Ruotsi
– toinen kotimaamme

Ruotsi

(Päivitetty viimeksi elokuussa 2019 tekemämme Tukholman matkan jälkeen.)

Läntisessä naapurimaassamme Ruotsissa olemme käyneet kirjaimellisesti lukemattomia kertoja, eli en pystyisi Ruotsiin suuntautuneiden matkojemme lukumäärää selvittämään. Viimeistään lukuisten, usein vaan päivän mittaisten, työmatkojen määrän laskeminen olisi mahdoton tehtävä.

Olemme myös asuneet Tukholmassa vajaat kaksi vuotta 1980-luvun alussa, sekin siis kauan ennen blogimme alkua (2004).  Ruotsin vuosina ja niiden jälkeenkin 1980-luvulla, teimme myös useampia automatkoja Ruotsissa tai Ruotsin läpi Norjaan tai Tanskaan.

Gotlantiin tutustuimme – ja rakastuimme – jo kesällä 1992 viettäessämme pari viikkoa Toftan rannalla. Sittemmin olemme palanneet  myös Gotlantiin useamman kerran.

Purjeveneellä Ruotsiin

Tukholman saaristossa
Tukholman saaristossa kesällä 2004

Ruotsiin suuntautuivat myös monet kesälomapurjehduksemme:

 • 2000 S/Y Tiiralla Hangosta Visbyhyn ja takaisin
 • 2001 S/Y Meriharakalla Ruotsissa ensimmäisen kerran
 • 2002 TPS:n Mälaren eskaaderilla ja Gotlannissa
 • 2004 TPS:n eskaaderilla Ruotsista takaisin -osuus

Tukholma

Osittain siksi, että Ruotsissa asumiseen liittyi myös (auton takia) lukuisia laivamatkoja Tukholman ja Turun tai Helsingin väliä, jäi näistä vuosista pitkäksi aikaa vakava allergia laivaristeilyjä kohtaan.

Jouluna 2003 kokeilimme jouluristeilyä, mutta pidimme toteutusta huonona, emmekä palanneet taas laivoille useampaan vuoteen. Huonoon kokemukseemme vaikuttivat mm. se, että vaikka risteily myytiin vain aterioiden kanssa, niin pöytävaraukset piti silti erikseen käydä jonottamassa ja vaikka etukäteen sanottiin, että auton saa Tukholmassa ulos iltapäivän ajaksi, niin auton saaminen ulos laivasta kesti luvattoman kauan.

Ensimmäinen blogiin päätynyt Tukholman reissumme näyttäisi käsittäneen Mamma Mia -musikaalin ja Allt för Sjön -messut maaliskuussa 2006.

Keväällä 2007 risteilimme, sattumalta, Ruotsin kuninkaan syntymäpäiville kummityttäremme Petran kanssa.

Kuninkaan synttäreillä Tukholmassa
Kuninkaan syntymäpäivillä 30.4.2007 – prinsessat kiinnostivat kuitenkin enemmän!

Kevättalvella 2008 risteilimme kahdestaan viininmaistelun merkeissä ja tapasimme Ruotsissa asuvia sukulaisiamme.

Syksyllä 2012 kävimme päiväristeilyllä katsomassa mm. Bike in Tweed -tapahtumaa.

Tammikuussa 2015 kävimme Tukholmassa (lentäen) ja tuolta matkalta on blogimme jutut Tukholmasta:

Tervetuloa Ruotsiin
Tervetuloa Moderna Museetiin Tukholmassa Ruotsi

Elokuussa 2019 vierailimme taas kerran Tukholmassa laivalla, mutta vietimme tälläkin kerralla kuitenkin yhden yönkin kaupungissa. Lue lisää näistä jutuista:

Göteborg

Vappuviikonlopun 2015 vietimme Göteborgissa ja kyseisen matkan jäljiltä blogissamme onkin runsaasti materiaalia niin itse kaupungista kuin päiväretkestä Göteborgin hienoon saaristoon:

Siinä missä me asuimme avioliittomme alkuvuosia pari vuotta Tukholmassa vanhempani aloittivat yhteisen taipaleensa Göteborgissa, ja tutustuimmekin kaupunkiin paitsi mukavana matkakohteena myös hiukan katsauksena vanhempieni historiaan. Göteborgissa olimme käyneet aikaisemminkin, mutta silloin, nuorempana, ei ollut vielä historian aika.

Göteborg Vappu 2015
Vapputeekkari Göteborgin saaristossa vuosimallia 2015 Ruotsi

Gotlanti

Elokuussa 2017 kävimme taas kerran Gotlannissa ja asuimme – tietysti – Toftassa, mutta kiertelimme saarta myös vuokra-autolla.

Tofta Strandpensionat kesällä 2017
Tofta Strandpensionat kesällä 2017 Ruotsi

Ruotsista kaikki alkoikin

Ruotsiin suuntautui myös ensimmäinen ulkomaan matkani, eli sillä on merkittävä asema matkahistoriassani:

https://meriharakka.net/2010/04/24/matkahistoriaa/

Ruotsissa olemme siis käyneet lukemattomia kertoja, jopa asuneet maassa. Blogiin asti nämä kaikki eivät ole päätyneet, mutta useimmat vuoden 2004 jälkeen. Kaikki Ruotsia käsittelevät jutut voi halutessasi katsoa tästä juttutasolla.

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Satu

  Tukholma ja Gotlanti on minullekkin tuttuja. Harmi kun Gotlannin risteilyt ovat niin kalliita… sinne olisi ihana taas kesällä päästä. Vai satutko tietämään miten sinne pääsisi edullisesti?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu! Gotlannin risteily on varmaan kallein tapa käydä Gotlannissa – eikä laiva taida montaakaan tuntia olla perillä.
   Miten olisi suora lento Helsingistä Visbyhyn ja hotelliloma Visbyssä tai jossain sen lähistöllä? Jos voi & haluaa vuokrata auton, niin saarta on helppo kiertää vuokra-autolla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ruotsin jälkeen Britannia on meilläkin varmaan seuraavaksi eniten vierailtu maa.

 2. says: Mia Malmi

  Meidän perheellä on samanlainen suhde Espanjaan, jossa tulemme vielä toivottavasti joskus asumaan. Kyllä Ruotsi ja Tukholmakin ovat hienoja paikkoja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pitäisikin ryhtyä Espanja-yhteenvedon tekoon – kyllä sillekin suunnalla useampikin matka on tullut tehtyä :-)

 3. says: Marjo

  Ruotsi on kiva maa ja aika ristiin rastiin olen sen kolunnut. Tosin Gotlanti on edelleen näkemättä. Teidän Visby postaukset ovat ihania ja haluaisin sinne kyllä vaikkapa ensi kesänä. Olen itse aikoinaan ollut varsinainen Italia -fani ja kolunnut myös saapasmaan aika huolellisesti päästä päähän :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Visby on kyllä kivan lähellä ja sinne pääsee suorilla lennoilla – risteilyä en suosittele, ne ovat suhteessa todella kalliita ja ovat perillä vaan hetken.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.