Saarihyppely Karibialla – kustannukset

Kustannukset feature

Karibia ei ole maailman halvinta aluetta. Ei ainakaan risteilyalusten halvimpien hyttien ulkopuolella. Tämän verran maksoi 15 vuorokauden reissu eteläiselle Karibialle, kun kaikki siirtymät tehtiin lentäen ja majoitukset olivat hyvätasoisissa hotelleissa.

Aventuran paketti

Valitsimme Aventuran valmiin matkan, sillä Eteläisen Karibian saarikierros sattui käsittämään Saint Kitts ja Nevistä, Dominikaanista tasavaltaa ja Haitia lukuunottamatta kaikki Karibian itsenäiset valtiot, joihin emme vielä olleet tutustuneet.

Pyysimme Aventuraa vielä lisäämään Saint Kitts ja Nevisin matkamme alkuun, eli lähdimme matkaan pari päivää ennen muuta ryhmää. Näin ehdimme tekemään päiväretken myös sinne.
Aventura on kokemuksemme mukaan ehkä joustavin ryhmämatkojen järjestäjä Suomessa, joten ylimääräiset päivät ennen tai jälkeen ryhmämatkan onnistuvat hyvin.
Samalla tavalla lisäsimme pari vuotta sitten Ruanda, Uganda ja Kenia -matkamme loppuun vierailun Karen Blixenin talolla Nairobissa.

Karibia kustannukset Saarihyppely Karibialla kustannukset

Matkan perushinta oli (2018) 4.280 euroa (+ toimistomaksu 25 euroa) per nuppi.
Lisäöistä (yksi Schipholissa lentoaikataulujen takia ja kaksi Sint Maartenilla) ja lennoista Sint Maarten – Saint Kitts – Sint Maarten kertyi vielä 750 euroa per nuppi.
Yhteensä siis 10 110 euroa kahdelta, tähän asti.

Ennen päätöstämme St Kittsin ja Nevisin sisällyttämisestä matkaamme katsoin itsekin  lentohintoja päiväretkelle Sint Maartenilta ja totesin lentojen maksavan luokkaa 250 euroa per nuppi.  Muutenkaan saarten väliset lennot eivät ole ihan ilmaisia, etenkään, jos toiveissa on suora lento saarelta toiselle ja hyvät lentoajat. Yhtä väliä lukuunottamatta lensimme suoraan kohteesta seuraavaan (lentoaika tyypillisesti 30-40 minuuttia) ja alkuiltapäivästä, jolloin lähtö hotellilta oli sopivasti huoneen luovutusaikaan ja seuraavaan hotelliin saavuimme sopivasti siten, että saimme jo huoneet.

Huone Sint Maartenin Holland House -hotellissa merinäköalalla ja aamiaisella näyttäisi nyt maksavan Booking.comissa olevan luokkaa 200 euroa yö. Lisälennot, 1 yö Schipholissa, 2 Sint Maartenilla ja 3 ylimääräistä lentokenttäkuljetusta Sint Maartenilla ja päästiinkin jo tuohon 750 euroon. Saint Kittsille ja Nevikselle emme ostaneet mitään valmiita järjestelyjä.

Pisimmille lentoväleille varasimme paikat etukäteen, sillä halusimme varmistaa käytäväpaikan toiselle meistä, joten pulitimme KLM:lle vielä 4 x 20 = 80 euroa.

Etukäteen varattu parkkipaikka lentokentällä maksoi 84 euroa.

Tulip Inn Schiphol

Menomatkalla tarvitsimme yöpymisen Schipholissa, mukavassa Tulip Inn -lentokenttähotellissa, sillä KLM:n perjantain lento Sint Maartenille lähti niin aikaisin, ettei sinne aamulennolla Suomesta olisi ehtinyt. Muu ryhmä lähti vasta sunnuntaina, jolloin pitkä lento lähti hiukan myöhemmin jolloin sille ehti lähtemällä Suomesta vasta aamulla. Mutta meille kyllä oikeastaan sopikin hyvin lentojen pätkiminen useammalle päivälle.

Tulip Inn Schiphol

Tulip Inn Schiphol
Matka jatkui Tulip Innissä vietetyn yön jälkeen Amsterdamista.
Hotelli oli kivan persoonallinen ja halutessasi voit lukea siitä lisää Adalmina’s Adventure -blogin jutusta – ihan niin paljoa en hotellista innostunut, että olisin siitä viitsinyt kirjoittaa erillisen jutun, vielä ainakaan.

Lentoyhtiöt

Suomesta Amsterdamin kautta Sint Maartenille lensimme KLM:llä – samoin takaisin Atlantasta Amsterdamin kautta Helsinkiin. Paluumatkan ensimmäisen legin Saint Lucialta Atlantaan lensimme Deltalla.

KLM:stä perinteisenä lentoyhtiönä, joka pitkillä lennoilla tarjosi parikin lämmintä ateriaa per suunta pidin, samoin kuin viime syksynä Lufthansasta, jolla lensimme Saudi-Arabiaan ja takaisin. Ehkä Karibialle olisi voinut lentää halvemmallakin, mutta puolensa näissä täyden palvelun yhtiöissäkin.

Ja tietysti, lisäpisteet KLM:lle Lassen syntymäpäivän huomioimisesta menomatkalla!

Karibia KLMKaribia KLM

Karibialla pääosa lennoista oli LIATin, josta matkamme aikana opin ainakin pari väännöstä, kuten LIAT – Liar tai LIAT, Leave Island Any Time, jotka molemmat viittasivat yhtiön aikataulujen viitteellisyyteen, mutta käyttämämme 5 LIATin lentoa olivat kaikki jokseenkin tarkkaan ajallaan.

Winairillä kävimme Saint Kittsillä ja myös väli Sint Maartenilta Dominicaan lennettiin Winairilla ja näistä lennoista kaikki olivat myöhässä 1-2 tuntia.

Karibia kustannukset LIAT

Retkiä kuin risteilyillä

Saint Kittsiä ja Nevistä lukuunottamatta vietimme kullakin saarella 1-3 vuorokautta ja halusimme tietysti nähdä kutakin saarta vähän enemmänkin kuin vaan hotellin rannan ja uima-altaan.

 • Dominicalla kävimme patikoimassa – 80 euroa per nuppi
 • Barbadoksella teimme maaseutukierroksen – 60 euroa
 • Grenadalla kävimme delfiiniretkellä – 85 euroa
 • Myös Saint Vincentilläkin teimme patikointiretken – 55 euroa
 • Saint Lucian saarikierros oli valitsemistamme retkistä kallein – 160 euroa

Aventura tarjosi jokaisessa kohteessa useita retkivaihtoehtoja, joista valitsimme kiinnostuksemme perusteella nämä. Pisimmät patikointiretkivaihtoehdot hylkäsimme epäillen jaksamistamme Karibian helteissä.

Karibia kustannukset Saarihyppely Karibialla kustannukset

Lähes jokaisessa kohteessa oli myös tarjolla lyhyt matkan hintaan kuuluva kaupunkikävelykierros, joka auttoi orientoitumaan vierailemissamme kaupungeissa. Niissä kohteissa, joissa hotelli ei ollut ihan kävelyetäisyydellä pääkaupungista, se tarjosi samalla myös ainakin yhden matkan hintaan kuuluvan mahdollisuuden pistäytyä siellä.

Saint Kittsillä ja Nevisillä ostimme puolipäiväkierroksen lentokentältä Brimstonen linnoitukselle ja Basseterreen ja maksoimme siitä (sisältäen linnoituksen sisäänpääsymaksun) 60 euroa. Lauttamatka Nevikselle maksoi edestakaisin 36 euroa. Saint Kittsin kustannukset ovat kahdelta hengeltä.

Muutama taksimatkakin

Taksien vakiohinta eteläisen Karibian saarilla tuntui olevan 20 USD. Sint Maartenilla päädyimme maksamaan 40 USD matkasta Maho Beachin kautta Saint Martinin Marigotiin, sisältäen vartin pysähdyksen Maho Beachillä. Saint Kittsillä Basseterren lentokenttä oli niin lähellä kaupungin keskustaa, että sinne pääsi 10 USD:llä.

Tippeineen maksoimme takseista 94 euroa (4 matkaa).

Matkamuistot ja muut kulut

Kuuden itsenäisen valtion  kierros ”pakotti” hankkimaan 7 jääkaappimagneettia (valtiot + Sint Maarten/Saint Martin), hinta yhteensä 26 euroa.

Karibia kustannukset Saarihyppely Karibialla kustannukset

Olimme varautuneet matkaan melko isolla käteiskassalla, joten kurssitappiota käteisen käytöstä vs. luottokorttikurssi kertyi 21 euroa. Pienemmälläkin käteisen määrällä olisi hyvin pärjännyt. Useimmissa ravintoloissa ja kaupoissa luottokortti olisi käynyt hyvin, mutta sellaisiakin ravintoloita oli, jossa illalliseen tarvittiin käteistä.

Ruokaa ja juomaa emme edelleenkään laske matkakustannukseksi, mutta karkeasti ottaen Karibia ei tältäkään osin ole maailman edullisin alue, eli monesta ateriasta totesimme, että hintataso oli lähellä Suomen hintatasoa.
Kaupasta ostamamme juotavat olivat kyllä edullisempia kuin Suomessa.
(Aventuran matkapaketti sisälsi vaan aamiaiset, ei muita aterioita.)

Ruokakustannuksista huolimatta emme jääneet kaipaamaan risteilylaivoilta tuttua päivästä toiseen jokseenkin samanlaisena toistuvia aamiaisia ja illallisia, etenkään kun olimme matkalla kaksi viikkoa.
Erilaiset ateriat eri saarilla ja eri ravintoloissa olivat osa tätä seikkailua.

Kaikki yhteensä (kahdelta)

 

 • Matkapaketti 10 110 euroa
 • Istumapaikkoja 80 euroa
 • Lentopaikoitus 84 euroa
 • Retket 976 euroa
 • Taksit 94 euroa
 • Muut kulut 47 euroa
 • Yhteensä 11 391 euroa

Summa saattaa kuullostaa hulppealta, 5 695 euroa per nuppi.
Jos haluaa verrata tätä risteilyhintoihin, niin vertailuhinta voisi olla tuo pelkkä pakettihinta, eli 5 055 euroa per nuppi, sillä muut kulut tulisivat toki risteilyn ja lennon päälle myös siinä vaihtoehdossa.

Maabongareiden unelmaristeily?

Risteilykeskus mainosti sattumalta juuri matkamme aikana tällaista ”Maabongareiden unelma” risteilyä MSC Preziosalla. Katsoin tuosta jonkun ensi vuoden maaliskuun lähdön parvekehytillä, jolloin risteilyn hinnaksi tulee tällä 5 000 matkustajan laivalla 560 euroa tuota alkaen hintaa enemmän, eli 2 809 euroa per nuppi kahden hengen parvekehytissä sisältäen myös ateriat.Maabongareiden unelma

Risteilyn hintaan sisältyvillä aterioilla olisi toki arvonsa, mutta etenkin parin viikon matkalla viimeistään toisella viikolla  laivan buffet-aterioista ei enää jaksa innostua ja katetut ateriat taas ovat mielestämme melko puuduttavaksi tapa viettää iltaa.

Tämän risteilyn reitti kattaisi kaikki tällä matkalla näkemämme valtiot ja muutaman Karibian ei-itsenäisen saaren niiden lisäksi, mutta aikaa maissa olisi keskimäärin vain vajaat 8 tuntia. Kuitenkin, jos Risteilykeskuksen mainos olisi saavuttanut meidät jo tammikuussa olisimme silti saattaneet harkita tätäkin vaihtoehtoa!

Karibia kustannukset Saarihyppely Karibialla kustannukset

Palautetta Aventuralle

Enimmäkseen olimme matkaan ja sen järjestelyihin ihan tyytyväisiä.
Reitti lentoineen oli hyvä ja hotellit kaikki ihan riittävän hyviä, osa jopa loistokkaita, kuten Fort Young. Hotellit ehdinkin jo kertaalleen asettaa paremmuusjärjestykseen.

Lentojen varausnumeroita olisin kaivannut vähän aikaisemmin kuin runsasta viikkoa ennen lähtöä – olisin saattanut harkita Atlantin ylittävillä lennoilla upgradea Economy Comfort -tuoleille, mutta tuossa vaiheessa niitä ei enää ollut vapaina.

Hotellien henkilökunnan palvelualttius ja -nopeus ei aina ollut ihan maailman parhaimmistoa, mutta kyllä asiat lopulta hoituivat, tavalla tai toisella.
Saint Vincentin Grenadine House oli tältä osin poikkeus – siellä palvelu oli kaikilta osin kohdallaan!

Saint Lucia Harmony Suites
Paluumatka alkaa Saint Lucian Harmony Suites -hotellin makuuhuoneesta. Kahden viikon reissun matkasimme kahdella repulla ja yhdellä yhteisellä matkalaukulla.

Retket toteutuivat pääosin luvatun ja kuvatun kaltaisina: Dominican patikointiretken picnic-lounas jäi saamatta ja Barbadoksen saarikierros kierteli ihan eri kohteita kuin retkikuvauksessa, mutta kumpikaan asia ei meitä varsinaisesti jäänyt harmittamaan.

Ikuisuuskysymyksen vedestä olisi voinut yrittää saada sovittua kaikkien retkien järjestäjien kanssa samalla tavalla: nyt ei koskaan oikein tiennyt, että pitäisikö se vesipullo käydä ostamassa ennen retkeä vai onko niitä autossa. Ilmeisesti Karibialla hanavesikin olisi ollut juomakelpoista, mutta päädyimme silti käyttämään sitä vain hampaiden pesuun.

Matkanjohtaja, Tero Norvio, hoiti hommansa hienosti.
Briggetownin kaupunkikierroksesta jouduimme pääsiäisen ehkä paikallisten yhteistyökumppanien osalta sotkiessa ohjelmaa erikseen muistuttamaan, mutta toisaalta esimerkiksi kävelykierros Kingstownin iltaan  oli todella kivasti toteutettu.
Muutama yhteinen illanvietto matkan alku- ja loppupuolella oli kiva lisä julkaistuun matkaohjelmaan.

Ryhmäkoko tällä matkalla oli 11 henkeä, matkanjohtajan lisäksi. Yhteisenä nimittäjä ryhmälle taisi olla meitä lukuunottamatta, että kukaan heistä ei voinut kuvitellakaan lähtevänsä risteilylle!

Karibia kustannukset
Maahantulo ja tullikaavakkeita tuli matkan aikana muutama täytettyä!
Samalla tuli aina vähän kerrattua matkasuunnitelmaa, kun lomakkeella piti kertoa paitsi millä lennolla maahan oli saapumassa, myös millä lennolla ja minä päivänä maasta oli lähtemässä.
Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

 1. Itse kyllä taidan yhtyä myös tähän joukkoon, joka haluaa mennä Karibialle hyppelemään saarelta toiselle lentäen, en laivalla. Kyllä tämä teidän reissunne näytti paljon enemmän sellaiselta ”mun” jutulta, kun kertomukset vastaavasti Karibian risteilyistä.

  Tuo on kyllä ärsyttävää, jos lippujen numeroita ei saa ajoissa. Pitäähän sitä päästä vaikuttamaan siihen missä istuu! Heti tulee sellainen olotila, että olettavat ihmisten vain istuvat kiltisti siinä, mihin heidät sijoitetaan. Osalla ihmisistä on kaiken lisäksi taskut täynnä erilaisia etukortteja, joilla voisi saada paljonkin extraa lennoilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Mutisinkin toki hiukan Aventuralle tuosta lentolippujen numeroiden pihtaamisesta ja lupasivat harkita tapojensa parantamista. Kuten jo hiukan totesinkin, niin puolensa ja puolensa, niin risteilyllä kuin lentäen tehtävällä Karibian kierroksella, mutta ainakin muuten kuin risteilyllä pääsee näkemään saaria myös risteilyturistiruuhkista vapaina :-)

 2. Koska meillä on tässä vaiheessa elämää vielä sen verran paljon asuntolainaa maksettavana, olisi tuo matka ollut meille liian kallis. Kallistuisin ilman muuta risteilyn kannalle, mutt me olemme jo melkein kaikilla noilla saarilla käyneet. Risteilyn etuna on mielestäni myös se, ettei aikaa kulu lentokentillä palloiluun, eikä matkalaukkujen pakkaamiseen, mitä vihaan. Onnistun kuitenkin levittämään tavarani jollain asteella parinkin yön majoituksen aikana. Se mikä tuossa teidän tavassanne on kuitenkin ehdottomasti plussaa, on nuo pidemmät ajat kohteessa. Risteilyissä se onkin se isoin miinus, ettei niitä kohteita ehdi kunnolla nähdä. Toisaalta sitten näkee sen verran, että tietää minne ehkä haluaisi joskus palata pidemmäksi aikaa. :)

 3. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Elina! Totta, ei ole lentäminen ja asuminen Karibialla ihan halvimmasta päästä, joten risteily on hyvä ja edullinen vaihtoehto, joskin sitten elämä painottuu sitten vähän enemmän laivalle. Sint Maartenia lukuunottamatta meillä lennot menivät jokseenkin ”sukkana”, eli siirryimme sujuvasti keskipäivällä juuri sopivasti hotellilta lähdettyämme lyhyellä lennolla seuraavalle saarelle ja seuraavaan hotelliin, mutta sekin tietysti nosti varmasti lentojen hintaa hiukan verrattuna huonompiin lentoaikoihin. Matkalaukkuelämään olemme oppineet siinä määrin, että yhdessä laukussa tapaa olla joka paikassa tarvittavat tavarat ja toisessa ehkä, hyvällä tuurilla, päällimmäisenä seuraavaksi tarvittavat, joten elämme käytännössä valmiiksi pakatuilla laukuilla koko ajan – pitemmällä reissulla toki kerran viikossa pitää ne sitten organisoida uudelleen.

 4. Minulle myös tämä matkabudjetti liian kallis ja koska haluan sen Karibian risteilyn joskus kokea, kallistuisin risteilyn puoleen. Aventuran matkassa olen ollut pari kertaa ja vaikkei toisella reissulla kaikki mennyt ihan putkeen (johtui heidän paikallisista yhteyksistä jotka olivat sählänneet) voisin heidän matkoille lähteä myös uudestaan. Lentotiedot ym. tulivat silloin myös meille aika myöhään, mutta ehkä siihenkin on joku syy.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Meille tämä reitti sopi niin hyvin, että hinnasta huolimatta valitsimme tällä kertaa tämän – plussana sitten vielä kokemuspuolella, että nyt tiedämme sitten jollain tarkkuudella minkälaista Karibialla on niin risteillä kuin kierrellä lentäen. Muutamalla Aventuran reissulla on tullut oltuja ja pääsääntöisesti kaikki on mennyt nuppiin ja fiilis jokaisella reissulla on ollut kivan rento, vaikka pienen ryhmän kanssa onkin oltu reissussa – tai ehkä juuri siksi!

 5. Olipa mielenkiintoinen postaus. Tuo saarihyppely olisi varmasti kiva kokemus lentäen, ellei hinta olisi noin kova. Olen katsellut lentojen hintoja Karibian saarille ja sinne pääsee yllättävän edullisestikin. Muutama saari ehkä voisi olla kohteena niin, että saisimme nauttia varpaistelusta ja muusta kävelystä. Se on meidän juttu.

  Teimme kerran onnistuneen Bahaman risteilyn ja veikkaan, että lähdemme Karibialle jälleen vaihtoehtoisesti viikon risteilylle, jossa saaret vaihtuvat tiuhaan. Risteilytarjouksia tulee viikoittain ja niistä löytyy varmasti meidän matkailupolitiikkaan sopivia vaihtoehtoja. Elämä parvekehytissä täysihoidossa on aika mukavaa, viikon verran.

  Ensi kuussa pääsemme saarihyppelemään Seychellille tuolla niin, että olemme räätälöintiä kaiken itse. Kertoilenkin sitten kokemuksista, jotka saattavat vaikuttaa myös Karibiaratkaisuihimmekin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Asko! Toki tässä hinnan vetää yläkanttiin se, että matka ostettiin valmiina pakettina ja hotellit olivat ainakin osittain huipputasoa, eli vähän halvemmallakin toki pääsee. Mutta kieltämättä Karibian hintataso on jotain ihan muuta kuin Kaakkois-Aasian.

   Muutaman risteilyn olemme tehneet isossa parvekehytissä, mutta nyttemmin varausvaiheessa emme parvekkeelle kovin paljoa painoa laita, sillä se hytti jää ainakin meiltä aika vähälle käytölle paitsi iltaisin ja öiseen aikaan, jolloin kuitenkin on pimeää.

 6. says: Kirsi

  Hei.

  Mukava ja hyödyllinen matkakertomus. Olen alkanut nyt haaveilla matkasta Karibialle. Meillä tosin olisi mukana pienet lapset, koska en raaski heitä jättää pariksi viikoksi. Osaatko sanoa onko lasten kanssa ihan turvallisia paikkoja matkustaa? Suunnitteilla omatoiminen budjettimatka ja kiinnostaisi tietää meneekö noiden pikkusaarten välillä lauttoja/veneitä, ettei tarvisi lennellä lyhyitä välejä?

  1. Kiitos Kirsi! Karibia on turvallista aluetta, kunhan vähän katsoo missä kulkee, ainakin pimeään aikaan. Lautoista ei ole omakohtaista kokemusta, mutta monen saaren välit ovat sen verran pitkiä, ettei niitä joko ole tai matka on kuitenkin aika pitkä. Joitain toki, yleensä yhdeltä saarelta naapurisaarelle, kuten vaikka Saint Martiniltä pääsee lähisaarelle.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *