Belfast ja Titanic

Titanic museo Belfast

Vierailtuamme toissa syksynä Halifaxissa, kaupungissa, jonka hautausmaalle monet Titanicin haaksirikon uhrit päätyivät, saimme lukijoiltamme vinkkejä siitä, että meidän kannattaisi käydä myös Belfastin Titanic-museossa.

Kesäisen Skotlannin matkamme reitti sivusikin sitten sen verran läheltä Belfastia, että jatkoimme Edinburghista sinne ja ihan erityisesti Titanic-kortteliin, Titanic Quarter. Titanic-museo on upea, mutta alueella on muutakin nähtävää, mm. Titanic-hotelli ja SS Nomadic. Samalla niemellä vähän ulompana vielä HMS Caroline, The Great Light, maailman ensimmäinen ja suurin Fresnel-tyyppinen majakan linssi, ja isot nimillä Samson ja Goliat kulkevat nosturit.

Titanic-kortteli

Titanic-hotelli

Titanic Hotel Belfast on ihan museon vieressä – illalla museota voi ihailla vaikka omasta hotellihuoneestaan. Hotelli on myös osa Titanicin historiaa, sillä se on toteutettu Harland & Wolffin, Titanicin toteuttaneen telakan toimisto.
Nykyisin hotellin baarina toimiva valoisa tila hienon kaarikaton alla oli aikoinaan piirustuskonttorina. Hotellin 1. kerroksessa voi myös tutustua telakan johtoryhmän käyttämään kokoustilaan, näyttelytiloihin ja johtajien huoneisiin.

Titanic Hotel Belfast Titanic Hotel Belfast

Titanic Hotel Belfast
Titanic-museo Titanic-hotellista kuvattuna

Titanic Hotel Belfast

Titanic museo Belfast
Titanicin pienoismalli hotellin baarissa
Titanic-teeman mukaisesti pukeutuneet hotellipojat!

Hotellihuoneissa oli Titanic-aikakauden tunnelmaa ja sen sijainti mahdollisti tutustumisen alueeseen aikaisin aamulla tai museon sulkemisen jälkeen, jolloin halutessaan saattoi ihan rauhassa ottaa vaikka kuvia museon edustan Titanic-tekstin luona. Päivisin museon edustalla parveili koko ajan niin paljon ihmisiä, että moisesta saattoi vaan haaveilla.

Belfast-turistin kannalta hotelli sijaitsee ehkä hiukan syrjässä – taksi kaupungin keskustaan maksoi 5 euroa ja kävellen aikaa keskustasta hotellille kuluu puolisen tuntia, mutta me olimme tulleet Belfastiin erityisesti Titanic-kokemuksen takia ja asumalla Titanic-korttelissa saimme siitä todellakin kaiken irti.

Hotellina Titanic-hotelli oli normaali neljän tähden hotelli, ei mielestäni edes erityisen kallis (n. 100 euroa yö + aamiaiset 15 euroa per nuppi per päivä). Aamiaisia emme ostaneet varausvaiheessa, mutta hotelliin saapuessamme respa teki meille tarjouksen, josta emme voineet kieltäytyä ja aamiainen osoittautuikin sitten mielestämme hyvinkin tämän hiukan alennetun hintansa arvoiseksi.

Titanic Hotel Belfast

Titanic-museo

Titanic museo Belfast
Titanic museo BelfastTitanic museo Belfast

Museoon olimme ostaneet aikataulutetut liput etukäteen. Olimme kuitenkin Belfastissa vain yhden kokonaisen päivän emmekä halunneet uhrata sitä jonottamiseen – tämäkin museo on yksi niistä monista museoista, jossa kierroksen pääsee aloittamaan vartin välein, eli sinne ei voi kävellä milloin tahansa. Kierroksen voi kuitenkin tehdä omaan tahtiinsa, joka audio-oppaan tai useimmissa tiloissa olevien hyvien tekstien opastamana. Ohjattujakin kierroksia on tarjolla.

Museoon tutustuminen alkaa jo museon ulkopuolella, sen takana. Täällä sijaitsevat rinnakkain Titanicin ja sen sisaraluksen Olympicin rampit ja aukion penkit toistavat hätäviestiä DE (this is) MGY MGY MGY (Titanic) CQD CQD SOS SOS CQD pitkinä ja lyhyinä penkkeinä.

Titanic museo Belfast

Titanic museo Belfast
Tästä ne laskettiin vesille, Titanic ja Olympic

Titanic museo Belfast

Museon ehdoton hienous on siinä, että se kertoo koko Titanicin tarinan, aloittaen Belfastin kehittymisestä merkittäväksi telakkakaupungiksi, Titanicin rakentamisesta, vesillelaskusta, lähdöstä ja haaksirikosta aina Titanicin hylyn löytymiseen.
Museo mainostaa omilla sivuillaan olevansa ellei maailman paras, niin ainakin parhaita turistikohteita maailmassa, enkä kyllä oikeastaan ole eri mieltä: museo onnistuu kertomaan koko Titanicin tarinan ja tekee sen hyvin!

Titanicin rakennusvaiheen tunnelmiin Harland & Wolffin telakalla pääsee mukaan myös ”huvipuistotyyppisellä” kierroksella, telakkakierros äänineen ja valoineen oli vähän kuin kummitusjunakierros Linnanmäelle, ehkei kuitenkaan ihan niin pelottava. Kierros esittelee myös telakan työläisten elämää: ”Telakan työntekijöillä oli viikon kesäloma ja kaksi päivää vapaata jouluna ja pääsiäisenä”. Telakka oli kuitenkin haluttu työpaikka, vaarallisuudestaan huolimatta, sillä tuonkaan ajan Belfastissa kaikille ei riittänyt töitä.

Vesillelaskun jälkeen museo esittelee monipuolisesti laivan sisustusta ja lopulta laiva pääsee lähtemään ensimmäiselle matkalleen. Belfastilaiset olivat – ja ovat ehkä edelleen – ylpeitä laivasta: She was alright when she left here!

Titanic museo Belfast Titanic museo Belfast Titanic museo BelfastTitanic museo BelfastTitanic museo Belfast

Hetken aikaa museossakin voi tunnelmoida katsellen laivan hienoja hyttejä ja sisustuksessa käytettyjä tekstiilejä. Tai viipyä kannella merta katsellen, mutta sitten, seuraavassa hetkessä vierailijakin pääsee jo morsettamaan CQD:tä, sen aikaista hätäviestiä. SOS otettiin käyttöön yleisenä hätäkutsuna vasta Titanicin haaksirikon jälkeen.

Titanic museo Belfast
Tämä oli minusta museon ihanin kohta – hetki Titanicin kannella raikkaassa merituulessa kun kaikki on vielä hyvin ja uusi elämä odottaa

Titanic sinking Titanic museo Belfast

Jälkipyykki

Haaksirikon ja pelastustöiden tarina jatkuu parhaiten Kanadan puolella, Halifaxin Titanic-museossa ja Fairview Lanen hautausmaalla. Belfastin Titanic-museo jatkaa käymällä läpi onnettomuuden syitä ja onnettomuuden jälkeen toteutettuja muutoksia erilaisiin turvallisuuteen liittyvissä yksityiskohdissa.

Oman osionsa saavat myös lukuisat Titanicin tarinasta tehdyt elokuvat ja siitä kirjoitetut kirjat ja lopulta siirrytään elokuvateatteriin katsomaan lyhyttä filmiä Titanicin hylystä merenpohjalla. Titanicin hylkyhän löydettiin vasta vuonna 1985, yli 70 vuotta laivan uppoamisen jälkeen.

Eikä kierros pääty vielä tähänkään: oman osansa saa myös merenpohjan tutkimuksen nykyaikaiset menetelmät ja laitteet.
Tosin täytyy tunnustaa, että tässä vaiheessa, kun olimme jo pari tuntia nauttineet Titanicin tarinasta, niin tämä viimeinen osio ei ihan jaksanut enää innostaa. Mutta jos aihe kiinnostaa Sinua aivan erityisesti, niin jaksota kierroksesi siten, että energiaa riittää viimeisille metreille asti!

Titanic Belfast
Jos Tuntematon sotilas on filmattu kolmesti, niin Titanicin tarinasta on tehty lähes 50 elokuvaa tai televisiosarjaa – eli on niitä muitakin kuin Kate Winslet & Leonardo DiCaprio -versio!

Titanic Belfast

Kohti Titanicin keulaa

Lähtöaamuna teimme vielä kävelyn majakan valolle ja kuivatelakalle ja pumppuhuoneelle (Titanic’s Dock & Pumphouse). Kuivatelakan viereisellä niemellä on esillä Titanicin keulasta myöhemmin valmistettu kopio, joka on sekin näkemisen arvoinen. Tästä keulastakin saimme vinkin lukijaltamme ja välitämme sen näin mielellämme eteenpäin.

Titanic Belfast Titanic Belfast Titanic Belfast Titanic Belfast

Titanic museo Belfast The Great Light
The Great Light – valitettavasti kuvattuna aamulla eikä valon sytyttyä illan pimetessä

Lapsuuteni ja nuoruuteni osittain Turun telakan piirustuskonttoreiden ja nostureiden liepeillä viettäneenä myös isot nosturit, Samson ja Goliat viehättivät minua. Myöhään illalla hotellihuoneessa havahduimme outoon ääneen ja näimme, että Samson tai Goliat olivat liikkeellä. Ääni oli ilmeisesti merkki siitä, että varokaa, kohta nosturi liikkuu. Luultavasti nosturit ovat nykyisin elokuvateollisuuden käytössä (alueella on useampia studioita), mutta hienoa silti, että ne ovat edelleen käytössä.

Studioiden edustalla on tiukat pysähtymis- ja valokuvauskiellot. Tuotantovaiheessa olevista elokuvista ei haluta materiaalin leviävän verkkoon.

Vielä muutama kuva museon edustalta, SS Nomadicista ja läheisen marinan rannoilla ja olimme valmiita vaihtamaan kaupunkia, Dublin kutsui.

Samson & Goliat Belfast

Titanic Studios
Titanic Studios

Titanic Belfast Titanic Belfast

Lisää Titanic-juttuja

Belfast on ollut useammankin matkabloggaajan(kin) kohteena viime vuosina.

Titanic-museosta on juttuja ainakin Himomatkaajan turinoita -blogissa:

ja Lähtöportti-blogissa:

Kummatkin ovat kirjoittaneet myös SS Nomadicista, jonne emme sitten lopulta saaneet itseämme motivoitua parin päivän vierailun aikana, sillä halusimme pääkohteestamme, Titanic-museosta, huolimatta nähdä hiukan myös muuta Belfastia.
Ja sitäpaitsi, ei Titanic Belfastissa lopu Titanic-kortteliin, kaupungintalon puistokin on myös Titanicia.

Samson & Goliat Belfast
Kotiimme päätynyt versio Samson & Goliat nostureista
Titanic museo Belfast
Emme sitten pystyneet vastustamaan nähtävyyskuvaakaan – emme vaikka edullisimman version joutuikin ostamaan paperikuvana sen sijaan, että olisimme saaneet vain digikuvan.
Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

 1. Vau! En ollut aiemmin kuullutkaan Titanic-museon ja teemahotellin kombosta. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tästä tuli mieleeni, kun työskentelin Starship Sydneyllä Australiassa ja aluksella oli Titanic teemaristeily – kaikki vieraat olivat pukeutuneet toinen toistaan upeampiin ajanhenkisiin pukuihin ja saimme mekin tarjoilijoina tyylikkäät hatut. Jo tuolla muutaman tunnin risteilyllä tuntui kuin olisi elänyt Titanicin tarinaa uudelleen, joten voin kuvitella että hotelli + museo on myös elämys.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Aino! Minä taisinkin joskus lukea tällaisista Titanic-teemaisista risteilyistä. Kaikkeen tämäkin tarina vielä nykyaikanakin venyy :-)

 2. Titanicin tarina on kyllä kiehtova, vaikkakin surullinen. Hienoa olisi päästä tutstumaan tarinaan myös tuonne museoon. Tuntuu tarjoavan paljon muutakin näkökulmaa ja perspektiiviä kuin useamman kerran tv:stä katsottu Kate Winsletin ja Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Jos tarinasta tehtyjen elokuvien ja televisio-ohjelmien kirjo on sen verran laaja, että siihenkin tosiaan mahtuu paljon muutakin kuin Leonardo DiCaprio. Televisio-ohjelmista olen erityisesti pitänyt rakennusvaiheeseen ja Irlantiin sijoitetuista tarinoista/dokumenteista.

 3. Belfast ja Titanic molemmat kiinnostavat! Tuo museo kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja se on kyllä ihan huikean näköinen ulkoa päin, olisi ihan mahtavaa päästä käymään! Siitä onkin pitkä aika kun olen viimeksi nähnyt elokuvan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Näitä oikeasti wow-arkkitehtuurimuseoita alkaa maailmalla olla jo aika monta. Belfast on helppo yhdistää vaikka Dubliniin, jos sille suunnalle joskus olet menossa.

 4. Tuo Titanicin parveke onkin jännä idea merituulineen ja tunnelmineen. Nykyaikaisissa museoissa osataan tuoda usein historian havina aistien avulla upealla tavalla:) On muuten jännä, miten tällaiset tragediat romantisoituvat elokuvien sekä upeiden museoiden/nähtävyyksien/muistomerkkien ja vuosien myötä. Kyseessähän on oikeasti aivan kamala tapahtuma! Ehkä me ihmiset vain kaipaamme asioiden romantisoimista ja mahtipontista esittämistä, jotta suuret onnettomuudet eivät unohtuisi. Silti hieman kimurantti asia, johon törmää usein matkallessa, eikö?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Tämä museo toi kyllä esiin kokonaisuuden laivan rakentamisesta alkaen siten, että tuo ”romanttinen” osuus jäi aika vähälle – verrattuna vaikka kirjojen ja elokuvien tarinoihin aiheesta. Osaltamme myös käynti Halifaxin hautausmaalla pari vuotta sitten kertoi kyllä karun realistisesti tapahtumasta.

 5. says: Mari

  Kiitos, tuonne kyllä pitää joskus mennä. Muutenkin reittinne kuulostaa jälleen sellaiselta, että pitää laittaa mieleen. Ehkä joku vuosi retki suuntautuisikin tuonne suuntaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Monesti on hyvä idea liittää yhteen matkaan muutama samalla suunnalla oleva muukin kohde – säästyy aikaa, rahaa ja luontoa verrattuna siihen, että kävisi kohteissa yksi kerrallaan.

 6. Jotenkin en ymmärrä, miten Belfast on kilahtanut Titaniciin ja miksi. Ehkä ymmärtäisin, jos joku sukulaiseni olisi ollut osallisena. Belfastissa minua kiinnosti Alec Hanhi paljon enemmän ja olisin halunnut tietää hänen elämästään ja traagisesta kuolemastaan enemmän. Sentään patsaan näkemisen jälkeen tiedän, kuka oli Belfastin kuuluisin vesilintu, ehkäpä jopa Irlannin kuuluisin.
  Belfast viehättää minua, mutta Titanic ei ole syy siihen. Kuitenkaan en voinut välttyä Titanicilta tyystin, koska keskustassa on monumentti sille.

  Ei ole ainoa kerta, jolloin olen ollut jossain tutustumatta siihen, millä paikkaa markkinoidaan. Olen ollut Napa Valleyssa juomatta lasillistakaan viiniä. Jos kävisin vaikka Vegasissa, voisi olla niin, etten käyttäisi dollariakaan pelaamiseen.
  On kyllä niin, että kiinnostuksen kohteeni muuttuvat, ehkä joku päivä Titanic. Sitä odotellessa haluaisin tietää lisää Alec Hanhesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Ai niin, olin kyllä nähnyt Alec Hanhen blogissasi jo ennen matkaamme, mutta niin vaan se Belfastissa sitten kuitenkin unohtui :-(

 7. Vau, enpä tiennytkään että Belfastissa on Titanic museo, ja vielä noin iso, hotelleineen päivineen. Luulin että vain Southamptonissa on. Belfastissa en ole vielä käynyt, ehdottomasti menen tuonne kun/jos joskus Belfastiinkin päädyn.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Soile! Tavallaan hassua kyllä, että Titanic museoita on ainakin Halifaxissa, Belfastissa ja Southamptonissa. Vähän tuo Southamptonkin vielä kiinnostaisi kun nuo kaksi muuta olemme nähneet, mutta emme nyt ihan vaan sen takia sinne taida matkustaa.

 8. No nyt oli tosiaan aivan uusi vierailukohde itselle! Titanicin tarina on kiehtovan surullinen ja kiinnostava, mutten koskaan aiemmin ollut törmännyt tällaiseen hotelliinkaan! Mikäli tie vie joskus Belfastiin, niin pitää ehdottomasti vierailla tuolla, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

 9. says: Ne Tammelat

  Titanicin tarina on kyllä niin kiehtova, että en yhtään ihmettele museon ja hotellin suosiota. Hienoa, että aiheesta kiinnostuneille on noin paljon ajatuksella rakennettua ohjelmaa ja sisältöä. Uskoisin, että viihtyisin hyvin tuolla. Olin niin innoissani Queen Mary -laivastakin, vaikka ne eivät kovin vahvasti liity toisiinsa, mutta se tunnelma laivalla oli hieno.

 10. says: Fanny

  Wau! Kiitos! Itse olen ihan valtava Titanic fani, en niinkään itse elokuvan (vaikkakin elokuva on mahtava), vaan olen kiinnostunut itse laivasta,ja kun pelkästään ajattelen Titanicia, ja sen kohtaloa, tulee haikea fiilis ja melkeinpä tulee itku… On se vaan ollut niin upea laiva! Olisi ihanaa päästä käymään juuri tuolla museossa, ja hotellissa, ja käydä muutenkin katselemassa Titanicin koti-konnuilla sekä Southamptonissa, mutta ei se vain ole niin helppoa mennä ulko-maille yhtäkkiä…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Fanny! Irlanti on kuitenkin aika lähellä, joten ehkä Sinullekin vielä joskus tarjoutuu mahdollisuus vierailla tuolla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *