Saint Vincent ja Grenadiinit

Saint Vincent feature

Matkamme aikana yritimme ajoittain pitää mielessämme reittimme varrella olevat saaret. Monen saaren nimet alkoivat Saint (tai Sint) ja ne tuntuivat helposti samankaltaisilta, jos ei nyt juuri saarella ollessa, mutta reittiä eteen- tai taaksepäin miettiessä.

Saint Vincent ja Grenadiinit on jo valtion nimenä lähes mahdoton! Etenkin alueella, jossa naapurivaltion nimi on Grenada. Siis mikä, Saint … ja Grenadiinit?

Pitkä ja hiukan hankala nimi johtuu tässä tapauksessa siitä, että valtio koostuu pääsaaresta Saint Vincent ja sen lisäksi Grenadiinien saariryhmästä. Grenadiineja lienee yli 600, joista asuttujakin yli 30.

Osa Grenadiinien saarista kuten esimerkiksi ovat Bequia ja Mustique saattavat olla Saint Vincentiä kuuluisempiakin lomasaarina – erityisesti Mustique yksityisenä saarena, jonne ei noin vaan pääse edes käymään, onkin maineeltaan lähes mystinen.

Me viivyimme saarella lentoyhteyksien ohjaamana vain vuorokauden, mutta ehdimme silti kokea pääkaupunki Kingstownin, hienon Grenadine House -hotellin ja vaeltaa muutaman tunnin sademetsässä.

Saint Vincent Grenadine House Saint Vincent ja Grenadiinit
Näkymä hotellihuoneestamme Saint Vincentillä

Ehkä erityisesti johtuen lyhyestä ajasta saarella vertasin vierailuamme risteilyalukselta saarelle tehtävään vierailuun ja totesin, että parempi näin, sillä vaikka aikaa ei ollut enempää, niin se jakautui kivasti kahteen osaan, eli alkuillasta tekemäämme kaupunkikierrokseen ja seuraavan aamun vaellusretkeen.

Jo palatessamme patikointiretkeltämme ensimmäiset risteilymatkustajat olivat vasta tulossa meitä merkittävästi suurempina ryhminä metsään ja kun vaelluksen jälkeen kävin suihkussa, niin ajattelin, että jos ainoa ajankohta tutustua kaupunkiin olisi ollut nyt saman tien, niin rankaksi olisi mennyt!

Pääkaupunki Kingstown

Lähdimme Kingstownin keskustaan alkuillasta, risteilyturistien jo palatessa laivalleen ja keskipäivän kovan auringonvalon muuttuessa jo hiukan lempeämmäksi.

Rantakadun päässä rakennukset ovat monivärisiä ja kapinallisia. Iltapäivän viimeisinä tunteina ihmisiä on liikkeellä vähän eikä turisti ole ainakaan välittömässä vaarassa.
Yön pimeinä tunteina näille kulmille ei ehkä kannata tulla.

Lähempänä keskustaa rakennukset ovat tukevampia, mutta monet rakennukset ovat huonossa kunnossa. Kommentoinkin jo matkan aikana Facebookin puolella, että siinä missä Helsingissä monet kävivät kuvaamassa romahtamassa olevia Kruunuvuoren vanhoja villoja, niin samalla tavalla Kingstown ainakin juuri nyt tarjoaa samanlaista rappioromantiikkaa. Turistille siis – paikalliset ottaisivat varmasti mieluummin parempikuntoisia taloja.

Saint Vincent Kingstown Saint Vincent Kingstown
Saint Vincent Kingstown

Saint Vincent Kingstown Saint Vincent ja Grenadiinit
Taideikkuna ränsistyneen talon seinässä

Saint Vincent Kingstown

Monet paikalliset eivät halua kuvaan, ainakaan jos on tullut nautittua olutta vahvempia nautintoaineita, mutta muutaman kerran pyyntöön saada ottaa kuva vastattiin sentään myöntävästi. Paikallista elämää näkyi myös lähes kuivuneella joenuomalla: pyykkipäivä menossa! Samanlaisia ratkaisuja pyykin kuivaamiseen olemme nähneet ainakin Madagaskarilla, Nepalissa ja Bhutanissa.

Saint Vincent Kingstown

Saint Vincent Kingstown
Pyykkipäivä!

Saint Vincent Kingstown

Kaupunkikierroksen vakiokohteista: tori, kirkko, hautausmaa, näköalapaikka – ja mitä niitä nyt on, emme Kingstownissa osuneet paikalle toriaikaan – kookoksia tosin oli myynnissä katujen varsilla myös illalla.

Kirkkoja keskustasta löytyy useita, jokaiselle seurakunnalle omansa.
Tämän kirkon viereinen hautausmaa näytti viihtyisältä, vaikkei se sittenkään ohittanut hautausmaalistauksessani toistaiseksi ykkössijaa pitävää Mahdian merellistä hautausmaata Tunisiassa.

Saint Vincent Kingstown

Saint Vincent Kingstown Saint Vincent ja Grenadiinit
Viehättävän puutarhamainen vanha hautausmaa Kingstownissa

Grenadine House

Asettaessani Karibian saarikierroksemme hotelleja paremmuusjärjestykseen Grenadine House päätyi toiselle sijalle heti Dominican Fort Youngin jälkeen.

Grenadine House on kuulemma entinen kuvernöörin asunto saarella ja hotellitoimintaa pyöritetään ruotsalaisessa omistuksessa.

Rakennus sijaitsi korkealla Kingstownin yläpuolella ja näköalat lahdelle olivat hulppeat (tosin sitten myös matka keskustasta hotellille oli nousuvoittoinen). Tilat olivat kodikkaat ja palvelu ihan toisella tasolla kuin esimerkiksi Sint Maartenin Holland Housessa. Täällä ei tarvinnut pyytää kahdesti vaan pikemminkin henkilökunta ehdotti asioita ennen kuin olit huomannut niitä pyytääkään.

Illallisen söimme Grenadine Housen ravintolassa, joka ilmeisesti onkin yksi Kingstownin parhaita. Karibian lempeässä ilmastossa aterian voi mukavasti nauttia terassilla pitemmänkin kaavan mukaan.

Saint Vincent Grenadine House Saint Vincent Grenadine House

Saint Vincent Grenadine House
Omalla tavallaan hienoin koskaan näkemäni pesuallas
Saint Vincent Grenadine House
On niitä pyyhe-eläimiä muuallakin kuin risteilylaivoilla
Saint Vincent Grenadine House
Alunperin kuvernöörin residenssinä olleen rakennuksen uima-allas ei ollut kovin suuri

Sademetsää ja papukaijoja

Kokenut turisti osaa lukea myös retkikuvauksen lauseen: ”Linnuista kiinnostuneille retki
tarjoaa upean kohtaamisen paikallisen papukaijalajin, Amazona guildingiin, eli Saint Vincentin papukaijan, kanssa.”
Odotuksia ei pidä asettaa liian korkealle lintujen suhteen. Lause ”Kävely metsän läpi antaa kiehtovan ja hyvän katsauksen sademetsään ja sen elämään.” on jo realistisempi, ja saammekin antoisan parin tunnin retken Vermontin luontopolulla (Vermont Natural Trail) korkealla saaren keskiosissa. Papukaijojakin näemme pariin otteeseen, mutta vaan lentäviä ja etäältä.

Polku on suhteellisen helppokulkuinen vaikka nousuja ja laskuja kertyykin paljon. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat ja purojen yli sillat.

Saint Vincent sademetsä Saint Vincent sademetsä Saint Vincent sademetsä Saint Vincent sademetsä Saint Vincent sademetsäSaint Vincent sademetsä

Saint Vincent sademetsä
Kaakaopapuja – eli suklaan saanti on täälläkin varmistettu
Saint Vincent sademetsä
Punainen väripilkku vihreässä ympäristössä: pieni sieni

Saint Vincent sademetsä

Saint Vincent
Parkkipaikan aasi taisi ihmetellä miksi ihmiset viitsivät tuonne metsään lähteä …
Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Stacy

  Todennäköisesti pilaisin reissuni yrittämällä tosissaan löytää sen papukaijan. Parasta antiahan noilla saarilla on endeemiset elukat. Saariendeemit eivät muistu Mieleen, mutta yarrellii-alalajin västäräkki silputteli minulle Irlannissa. Pitäisiköhän harrastaa saaria enemmän? Endeemejä minulla on kuitenkin muita, inkapeukaloinen ja kalifornianturpiaali nyt heti kärkeen.

 2. Saint Vincentistä tulee mieleen kaverini Taiwanissa, joka oli varmasti parasta mainosta kotisaarelleen. Niin mukavia juttuja hän sieltä kertoi, että tekisi mieli joskus käydä. Taiwanissa oli muutenkin paljon porukkaa Karibian saarilta, opiskelemassa pääosin. Suuria tuntemattomia muuten nämä paikat itselle, joten on hauskaa tuntea joku jolla on tiiviit siteet tällaisiin saariin.

 3. says: Pirkko

  Kiitos Lena! Mielenkiintoista, että lähtevät tuolta Aasiaan opiskelemaan. Karibiallakin on kolmelle pääsaarelle (opinalojen mukaan) hajautettu yliopisto ja Ranskan ja Englannin kuvittelisi olevan suosittuja tuon siirtomaa-ajan yhteyden takia, mutta ehkä Aasia on edullisempi vaihtoehto.

 4. Hienoa rappioromantiikkaa! Noita värejä on ilo katsella.

  Täytyy vähän oikoa ulkoiluihmisten kumartamaa terminologiaa: Vaelluksella yövytään maastossa, reissu jossa ollaan koko päivä – tai muutama tunti metsässä, ja palataan lakanoiden väliin nukkaumaan, on päiväpatikkareissu. Me päiväpatikointi-ihmiset olemme tosi tarkkoja näissä ;)

  Nuo trooppiset metsät ovat rehevyydessään upeita! En ole itse tropiikissa patikoinut vielä muualla, kuin lyhyen kansallispuiston kierroksen Thaimaan Krabin Koh Lantalla.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Johanna! Aika moni matkatoimistokin näyttää tuon termit, jos ne nyt noin määritellään sekoittavan, eli tarjolla on runsaasti myös vaellusreissuja, joissa kaikki ”vaellukset” tehdään päiväseltään – mutta ehkä se ei nyt isommassa mittakaavassa kuitenkaan ole ihan niin nokon nuukaa.
  Ennen selvittiin termeillä käveleminen ja automatkailu, nyt tarvitaan useampia termiä ja englanninkielisiäkin kuten roadtrippailu :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *