Finnair Premium Economy Helsinki – Tokio – Helsinki

FinnairPremium Economy Helsinki-Tokio-Helsinki

Aasian suunnan lentomatkat ovat sattuneista syistä viime vuosina pidentyneet ja sen myötä näiden yli 10 tunnin lentojen matkustusmukavuuteen on ainakin pitkänä ihmisenä melkein pakko kiinnittää enemmän huomiota kuin aikaisemmin.

Kesällä 2022 lensimme Singaporen kautta Balille, ensimmäinen legi Singaporeen 13 tuntia! Tälle välille valitsimme ensimmäistä kertaa Premium Economy -luokan, emmekä nyt ihan kaikilta osin siitä vakuuttuneet. Seuraavat pitkät lentomme olivat keväällä 2023 Helsinki – Miami – Helsinki -välillä. Tuolloin panostimme Economy-luokan istuinpaikkojen valintaan – ensimmäisen rivin paikat osoittautuivat ehdottomasti tuolloin 112 euroa per nuppi hintansa arvoisiksi.

Helsinki – Tokio väli, oli kyse sitten lennosta Hanedan tai Naritan kentälle, kestää n. 12 tuntia ja sama takaisin. Meillä oli tuuria niin meno- kuin paluulennolla. Todellinen lentoaika jäi kummallakin välillä alle 12 tunnin, mutta 11 tai 12 tuntia, pitkä aika se kuitenkin on, vaikka siitä yölennolla edes osan aikaa nukkuisi.
Kummatkin välit Finnair lensi A350-900 koneilla.

Menolento rahalla

Lentoreittiämme yhdessä Aktiv-Resorin kanssa hahmotellessamme kyselin Premium Economy -luokkaa etenkin menolennolle. Tuolloin, syksyllä 2023, Premium Economy -paikkoja oli aluksi tarjolla 500 euron lisämaksulla, mutta kun kokonaisuuden hahmottaminen hetken kesti, muodostui lisähinnaksi lopulta 690 euroa per nuppi välille Helsinki – Tokio. Välin Tokio – Helsinki jätimme Economy-luokan eturivistä varattujen paikkojen – ja pistekorotuksen varaan. Economyn eturivin paikkojen hinnat olivat nousseet vuodesta 2023 hiukan, eli maksoimme niistä n. 120 euroa per nuppi (toki lentokin oli tunnin pitempi kuin Helsingistä Miamiin). Vinkkinä muuten, jos Tokioon olet menossa, kannattaa tarkistaa hinnat haluamassasi luokassa niin Hanedaan kuin Naritaan, niissä voi joskus olla merkittäviäkin eroja.

Miellyttävää menolentoa pidämme tärkeämpänä kuin paluulentoa, sillä kohteeseen on kiva tulla edes jossain määrin freesinä (ja ilman keuhkoveritulppaa). Kotiin päin lentomukavuudesta voi tarvittaessa vähän tinkiäkin ja jos kävisi huonosti, niin apu Suomessa voisi sittenkin olla helpommin tavoitettavissa. Itselläni on tuon yhden veritulppakokemuksen jäljiltä yli 6 tunnin lennoilla kyllä edelleen Klexane-pistokset käytössä.

Helsinki - Tokio eteläinen reitti
Menomatkamme Helsingista Tokion Hanedaan kulki eteläistä reittiä.
Helsinki - Tokio pohjoinen reitti
Paluumatkalla ylitimme Pohjoisnavan ja saimme siitä ihan diplominkin.

Paluulento pisteillä

Lentovarausten vahvistamisen jälkeen teimme saman tien pyynnön varausluokan korotuksesta pisteillä, mutta päädyimme, tietysti, jonoon. Facebookin matkailuryhmiä (mm. Finnair Plus Insider) seuranneena tiesinkin, että Helsinki – Tokio väli on ilmeisesti sellainen, että pistepaikkoja ja pistekorotuksia on niukasti, mutta ainahan kannattaa yrittää. Yrittäminen tarkoitti, että pyyntömme oli jonossa ja korotukseen tarvittavat pisteet, 2 x 25000 (tämä oli vielä piste-, ei Avios-aikaa) oli veloitettu Finnairin tililtäni. Korotuspyyntö kannatti tehdä koko varaukselle kerralla, eli yhdeltä Finnairin tililtä, jottei lopputulos olisi ollut se, että toinen menee läpi, toinen ei. Tieto lopullisesta matkustusluokasta luvattiin viimeistään 37 tuntia ennen paluulentoa ja juurikin noin 37 tuntia ennen sitä saimmekin siitä tiedon, joka näkyi ensimmäisenä Finnairin sovelluksessa. Jo maksamamme Economy-luokan eturivin paikoista maksamamme lisähinta on tätä kirjoittaessani hyvitysjonossa, eli niistä maksamamme hinnan saamme takaisin, tai ainakin pitäisi saada! Jos korotuspyyntömme ei olisi mennyt läpi, siitä veloitut pisteet olisivat palautuneet tililleni.

Sen verran häikkää tuon paluulennon pistekorotuksen osalta oli, että kun vähän myöhemmin hotellille palattuamme yritimme tehdä lähtöselvityksen lennolle, niin se ei onnistunut. Niin sovellus kuin nettisivukin ehdotti, että jätämme sen lentokentälle. Kuitenkin ”virheilmoitus” siitä, että suomalaisina meiltä pitäisi tarkistaa jotain dokumentteja Suomeen menevälle lennolle kuullosti kuitenkin sen verran kummalliselta, että aloin kyselemään asiasta Finnairin chatissä (jonotettuani ne tavanomaiset 20-30 minuuttia ennen kuin päästiin asiaan). Chatissä sitten selvisi, että uusia lippujamme ei olekaan vielä, monta tuntia tuon 37 tunnin rajan jälkeen, kirjoitettu, mutta tyyppi teki sen sitten saman tien ja liput kolahtivat sähköposteihimme. Tämän jälkeen check-in onnistuikin sitten jo normaalisti.

Premium-kokemus

Mutta, suunnittelusta toteutukseen, eli mitä tällä kertaa pidimme Finnairin Premium Economy -luokasta?
Ennen Singaporen lentoa odotin paljon istuimen jalkatuelta, mutta petyin siihen, sillä eihän sitä käytännössä sittenkin tähän käyttöön liian lyhyellä penkkivälillä voinut oikein käyttää, eikä se vaakaan asti edes nouse, mikä oli ensimmäisellä reissulla odotusarvoni. Helsinki – Tokio -välillä saimme paikat Premium Economy -luokan eturiviltä, mutta ei se asiaa oikeastaan parantanut, eivät ne jalkatuet nouse kuin ehkä 45 asteen kulmaan. Ainakaan pitkänä ihmisenä en pitänyt tuota tukea kovin hyvänä, varsinkin kun jalat kuitenkin roikkuivat sen yli. Mutta se mitä Premium Economyssä erityisesti arvostan on tuo 38 tuuman penkkiväli. Paluulennolla paikkamme Premium Economyssa eivät olleet ensimmäisellä rivillä, mutta penkkiväli oli ihan toista luokkaa kuin vaikka China Airlinesin lennoilla Taipeihin ja edelleen Palaulle. Näillä väleillä polveni ottivat melkein kiinni edessä olevan istuimen selkänojaan vaikka edessäni istuva ei olisi selkänojaa kallistanutkaan. Premium Economy -luokassa jalkatila riittää ainakin 180-senttiselle riippumatta siitä kallistaako edessä istuva penkkinsä selkänojansa.

Pidin myös, edelleen, Finnairin puolesta käyttöömme tarjotuista niskatyynyistä. En ole innostunut oman niskatyynyn kuljettamisesta – paitsi jonkun kerran kun on ollut tarve maksimoida käsimatkatavarat käyttämällä alusvaatteilla tai t-paidoilla täytettävää Mujin niskatyynyä.

Finnair Premium Economy
Portilla 45 odottamassa koneeseen pääsyä – ja ”perillä” Premium Economy istuimella. Huovan, niskatyynyn ja vesipullon kelpuutimme heti käyttöön. pienen meikkilaukun sisältöineen jätimme avaamattomana koneeseen. Arvelimme, että se olisi ekologisin vaihtoehto, sillä mm. hammasharjat ja -tahna meillä tapaa olla mukana omasta takaa.
Finnair Premium Economy
Vähän vaikea tuosta on hahmottaa tuota istuinten väliä, mutta tosiaan n. 180 cm pitkällekin jalkatilaa on jopa väljästi
Finnair Premium Economy
Jalkatuestakin kuva, tosin Finnairin sivuilta, kun ei ollut oikein tilaisuutta sitä lähtöhässäkässä kuvata
Finnair Premium Economy
Matka Japaniin alkamassa ja neulepusero matkakohteen mukaan, tuossa on kuulemma sana sielu.
Finnair Premium Economy
Tyytyväiset niskatyynyjen käyttäjät :-)

Kaksi eritasoista ateriaa

Premium Economy -luokan aterioista ensimmäinen on business-luokan aterian veroinen ja sen saa syödä oikeilla aterimilla. Toinen ateria onkin sitten tavallinen Economy-luokan ateria ja sitä, vaikka munakasta aamiaiseksi, voi sitten yrittää palastella puisilla työkaluilla. Ruoka- ja juomatarjoilu lennoilla ei kuitenkaan itselleni ole erityisen merkittävä asia,  kunhan nyt jotain syötävää ja juotavaa on tarjolla. China Airlinesin kanssa sekin oli jollain lennolla vähän hakusessa, etenkin kun jollain välillä pitivät matkustajat pienen turbulenssin takia tiukasti penkeissä pääosan lentoa, jolloin juotavaakaan ei saanut. Juuri sen kerran kun  omaa vesi- tai cokispulloa ei sattunut olemaan mukana!

Reilun penkkirivien välin lisäksi arvostin Helsinki – Tokio ja Tokio – Helsinki -väleillä Premium Economy -luokan rauhallisuutta ja siisteyttä. Käytössämme oli oma wc, jonne ei joutunut jonottamaan ja joka pysyi siistinä. Tarjoilu/wc -välikössä oli myös esillä vapaasti nauttivaksi juomia (mehuja, vettä) ja välipaloja koko lennon ajan.

Viihdejärjestelmästä tuli vähemmän yölennoilla nautittua – muutenkin tapaan enemmän luottaa iPadille lataamaani ohjelmistoon. Menomatkalla taisi Finnairin tarjonnasta katsoa yhden elokuvan, The Whale, joka oli jo aikaisemmin tuntunut hiukan kiinnostavalta, muttei niin paljon, että olisin elokuviin asti sitä lähteyt katsomaan. Pistorasiaa etenkin Lasse sen sijaan arvosti. IPadini akku tapaa kestää pitkänkin lennon, mutta ahkeran puhelimenkäyttäjän akku nauttii jo mielellään välillä lisävirtaakin.

Finnair PE ateriat
Paluulento Naritasta Helsinkiin – norjalainen (?) lohi teki kauppansa molemmille
Finnair PE ateriat
Menomatkan pääruokana mm. haudutettua naudanlihaa ja pannuperunoita (vaihtoehtona kanafilee ja porkkanaspagettia), eturuokana kesäkurpitsaa, hasselpähkinää, tomaattimoussea ja fetajuustoa. Vaikka suklaasta pidänkin, niin en laske sitä jälkkäriksi, eli ei pisteitä siitä!
Finnair PE ateriat
Aamiainen olikin sitten jo perus-Economy -tasoa ja aterimet näitä jokseenkin kelvottomia puisia viritelmiä

Finnair PE välipalatarjoilu

Finnair PE välipalatarjoilu
Öistä välipalatarjoilua Premium Economy -luokan tarjoiluvälikössä, ei nyt varsinaisesti valikoimaltaan runsas, mutta jos nälkä pääsi yllättämään, niin kyllä se näilläkin taittuu – etenkin suklaalla :-)

Pitkille lennoille Premium Economy

Seuraavia pitkiä lentoja Finnairin kohteisiin meillä ei juuri nyt ole tiedossa. Talvikauden 2023-24 matkat ovat viimeisen toteutusta vaille tehty. Sen viimeisen pisimmät lentovälit ovat alle 7 tuntia, 6:30 Frankfurtista Lagosiin ja 6:50 Monroviasta Brysseliin. Kummallekin välille olen tehnyt tarjoukset upgradesta Premium Economyyn ao. lentoyhtiöille eli Lufthansalle ja Brussels Airlinesille. En kuitenkaan pidä näiden upgradejen toteutumista alle 300 euron tarjouksilla kovin todennäköisinä. Aika näyttää.

Kesäkaudelle 2024 ei suunnitelmissa ole matkoja Euroopan ulkopuolelle ja voi olla, että syksylläkin pysytellään ellei nyt ihan Euroopassa, niin kuitenkin alle kuuden tunnin lentopätkillä saavutettavissa kohteissa. Kevät 2025 onkin sitten vielä niin kaukana, ettei siitä vielä kannata puhua.

Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Daniel

    Näitä lentoarvosteluja lukisi mielellään enemmänkin. Olen kaksi kertaa koeistunut tuon penkin Lontoosta Helsinkiin, ja onhan se mukavampi kuin tavallinen turistiluokan istuin, muttei lopulta kuitenkaan kovin paljon. Varsinaisia kaukolentoja en ole premium economyssä lentänyt millään yhtiöllä. Yritin kerran, vuosia sitten, British Airwaysilla, mutta upgreidasivat silloin pyytämättä ja yllätyksenä bisnekseen, mikä kyllä kelpasi oikein hyvin.

    Pääateriatarjoilu näytti ihan asialliselta, toinen ateria ei niinkään. Finnair on kyllä niistänyt ruuista niin paljon pois, että jos ei loungessa ehdi syödä, niin joutuu bisneksessäkin pakkaamaan omat eväät mukaan. Ja hinnat sen kuin nousevat. Nähtävästi kysyntää siis riittää ja ratkaisu on oikea :(

    Minulla on joulukuulle varattuna Brussels Airlinesin lento Ouagadougouun, ja kun olin turistiluokan varaukseni tehnyt, niin järjestelmä ehdotti heti 160 euron hinnalla vahvistettua upgradea premium economyyn, johon tartuin oitis, varsinkin kun alunperin näiden kahden matkustusluokan ero oli muistaakseni melkein 800 euroa! Eikö teidän lennoillanne ole tällaisia tarjouksia saatavilla?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Ihan kelvollinenhan tuo penkki on – kunhan päästää irti kuvitelmasta, että se, jalkatuen takia – olisi enemmän kuin penkki. Silloin tällöin business-luokassakin lentäneenä tuo on kohtuullinen kompromissi, etenkin jos ei sitä business-luokkaan kuuluvaa vähän ylenpalttistakin hösäämistä ja tarjoiluja aivan erityisesti arvosta. Mutta kieltämättä, olisihan se sänky varmasti mukava näillä oikein pitkillä lennoilla. Matkustamisen todennäköisesti tässä vähitellen vähetessä, niin saattaapi olla, että business-luokan käyttö sanotaan nyt vaikka alkaen 8 tunnin lennoista saattaa meilläkin lisääntyä …
      Pitääpä vielä tsekata tuon Brussels Airlinesin lento. Tosin tarjonta voi olla niukkaa, sillä jouduimme jo vähän säätämään päivämääriä, että paikkoja yleensä löytyi!
      Lennoista ei oikein ole tullut kirjoitettua, kun ne kuitenkin ovat, vaan, lentoja. Esimerkiksi China Airlines, vaikka lensimme sillä neljä väliä, niin ei oikein käväissyt mielessä, että taiwanilainen lentoyhtiö juurikaan kiinnostaisi suomalaisia lukijoita.

  2. Eipä ole tainnut itsekään lennoista juuri kirjoitettua. Meidän tulee varsin usein lennetttyä economyssa ja eipä muistaakseni ole itse testanneet tuota Premium Economy -luokkaa. Toki matkustusmukavuudesta joutuu tällöin tinkimään. Ehkäpä tuota voisi joskus kokeilla. Itsellekään ruoat eivät lentokoneessa ole kovin merkkitävä tekijä, mutta jalkatila kyllä kiinnostaisi.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Välillä kyllä vähän pitemmillä lennoilla ja yhtiöillä, jotka tapaavat kalustaa koneensa tiukempaan, iskee vähän tietoisuus siitä, että oma reviiri on kutistunut kovin pieneksi. Lisäksi polveni eivät ainakaan rakasta sitä, että joutuu pitämään jalkoja tiukassa kulmassa pitempiä aikoja. Mutta silti, useimmiten, jos valinta olisi, että yksi reissu mukavasti lentäen tai monta reissua vähän kärsien, niin valitsisin jälkimmäisen :-)

  3. says: Reissu-Jani

    Finnairin PE on ollut alustavasti varattuna useammalla Dohan lennolla kun varaus on tehty Qatar Airwaysin kautta koska Qatarilla on siihen kiintiö ja varausoikeus, ja jopa ilman lisämaksua. Mutta olen myöhemmin tarttunut heidän BC upgrade tarjoukseen, jotenka Finnarin PE en ole koskaan matkustanut. Toki tässäkin minulla on oma laskennallnen kaava olemassa milloin se BC upgrade kannattaa ottaa ja milloin pysyä EC tai PE luokassa.

    Seuraava pidempi lento tulee olemaa KLM:lla – meno 12 ja paluu 14 tuntia. Nämä lennot ostin suosiolla heti heidän konseptin mukaiset PC eli Premium Comfort luokan liput, joka vastanneet Finnairin PE luokkaa. Hintaero EC oli vain 150€/suunta. Liityntälennot ja kohteessa tehtävät maiden sisäiset lennot mennään ihan EC:ssa, koska lentoajat 1-2 tuntia. Pitkät kaukolennot EC eivät enää houkuttele kun mennään yli 7 tunnin lentoaikojen. Kannattaa myös kysellä joko check-in tai boarding vaiheessa myös BC upgraden hintoja. Välillä niitä myydään hyvinkin edullisesti – ainakin QR ja TA lennoilla on näin ollut.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Tosiaan tuohon Finnairin Premium Economyyn mekin päädyimme pyytämättäkin matkalla Botswanaan ja muualle eteläiseen Afrikkaan. Nuo Dohan kautta menneillä reissuillamme yksittäiset välit ovat kuitenkin jääneet meillä tuon ”lennon pituuskipurajan” alle, joten emme ole varsinaisesti businessluokan upgradeja etsineet ja saattaa olla, että kun olemme ehkä suhteessa lentäneet enemmän noilla ”läntisemmillä” yhtiöillä tyyliin Finnair ja Lufthansa, niin noita upgradeja on saattanutkin olla vähemmän tarjolla. Mutta noilla yli 8-10 tunnin pätkillä ne kyllä ovat jo vähän useammankin euron arvoisia, eli jos nyt vaikka päädymme mekin ensi talvena vielä kerran ylittämään Atlantin, niin taidamme ostaa suoraan business-luokan liput.

    2. Kiva lukea lennoista tarkemmin – itse kun sitä ei tule oikeastaan koskaan tehtyä :)

      Olen itse lennellyt aina economyssa ihan tyytyväisenä (ehkä, kun en ole paremmastakaan tiennyt?), enkä haaveile esim. suuremman jalkatilan perään. Lähes kaksimetrinen mieheni kyllä arvostaisi lisätilaa :D

    3. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Pituus on kyllä tuossa aika merkittävä muuttuja. Joskus kauan sitten lensimme silloin ehkä 12-vuotiaan siskontyttäremme kanssa Karibialle ja takaisin ja kun katsoi miten hän mahtui mennen tullen makeasti nukkumaan economy-luokan tuolissa, niin melkein kateeksi kävi!

  4. Me ollaan lennetty Finnairin premium economyssa Jenkkeihin pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla uusi luokka oli juuri tullut käyttöön ja osa lentoemännistä tuntui olevan siitä enemmän innoissaan kuin me. :) He kyselivät miltä penkit tuntuvat yms. Ensimmäisellä kerralla Dallasiin olin itsekin siitä innoissani, mutta toisella kerralla se ei enää tuntunut niin merkitykselliseltä, vaikka arvostan, että on enemmän jalkatilaa. Pitkille lennoille yritetään kärkkyä exit-paikkoja jalkatilan takia eikä edessä istu ketään, joka kääntäisi penkkinsä suoraan omaan syliin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Jalkatila minullakin on tärkein juttu, mutta kieltämättä täydessä koneessa pitkällä lennolla tuo hiukan rajatumpi määrä välitöntä matkaseuraa oli myös mukava lisä.

  5. says: Anmarien

    Meillä on suunnitteilla Aasian suuntaan mahdollisesti matkaa tälle/ensi vuodella ja ollaan pohdittu paljon tätä lentoyhtiö + paikkavalintaa. Itse yleensä olen nukkunut todella hyvin ihan normaalilla istumapaikalla lennot ja herännyt vasta kohteessa virkeänä, joten vähän mietityttää kannattaako maksaa lisää. Toisaalta esimerkiksi tuo parempi wc taas houkuttelisi verrattuna muutamaan vessaan jonottamiseen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anmarien! Jottei asiasta jäi väärinkäsitystä, niin wc toki on samanlainen kuin muutkin koneen wc:t, uskoisin, mutta se, että sillä on pienempi käyttäjämäärä pitää sen siistinä ja jonot poissa, ainakin kohtuullisen suurella todennäköisyydellä.

  6. Kiva kuulla kokemuksia tästä premium economysta, aina puhutaan enemmän business ja economy luokasta ja tämä välivaiheluokka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Nuo jalkatuet olis kyllä kivat, uskoisin että niitä käyttäisin, etenkin nukkuessa. Muuten minäkin ihan tyytyväisenä matkustan economyssä, enkä uskalla totuttaa itseäni parempaan, tulisi muuten jatkossa aina kalliimmat lennot hankittua :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Lyhyelle ihmiselle noista jalkatuista saattaa olla iloakin, pitkäjalkaisena koin ne hyödyttömiksi, kun jalat kuitenkin roikkuvat sitten niiden ylikin. Kieltämättä muutama businessluokan ja Premium Economy -luokan lento lisää kiinnostusta maksaa ainakin muutaman satasen verran upgradeista näihin luokkiin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *