Mongolian reissun kustannukset

Mongolia kustannukset feature

Matkareittimme Mongoliaan kulki lentäen Moskovan kautta Pekingiin, sieltä junalla Ulan Batoriin ja edelleen lentäen Moskovaan, jonne pysähdyimme vielä paluumatkalla kolmeksi päiväksi. Moskovasta lensimme Helsinkiin, sillä ihan alkuperäinen ajatuksemme junamatkasta tälläkin välillä osoittautui sen verran lentämistä kalliimmaksi, että luovuimme siitä.

Mongolian jutut tuli jo kirjoitettua, eli:

Palataan Pekingiin ja Moskovaan vähän myöhemmin, mutta otetaan tähän väliin matkan kustannusyhteenveto.

Traveller

Tuntemistamme matkatoimistoista Traveller vaikutti sellaiselta, joka osaisi tämän alueen ja niinpä keväällä käännyimme heidän puoleensa alustavalla ideallamme ja lukuisien mailien jälkeen ostimmekin sitten kokonaisuuden heiltä.

Kokonaisuus käsitti lennot, junamatkan Pekingistä Ulan Batoriin, Mongolian paketin, joka käsitti Mongoliassa kaiken, aterioita myöten, ja hotellit Pekingissä ja Moskovassa. Mongolian osuus oli ns. ”talutettu”, eli paikallisopas ja kuljettaja noutivat meidät rautatieasemalta, kuljettivat hotellille, hakivat hotellilta kaupunkikierrokselle ja parin päivän retkelle Tereljin luonnonpuistoon ja palauttivat taas hotellille. Ihan omillamme olimme Ulan Batorissa vain pari iltapäivää. Pekingissä ja Moskovassa olimme kokonaan omillamme, eli nämä kaupungit olivat täysin omatoimikohteita.
Traveller huolehti myös tarvittavat kolmen maan viisumit meille molemmille.

Peking TiananmenMoskova

Kustannukset

Travellerille maksoimme nämä erät:

 • Lennot (Aeroflot), 1 759 euroa (siis kahdelta, kuten kaikki muutkin kulut)
 • Mongolian paketit, 1 638 euroa
 • Junaliput Peking – Ulan Bator, 758 euroa
 • Kiinan, Mongolian ja Venäjän viisumit, 540 euroa (90 euroa kappale!)
 • Hotelli Novotel Beijing Xin Qiao, 2 yötä, 238 euroa
 • Hotelli Inn Eliton Moskovassa, 2 yötä, 385 euroa
 • Palvelumaksu 50 euroa
 • Yhteensä 5 368 euroa (eli 2 684 euroa per nuppi)

Pidimme muuten Travellerin läpinäkyvästä tavasta näyttää meille erikseen kunkin osuuden hinta!

Muut menot olivatkin sitten tällä kertaa jokseenkin minimaaliset, eli:

 • Lentokenttäpaikoitus, 68 euroa
 • Taksit ja metrot Kiinassa, 45 euroa
 • Taksit ja metrot Moskovassa, 37 euroa
 • Jokiristeily Moskovassa, 19 euroa
 • Eläintarha Pekingissä, 5 euroa
 • Dinosaurusmuseo Mongoliassa, 4 euroa
 • Oppaan juomarahat Mongoliassa, 12 euroa
 • Matkamuistoja, 4 euroa

Kootut selitykset

Niin Pekingissä kuin Moskovassa otimme Uberin lentokentältä hotellille, vaikka miljoonakaupungissa se tarkoittikin pitkää istumista ruuhkassa.
Moskovassa palasimme Sheremetyevon kentälle Airport Expressille, joka lähti Belorussky-asemalta, jonne hankkiuduimme tietysti metrolla.

Talixo
Talixolla Pekingissä lentokentältä hotellille, hinta USD:nä jostain syystä
Moskova
Uberilla Moskovassa lentokentältä hotellille, runsaat 11 euroa
Moskova
Airport Express lippu maksoi 500 ruplaa per nuppi eli n. 7 euroa
Enemmän siis kuin Uber, mutta liikenne oli kyllä kovin ruuhkaista, joten juna on varmempi vaihtoehto etenkin jos on vaikka lennolle menossa.

Nämä pienet lisämenot huomioiden matkan kokonaishinnaksi muodostui 5 562 euroa (eli 2 781 euroa per nuppi). Matkan pituus oli siis 11 vrk, joista yhden vietimme lentokoneessa ja 2 + 3 + 3 + 2 hotelleissa (gerissä) Pekingissä, Ulan Batorissa, Tereljin luonnonpuistossa ja Moskovassa.

Matkan hintaa voi halutessaan verrata Olympian heinäkuussa toteutettavan Mongolian matkan hintaan, joka taisi olla jokseenkin tasan 1 000 euroa enemmän per nuppi suunnilleen saman pituisesta matkasta.
Olympian matka toki näyttää Mongoliaa perusteellisemmin, sillä maata kierretään 10 päivää, siinä missä me kiersimme sitä vain 5 päivää ja lisäksi matka toteutetaan Naadam-festivaalin aikaan, mikä saattaa nostaa hintoja Mongoliassa.
Harkitsimme myös Olympian tarjoamaa vaihtoehtoa Mongolian osalta, mutta en pitänyt pitkistä bussiosuuksista enkä majoituksista Terelj Lodgea alkeellisimmista gereissä, joten lähdimme rakentamaan paremmin meille sopivaa toteutusta Mongolian matkaksi.

Ruokakuluja – joita meillä tällä matkalla oli Mongolian osuuden täysihoidosta johtuen – vain muutaman aterian verran Pekingissä ja Moskovassa, emme tapaa sisällyttää matkakuluihin sillä perusteella, että söisimme me kotonakin.

Muutama sana hotelleista

Hotelli Novotel Beijing Xin Qiao

Novotel oli Travellerin suositus ja hyvä sellainen! Hotellin sijainti oli junamatkaa ajatellen loistava, sillä sieltä pystyi vaikka kävelemään Pekingin rautatieasemalle ja taksillakin asemalle pääsi alle 2 eurolla. Hotelli oli myös kahden metrolinjan risteyksessä, joten kulkeminen metrollakin oli helppoa.

Huone ja kylpyhuone olivat ihan ok – ei mitään erityisen sykäyttävää, mutta ei myöskään mitään moitittavaa.

Aamupalalta löytyi riittävästi myös riittävän länsimaisia vaihtoehtoa, että sillä nirsompikin pysyi lounaaseen asti hengissä.

Novotel Beijing Novotel Beijing

Novotel Beijing lähin metroasema
Chongwenmenin ”kotiasemamme” ihan hotellin edessä

Premium Hotel Ulan Bator

Ulan Batorin hotellin huoneet ja hotellin muutkin tilat olivat loistokkaita, mutta hotellin toimivuus oli vähän niin ja näin. Ensimmäistä huonettamme emme oikein saaneet jäähtymään auringon lämmitettyä sitä koko päivän, mutta ehkä siksi, että siitä hiukan valitimme, niin toinen huoneemme olikin iso kulmahuone, jonka lämpötilakin oli sopiva.

Aamiaiset vaihtelivat yllättävän paljon tasoltaan: yhtenä aamuna sitä voisi kuvailla niukaksi, mutta kelvolliseksi. Toisena aamuna aamiainen tarjoiltiin ehkä ravintolassa illalla olleen tilaisuuden takia ”väistötiloissa” ja ruokaa oli tarjolla todella niukasti ja jokaista mehulasia tai tee- tai kahvikuppia joutui erikseen pyytämään. Kolmantena aamuna lähdimme kentälle niin ajoissa, että saimme vaan eväspussit mukaan ja eipähän niidenkään sisällössä ollut kehumista.

Ymmärtäisin tämän kaiken, jos maassa yleisesti olisi ollut haasteita ruuan kanssa, mutta samaisen hotellin lounaat ja illalliset, joita kumpiakin nautimme muutaman, olivan jokseenkin moitteettomia, jopa upeita, kolmen ruokalajin kokonaisuuksia, eli kyllä hotellin ravintola ruuan osasi, mutta jostain syystä ei aamiaista.

Premium Hotel Ulan Bator

Maailma on täynnä hotelleja, joiden suihkuista ei meinaa saada selvää.
Ei tästäkään, 4-hanaisesta versiosta ihan heti!

Premium Hotel Ulan BatorPremium Hotel Ulan Bator

Terelj Lodgen gereistä kirjoitinkin ihan oman jutun.

Hotelli Inn Eliton Moskova

Moskovan hotellit olivat jo käytännössä jo loppu siinä vaiheessa kun olimme valmiita niitä varaamaan. Lentoja varatessammehan emme vielä tajunneet, että Moskovassa on niihin aikoihin jotkut pienet jalkapallokisat meneillään.

Travellerin yleensä Moskovassa käyttämät hotellit olivat jo tuossa vaiheessa täyteen varattuja, joten hain itse vaihtoehtoja Booking.comista ajatuksella, että alle 200 euroa yö ja suhteellisen lähellä keskustaa.

Inn Elitonia voisi kutsua vaatimattomaksi, mutta sijainti: 2 metroaseman väliä Punaiselta torilta oli hyvä. Huone oli postimerkin kokoinen, samoin kylpyhuone, mutta  huoneeseen tarjottu aamiainenkin oli ehdottomasti parempi kuin tiloiltaan loistokkaan Premium hotellin aamiainen Ulan Batorissa.

Moskova Inn Eliton Moskova Inn ElitonMoskova Inn Eliton

Hotellin henkilökunnasta kukaan ei puhunut englantia, mutta älypuhelimien käännössovelluksilla tulimme toimeen.

Wifi yleisesti Venäjällä, myös tässä hotellissa, oli vähän haasteellista, sillä salasanan lisäksi tarvittiin aina koodi, jonka sai pyytämällä sitä venäläisen matkapuhelinnumeron omaavaan kännykkään. Meillä ei paikallista numeroa ollut, joten hotellin vastaanotossa sitten pyysivät meille uudet koodit kerran vuorokaudessa, nurisematta.

Kiinassa ja Mongoliassa wifit toimivat hotelleissa normaaliin tapaan, ihan riittävän nopeastikin. Tereljin luonnonpuistossa wifiä ei ollut, mutta paikallisoppaamme jakoi puhelimensa wifiä meille aina tarvittaessa, eli käytännössä pari kertaa päivässä.

Aeroflot

Vaikkakin aloitimme ajatuksella, että lennämme Finnairin suoralla Pekingiin ja palaamme sitten vaikka Aeroflotilla Ulan Batorista Helsinkiin, niin lopulta päädyimme koko matkan lentojen osalta Aeroflotiin, sillä eri yhtiöiden yhdistäminen samalle reissulle olisi vaan tullut niin paljon kalliimmaksi.

Paluumatkalle ei taas paljon muita vaihtoehtoja olisi ollutkaan, etenkin kun halusimme pysähtyä Moskovassa, jossa emme olleet koskaan ennen olleet, kun se nyt kerrankin oli sopivasti reitillä.

Ulan Bator lentokenttä

Ulan Bator lentokenttä
Ulan Batorista on jonkin verran yhteyksiä itään, mutta Eurooppaan lähinnä vaan Moskovan kautta ja ilmeisesti joitakin suoria yhteyksiä myös Saksaan.
Oppaamme suunnitteli lähtevänsä lomalle Guamille.

Lievistä ennakkoluuloistamme huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Aeroflot yllätti positiivisesti. Koneet olivat uusia ja siistejä siinä missä muidenkin lentoyhtiöiden koneet ja etenkin pisimmällä välillä Moskova – Peking ruokaa tarjoiltiin pariinkin kertaan sisältyen lipun hintaan. Ja ruokakin oli ehdottomasti ainakin keskivertoturistiluokan ruuan veroista, ellei jopa hienoisesti parempaakin.

Aeroflot Aeroflot Aeroflot

Helsinki – Moskova -lento menomatkalla oli hienoisesti myöhässä, sillä kone joutui pyörimään Moskovan yläpuolella aikansa laskeutumisvuoroa odottamassa ja ehdimme jo hiukan huolestua, että entäs jos vaihtoaikamme Pekingin koneeseen eri riitä, mutta riitti se lopulta ihan hyvinkin.

Travellerilta tsekkasin myöhemmin, että koska lippumme olivat kokonaisuudessaan Aeroflotilla, niin jos olisimme jääneet Pekingin koneesta ja olisimme joutuneet odottamaan seuraavaa vaikka yön yli, niin he olisivat huolehtineet meistä, vaikkei meillä menomatkalla voimassaolevia Venäjän viisumeja ollutkaan. Jos taas olisimme ostaneet lippuja pätkissä eri yhtiöiltä, niin silloin olisimme todennäköisesti saaneet viettää viisumin puuttuessa yömme Sheremetyevon kentällä.

Moskova Sheremetyevo
Sheremetyevon kenttä ilta-auringossa

Mon Discovery Tours

Mongolian osuuden toteuttajaksi Traveller oli valinnut Mon Discovery Tours -nimisen yrityksen. Pakettiin kuului hotelli, juna-asema- ja lentokenttäkuljetukset, lähes kaikki ateriat, koko päivän retki Ulan Batorissa ja kolmen päivän retki Tereljin luonnonpuistoon kaikkine siellä toteutettuine aktiviteetteineen.

Käytettävissämme oli siis melkein koko ajan lähes uusi maastokelpoinen auto kuljettajineen ja englantia melko hyvin puhuva nuori mongolialainen opas.
Tereljin osalta kuljettajaa ja opasta kävi vähän sääli, sillä hekin joutuivat/saivat sitten viettää luonnonpuistossa taas kerran kolme päivää, sillä matkaa Ulan Batoriin oli kuitenkin sen verran, ettei sieltä oikein yöksi kotiin voinut ajella, mutta eivätköhän he työstään kuitenkin saaneet kohtuullisen korvauksen.

Mon Discovery Tour
Mongolialainen oppaamme ja Pirkko Tereljin illassa

Varsinainen oppaamme kuunteli meitä herkällä korvalla ja aika pienestä vinkistä toteuttivat toiveitamme ruuan suhteen tai vaikka ehdottaen Tereljin leirissä iltakävelyä kun puhuimme auringonlaskusta. Oppaamme tarjoutui myös jakamaan wifiään luonnonpuistossa ”milloin vaan” kun totesimme, ettei täällä wifiä sitten ollutkaan.

Kokemukset Travellerista

Travelleriin päädyimme pääteltyämme heidän mainossähköposteistaan, että tällä toimistolla voisi olla kokemusta Mongolian ja Moskovan suunnalta.
Valmiit Trans-Siperia -matkat eivät meitä innostaneet, sillä emme olleet kiinnostuneita pitkästä junamatkasta.

Ulan Bator Holiday Inn
Tauko Holiday Innin kahvilassa Ulan Batorissa

Traveller näyttäytyi meille pääosin osaavana ja joustavana toimistona, joskin muutama pieni yllättäväkin asia tuli vastaan:

 • Tilanteessa, jossa vielä hioimme yksityiskohtia ja mietimme vaihtoehtoja, lentojen osalta saimmekin ukaasin, että ne on kiinnitettävä ja maksettava vuorokauden sisällä. Toki lennot olisi pitänyt maksaa jonain hetkenä joka tapauksessa, ja jos olisimme ne itse varanneet niin heti varaushetkellä, mutta matkatoimiston kanssa asioidessa yllätyimme tästä hyvin lyhyestä päätösajasta hiukan.
  Ehkä tämä johtui Aeroflotista ja jalkapallokisoistakin, eikä Travellerista, mutta silti.
 • Lennot jo ostettuamme saimme Travellerilta tiedon, että juna-aikataulut Peking – Ulan Bator -ovatkin nyt vielä vähän auki ja kysymyksen, että jäämmekö odottamaan, että säilyykö tiistai-aamun lähtö kesäkuussa entisellään vai ostammeko varmuuden vuoksi liput keskiviikon junaan? Jälkimmäinen olisi tarkoittanut pitempää aikaa Pekingissä, kuin mitä olimme suunnitelleet ja sitten vastaavasti lyhyempää aikaa joko Mongoliassa tai Moskovassa, jotka kumpikin olivat meille uusia kohteita, toisin kuin Peking. Tässä vaiheessa hermostuin hiukan Travelleriin, sillä kun he olivat lähettäneet meille jo matkaohjelman ennen lentojen varaamista, niin olin kuvitellut, että se oli jo mahdolliseksi varmistettu. Päätimme sitten jäädä kuitenkin odottamaan junien kesäkuun aikataulujen varmistumista ja lopulta alkuperäinen kuvio onnistui, mutta en pitänyt tähän liittyvästä mahdollisesta uudelleen suunnittelutarpeesta.

Tarvittavat kolmen maan viisumit Traveller hoiti mallikkaasti ja hiukan alkuperäistä arviota kireämmällä aikataululla n. 4 viikossa, sillä passimme eivät oikein olleet sopivasti ”vapaita” sen kauempaa. Pirkon osalta olisikin ollut, sillä päädyin hakemaan kaksoispassia, sillä jo lento- ja junalippuvarauksia varten tarvittiin sen passin numero, jolla matkan toteuttaisin ja toisessa passissani ei enää olisi ollut tarvittavaa 6 kuukautta jäljellä.

K23 Pekingistä Ulan Batoriin
K23 Pekingistä Ulan Batoriin

Monta juttua samalla matkalla

Etenkin tässä vaiheessa, kun matka on jo onnistuneesti takana, niin ei voi muuta todeta, että kokonaisuus oli onnistunut! Tosin sen olimme itse määritelleetkin, joten miksi ei :-)

Mutta vakavasti ottaen, matka toteutti nämä asiat:

 • uusi maa: Mongolia, Pirkolle #124, Lasselle #125
 • kokemus pitkästä junamatkasta
 • yksi vielä puuttunut Euroopan pääkaupunki: Moskova
 • pandat Pekingissä: kauan sitten työmatkalla sillä suunnalla en eläintarhaan ehtinyt, ja jotenkin juuri Pekingin pandat olivat minusta kiinnostavia toisin kuin vaikka Ähtärin pandat

Yllättävänä lisäbonuksena Moskovan vierailumme osui vielä jalkapallon MM-kisojen aikaan,  joten listaan voisi lisätä kokemuksen tällaisesta jättitapahtumasta, vaikkemme sitä oikeastaan olleet hakemassakaan.

Pekingin ja Moskovan kokemuksiimme palaan vähän myöhemmin, mutta sanotaan, että Mongolia oli tässä näiden seitsemän jutun myötä!

FIFA Russia 2018

Mongolia cashmiria
Mongolialaista cashmiria.
Pusero ei kuitenkaan päätynyt suvun nuorimmaiselle – jotenkin emme kuitenkaan osanneet kuvitella pientä vauvaa hienossa cashmirvillapaidassa.

Beijing

Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Suunnaton

  Olipa kannava ja informatiivinen postaus! Hauskaa, että osuitte Moskovaan kisojen aikaan ihan sattumalta. Oli varmasti aikamoinen kokemus päästä näkemään kisojen tunnelmaa ihan stadionin ulkopuolellakin.

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Kisat todellakin näkyivät kaupungissa, sen verran isosta tapahtumasta on kyse, vaikka kaupunkikin on toki iso.

 3. says: Sandra

  Oli kattava postaus, josta löytyi monta asiaa. Hinta ei ollut edullinen, mutta paljon saitte mielestäni toisaalta vastineeksikin. Kiinnostaisi kuulla, millaista paikallinen ruoka oli Mongoliassa? Oliko lähellä kiinalaista vai jotain omia vivahteita?

 4. says: Anna

  Mielenkiintoinen postaus! Tuolla suunnalla en itse ole vielä ollut mutta joskus sekin on toivottavasti edessä.
  Onneksi olkoon myös uudesta maasta! Pitäisi itsekin joku päivä laskea maiden lukumäärä. ?

 5. Kuulostaa kovin kohtuulliselta hinnalta matkalle, kun katsoo, miten paljon olette rahalla saaneet. Ja todellakin peukut siitä, että kustannukset on näytetty teille noin tarkasti. Mutta huh, mikä summa noihin viisumeihin menee – joskin ihanaa, että matkatoimisto hoiti nekin teidän puolestanne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Tämä reissu oli kyllä viisumien osalta toistaiseksi ennätys.
   Ensi keväänä olisi tarkoitus kiertää 7 Afrikan valtiota samalla reissulla, saa nähdä miten niiden osalta, etenkin kun osalla ei ole Suomessa lähetystöä, eli passit joutuvat matkailemaan naapurimaissakin.

 6. Loppujen lopuksi reilut 2500€ ei ole kovinkaan kova hinta tuollaisesta kokemusmatkasta.

  Itse lasken myös ruokakulut budjetteihin, sillä vaikka kotonakin tulee syötyä, syön kotona 95% itse tekemää ruokaa, joka on halvempaa kuin ulkona syöminen. Reissussa taas se menee paremminkin juuri toisinpäin, että 95% syö ulkona, ja loput jotain itse ”tekemää” riippuen ruuanlaittomahdollisuuksista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annukka! Noista ruokakuluista vielä sen verran, että Suomessa kaupasta ostettu ruoka on joissain maissa jopa kalliimpaa kuin ulkona syöminen :-)

 7. Mä tykkään lukea reissu yhteenvetoja, joissa selvii mitä on maksanut missäkin.
  Tämä oli mielenkiintoinen ja kattava!
  Tämmöset antaa hyvin infoa samantyyppistä matkaa suunnitteleville, vaikka itsellä ei vielä ole mahista matkustaa tuommoista. Mongolia, Terelji muun muassa kiinnostavat.
  Hintaahan tuolle tuli, mutta nähtävästi myös saitte näemmä paljon vastineeksi siitä!
  Mä lasken ruokakulut budjettiin mukaan koska reissuissa syödään pääosin ulkona, kun taas kotona ei juuri koskaan eli hinta on hieman eri.

  Noita jalkapallokisoja ei varmasti voinut olla huomaamatta siellä, sen verran iso (ja kehuttu) tapahtuma oli!
  Onneksi löytyi majapaikka silti, vaikka ei koolla oltu pilattukaan sitä :D

  Jäikö mikään harmittamaan, olisiko jossain esimerkiksi pitänyt viipyä kauemmin?!

  1. Kiitos Mimmu!
   Juuri taisin tuossa edellä noista ruokakuluista kommentoida, että monella suunnalla maailmaa, vaikka söisi kaikki ateriat ravintoloissa, kulut ovat itse asiassa pienemmät kuin K-kaupan viikottaiset ruokalaskut :-)
   Ainahan sitä aikaa olisi voinut pitempäänkin olla, etenkin suurkaupungeissa kuten Peking ja Moskova riittäisi kyllä kokemista moneksikin päiväksi, Ulan Batorissa ehkä ei. Mutta tällä kertaa nyt näin.

  2. says: Mimmu

   Tuokin on totta. Me reissataan pääasiassa juuri edullisemmissa maissa joten oikeastaan kaikki on halvempaa kun kotimaassa.
   Mulla on tapana laskea ns. päiväbudjetti lomalle (kotona teen kyllä samaa) mutta lomabudjetti on isompi joten reissussa tulee sitten syötyä vähän paremmin plus ylimääräset rahat voin sitten laittaa shoppailuun tai jos reissun jälkeen jää paljon niin seuraavaan matkaan :)
   Moskova houkuttaa kovasti!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *