Roseau, Dominican pääkaupunki

Roseau Dominica

Vietimme Dominicalla kaksi kokonaista päivää, joten patikointiretken lisäksi ehdimme hyvin myös kierrellä pääkaupunki Roseauta. Osa risteilyaluksista jättää Dominican edelleen väliin, joten saimme kuljeskella tässä pienessä (asukkaita alle 20 000) pääkaupungissa lähes ainoina turisteina.

Kevyt suunnitelmamme oli käydä katsomassa kasvitieteellistä puutarhaa ja sen jälkeen ihan vaan kuljeskella vanhassa kaupungissa katsomassa vanhoja värikkäitä taloja.

Tuhoutunut puutarha

Kasvitieteellinen puutarha osoittautui käyntikohteena mielenkiintoiseksi, sillä sitä ei oikeastaan enää ollut. Hurrikaani Maria oli vienyt rikkonut kasvihuoneet ja pienen lintutalon papukaijat olivat tainneet lentää tiehensä.

Sisäänkäynnin lähellä oli valtavan iso baobao-puu kaatuneena bussin päälle. Se oli kuitenkin ollut siinä jo useamman vuosikymmenen, muistona vuonna 1979 Dominican yli pyyhkäisseestä hurrikaani Davidista.

Roseau Dominica

Tuhoista huolimatta kiertelimme hiukan puutarhan aluetta. Muutama työntekijä oli tekemässä pienimuotoista raivausta ja joillain alueella uudet kukat olivat jo kasvun alussa. Nousimme myös portaat ylätasanteelle, mutta emme päässeet etenemään portaiden yläpäätä edemmäs, sillä polku oli oksien ja sekalaisen kasvuston tukkima.

Roseau Dominica Roseau DominicaRoseau Dominica

Jos olisimme olleet kovinkin innokkaita puutarhaharrastajia, niin näkemämme hävitys olisi voinut olla pettymys, mutta olimme valinneet puutarhan enemmänkin muiden nähtävyyksien puutteessa ja näkemämme kertoi hyvin maan ja sen pääkaupungin tilanteesta puoli vuotta hurrikaani Marian jälkeen.
Ymmärsimme hyvin, että tilanteessa, jossa monelta puuttuu vielä talo tai talosta katto, sähköt tai juokseva vesi, niin kasvitieteellisen puutarhan kunnostus ei ole ehkä kaikkein kiireellisin asia.

Keskustan kauppakaduilla etenkin hedelmät ja vihannekset vaihtavat omistajaa. Paikallista olutta (tai muuta kylmää juotavaa) varten on uskaltauduttava pieniin, hiukan huonosti valaistuihin kauppoihin tai baareihin, joita ei kuitenkaan ole kovin tiheässä.

Roseau Dominica Roseau DominicaRoseau Dominica

Palasimme rantaan ja löysimme risteilyaluslaiturin läheltä pienen torialueen, jossa muutama matkamuistoja myyvä koju tarjosi tänäänkin tuotteitaan meille harvoille matkailijoille ja ostimme Dominica-magneetin, jotain edes.

Roseau Dominica

Pieni matkatoimistokin löytyisi, muttemme ole juuri nyt sen palveluiden tarpeessa.

Roseau Dominica

Siirtomaa-arkkitehtuuria

Ihan pääkaupungin keskustassa monet talot olivat melko ehjän näköisiä, vaikka joistakin taloista puuttuu täälläkin katto. Sint Maartenilla ja Saint Martinilla vieraillessamme paikallinen lehti kirjoitti, että joistakin taloista puuttuu vieläkin katto vaikka seuraava hurrikaanisesonki lähestyy. Dominicalla koko saaren laajuisesti sanan joistakin voinee vielä korvata sanalla useimmista.

Roseau Dominica Roseau Dominica Roseau DominicaRoseau Dominica

Keskustan vanha kirkko on sekin suljettu. Ehkä senkin kunnostuksen aika vielä tulee. Museokin olisi rantakadulla ollut, mutta emme innostuneet. Ehkä olisi pitänyt, tuskin sielläkään nyt kovin montaa turistia vierailee.

Roseau Dominica

Kiinalaisten suunnittelema, rakentama ja rahoittama parlamenttitalo sen sijaan näytti olevan (jo?) hyvässä kunnossa. Useimmilla, ellei kaikilla, Etelä-Karibian saarilla kiinalaiset ovat nykyisin vahvasti läsnä, kuten Afrikassakin. Kaikki eivät ehkä pidä suuntauksesta, mutta raha kelpaa.

Roseau Dominica

Dominica, jos mikään Karibian saarista, tarvitsisi nyt matkailijansa – ja edelleen ehkä myös vapaaehtoistyöntekijöitä. Täällä tosin ei ole tarjolla söpöjä eläimiä autettavaksi, mutta raivaus- ja rakennustöitä riittäisi. Dominica onkin kuulemma yrittänyt houkutella muualle muuttaneita kansalaisiaan, etenkin rakennusalalla työskenteleviä, tulemaan käymään vanhassa kotimaassaan ja käyttämään lomansa rakennuksilla.

Aikamme kierreltyämme iltapäivän helle ottaa voiton uteliaisuudesta ja sen sijaan, että kurkistaisimme vielä yhden kulman taakse palaamme  hienon hotellimme ilmastoituun huoneeseen.

Me jätimme saarelle vain rahaa, mutta ehkä sekin osaltaan auttoi hiukan.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Merituuli

  Maksoiko puutarhalle silti sisään?
  Kauniita värejä! Olisivatko ne värit jotka tuovat minulle mieleen toivon vastapainoksi tuhoista kertovaan tekstiin.

  1. says: Pirkko

   Ei toki, maksanut! Dominica on köyhä valtio, joka on kokenut parina viime vuosina kovia, mutta eiköhän se siitä vielä nouse, vähitellen. Ja matkailumielessä se onkin ihan ainutlaatuinen muihin Karibian ”rantasaariin” verrattuna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pirkko! Kyllä se sademetsä siitä taas kasvaa ja toipuu, kuten muukin saari, haluan ainakin uskoa näin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miraorvokki! Vapaaehtoisia ja turisteja. Valitettavasti vielä nytkin osa risteilijöistä jättää saaren väliin, kun infra isojen joukkojen osalta taitaa olla vähän haasteellinen juttu – vaikka toisaalta voisi kyllä ajatella, että risteilyvieraatkin voisivat vähän sopeutua suppeampaan retkivalikoimaan ym.

 2. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Piti oikein tulla tähän postaukseen katsomaan, että mikä Dominica, missä? Hauskan näköisiä noi värikkäät talot, aivan kuin olisivat jonkinlaisia leikkimökkejä. Toi kasvitieteellinen puutarha ei ehkä täyttäisi tällaisen vihermaanikon toiveita :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annamaria! Toisaalta tietysti ”vihermaanikko” voisi kuljeskella siellä pohtimassa kaikkia mahdollisuuksia täystuhon jälkeisessä maailmassa :-)

 3. Tuo on kyllä kerta toisensa jälkeen erittäin surullista katsottavaa. Mahdoitko huomata millainen oli paikallisten ihmisten asenne elämään tapahtuman jälkeen? :)

  Tästä kuvauksesta tuli ihan mieleen, kun kävin marraskuussa kaksi kuukautta Irman jälkeen Key Westissä. Paikalliset olivat niin kiitollisia ja elämän iloisia, vaikka heillä saattoi olla koti juuri mennyt alta. Kirjoittelinkin siitä täällä: https://www.eveliinatyllinen.fi/florida-keys-miten-hurrikaani-irma-nakyi/

  1. says: Pirkko

   Juttelimme eniten paikallisista vaellusoppaamme kanssa ja hän vaikutti kyllä positiiviselta, joskin haasteitakin on: hänen talonsa oli vakuutettu, mutta rakennustarvikkeista ja tekijöistä on edelleen pulaa. Ja hän oli siis varmasti paljon keskimääräistä hyvätuloisempi, mutta eiköhän koko saarikin tuosta vähitellen taas pääse eteenpäin. Ongelmana Dominicalla tietysti on vaikka Key Westiin verrattuna, että maa on niin paljon köyhempi – ja jo kertaalleen pari vuotta sitten myrskyn moukaroima, mutta kiitos linkistä!

 4. Kävimme tuolla vuosituhannen alussa ja muistaakseni samalla saarella oli silloinkin ollut myrsky ja meidän varaaama ratsastusretki peruuntui kuin puut olivat kaatuneet poluille. Talot ovat kyllä ihanan näköisiä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! David 1979 oli ainakin isompi myrsky tuolla ”viime vuosituhannella”. Mutta on niitä saattanut olla pienempiä senkin jälkeen ennen vuotta 2015.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *