Dublin – jotain uutta ja jotain vanhaa

Dublin feature

Skotlannin ylämaille ja Isle of Skyelle suuntautuneen matkamme lopuksi lensimme Belfastiin ja jatkoimme sieltä junalla Dubliniin – pitkälti siksi, että Dublinista saattoi sitten jo lentää Finnairin suoralla Helsinkiin.

Dublinissa olimme aikaisemmin käyneet kahdesti.

2002 vietimme kaupungissa useamman päivän, kävimme Malahiden linnalla, katsomassa ”U2” majakan ja teimme retken Don Laoghaireen. Toki kävimme myös Trinity Collegessa, näimme Book of Keltsin, Molly Malonen patsaan ja kiertelimme Stephen’s Greeniä.
Grafton Streetin kaupatkin tulivat tutuiksi, etenkin kun olimme matkalla kolmistaan, me ja tuolloin 14-vuotias veljentyttäreni.

Dublin 2002
Malahiden linnalla kesällä 2002 – siirryimme digikameroihin vähän turhan aikaisin. Paperikuvien laatu olisi vielä tuolloin ollut parempi kuin näiden 50 ktavun kuvien.
Dublin 2002
Ardilau Lodgen puutarhaa kesällä 2002

2008 poikkesimme kaupungissa päivän verran risteilyvieraina ja koska Dublin oli tuolloisen risteilymme ainoita isompia kaupunkikohteita käytimme päivästä tuolloinkin osan shoppailuun. Stephen’s Greenillä kävimme taas kerran katsomassa pienen Ardilaun Lodgen, joka oli jäänyt mieleeni kovin kauniina yksityiskohtana puistossa.

Dublinin kesää 2008
Dublinin kesää 2008

Tälläkin kertaa suuntasimme hetimmiten kaupunkiin saavuttuamme tekemään kertauskierroksen Stephen’s Greenille ja Molly Malonen patsaalle.

Molly Malone Dublin Molly Malone Dublin

Ardilaun Lodge tuotti melkein pettymyksen, sillä sen eteen oli ilmestynyt pensasaita, joka rajasi kauniin puutarhan enemmän talon asukkaiden kuin puistossa kävijöiden iloksi. Reilua ehkä, asukkaiden kannalta, mutta … Pieni talo rakennettiin aikoinaan puistonvartijan asunnoksi, jollaisena se ilmeisesti edelleen on ja se on ollut keskellä historiaa mm. vuoden 1916 Pääsiäiskapinan aikoina.

St Stephens Green Dublin St Stephens Green Dublin St Stephens Green Dublin St Stephens Green Dublin

James Joyce

Irlantilaista kirjailijaa ja runoilijaa James Joycea ei pysty Dublinissa ohittamaan lyhyelläkään vierailulla. Erityisesti häntä etsimättä tapasimme hänet niin St Stephens Greenin puistossa kuin North Earl Streetillä.

James Joyce Dublin

James Joyce Dublin
North Earl Streetillä James Joyce on hienosti mukana kaupunkilaisten elämässä

EPIC The Irish Migration Museum

EPIC The Irish Migration Museum

Kertauskierroksen lisäksi halusimme tällä kertaa nähdä Dublinissa jotain uuttakin ja päädyimme Tripadvisorin viekoittelemana uudehkoon irlantilaisten maastamuuttoa esittelevän museoon. Belfastissa kertasimme Titanic-historiaa, ja pari vuotta sitten olimme Halifaxissa käyneet Kanadan maahanmuuttoa käsittelevässä museossa, joten tämä maastamuuttoa käsittelevä museo tuntui hyvin sopivan kokonaisuuteen.

Museo esitteli monipuolisesti irlantilaisten massiivista maastamuuttoa  käyden läpi siirtolaisuuden syitä, käytännön asioita ja irlantilaisten elämää eri puolilla maailmaa.

EPIC The Irish Migration Museum
Osa nykyajan diginomadeista ehkä saakin elämänsä mahtumaan yhteen laukkuun
EPIC The Irish Migration Museum
Irlantilaisten siirtolaisuutta oli moninaista ja suuntautui kaikkialle maailmaan
EPIC The Irish Migration Museum
Tällaisia kysymyksiä kai tämän päivän pakolaisillekin esitetään
EPIC The Irish Migration Museum
Kirkko oli monessa kohdemaassa auttamassa tulokkaita alkuun
EPIC The Irish Migration Museum
Toisaalta Irlannissa katolinen kirkko oli osaltaan aiheuttamassa maastamuuttoa.
EPIC The Irish Migration Museum
Irlantilaista designia maailmalla
EPIC The Irish Migration Museum
Irlantilaista kirjallisuutta maailmalla

Näiden muutaman kuvan lisäksi tarjolla oli tietysti katsaus irlantilaisiin urheilijoihin, irlantilaiseen ruokaan ja irlantilaiseen tanssiin, musiikkiin ja irlantilaisiin elokuvatähtiin. Riverdancekin sujuu museovierailun jälkeen ihan helposti (juu).

Irlantilaisesta designista tuli mieleeni, että taitaa ellei nyt jokaisella, niin aika monella maalla olla oma Marimekkonsa. Ruotsalaisilla Gudrun Sjöden ja irlantilaisilla Orla Kiely. Pitäisiköhän tutustua lähimmin? Näin nettikaupan aikakaudellahan shoppailu onnistuisi hyvin nyt jo kotiuduttuakin.

EPIC The Irish Migration Museum

Museossa kiertelemisen teki hauskaksi, myös aikuisille, jokaiselle kävijälle jaettu ”passi”, joka piti leimata jokaisessa huoneessa. Leimauslaitetta etsiessä tuli samalla myös kerrattua, että mikä oli kunkin huoneen teema ja siihen liittyvät oleelliset asiat.

EPIC The Irish Migration Museum

Museon yhteydessä olisi myös ollut sukututkimuskeskus, jossa olisi voinut etsiä irlantilaisia juuriaan, mutta ainakin joskus oman kevyen sukututkimusharrastukseni tiimoilta joskus teettämissäni DNA-testeissä jälkeä irlantilaisuudesta ei ollut, joten ohitimme tämän mahdollisuuden.

Hienosti toteutettu museo, joka on avattu vuonna 2006 – ja joka on ehdolla vuoden 2018 Euroopan parhaaksi museoksi. (Myös Helsingin kaupunginmuseo on muuten ehdolla.)

101 Talbot

Totesin tuossa, että valitsimme kohteeksemme EPIC-museon Tripadvisorin innoittamana. Illallisravintolan valinnan jätimme senkin tälläkin kertaa Tripadvisorin haltuun: paras ravintola lähiseudulla (asuimme siis lähellä O’Connellyn juna-asemaa)? Vaihtoehtoja oli muutama, josta lopulta päädyimme 101 Talbot -ravintolan alkuillan kahden ruokalajin 21 punnan menuun emmekä pettyneet. Ravintola kehuu myös olevansa irlantilaisten omistama ja käyttävänsä paikallisia raaka-aineita – molemmat ihan positiivisia asioita.

Valintamme olivat:

 • Fivemiletown Goats Cheese Bon Bons, Heritage Beetroot Salad, Walnut Pesto
 • Smoked Knockanore Potato Cakes, Roasted Mushroom, Rocket Salad, Smoked Tomato Chutney ja
 • Free Range Irish Tandoori Chicken Breast, Pilaf Rice, Garlic Green Beans

eli suomeksi vuohenjuustopalleroita punajuurisalaatilla, perunapaistoksia ja sieniä todella maittavalla tomaattikastikkeella höystettynä ja kanaa ja riisiä – emmekä pettyneet!

101 Talbot Dublin 101 Talbot Dublin 101 Talbot Dublin 101 Talbot Dublin101 Talbot Dublin

101 Talbot Dublin
101 Talbot Dublin remontissa olevan violetin talon toisessa kerroksessa – eipä olisi tänne ilman Tripadvisoria eksytty!
Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Taitaa se olla monen ruokapaikan osalta niin, että ne pitää löytää jotenkin muuten kuin katsomalla kiinteistöä ulkoapäin :-) Muistan Lontoossa kauan sitten tosi kivan ravintolan, jonne menimme paikallisen ystäväni kanssa enkä olisi sinne varmaan edes osoitteella löytänyt, sen verran huomaamaton oli ulkoapäin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Dublinissa on kyllä tekemistä ja näkemistä pitemmäksikin aikaa, etenkin jos lähtee vähän edes lähiseudulle retkeilemään.

 1. says: Taija Mård

  Onpa ollut monipuolinen matka — ja postaus täynnä ihania kuvia!

  Itse tein Dubliniin kirjallisuusreissun, ja Kääntäjä-lehti julkaisi siitä kirjoittamani jutun jokunen vuosi sitten. Postasin sen tänne: http://text-smith.blogspot.com/2017/02/suurten-kirjailijoiden-jalanjaljilla.html Herättävätköhän siinä mainitut kohteet muistoja mieleesi…

  Mukavia matkoja sinulle edelleen — ja jos joskus vierailet Portugalin Aveirossa, olisin sattuneesta syystä tosi kiinnostunut kuulemaan ajatuksiasi kaupungista!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi – ja linkistä! Dublinia emme ole kirjallisuuden näkökulmasta katsoneet, vaikka olemme maailmalla myös kirjailijoiden, useimmiten kyllä vielä elävien kirjoissa olevien, takia matkailleet – parhaimpana esimerkkinä ehkä Alexander McCallSmithin Mma Ramotswe -sarja, jonka takia olemme käyneet Botswanassa paitsi luonnonpuistoissa myös Gaboronessa.

   Mainitsemasi kaupunki Portugalissa ei ole tuttu – eikä nyt ihan heti ole matkaa Portugaliin edes suunnitteilla, joten meistä ei tuohon lähtöön ole iloa.

 2. Samaa mietin kuin Sari tuolla, että jokohan pian olisi Dublinin aika. Tai Irlannin ylipäätään. Maa on kiehtonut kauan, useita vaellusmatkojakin sinne olen katsonut, mutta yhä vain se on käymättä. Katsotaan mitä ensi vuosi tuo tullessaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Ilmastonmuutoksen myötä kesälomia kannattaakin ehkä miettiä vaikka Irlannin leveyksiltä Atlantin rannalta ennemmin kuin vaikka Välimeren rannoilta.

 3. says: Karina

  Kiitos näin kattavasta postauksesta! Itse en ole koskaan ajatellut Dublinia kohteena, jossa haluaisin käydä, mutta ilmeisesti sekin on ihan kokemuksen arvoinen paikka :)

 4. Hip, olipa mukava Dublin-kurkistus. Aina näitä kivoja postauksia lukiessa ajattelee että ”mä laitan tämän talteen”, mutta löytyvätkö tarvittaessa? Minulla on vielä Dublin ja koko Irlannin saari valloittamatta. Suunnitelmissa kyllä!

  1. Kiitos kommentistasi! Bloglovin’ on ainakin sellainen blogien seuraamiseen hyvin soveltuva applikaatio, jossa on helppo tallettaa juttuja ”kokoelmittain” – tämä siis menisi kokoelman Dublin jatkoksi :-)

 5. says: Ansku BCN

  Kyttäilen parhaillani edullisia lento- ja hotellitarjouksia Dubliniin, Irlanti on nimittäin minulta vielä käymättä! Yhdet lennot olin jo ostaa nyt syksylle, mutta en uskaltanut vielä tarttua tarjoukseen ennen arjen alkua. Niinköhän ehdin vielä tämän vuoden puolella…

 6. Mulle tämä juttu jäi vähän vajaaksi ihan siitä syystä että lentokoneen netti on huono eikä näin ollen jaksa ladata kaikkia kuvia. Siitä huolimatta, kun Irlantiin käy tie, niin tiedänpähän ainakin mihin juttuun palaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Toivottavasti netti oli huono kaikkien sivustojen osalta, ei vaan meidän :-)
   Dublin on toki paljon muutakin kuin nämä muutamat jutut, mutta mielestäni ihan hyviä nämäkin!

 7. says: Veera Bianca

  Ihanaa lukea juttuja Dublinista, sillä lähden Irlantiin itse ensimmäisen kerran parin viikon päästä! :) Uudistunut sivusto näyttää muuten hyvältä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Dublin ja Irlanti on monella tapaa mukava paikka – kunhan et odota jatkuvaa auringonpaistetta. Ja kiitos kommentista uuteen teemaamme liittyen: toki viimeistelyä on vielä jäljellä, mutta olemme sentään uskaltaneet jo tuotantoon asti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.