Barbados,
upeaa rantalomaa?

Barbados-feature

Ehkä se oli pääsiäinen. Tai hiukan sateinen ja tuulinen sää, vaikka maaliskuussa Karibialla pitäisikin olla keskellä kuivaa kautta. Mutta Barbados ei Sint Maartenin/Saint Martinin, Saint Kitts ja Nevisin ja Dominican jälkeen oikein innostanut meitä.

Barbados Oistins

Saavuimme saarelle kiirastorstaina ja lähdimme saarikierrokselle heti samana iltapäivänä. Retkioppaamme taisi haluta itselleen pääsiäisvapaan, sillä väittämä siitä, että retki onkin nyt tehtävä tänään, koska huomenna pitkäperjantaina kaikki paikat ovat kiinni ei pitänyt paikkaansa. Voihan olla, että ”paikat” olivat kiinni, mutta emme saarikierroksella pysähtyneet yhteenkään ”paikkaan”, johon olisi ollut pääsymaksua tai muuten ovea tai porttia! Jälkijättöisesti ajatellen olisi ollut fiksumpaa käyttää kiirastorstain iltapäivä Bridgetownissa ja tehdä saarikierros pitkäperjantaina, sillä Brigdetown todella oli tyhjä ja autio pitkäperjantaina.

Romanttinen lomasaari?

Suomalaistenkin suosimaa aurinkolomakohdetta luonnehditaan mainoksissa monipuoliseksi ja romanttiseksi lomasaareksi, jolla nautit rantaelämästä ja hyvistä ravintoloista. Suomalaisia enemmän saarella lomailevat britit ja amerikkalaiset.

Barbadosin maisemista mainitaan sokeriruokopellot, kivimuodostelmat, valkeat hiekkarannat, kirjavat kukat ja värikkäät talot. Uimarannat ovat etelärannikolla ja surffirannat idässä.

Romantiikasta en tiedä ja auringon osalta saari ei selvästikään ole ihan takuuvarma, mutta kuvaus sokeripelloista, rannoista, kukistaja värikkäistä taloista pitää kyllä paikkansa.

Barbados Oistins
Sateen kastelema Pride of Barbados -kukka Barbadoksella

Kiirastorstain maaseutukierros

Saarikierroksella näimme paljon sokeriruokopeltoja. Siinä missä monet Karibian saaret ovat luopuneet sokeriruo’osta jo vuosia sitten Barbadoksella sitä viljellään edelleen, sillä yksi Barbadoksen tärkeistä vientituotteista on rommi ja saari ylpeileekin maailman vanhimmalla (ja hienoimmalla) rommilla, eli Mount Gayn rommilla.
Jos rommiin tarvittava sokeri tuotaisiin muualta, tuotakaan rommia ei ehkä enää voisi väittää barbadoslaiseksi rommiksi.

Barbados sokeripeltoja
Barbados Mount Gay

Näimme myös vanhan sokeritehtaan myllyineen keskellä Barbadoksen maaseutua. Tuulimyllyjäkin on sokeriruo’on tuotannon alasajan myötä aika vähän jäljellä Karibialla, mutta Barbadoksella on, useampiakin.

Barbados vanha sokeritehdas
Tuulimylly, jonka avulla sokeriruokoja murskattiin
Barbados vanha sokeritehdas
Vanhan sokeritehtaan jäännökset

Mount Hillabyn näköalapaikalta saa käsityksen vihreästä Barbadoksesta, kun taas Cherry Tree Hilliltä näkee miten aallot lyövät rantaan saaren itärannikolla. Batsheban surffiranta on ehkä yksi tunnetuimmista ja tuulisella säällä meressä olikin todella paljon juuri sitä oikeaa aaltoa odottavia surffareita.

Barbados Mount Hillaby
Barbados Mount Hillaby
Barbados Mount Hillaby
Pidin tästä! Kivi ei mahtunut kuvaan, mutta oli tänään vielä paikalla.
Barbados Mount Cherry Tree Hill
Barbados Mount Cherry Tree Hill
Barbados Bathsheba
Barbados Bathsheba

 

Carlisle Bayn hiekkaranta Bridgetownissa edustaa etelärannikon hyviä uimarantoja ja on niistä tunnetuin, ehkä lähinnä siksi, että risteilyvieraat eivät juuri kauemmas päivävierailulla ehdi. Me asuimme lähellä Oistinsin pientä kaupunkia ja kuljimme useammankin kerran Oistinsin rannalla, joka on tietysti rauhallisempi kuin Carlisle Bay, mutta vähän kauempana Bridgetownista.

Barbados Carlisle Bay
Barbados Carlisle Bay

Vielä pari oudompaa nähtävyyttä, kuten vaikka Sandy Lanen golfklubi, jossa on kuulemma
pidetty mm. Tiger Woodsin häät ja Gun Hillin omituiset leijonat, joko patsaina tai kalkkikiviseinämää koristavina muraaleina ja tiedämmekin jo kaiken tarpeellisen saaresta Bridgetownia lukuunottamatta.

Barbados Sandy Lane
Sandy Lanen golf-klubi
Barbados Lions
Tämän leijonan kuulemma veisti joku brittisotilas vartiovuoroissaan Gun Hillillä tarjolla olleesta kalkkikivilohkareesta – ei ollut kovin kiirettä siis vartiossa

Barbados Lions

Pitkäperjantain Bridgetownissa

Bridgetownissa käymme pitkäperjantaina. Aloitimme Itsenäisyyden aukiolta, josta on joen yli kiva näköala parlamenttitalolle. Joella oli muutamia veneitä ja parlamenttitalon viereisessä puistossa muutamia kodittomia viettämässä hiljaista pyhäpäivää.
Vasta St Michaelin kirkosta löytyy tavallisia kaupunkilaisia, jumalanpalveluksesta.
Lopetamme Brigdetownin kierroksemme lyhyeen ja palaamme Oistinsiin.

Barbados Bridgetown Barbados Bridgetown Barbados Bridgetown

Pitkäperjantai tai ei, niin Oistinsin rannalla vietetään saaren suurinta perjantaitapahtumaa: Friday Night Fish Fryta. Ensimmäiset kojut ilmestyivät Oistinsin rannalle jo torstaina, mutta perjantai-iltapäivällä sinne suuntaa koko saari. Ranta muuttuu isoksi ravintola-alueeksi, jonka monista kojuista voi ostaa haluamansa kala-aterian (muitakin vaihtoehtoja toki on) ja palan painikkeeksi kerralla puoli tusinaa paikallista olutta pieneen jäillä täytettyyn ämpäriin. Kyllähän niillä sitten pärjää, hetken ainakin. Tarjolla on myös karibialaisia rytmejä. Ruuan lisäksi alueella on samaan aikaan menossa isot markkinat: lukuisissa kojuissa myydään kaikkea mahdollista niin lapsille kuin matkailijoille.

Barbados OistinsBarbados Oistins

Olemme ehkä hiukan outoja, mutta emme innostuneet ruokajuhlista emmekä isossa määrin paikallisesta oluesta tai rommistakaan, mutta tilaisuuden sijainti rannan välittömässä läheisyydessä mahdollistaa sen tarkkailun hiukan sivummalta ja keskittyen ajoittain enemmän rannan kalastusveneisiin tai auringonlaskuun kuin markkina-alueen humuun.

Barbados Oistins Barbados Oistins Barbados Oistins Barbados Oistins

Butterfly Beach

Vaaleanpunainen (siis romanttinen!) hotellimme Butterfly Beach sijaitsi siis runsaan kilometrin päässä Oistinsin keskustasta ja oli tyypiltään huoneistohotelli.
Sint Maartenin ja Dominican hyvien hotellien jälkeen sekään ei meitä erityisesti innostanut, vaikka olemmekin periaatteessa sitä mieltä, että jos kiertomatkalla vietämme samassa hotellissa vaan muutaman yön, niin ei sen hotellin niin väliä ole.

Barbados Oistins
Butterfly Beach -hotellin ravintola sijaitsi hienosti ihan rannalla

Barbados Oistins

Hotelli vaan onnistui heti alkuun ärsyttämään kertoessaan miten kassakaapin käyttö maksaa erikseen ja miten rantapyyhkeet kuitataan/maksetaan erikseen. Kylpyhuoneesta ei löytynyt kuin saippuapala, ei edes shampoota ja illallisella ei ollut muita vaihtoehtoja kuin buffet.

Kadun toisella puolella oli sentään keskinkertainen kiinalainen ravintola, jonne sitten ensimmäisenä iltana päädyimme. Hotellin aamiaisella tuli toimeen, mutta mitään erityisen hohdokasta sekään ei tarjonnut.

Eli emme jääneet kaipaamaan Barbadosta tai Butterfly Beach -hotellia kun jatkoimme kolmantena päivänä matkaamme, Grenadalle.

Barbados Oistins

Tags from the story
,
Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Pirkko

  Barbados ei meitäkää aikoinaan erityisesti viehättänyt. Osasyynä oli huono hotelli.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Pirkko! Heh, meitäkään hotelli ei tällä saarella erityisesti hemmotellut, mutta enemmän ehkä pääsiäisen tuomat ohjelmamuutokset ja vähän huono sää latistivat innostustamme.

 3. Aika harmaata (kukkia lukuunottamatta) näytti olevan kuvien perusteella. Harmi, että säät olivat tuollaiset. Mä en ole tuonne suuntaan maailmaa vielä eksynyt, joten vaikea sanoa hirveesti mitään. Erilaiselta näyttää kyllä.

  Tuossa kun juuri kurkkasin tämän jutun inspiroimana google mapsista Barbadosta, niin aika tasaista näyttäisi olevan. Street view ei näytä teitä mutta käyttäjien lisäämiä kuvia on paljon. Värikästä näyttäisi niissä olevan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika! Varmasti saari monena päivänä vuodessa on kaunis ja aurinkoinen – ja värikäs. Meille nyt sattui pari pilvisempää ja osittain sateista, mutta onneksi emme välitä rantalomasta, joten ei se nyt isompi katastrofi ollut.

 4. Minuakin ärsyttää hotelleissa erikseen laskutettavat tallelokerot, pyyhkeet jne. Kyllähän se ei niin mukava hotellikokemus aina vähän latistaa reissua. Ja tuo ohjelmamuutos vaikutti kyllä kieltämättä vähän tekaistulta.
  Barbadoksella en ole koskaan käynyt, eikä varmasti aivan lähivuosien suunnitelmissa ole, vaikka sinänsä kiinnostaisi joskus nostaa listalle tämäkin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Barbados, kuten muutkin pienet Karibian saaret taitavat oman matkan arvoisia ollaan vaan siinä tapauksessa, että oikeasti pitää rantalomailusta. Dominica ehkä poikkeuksena, sillä sieltä löytyy luontoaktiviteetteja niin paljon, että pari viikkoa menisi varmaan ilmankin, että lojuisi uima-altaalla. Mutta kiertomatkalla tai risteilyllä saarista löytää kyllä kaikenlaista päiväksi tai muutamaksi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Niin joo, Kuuba. Monet lämpimät saarethan ovat taloudellisista syistä lopettaneet sokeriruo’on viljelyn, mutta Kuubassa tuo talouskin on ollut vähän erilainen juttu kuin yleisemmin maailmalla.

 5. Kauniita maisemia ja kivanoloinen paikka, vaikka et ehkä itse niin tykännytkään. Tuo on kyllä ärsyttävää jos kaikki maksaa erikseen. Mieluummin sitä maksaisi kaikki pakettina, tuollaiset piilokulut ärsyttää ja saa vaan huonon fiiliksen koko paikasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Hyvin tuo pari päivää saarella silti meni – meillä kun ideana oli nähdä, että minkälainen paikka on Barbados, ei niinkään uida tai maata auringossa.

 6. Barbados ei kieltämättä näytä näissä kuvissa sellaiselta aurinkoiselta paratiisisaarelta, jollaiseksi olen sen pääasiassa mieltänyt. Sää vaikuttaa kyllä tosi paljon viihtymiseen ja siihen, miltä kohde näyttää. Hienolla säällä jopa ihan tavallinen paikka voi olla paljon parempi kuin upea kaupunki sateella. Jos jotain hyvää hakee, niin ainakin hotellista on hieno maisema merelle. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina Marjaana! Teinköhän nyt hirveän karhunpalveluksen Barbadoksen turisimille? Teoriassa maalis-huhtikuun vaihteen pitäisi tuolla suunnalla olla kuivaa kautta, mutta silloinkin voi siis olla pilvistä ja hiukan sadellakin, jos niikseen sattuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Pääsiäisenä tuolla suunnalla porukat taitavat olla enimmäkseen kotona perheittensä kanssa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Huh, ei ollut tarkoitus poistaa saarta potentiaalisesti kiinnostuneiden matkakohdelistalta, mutta näin me sen koimme. Jonain toisena päivänä ja jonkun toisen silmin kohde varmaan voi näyttäytyä ihan aurinkoisena ja sähäkkänä :-)

 7. Ikävä että oli pilvistä, sää ainakin minulla kun vaikuttaa todella paljon paikan viihtyvyyten ja koko kokemukseen matkasta. Karibialle en ole vielä päässyt, joten minun silmään nämä kuvat näyttää kyllä todella houkuttelevilta! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Näinhän se on, äärimmäisenä esimerkkinä meillä Ahvenanmaa, jossa parilla ensimmäisellä vierailulla oli upeat säät ja sitä mielikuvaa eivät edes joskus myöhemmin sadesäällä tehdyt vierailut onnistu vesittämään!

 8. Teillä oli hieman erilainen pääsiäinen. Ehkei maisemat näytteneet kuvissa juuri siltä kuin Barbadoksen mainoskuvissa yleensä, joka on vain hyvä juttu. Joka kohteesta kun löytyy erilaisia näkymiä ja tämä oli totuudenmukaisempi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Saari on tietysti erilainen eri päivinä ja meidänkin kuvat (ja juttumme) kertoo vaan yhdestä näkökulmasta, mikä ei tietenkään ole koko totuus!

 9. Barbados on kyllä jännä paikka. itse en siis ole käynyt, mutta toiset hehkuttaa sitä ihan silmät ympyriäisenä ihastuksesta ja toiset kertoo samoin kuin sinä, eli ihan kiva joo, mutta… Varmaan liittyy osin siihen, että saarella on niin legendaarinen maine nimenä.

  Ruokajuhlat, jossa olisi grillattua seafoodia ja kylmää olutta. Kyllä kiitos!! Söisin itseni koomaan ja hoippuisin sitten hotellille röyhtäilemään ja sulattelemaan saalista :)

  Ihan sama mulla. Jos hotelli ekaksi rupeaa luettelemaan, mikä kaikki maksaa, niin tulee sellainen tunne, että pitäkää tunkkinne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tuo ihan kiva mutta … olisi osaltamme ehkä juuri oikea yhteenveto. Ei mitään isompaa vikaa, mutta tuskin, vaikkemme maabongareita olisikaan, ja olisimme etsimässä lomakohdetta, jonne palata uudelleen, niin valitsisimme sellaiseksi Barbadoksen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *