloon, Hampuriin ja Vallettaan.

Kauempana maailmalla Kapkaupunki, Miami, San Francisco ja Singapore voisivat olla kertaamisenkin arvoisia kaupunkeja, vaikka niin San Franciscossa kuin Singaporessa olemme jo käyneet kahdesti. Ehkä myös Washington DC.

Yhdysvaltojen karttamme on vielä aika valkoinen itä- ja länsirannikkoa lukuunottamatta, joten monet kirjan Yhdysvalloista listaamista kaupungeista kuten vaikka Nashville, New Orleans ja Savannah voisivat olla hyviä kohteita. Kanadan isot kaupungit Montreal, Quebec ja Torontokin ovat meiltä edelleen kokematta (paitsi Montreal Lasselta, joka kävi siellä työmatkalla joskus kauan sitten).

The Cities USA
The Cities -kirjan kaupunkeja Yhdysvalloissa

Taipein näkisimme, jos päätyisimme Taiwaniin uutena maana – Tokio olisi varmasti ihan oman matkansa arvoinen.

Kirjan 200 kaupunkia ja 30 lisäämääni kaupunkia voit halutessasi tarkastella tästä listasta. Jos haluat täyttää taulukon ja laskea monessako olet käynyt tai käyttää taulukkoa tulevien kaupunkilomiesi suunnitteluun, voit ladata sen taulukkomuodossa tästä.

200+30 preview
Kuvaa klikkaamalla aukeaa pdf-tiedosto, jossa on kaikki 200 + 30 kaupunkia

+ 30 kaupunkia

muita kaupunkejaLisäämistäni kaupungeista 12 on kirjasta  puuttuvia Euroopan pääkaupunkeja. 200 kaupunkiin eivät olleet mahtuneet Euroopan minivaltiot eikä kaikkien Itä-Euroopan maiden pääkaupungit.

Näiden lisäksi omalle listalleni päätyivät myös nämä Euroopan kaupungit, joissa Antwerpeniä, Gdanskia, Lyonia, Marseillea ja Valenciaa lukuunottamatta olemme ainakin kerran käyneet. En kuitenkaan välttämättä panisi pahaksi, vaikka päätyisin niihin toisen tai kolmannenkin kerran.

Kävin myös läpi luetteloa maailman metropoleista.
Kirjaan jo päätyneiden lisäksi otin omalle listalleni mukaan myös Jakartan, Manilan ja Shenzhenin, joista toistaiseksi olemme käyneet vain Shenzhenissä.

The Cities Book -kirja

Kirjassa on aukeama kustakin kaupungista: muutama kaunis kuva ja hiukan perustietoa siitä mm. otsikoilla: Anatomy, People, Best Time, Strengths ja Weaknesses. Lisäksi listataan elokuvia kaupungista ja annetaan ruoka- ja juomavinkkejä – esimerkiksi Prahassa suositellaan possua ja ravintola Kolkovnaa ja juomaksi tsekkiläistä lageria.

200+30 kaupunkia Praha

Kirjasta löytyy arvostelu ja muutama esittelyaukeama  Worldwidewriter -blogista, kuten tietysti myös Lonely Planetin sivuilta.

Book Review: The Cities Book by Lonely Planet

Samainen blogi on myös kirjoittanut toisesta Lonely Planetin kirjasta, joka myös löytyy kirjahyllystämme, eli Where To Go When -opuksesta.
Mahdollisuuksien rajoissahan yritämme aina valita oikean ajan matkustaa valitsemiimme matkakohteisiin: ei paahtavaa hellettä, jäätävää viimaa tai jatkuvaa sadetta, kiitos!

200 + 30 kaupunkilista, joka nyt vaikuttaa minusta hyvältä kaupunkilistalta, ei sellaisenaan ole osa ToTravel -listaamme, mutta osa sitä  idealistana tuleville kaupunkireissuille.
Ei nyt sentään anneta kokonaan valtaa matkakohteiden valinnan suhteen Lentodiilien ja lentoyhtiöiden tarjouksille :-)

Tags from the story
,
Join the Conversation

17 Comments

 1. Mielenkiintoinen lista! Itse olen kyllä mestari tuossa, että käyn useamman kerran samoissa paikoissa. Maalistani olisi paljon laajempi jos olisin joka kerta reissuun lähtiessäni valinnut uuden maan, mutta minkäs sitä mieltymyksilleen mahtaa. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Kukin tavallaan – ja enemmän varmaan on niitä matkailijoita, jotka vuodesta toiseen palaavat tuttuun paikkaan kuin meitä, jotka useimmiten haluavat kokea aina jotain uutta.

 2. No huh! On siinä kaupunki poikineen! Minulla on jo ihan riittävästi urakkaa, että pysyn perässä, missä kaikissa maissa olen käynyt. Kaupunkien listaaminen olisi kyllä aika huikeaa ja toisaalta siinä pääsisi hyvin kartalle, minne pitäisi vielä lähteä käymään. Täytyykin laittaa tämä postaus talteen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Minulla on tuo pdf myös taulukkona, jonka voin kyllä vaikka jakaakin, jos joku haluaa siihen rastittaa kaupunkinsa, kuten minä, tietysti, tein :-)

 3. Pikaisella laskulla olen käynyt 43 listan kaupungissa. Paljon on siis työsarkaa, jos meinaisi edes puolessa käydä! Australian kaupungeista ei sitten ollut yksikään päässyt listalle, vai jäikö vain minulta huomaamatta?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Etenkin huomiosta, että tuosta pdf-versiosta näyttää jääneen taulukossa kyllä oleva Australian ja Uuden Seelannin osuus pois.
   Pdf-versio on nyt korjattu ja samalla lisäsin juttuun mahdollisuuden ladata kaupunkilista taulukkona, jos vaikka joku haluaisi tosiaan laskea käymänsä kaupungit – tai käyttää listaa matkojen suunniteluun (kuten me).

  2. Kaksi kaupunkia tuli itselle näköjään lisää! Vaikka en sen enempää pidä kirjaa käydyistä kaupungeista enkä suunnitele matkojani niiden mukaan, on ihan hauskaa laskeskella kuin monessa esimerkiksi tämän listan kaupungeissa onkaan jo tullut käytyä.

 4. Minulla kohdistuu suurin osa matkoista samoihin kohteisiin ja pieni osa (vuodessa 1-2) uusia maita. Näiden uusien määrää haluaisin kuitenkin kasvattaa, koska maailmassa on niin paljon mielenkiintoisia maita, jonne haluaisin ja tätä menoa ne jäävät kyllä näkemättä :) Kaupunkeja en ole koskaan laskenut. Käydyistä maista on työn alla listaus, jonka julkaisen blogissa, kunhan ehdin saada sen valmiiksi. Mielenkiintoisia kirjoja joka tapauksessa. Tiedätkö onko niitä vielä saatavilla?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Monellahan on tavoitteena, että tuttujen ja ”turvallisten” kohteiden ohella joka vuosi pyrkisi käymään yhdessä uudessa kohteessa, ihan kuten Sinäkin taidata ajatella. Kyllä niitä uusia kokemuksia silläkin vauhdilla ihan reippaasti kertyy, uusia maita tai uusia kaupunkeja.
   Molemmat kirjat ovat edelleen saatavilla vaikka Amazonista.

 5. Kiva postaus, itse tilasin vastikään tuon Lonely Planetin The Ultimate Travelist oopuksen, siinä on maailman ihmeellisiä paikkoja ”tietopaketteineen” esiteltynä. Tämä voisikin olla seuraavaksi mielenkiintoinen kirja, tykkään tällaisista listauksista ja niistä saa kivasti inspiraatiota tuleville matkoille! :)

 6. Mielenkiintoinen lista, pitää käydä bongaamassa omat kaupungit. Tuon kirjan voisi tilata. Minulla on tuo 1001 paikkaa, jotka on nähtävä ennen kuin kuolet mutta siinä ei ole ihan kaikkia hienoja paikkoja. Suomenkin paikat ovat melko tylsät.

  1. Kiitos Sari! Minullakin on, tietysti, myös tuo kirja, ja joskus johonkin maahan mennessämme saatan katsoa mitä ko. opus siitä kertoo, mutta en nyt sentään niitä ole alkanut bongailemaan. Unescon maailmanperintökohteet on varmempi tae laadusta.

 7. says: Aila

  Mielenkiintoista katsella listasta, mitä on käynyt ja mitä vielä voisi. Laskin käyneeni 44 Euroopan kaupungissa, vaikka en ole edes yrittänyt tavoitella kattavuutta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuohan on jo lähes 20 prosenttia, eli ihan kunnioitettavan paljon. Yksi tuttavapariskuntani laski myös ja paljon matkanneina senioreina pääsivät 77 prosenttiin!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *